Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem így volt. Itt valaki lecsúszottnak nevezett. Az autó csak innét került szóba, hogy 13 literes fogyasztású autóval ki van lecsúszva. Szerinte a takarító azért takarít, mert le van csúszva. Az autó csak ezért hangzott el. Az autónak semmi köze a jól élekhez. Ezek csak munkás autók. Hát azért a bontás még 15-20 év. Itt nincs rozsda.
Csak eljutottunk odáig, hogy mégiscsak recsegve ropogva tartható csak fenn ez az állapot, kevésbé piaci alapon sikerült összehozni. Bár egyébként nekem továbbra is csak annyi volt a problémám, hogy azt reklámozni, hogy mennyire jól élek már, megtehetem, hogy nagyfogyasztású autóval járok a globális energiahordozó-krízis idején (ami ugyan lassan bontószökevény korú, nevetségesen olcsón vettem és nem piaci áron szervizelem), na mégiscsak több baj is van ezzel... És azzal védekezni, hogy de én már a krízis előtt is nagyfogyasztású autóval jártam. Most mégis dicsérjünk meg ezért?
Annyit hozzátennék hogy minden vélemény-még ha távol is áll a sajátunktól- fontos információkat tartalmaz! Ha a riogató úgy érzi, más is érezheti úgy azaz vannak pánik eladók és vevők. És persze a néma (ja nem) tomeg aki tét nélkül kibicel....Ezért fórum.
Én is belülről bomlasztom a rendszert, meg ti is, sőt még impu is(kár, hogy nem tudja magát megvédeni még egy pár napig...) mondd ezt :D Értem én, hogy az az évi 1M, ami elmegy autóra egy lakás árához képest nem sok. Vagy mégis? Apostolotok szerint 6M-ért már kellene tudni venni pesten lakást.
Törölt felhasználó2022. 06. 29. 08:31
Jelenünkben ideológiai alapokból kiinduló harcokat láthatunk : Nyugat vs Kelet - Orosz vs Ukrán - Eu vs Orosz - Usa vs Eu Usa vs Kína - Fidesz vs Mszp...stb. stb. Az egész világban borultak a pénzügyi egyensúlyok, s ebből fakadóan kiültek a félelmek az emberek arcára. Ilyen helyzetekben véleményem szerint nem helyes és korrekt a túlzó és ( ténynélküliségen alapuló) riogatás. Ezen topiknak a célja az ingatlanárak alakulása, s nem a pl. egyének álmának kivetítése. Ideje lenne talán a tényeken alapulván és időrendi sorrendbe téve végig venni a főbb mozgatórugókat... azzal szerintem könnyebb célba jutni, mint egymás ( általa vélt) igazát eröltetni. Itt a topikban, ahogy elnézem példaként a tegnapi napot is.... Berlini a tényeket alapul véve írta le az általa tapasztaltakat, s ahogy elnézem, azonnal ment a heves ellenkardozás és a " megvetés"... Jó ideje figyelem Berlini munkásságát a topikban, s nem úgy érzékelem, hogy nagyon mellényúlt volna a meglátásainak. Szerintem értékelni kéne az idejét és tapasztalatát, hiszen azzal a segítő szándékkal van itt, hogy ha valaki ingatlan ügyletet fontolgat ( eladás vagy vásárlás), akkor reálisabb képet kapjon. Vicces, de itt hangzott el tegnap is, hogy lesznek hamarosan jó vételek... vagyis ezek szerint lesznek vásárlások is, vagyis nem áll betonba a piac... Végül is ez jó hír, hiszen nemrég még "armageddont" emlegettek egyesek... Lehetne talán kicsit józanabb nyilatkozatokat tenni is végre, s nem a logikai bukfencekkel teletűzdelt egyéni érveket vagy vágyakat. Természetesen tisztelet a kivételnek! További kellemes napot 🙂!
Csak Schmidt Marcsikat tudom ilyenkor idezni: "Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll." Nalunk itt kerem szabadsag van, mindenkinek joga van szetk*rni a varos levegojet, es zajongani a buzladaival.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link