Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Volt olyan is. Azt Lpg-s Ladával nyomtam. Igazából azt írtad le, hogy a jó minőségű egyszerű autó a hétköznapi ember számára fenntartható. Ennek eklatáns példája a Toyota, gépészetileg hiperkonzervatív megoldásokkal.
Az a mondás az ember fiatol kockáztasson. Azt is mondják az ingatlan nem a legkockázatosabb eszköz, én ezt megspékeltem egy valag hitellel, ha már pénzem amúgy nem lenne max egy jobb garázsra pesten :)
Ha az alapkamat a "helyén" lenne(erre majd lehet ugrani, annak, akinek "kell"), nem mondaná senki, én biztos nem. Csak egyesek szerint az a helyén van, viszont amellé már szerintem kicsit necces ezt a pénz mégis felmarkolni... Nem erkölcstelen takarékosan élni, az állításom nem erre vonatkozott. Borzasztóan nagy lábon én se élek, mindjárt írom a másik hszben részletesebben :)
Értem. Ide jutottatok ,hogy erkölcstelen lett takarékosan élni és a Ti általatok gerjesztett inflát megközelítő kamatot kapni. Szép világ. Hajrá speka !
Berlini úgy érzi lehet b@szni és szűznek maradni az ingatlanpiacon. Én is kockázatosnak látom, de mivel van időm, hogy megtérüljön, így én is felszálltam egy tőkeáttételes vonatra. kp-t én se látok értelmét ingatlanban hagyni, tervezem is egyébként az új lakásomat is fullra beszabfeleztetni(jöhetne a minuszok), ha még tudom :)
Szerintem ezt már kifejtettem. Ti a MÁP-pal a szegényeket fejitek meg. Tudom én implicit(de sokkal implicitebben, mint ti) meg a lakásárak megtámasztásával. Ezt deklaráltam már nem egyszer, nem kétszer.
Valóban, ha utána számolunk a reál értéknek.. De legalább fixen hoz, kockázat nélkül 27,35 %-ot 5 év alatt.. Mibe fektessen az ember most olyan pénzt amit tőzsdére nem akar vinni....? Ingatlan jó döntés lenne, de ilyen árakon még mindig az.....????
Én erkölcsi alapon építettem le a portfóliómból, ha nem is teljesen. Not great, not terrible szerintem, berlini szokta tűzzel vassal támadni a reálértéktartás hiánya, amúgy viszonylag jogosan, leszámítva, hogy azért olyan tőkevédett befektetést Ő se szokott tudni mondani, ami biztonságosabb. Vagy amúgy berlini, az inflációkövető papírokról sose nyilatkozol, azokkal mi a helyzet?
Levezettem... szerinted ha rálocsolsz egy hamarosan felújítandó lakásra 4 misit nem lehet +25ezerért kiadni ahogy írtam? DE. *** Tegyünk mellé két hónap üresen állást a felújítás miatt viszont 15 évig nem kell utána bolygatni emiatt. Két hónap üresen állás 15 évre leosztva évi négy nap... na BUMMM! Jól odab*szott az éves hozamnak!!!! JA NEM.... *** Az éxerdobozok maradnak. Egyelőre.
Azóta kihirdette a főnök, hogy einstandolja a kőbányákat, a fatelepeket és az erdőket, visszacsatoljuk végre Erdélyt, de lehet hozzácsapjuk még Szibériát is, minden meg lesz oldva, mehet jövőre is az iksz hozzájuk. Szal az ellenzéki média megint lukra futott(vagy kiprovokálta, hogy Viktor két családdefiniálás között kicsit az anyagi dolgokkal is foglalkozzon, közgazdász zsenijét kicsit csillogtassa meg), nincs itt semmi látnivaló!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link