Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
jah es jottek a telefonok ilyenkor aztan nem kell felteni ha epp hivnak moxosan es lakaspiaccal kapcsolatos a tema:D vagy muszaki terulet :D de ilyenkor mar csak a cimbiknek veszem fel.
na valaszolok csak elkezdtem rajarni a jogos tiszteletdijamra es szisszentegetem ki a soroket . valoban lakas haz korte alma de a lakas mindig komromisszumos lasd greenmant van mit a tejbe apritania de egy tarsashazi lakokozooseg passzivitasa kifog rajta a haznal meg azt epitesz cicomazol allagjavitasz amit akarsz
Akkor az a Wekerle, nem Kispest. A kispest az ahol én vagyok irányítószám szerint is. 😅 Csepelen a Királymajor rész a szép, kár, hogy onnan elvitték a paneleket, mint a cukrot.
mert ismerem. Én nem ott lakom most, Kispesten nőttem fel, de partnerek miatt néha kell ezeken a területeken járnom. Utcáról utcára változnak a területek..Kispesten a Wekerle telep más mint 2utcával arrébb.. Sőt még Csepelen is vannak jó helyek a Dunától köpésre ugyanez Budafok is. De nézd a térképet. 5.kerületben az út egyik fele belváros a másik az 7. 8. vagy 9.13.ker. 100m és sokmilliós árkülönbség.
Ez szerintem is így van. Ebbe az irányba hat: - A nominális bérjövedelem növekménye - A magas hitelkamatok miatt a saját lakáshoz jutás nehézsége (a vevőjelöltekből bérlők lesznek, legalább is egy időre, tehát plusz kereslet lép fel - Az ingatlan kiadás jövedelmezőségének romlása (azaz az eladók emelni akarnak, és a fenti 2 pont miatt tudnak is)
:) semmi pénzért nem mennék ki 17be. Tudom tudom olyan magasan van mint a Gellérthegy..levegő.. de nekem tiszta falu.. Este sétálnál a sok kutya meg ugat..egy elkezdi a többi 200folytatja.. Én a belső városrészt szeretem a kis és nagykörúttal határolt területek.
Törölt felhasználó2023. 02. 22. 16:17
az elmult 4 napban 6 hazat mentem megnezni kobanyan es zugloba egyik cimbinek aszisztalok mint kokler mekkmester es hulyet csinalok a szinte semmihez se erto ingatlanugynokokbol a kerdes ill kersztkerdeseimmel muszaki jogi vonalon pontosan latom mit kapnak a sajat keruletemben itt joval olcsobb ugyanaz
Azt mondtam a jó hitel az ami többet hoz mint amibe kerül.. ne feledd nem túl rég még 6-8%ért is lehetett hitelhez jutni..cégeknek 0.5-2,5%ért. ha csak beraktad a fix 6-8%os hitelt 16%-os kamatra akkor is hozott..de ha van egy problémás ingatlan..amit megoldasz és abba raktad a hitelt azzalis kereshetsz.. Ha van a cégednél pénz.. felvetted a hitelt a saját pénzt meg kivehetted osztaléknak.. Ha 200km-el arrébb van egy jó fizetős munka..akkor kiadod a lakásodat.
úgy legyen. Mindig van egy jó vétel. Melós téma de megéri. Nem csak az ingatlanos oldalakon kell kotorászni. Vannak nagyon jó mikrokörnyezetek amiket a térképen nem látsz.Kispest lőrinc Erzsébet, Soroksár. Ijesztegetnek ilyen olyan környék egyrészt ezt személyesen kell ellenőrizni..órákat eltölteni a környéken..különböző időszakokban.. de az is lehet 3 utcával arrébb egy teljesen más világ van.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link