Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 13:44
Előzmény: #192519  Törölt felhasználó
Genetikailag tudtommal egyik csoporthoz sincs közöm. Inkább csak tudatosan igyekszem kezelni a pénzügyeket, és fázok a hiteltől így törekszem minél hamarabbi visszafieztésre. (jelen esetben azonban hülye lennék a kamatokkal nem élni így inkább tolom picit a hitel végtörlesztést, és mikor az infláció, és a kamatok leesnek akkor a végtörlesztek. a különbség elvileg még így is plusszban jönki . (többet kamatozik a pénz mint amennyivel összességében többet fizetek a hitelre vissza)
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 13:32
Előzmény: #192518  EURHUF_goes_to_haven
"(Feleségem a nagy pajeszos szakáállas emberek és a skót speciális keverékének tart XD) "
Ez a genetikai kombináció igen sok pénzt tud csinálni.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 13:10
Előzmény: #192517  Törölt felhasználó
Ha a házasság nem tartja őket össze akkor majd a hitel...(ezért a pokolban fogok elégni :) ) De attól még, továbbra is tartom, hogy iskolában el kéne kezdeni a gyerekeknek beszélni a pénzről, mert mi az iskolában kb semmit nem tanultuk, közgáz is olyan megfoghatatlan volt. Én 2019 óta minden kiadásomat írom, Ft-ra. használok hozzá egy appot, 1Money. javaslom mindenkinek, (Tud több számlát kezelni és ha megveszed a teljes verziót 1590 Ft életfogytig ) akkor tud CSV-be exportálni, excelben meg olyan kimutatást csinál belőle, amilyet nem szégyelsz. Nagyjából azóta is csökkentek le az impulzus vásárlásaim, többször gondolkodok el , hogy erre nekem tényleg szükségem van.. és ha 2 nap múlva is úgy gondolom akkor megveszem. (Feleségem a nagy pajeszos szakáállas emberek és a skót speciális keverékének tart XD) 
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 12:53
Előzmény: #192516  Törölt felhasználó
Nem kell, hogy kezes legyen a feleség, akkor is tartozik mindkét fél.
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 12:52
Előzmény: #192515  Vodafonelive
Hiába vette fel egyedül a férj. Házasság, vagyonközösség.
A negatív vagyon is közös.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 02. 22. 12:33
Előzmény: #192514  Törölt felhasználó
Ez megint olyan, hogy a párja is közrejátszott és Ő a másik kezes vagy a hapi teljesen egymaga vette fel. Ha csokos maxiztak akkor az gondolom csak 2 emberes történet lehet. Nekem pl. 1,5 éve 300 sem volt a fizetésem (inkább a 250-hez volt közelebb), 1 személyre, mégis adtak hitelt, láttam mi lett volna a mese vége, ezért kell váltani. Még így is, hogy váltottam továbbra sem érzem azt, hogy ez így oké lesz, mert látjuk mi történik most a világban.
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 12:19
Előzmény: #192510  EURHUF_goes_to_haven
Buta ember pedig úgy vette fel, hogy első körben nem vette figyelembe a rokonság tanácsát. Unokatesóm CHF "károsult", ő azonnal ellenezte, előre elmagyarázta, mi lehet a vége. Mindenki más a családból is ellenezte, mondták neki, hogy ehhez sokkal többet kellene keresnie, de állítólag ez nem zavarta. Második, hogy nem számolt azzal, hogy ha gyerek születik, a megélhetés költségei nőnek, a bevételek csökkennek. Harmadik, hogy még mindig nem hajlandó többet dolgozni. Én így látatlanban megtippelem a történet végét, végrehajtás lesz belőle, csak az a kérdés, mikor.
Aki nem tanul más kárán, majd tanul a sajátján.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 02. 22. 12:11
Előzmény: #192509  EURHUF_goes_to_haven
Nálam a lakásvásárlásnál kötelező volt kötni lakásbiztosítást, addig nem is írták alá a banknál a szerződést, az kötelező viszont a jelzáloghitelre vonatkozó fedezet csak opcionális, ami az esetemben is az és én éltem a munkahely elvesztéssel és a rokkantság/halálos lehetőséggel is, kb. 8%-a a hitelemnek.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 11:58
Előzmény: #192511  ehe
Ez olyan amit nem láthattál előre. Utólag mindenki okos. Én most várom MÁK ot hogy aktiválja a regisztrációmat, utána én is átcsoportosítom a havi törlesztést / befektetéseimet.
ehe
ehe 2023. 02. 22. 11:56
Előzmény: #192510  EURHUF_goes_to_haven
Én meg már bánom, hogy nem vettem több részvényt a moratórium alatt a hiteltörlesztők helyett, csak mivel tervben volt, hogy második lakást veszek, így féltem attól, hogy lepattanok majd a bankokról a moratórium igénybevétele miatt... :)
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 11:52
Előzmény: #192508  Törölt felhasználó
Már most részben ki vannak mentve, volt több kamat stopp, moratórium stb stb... Okos ember úgy vette fel, hogy addig fix legyen amíg visszafizeti legalább és aki tudott az nem élt a moratóriummal se . De a magyarok pénzügyi tudatossága a nem létező kategória... 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 02. 22. 11:51
Előzmény: #192506  Vodafonelive
Ezt ketté venném . Nálam pl 2 biztosítás van . 1 van a házra, és ingóságokra, és van egy hitelfedezeti biztosítás ami kvázi egy életbiztosítás. Nálam a ház biztosítás most lett 62 (évi), a hitel fedezeti meg havi ~10k.
Törölt felhasználó 2023. 02. 22. 11:38
Előzmény: #192507  Vodafonelive
Egészséges dolgozni képes ember mentse ki saját magát.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 02. 22. 11:33
Előzmény: #192460  Törölt felhasználó
Ha ki kell menteni Őket majd ki fogja, Te és a párod? Szülei? Vicces ez a kamikaze ügy, gyerekekkel akik bármikor betegek lehetnek, mert bölcsi-oviban mindent összeszednek stb.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 02. 22. 11:31
Előzmény: #192459  siemens
Azért nem kötelező ugyan attól a banktól felvenni a biztosítást, mint ahol kötötted. Most beütöttem és megnéztem több oldalt is, ezek most is a jelzáloghiteled törlesztőjének a 8-9%-a egy fő esetén több dologra is bebiztosítva (keresőképtelenség, baleset stb.). Nálam sem volt sokkal kedvezőbb.
lacikonyha 2023. 02. 22. 08:26
Előzmény: #192504  Ishar

több ok is van
a parkolóhelyek nem az enyémek, hanem az egyik  fiamé
a paneljeim és az üzlethelyiségeim hozadékával elégedett vagyok, még annak ellenére is, hogy kiszúrt velem az élet, és el kellett szenvednem, hogy jelentős felértékelődésük miatt a hozamuk  némileg meggyengült arányaiban virtuálisan
..
a tőzsde játszásiból került képbe, és tavaly ősszel jelezték hogy eurósitják a 300 db gsparkomat, de a technikai átállás miatt majd csak később, és el is felejtettem
aztán januárra annyit esett, hogy vettem még 1409 darabot, és mit ad isten az eurósítás előtt kicombosodott a forint
és majdnem igazad is van: most elgondolkodtató, hogy ezt a pakkot meghagyom pár évre, bár a bezendrin súlyos kockázatot lát
Ishar
Ishar 2023. 02. 22. 08:01
Előzmény: #192503  lacikonyha
"És azért a pénzecskéért  finomabb fagyit adnak mint minden egyéb más pénzért..." --- Ebben az esetben miért nem adod el a panelokat/parkolóhelyeket és veszel belőle GSPARK részvényeket? Életed végéig nyalhatnád a finomabb fagyit az osztalékból. :)
lacikonyha 2023. 02. 22. 07:19
Előzmény: #192502  Benzedrine

a Ben Stiller alakított egyszer kockázat elemzőt, miközben a J Anistonnal bénázott
nekem tetszett ahogy kockázatelemzett
a te kockázatelemzésed is tetszik, megjegyzem, bár még nem tudom hogyan használjam fel és mire
aztán jó érzések közepette veszek majd fagyit az előreláthatólag májusban jóváírásra kerülő 784 euronyi gspark osztalékomból
és azért a pénzecskéért  finomabb fagyit adnak mint minden egyéb más pénzért, mivel a tavalyi 40800 ft-nyi gspark osztalékomért is finom fagyit kaptam
..
Benzedrine
Benzedrine 2023. 02. 22. 06:58
Előzmény: #192501  lacikonyha
Egy szál részvény egy kis korrupt balkáni országból borzasztó kockázatos befektetés, nem hasonlítanám az ingatlanhoz. De mondjuk egy Ftse100 index is hoz legalább 3%-ot és akkor már lehet filózni, h a font vagy forint stabilabb és a ftse vagy egy Bpi infatlan kockázatosabb-e.
lacikonyha 2023. 02. 22. 06:24
Előzmény: #192498  slash
a gspark részvényeit február közepén 382,44 -es árfolyamon eurósították (meglehetősen alacsony 3170-es  ft árfolyam mellett) , és 0,54 euro vagyis  nettó  5,5 százalék osztalékot terveznek fizetni valszeg szintén euróban 
...
ttps://bet.hu/newkibdata/128847465/GSPARK_IFRS_Negyedeves_jelentes_2022Q4_0221.pdf

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek