Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Feszes munkaerő piac van, valamelyik szakszervezet kiharcolja, hogy a bért euroban fizesse a multi, akkor az beindít egy láncreakciót, és onnan nem lesz visszaút.
Persze hogy marhaságot irtam. De 12 évvel ezelőtt sem gondoltam, hogy a román minimálbér magasabb lesz mint a magyar, hogy már lassan Bulgária is megelőz bennünket és Albánia előzését is várhatjuk a következeő 10 évben. Itt a legabszurdabb dolgok történnek meg nap mint nap. Miért ne következhetne be az amit kiszámitottam? Magyarország jobban teljesit.....
Ha ezt az inflációt és forint gyengítést évekig fenntartják, a nép bevezeti az eurot. 2023. végére érdemben csökkennie kell az inflációnak, ha jövő januárban is 25% vagy felette lenne, akkor elindul egy érdemi euronizáció. Attól pedig nagyon félnek a karmelitában.
Hát igen, mpagnesnek is írtam, hogy mivan ha az édesanyja megéli a 100+ éves kort. A jelenleg jónak számító nyugdíja 20-30 év múlva nem lesz jó. Saját tapasztalat.
Nekem rengeteg van(3 db külön DH). Az önerőm java részét én ezzel a kiskapuval játszottam ki, a CSOK és babaváró helyett. Szívom a fogamat, mert a változó kamatos 1,99% THM-t tavaly júliusban 4,99%-ra emelték, december körül kamatstoppolták ki tudja meddig, közben még kölcsönöm is van. A tegnapi januárról közölt infláció adat után sem érzem magam biztonságban, pedig ehhez 2x is váltottam 1 év alatt több fizetésért, legutóbbi 1 hete történt.
Nem tudom miért tartod ezt a jóslatot sarkitott (túlzott) állitásnak? Egyszerű matek. Éves több mint 20%-os infláció a kiflinél és az 10.000ft-ba kerül 30 év múlva. A jó isten megsegiti az éves 30%-os ingatlanárcsökkenést váró fórumozók könyörgését és igy egy 100 milliós ingatlan ára 30 év után lecsökken 10.000 ft alá. Persze ehhez kell pár forradalmi újjitás: - kukoricaszálból készülő házaszerkezetek - ujrahasznositott PET palackokból készült fal és padlóburkolatok stb. Valamint az szinte az összes pék elmegy lakást épiteni (a drága kiflit csak szülinapokon eszi majd a jónép) és igy nem évi 10 ezer hanem 200 ezer új lakás épül. Megszünik a kereslet a használt lakásokra (végre igaza lesz Placi-nak, hogy szinte nullára lemegy ezek tranzakciója) és bizony bekövetkezhet a fenti számitás végeredménye. Aki nem hiszi, nézze meg Venezuellát. A világ legnagyobb kőolajkészletén ülve hasonlót produkálnak mint amire én számitok. Ehhez a politikai alapfeltétel biztositott. Orbán kormányoz még 30 évig és utána az örökbefogadott Szijjártó veszi át nyugdijas korban a kormánykereket. Törvénybe rögzitik a mai gyakorlatot, hogy csak orosz energiahordozókat vehetünk, de azt is csak a világpiaci ár feletti áron. stb.....
Szerintem nem érdemes sarkítanod. Amíg a legtöbb hitel 9-10 % vagy felette van, addig pangás és egyensúlykeresés lesz Az árak 3-5% is hitelre kalibrálódtak, amit a mostani inflát látva nem egy hamar érünk el újra.
Érdekes, most tényleg úgy néz ki. De a pénzvilág nem szokott olyan kreatúrával dolgozni, hogy abból a sok kis hitelfelvevő hangya tömegével hasznot húzhasson. A játékszabályok íróival szemben.. Aztán lehet lesz ilyen is... Van hogy váratlan fordulatot vesz a világ..
Diszkont kincstárjegy (rövid pl.: D230517) Ma 14% feletti éves hozam. Állampapírt csak az államkincstárnál, mivel nem terheli semmi költség. Lejáratkor május 17.-én természetesen újra befektetés, amíg nem kell a pénz. Lehet rövidebb ciklusokban, 1-2 hónaposban is gondolkodni. Ez fix, az EUR majd kiderül, főleg ha várhatóan forintban fogsz fizetni.
A remény hal meg utoljára. Ha 6 hónap múlva nem igazodik a kinálat a büdzsédhez, akkor talán 1 év múlva. ha akkor sem, akkor majd 2 év múlva....vagy 10 év múlva. Mindegyik állapapirt vissza lehet váltani, csak nem mindegy hogy milyen levonással.
De az ingatlanárak zuhanását semmi sem tudja megállitani. Az lesz majd a kánaán amikor egy fél kifli áráért lehet venni egy rózsadombi lakást. De szép is lesz.
Az altalad emlitett haz 56M-rol indul arveresen. Lehet annyiert nem viszik el, ez neki atmenetileg jo is lehet, mert a kovetkezo arveres kituzesei tovabb tudja hasznalni az ados. Egyebkent meg a teher rajta 33.1M Ft+ jarulekai, mondjuk 40M (csak o tudhatja, 21 es ugyszam) lehet annyiert mar odaadna es nem maradna vele szemben koveteles. 40-nel felkinalnam ha ott vadasznek hazakra. Vagyis 41-gyel, hogy az ingatlanosnak is maradjon valami...
Szevasztok. A jo magyar forintjaimat mibe erdemes tenni mondjuk 6 honapra? Ugyanis abban bizom, hogy majd az addigra megfarado lakashirdetok rugalmasabban fogadjak az ajanlataimat, mint most. (Illetve meg varok penzt es egyben szeretnem felhasznalni lakasvasarlasra) Van olyan allampapir amit 6 honap mulva ki tudok szedni, vagy most 387 ert vegyek kozeparfolyamon (revolut) eurot?
Reálisan egyébként 3 kilóért már elég fasza lakásokat lehet bérelni, és akkor nincs tőke költség, nincs hitel, nincs évtizedes béklyó. A fiatalnak TALÁN már nem annyira fontos a saját tulajdonlás, sőt, még akár örülhet is neki, hogy pár hónap alatt elhúzhat innen - akár gyerekkel is. (Valahogy nem tudok bízni Mo. fényes jövőjében, már az is meglep, hogy eddig elevickélünk valahogy...) Ha viszont így lesz, akkor a felső-közép ill. felső osztály fog kereskedni egymás közt a befektetési célú (é: kiadandó) lakásokkal - némileg lekövetve az árváltozásokat, de nyilván sokkal alacsonyabb tranzakció szám mellett.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link