Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2021. 07. 04. 14:45
Előzmény: #124014  ncseed!
Szóval igazam volt!! 
berlini
berlini 2021. 07. 04. 14:39
Előzmény: #124016  Törölt felhasználó
Rendben, én meg túlreagáltam.
Igy már értem.
De erre is megpróbáltam már válaszolni.
Röviden összefoglalva:
ma már nem lehet reálhozamot realizálni kockázat nélkül.
Ezért is fontos a diverzifikáció, amibe a MÁP-nak is komoly szerepe van.
Igy az ingatlanbefektetés sem annak való, aki rövidtávon biztos hozamot vár el tőle, de kiadni sem akarja, mert az meg fáradtságos és már a megvétel után azon spekulál, hogy hogyan adhatná el komolya haszonnal, miközben azt sem tudja, hogy a pénzt mibe invesztálja.
Placi82 2021. 07. 04. 14:38
Előzmény: #124017  Placi82
És ha levonodik is a babavaro kb 50 ezer forintos torlesztoje akkor is havi 250 e ftig lehetséges eladosodo ami 20 évre 240 honap*250 ezer Ft os törlesztő learbitalva a kamatot az kb 40 milliós hitel fejben szamolva!!! BV nélkül meg semmi se lett volna. Na! 
Placi82 2021. 07. 04. 14:36
De amúgy, szintén nem erről volt a vita várjál már!!! Hanem arról, hogy onerobe ha beleszamit, rengeteg ember tudott az ingatlanpiacra lépni miatta! Hisz ha nem lenne hiába lenne egy 2*300e ft nettot kereső pár, nem tudta volna megvenni a 43 milliós lakásodat. Hisz 4 millió önerővel elkuldi a franba a bank. De BV vel együtt már 14 millió az önerő és a 2*300e ft fizetessel már megkapjak a hitelt!!!!! Továbbá te azt állítottad hogy nem számít bele az onerobe, utána pedig azt hogy csak 70%ig a BV. 
Törölt felhasználó 2021. 07. 04. 14:32
Előzmény: #124013  berlini
Ezt nem szemelyeskedesnek szantam, ne haragudj.
Ez alatt azt ertettem, hogy kockazat nelkul nem lehet realhozamot termelni.
Ezt ugy ertem, hogy szerintem ti alabecsulitek az ingatlanpiac kockazatait.
Placi82 2021. 07. 04. 14:30
Várj megkerdezem ezt is!. 
ncseed!
ncseed! 2021. 07. 04. 14:23
Előzmény: #124007  Placi82
"Azt írta vissza hogy a BV, felhasznalhato önerőkent teljesen, csak legyen pár hónap a BV felvétele és a jelzálog hitel között. Szóval igazam volt!! "
NEM EZ VOLT A KÉRDÉS.....! Hanem az hogy a BV törlesztője bele számít-e az ezt KÖVETŐEN FEVEVENDŐ piaci lakáshitel JTM számolásába!!! Magyarul a bank nézi-e hogy már van egy hiteled amit törlesztened kell... Röviden: IGEN, nézik és BELE SZÁMÍT a törlesztési limitedbe a BV törlesztője!!! 
Szóval nem, nem volt igazad! Még ha próbálod is úgy beállítani.
berlini
berlini 2021. 07. 04. 14:22
Előzmény: #123990  Törölt felhasználó
Inkább azt próbáld megmagyarázni amit te csinálsz.
"Berlini úgy érzi lehet b@szni és szűznek maradni az ingatlanpiacon."
de ha már inkább azzal foglalkozol, hogy én mit csinálok és minősited is, akkor legalább érvelj.
Anélkül ugyanis marad az ami.
Primitiv személyeskedés.
berlini
berlini 2021. 07. 04. 14:16
Előzmény: #124009  Törölt felhasználó
Miért is vagyok belefásult????
Csak azért mert nem vagyok olyan rövidlátó mint itt a többség???
Ncseed:
Te is emlékszel arra, hogy sorozatban ki voltak innen tiltva emberek akkoriban, ha bizonyitani lehetett, hogy más néven korábban fórum tagok voltak és előzőleg ki lettek tiltva.
Ncseed többször volt kitiltva ezért mint azért, hogy személyeskedett.
Ezek a tények.
Mint ahogyan az is tény, hogy ncseed azért adta el az egyik paneljét, mert azt a bérlő vette meg olyan áron ami a piaci ár felett volt.
Ebben az esetben ezt minden épeszű ember (ha belefásult ha nem) igy tette volna a helyében.
Kaszirozta az eladással előre a következő évek bérleti hozamát és most esélye van arra, hogy a következő években mégegyszer hozamot realizájon ugyanarra a tőkére.
Az hogy most megragadta az esélyt arra, hogy ne minden pénze ungatlanban legyen, az is érthető.
Nyiltan leirtam itt én is, hogy én is diverzifikálok.
Az meg egyenesen nevetséges, hogy utolsó szalmaszálként tényleg komolyan indikátornak tartjátok mindezt????
Ismételten leirom:
Senkinek nincsen itt a fórumon semmilyen szerepe arra vonatkozóan, hogy hogyan alakul az ingatlanpiac Magyarországon.
Mégcsak indikátor szerepe sem lehet. (Még akkor sem, ha a fentebb vázolt körülményeket nem is vennénk figyelembe.)
Törölt felhasználó 2021. 07. 04. 14:09
Előzmény: #123992  lohran
Kalocsán is vannak?
zsoltee77
zsoltee77 2021. 07. 04. 14:04
Előzmény: #124001  Törölt felhasználó
Vitara 1.4 turbo nem kevés pályára. Már amennyiben pályán való közlekedésre kell, nem száguldozni 200zal.
Törölt felhasználó 2021. 07. 04. 13:54
Előzmény: #124002  berlini
Kezdesz belefásult a kérdésbe.
Sose azért volt kitiltva, mert jó befetketésnek tartotta az ingatlant, sőt, explicit még az előző nikkjeivel is többször leírta, hogy szerinte befektetésre nem különösebben jó buli már.
Azért volt kitiltva, mert az egója elhatalmasodását nem tudta megfelelően kezelni, és mindenkire, aki nem értett vele egyet fűt fát bogarat eresztett, de kedves szót biztos nem :D.
Ezt sajnos utólag már nehéz bizonyítani, mert a moderátoroknak az volt a rossz szokásuk, hogy kukázzák a hsz-eket ilyen esetben.
Azt viszont annál inkább hangsúlyozta rengetegszer, hogy Ő már nem is nézi a piaci árát se, pláne ilyet, hogy piaci árhoz viszonyitott hozam, és hogy-hogynem mégis lebontaná a portfóliója felét azóta.
Mert ugye egy ideig arról is szó volt, hogy a bérlő által megalkudotton túl eladná még a leglelakottabbat is, de úgy látszik ebből most mégis kitáncolt valamiért.
Nem próféta, viszont főleg a korábbi életművével összevetve ez komoly indikátor is lehet akár.
Na nem nekem, mert én sem tervezek kiszállni egy lehetséges esés közben, részvénnyel se tettem túl sokszor, viszont ha elértem egy tisztességes hozamot én nem félek realizálni.
A hegyi lakáson nem fogok, mert nem tudom mivel tudnám pótolni az általa betöltött űrt :D
bankos
bankos 2021. 07. 04. 13:53
Te mibe fektetsz akkor? 
Placi82 2021. 07. 04. 13:50
https://www.portfolio.hu/bank/20210704/keteves-lett-a-babavaro-tortenelmi-csucsra-ugrott-a-lakashitel-491036
Nézd csak meg, 2019 ben 72 Mrd a lakashitel, 2021 ben babavaro al együtt 160 Mrd. Több mint duplája pedi nem volt szar év a 2019 és. Mert ugye a statisztika mindig csak a lakashitel rol kor, pedig a BV is lakásra megy!! Megkérdeztem ncseed miatt a bankos haverom. Azt írta vissza hogy a BV, felhasznalhato önerőkent teljesen, csak legyen pár hónap a BV felvétele és a jelzálog hitel között. Szóval igazam volt!! 
berlini
berlini 2021. 07. 04. 13:25
Előzmény: #124003  PBoborjan
Élelmes ember ilyenkor vesz egy tucatot 100ft-rt és bérbe adja napi 100ft-ért.
Ennél jobb hozamot álmodni sem lehet.
berlini
berlini 2021. 07. 04. 13:23
Előzmény: #124001  Törölt felhasználó
Tájékoztatlak, hogy a legtöbb közepes és annál nagyobb méretű autót lehet venni erősebb motorokkal is, akár 200-300 lőerősökkel is.
A Camryból én Magyarországon ha életember láttam 10 db-ot akkor sokat mondok.
Nyilván annyira jó autó, hogy ide nekünk már nem jutott.
sajnos.
berlini
berlini 2021. 07. 04. 13:20
...persze nem mindet.
Egy keveset érdemes tartani és Maxi Kinget venni belőle amikor leárazzák.
PBoborjan
PBoborjan 2021. 07. 04. 13:19
Kinéztem ma az ócskapiacra. Lohran kartársnak jelentem, hogy a kinyomópisztoly használtan 100 Ft/ db áron megy. Értem én, hogy az 3 csoki, de megfigyelésem szerint ez lélektani ár, ez alá menni csak a megvásárolni kívánt volumen növelésével lehet.
berlini
berlini 2021. 07. 04. 13:18
Előzmény: #123980  Törölt felhasználó
Én csak azt tartom érdekesnek, hogy amig ncseed azt irta, hogy szerinte az ingatlan általában jó befektetés, addig a többség folyamatosan mószerolta (és hülyének nézte, rossz esetben kitiltatta).
Amióta bejelentette, hogy a 4 paneljából egyet elad, azóta  ő a próféta a fórumon.
Én is esendő ember vagyok.
Megirigyeltem ezt a hirtelen népszerűséget.
Ezért beleadtam apait és anyait és leirtam, hogy mekkora áesés lesz itt és ezzel együtt kánán azoknak akik már 4-6 éve nyalogatják sebeiket és sorra lemaradtak minden kinézett ingatlanról.
Sajnálom, hogy most sem sikerült.
Nem voltam eléggé hihető.
De be kell hogy lássam nem véletlenül.
Nehéz ma már érvekkel meggyőzően bizonyitani, hogy mi a frankó.
Hiszen mindenki tudja, hogy:
- ingatlant venni nem érdemes, mert túlárazottak, meg
- horror áron lehet felújitani
- kiadni meg csak nagyon kis hozamért lehet, ami még feleződhet, ha fel is kell ujitani és arra az időre sincsen bevétel
- a MÁP sem hozza az inflációt, tehát az is bukás
- a részvények meg nagyon veszélyes volatil befektetések
- a bitcoin sem a titkos tipp ma már.
Mi marad akkor?
Szerintem ki kell venni a bankból és el kell égetni a pénzt.
Télen persze.
Az legalább meleget ad.
Törölt felhasználó 2021. 07. 04. 13:17
Előzmény: #123998  PBoborjan
Én a város és autópálya körülményekre utaltam.
A Suzuki volt a téma alapja. A Suzuki jó városi autó és országútra is jó. Autópályára nem jó. A Vitara sem.
Napi 100 km fölött autópályán meg semmi kicsi, gyenge motor nem jó. Toyota Camry V6 az jó erre. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek