Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lohran 2020. 01. 09. 17:10
Előzmény: #56156  macisajt

nem értem Én miért fizetek adót ha Ők sem teszik.
mi közöm van más magánéletéhez ?
semmi.
társadalmi szempontból is a teherviselés ilyen igazságtalan átterhelése pl: rám teljesen elfogadhatatlan és ésszerűtlen mivel túlmegy egy méltányos és ésszerű hozzájárulás keretén.
lohran 2020. 01. 09. 16:59
Előzmény: #56154  CyrusTheGreat

odáig fajult a dolog ,hogy kénytelen leszek venni valami csepeli szart 20 millió körül ha lakni akarok
hitellel.
persze az Én adómból adják a jólétben lévőknek a kedvezményt
dexter007
dexter007 2020. 01. 09. 16:56
a családi adókedvezmény miatt már évek óta így működik, hogy a "gyerekesek" ugyanannyi bruttó után többet visznek haza, mint a gyerektelenek.
az én környezetemben nem látok ebből túl nagy feszültséget.
egyébként pont a fentiek miatt ez az intézkedés nem fog túl sokat jelenteni a 3gyerekes családoknak, mert sokan már így sem fizetnek szja-t:-)
Törölt felhasználó 2020. 01. 09. 16:56
Jó reggelt.
Szerintem még nem volt olyan adórendszer 90 óta, amiben ne lett volna adókedvezmény, családi pótlék, vagy valami hasonló.
Egy bruttó 450-nél most is nettó 80k-val többet kap, akinek 3 gyereke van.
nettober.com
macisajt 2020. 01. 09. 16:50

Ez a Szja mentesség a 4 ( 3 )gyerekeseknél azért jól meg fogja osztani a nőket a munkahelyeken.
Ugyanazt a munkát, ugyanannyi időben  végzik mondjuk az 1-2 gyerekesek is és nekik levonják az szja-t.
Na és már ne is beszéljünk arról akinek nincs gyereke, vagy egyedül élő.
Ők aztán minden munkahelyi  jóból kimaradnak, ill. őket mindig be lehet fogni a plusz munkára, mert ráérnek, hisz nincs gyerekük.
Ez így igazságtalanság! A munkahelyen a munkát fizetik, vagy a gyerekek számát???
Törölt felhasználó 2020. 01. 09. 16:48
Előzmény: #56153  vincit
Mondjad csak, mert ezek a feature-ek, amiket eddig irtal is jellemzoen szinten a felso 5%-ban vannak legfeljebb.
CyrusTheGreat 2020. 01. 09. 16:37
Előzmény: #56152  lohran
Teljes mértékben egyetértek veled, nyilván jobb lenne, ha nem lennének, de itt vannak velünk, ezzel kell dolgoznunk.
vincit 2020. 01. 09. 16:25
Előzmény: #56141  Törölt felhasználó
Igen, te vagy lemaradva. Most vagyok egy családi ház értékesítésben, majd beszámolok a konkrétumokról ha elment. Nyáron történt a vásárlás, volt néhány átalakítás, van komoly vevőm. Most ott tartunk, hogy szakemberek jönnek árajánlatot adni a vevőnek az átalakításhoz. Kell neki 2db kandalló, ami csak 1 átalakítás + 1 plusz. Napelem , napkollektor, padlófűtés, földmunka olyan legyen amit elképzelt + 1200 m2   kertbe automata öntözés.  Fürdőkbe nem is mondom mit akar, mert itt égnek állna pár ember haja.
lohran 2020. 01. 09. 16:08
Előzmény: #56151  lohran
ezek az intézkedések mind betegek
lohran 2020. 01. 09. 16:06
Előzmény: #56150  CyrusTheGreat
egyik aljasabb mint a másik terv,intézkedés
CyrusTheGreat 2020. 01. 09. 15:55
Előzmény: #56140  DAXHU
Ez a szépsége a politikának, a húzd meg - ereszd el játék, ez az egyik kedvencem. Most is gondolj bele mit csináltak a családvédelmi akcióterv keretein belül:
 - nagyszülői gyed: ha megnézed a feltételeket és a demográfiát - foglalkoztatási adatokat, akkor marginális réteg veheti igénybe (ne legyen nyugdíjas, elmúlt két évben 365 napot aktív volt, azaz például a sérülékenyebb 55-60 éves korosztályt erősen megszűri, alatta meg plána, felette meg már nyugdíjasok).
 - 4-gyermekes SZJA-mentesség: szintén marginális tömeg, 4 gyerekkel jellemezően vagy eleve nincs SZJA (mert nem is dolgozik), vagy pont a 4 gyermek miatti kiesett idő miatt nem túl combos a fizetés.
- 3-gyermekes SZJA: kábé ugyanaz, mint a 4-gyermekes, annyi, hogy itt még harc megy az NGM-mel.
Lényegében nagyon alacsony impaktú dolgokra kell gondolni, és igen, ha tényleg elviszik a SZJA-t egy számjegy irányába, akkor a saját kedvezményük is ugye csökken...
- - - - - - - - 
De hasonlót csináltak a Babaváró és a MÁP+ esetén is, ha jobban végiggondolod, egyszerre tűz és jég az ingatlanpiacra (be is állt az egész mondjuk).
MrLajos 2020. 01. 09. 15:43
Törölt hozzászólás
CyrusTheGreat 2020. 01. 09. 15:41
Előzmény: #56145  buyandhold
Értem, hiszen az ingatlan vásárlás az adott céltól/élethelyzettől függetlenül tökéletes választás...
Ebadta
Ebadta 2020. 01. 09. 15:39
Előzmény: #56145  buyandhold
Pont azt írtam, hogy ingatlan helyett ingatlanos cég részvényt is vehetsz, úgy is ingatlanban van a pénzed. Pl a Vonvovia az egyik legnagyobb de van még sok. Ingatlan alapot nem vennék. 
CyrusTheGreat 2020. 01. 09. 15:38
"Funkcionális vagy erkölcsi avulásnál az értékvesztést úgy szükséges meghatározni, hogy meg kell vizsgálni azt, hogy az ingatlan mai követelményeknek való megfeleléshez milyen többletköltséggel lehetne korszerűsíteni."
Nagyon egyszerű, könnyen forintosítható példa: 2021-es környezetvédelmi/energetikai tanúsítványoknak megfeleléshez mennyi pengőt kell beletenni.
Egyébként nyugodtan mondhatom azt, hogy az avulás mértéke az a pénzösszeg, amely szükséges ahhoz, hogy a telken álló építményt a pótlási érték meghatározásához használt új ingatlan műszaki állapotára hozzam...
Gondolj bele, az egész értékelési mód miről szól:
- veszed üresen a telek árát (piaci vagy maradványértékes módszerrel) plusz kiszámolod, hogy nulláról mennyi idő alatt építenél fel egy mostani kornak megfelelő házat (lsd. referencia-projekt követelmények). Ez tulajdonképpen a maximum-értéked, ennél többet nyilvánvalóan nem fog érni a telek plusz a rajta álló jelenlegi ház.
- fogod a maximum-értékű házadat és a piaci áron meghatározott telket és elkezded "csökkenteni" az értékét, azaz visszarontod gondolatban a referenciaházat, hogy mit kellene kidobnod belőle ahhoz, hogy olyan legyen mint a mostnai (pl. szigetelés, klíma, új kazán, miazmás). Továbbá ugyanezt eljátszod a telekkel is: gettósodás, környezetei ártalmak, gyorsforgalmi út, stb - ennek a mértéke nyilván azon alapul, hogy a piaci ár meghatározásánál mik voltak a referencia-halmazban.
Lényegében arról szól az egész, hogy mennyi lenne a helyettesítő termék (telek + ingatlan) ára és ahhoz képest mit tud nyújtani az ingatlan a jelenlegi állapotában...
buyandhold 2020. 01. 09. 15:31
Előzmény: #56137  Ebadta
Csak nem ertem, hogy jon ez az ingatlan topikba:
ne vegyel ingatlant, inkabb vegyel reszvenyt
olyan mintha a sielos forumba beirnam, hogy ne menjel sielni, hanem menjel inkabb horgaszni...
veletlenul nem az ingatlan alapokat fagyasztottak be par eve? Ja, de...
Ebadta
Ebadta 2020. 01. 09. 15:31
Hirdetésböl másoltam, szerintem a klíma lenne a legfontosabb de az pont nincs:
-teljesen felszerelt, magas minőségű gépesített konyha (főzőlap, beépített mosogatógép, beépített hűtő, elszívó, beépített sütő és mikrohullámú sütő)
-érintőkijelzős fali thermosztát 
-hangszigetelt beltéri ajtók
-távirányítós elektronos redőnyök (SMART HOME) 
-szúnyoghálók
-biztonsági bejárati ajtó
-videó kaputelefon
-teremgarázs hely
Kicsigesztenye999 2020. 01. 09. 15:29
Előzmény: #56142  buyandhold
Gondolom te az a suttyo kopsz kemenylegeny vagy akivel csak azert van a noje mert rendszeresen megveszi gyakorlatilag. 
Persze, minden 20ezer forint majd ingatlanba megy..😂😂
buyandhold 2020. 01. 09. 15:26
Előzmény: #56138  lúzerbéla
Nem tudom merre laksz, ha feletek a nok nogyogyaszra sporolnak? Esetleg az volt a karacsonyi ajandek a nejednek? Magannogyogyasz:))) Evben ota sporoltal ra, de iden vegre megkapta:)
Mifelenk az embereknek van mobil, auto, es nem, senki nem panaszkodott errefele, hogy nincs penze nogyogyaszra...
Masreszt a penz aramlasarol beszeltem. OK, hogy a nejed magannogyogyaszra kolti az adokedvezmenyt, de akkor ott lesz a penzetek a magannogyogyasznal. Akkor majd o vesz belole maganak ingatlant.
Törölt felhasználó 2020. 01. 09. 15:25
Előzmény: #56132  CyrusTheGreat
Jó de abban a részben olyan szerinted gumimondatok vannak, amikkel nem igazán tudok mit kezdeni, pl 
"A funkcionális avulásnál azt szükséges vizsgálni, hogy az ingatlan mennyire alkalmas arra, hogy kielégítse a mai, korszerű igényeket. "
Most kis túlzással egy 50 éve épült, majd 30 éve átépített ház mely korszerű igényt nem tudja kielégíteni?
Van benne áram, "angol wc", melegvíz, kp-i fűtés(gáz).
Vagy én vagyok nagyon lemaradva a mai igényekkel?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek