Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem arról van szó, hogy van helikopterpénz vagy sem, csak ha visszaolvasol, akkor itt páran úgy várták az új családvédelmit, mint a Messiást, hogy az majd megmenti a lassuló/kifulladó BP-i lakáspiacot, már-már Babaváró 2.0-ás magasságú történetet vártak... Tegnap/tegnapelőtt volt már ezzel kapcsolatban vita - a bejelentett intézkedések teljes mértékben az elvárásaimnak megfelelők lettek. - - - - - A 3 gyerekes anyák SZJA-mentessége (bruttó bér 15%-áról beszélünk) nem gondolom, hogy nagyon durván megtolná az eleve túlfűtött lakáspiacot. Eleve, ha megnézed a KSH-statisztikát a 25-49 éves 3 vagy több gyereket nevelő nők foglalkoztatottsága 52%-on áll. Nyugdíjas pl. miből írja az SZJA-mentességet... Nők40-et nyomják ezerrel, nőknél szerintem elég vékony lehet az a réteg, aki mondjuk már nem neveli saját háztartás a gyermekeit (ez jó pont hitel scoringnál), nem nyugdíjas és dolgozik olyan bérért, ahol látható összeget jelent az SZJA-mentesség. Maximum a háztartás JTM-terheltségén tud javítani ez az intézkedés.
"A 3 gyerekes anyak nem vesznek tobb parizsit meg sajtot, ha tobb penzt kapnak. Valoszinuleg nem vesznek meg egy autot, meg egy telefont. Folosleg keletkezik az embereknel. Ez ingatlanba aramlik...." :DDDDDD. Ez szép volt. A háromgyerekes anyáknak már megvan mindene. Se magánnőgyógyászra, sem autóra, sem görög nyaralásra nem kell spórolniuk. Hitelük sincs, amit törleszteni kéne. Már csak arra spórolnak, hogy ingatlant vegyenek. Semmi másra. Te mégis mit szedsz, haver? Kéne nekem is:D. (A helikopterpénz tényleg nyomja felfele az eszközárakat, nem ez a vicces, hanem hogy ez szerinted biztosan ingatlanba áramlik. )
Ha ingatlan akkor legyen ingatlan cég részvény. Az is hoz 4-5%-ot, nem kell bérlővel baszkodni és külön el lehet adni a kisszobát, ha pénz kell. Nekem több országbban vannak így lakó, irodai és felújítás után haszonnal értékesíthető ingatlanjaim is.
Azt kell megerteni, hogy helikopter penz van. Fentrol szorjak a pezt a nepnek. Teljesen mindegy, hogy a 3 gyerekes anyaknak adjak, vagy fiatalok nyelvtanulasara, vagy random modon szorjak az utacan. Ha nem ilyen formaban, akkor majd mashogy. A lenyeg hogy van mibol(lehet nyomtatni amennyi penzt akarnak) es szandek is van ra, mert most mindenhol ez a divat. Az a gazdasag uzemanyaga. Esely sincs ra, hogy ezt leallitsak. Es ha penzt pumpalnak a rendszerbe, az az eszkookbe fog aramlani. A 3 gyerekes anyak nem vesznek tobb parizsit meg sajtot, ha tobb penzt kapnak. Valoszinuleg nem vesznek meg egy autot, meg egy telefont. Folosleg keletkezik az embereknel. Ez ingatlanba aramlik....
Btw, megvolt az Orbán-infó, a családvédelmi akcióterv tervezett következő lépése a 3-gyerekes anyák SZJA-mentessége lenne - de még küzdelem várható. Várom a véleményeket, hogy ez miért lesz üzemanyag a rakétába.
Így már érthető, de itt sem arról van szó, hogy megnézed a telekárat (azzal a feltételezéssel, hogy nem áll rajta semmi) és a nulláról felhúzás költségét és összeadod... Az ingatlan értékelésének az első két lépése stimmel, azonban van egy harmadik is: 3.2.3 Avulás meghatározása, ahogy be is idézted.
https://www.mnb.hu/letoltes/11-2018-ingatlan-ajanlas.pdf 3. Költség alapú módszer A költség alapú értékelési módszer alkalmazása során először az ingatlanhoz tartozó telek piaci értéke kerül meghatározásra, majd ehhez kell hozzáadni a felépítmény különböző okok miatti avulással csökkentett pótlási értékét.
"Viszont azért itt jön be a képbe egy olyan tétel az ingatlanértékelésben, hogy ha most egy hasonló méretű(ok, nyilván jobb beosztású és energetikájű) házat kéne nulláról a telekre felhúzni, azért az bőven az általa vágyott ár felett lenne manapság, de amíg a küszködés ment az eladással is így volt." - - - - Ezt nem értem.
Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki végigélte a szüleivel ennek a másik oldalát, vagyis a "persze árulni bármennyiért árulhatod" részt. Anyám is évekig árulta a házát, mert 2006-ban a szomszéd még milyen jó árat kapott az övénél mennyivel rosszabb állapotújáért. Persze akkoriban még én is elég zöldfülű voltam ingatlanpiaci kérdésekben, így érdemben nem tudtam vele mit kezdeni. Ez a történet végül úgy záródott gondolhatná bárki elsőre szerencsésen, hogy beköltözött a tesóm abba a házba. De ezzel csak azt a problémát vettük magunkra, hogy most meg a karbantartás nem az anyám szerint elképzelt gondossággal, alapossággal folyik. A ház egyébként az 50-es években épült, szinte egy istálló volt, abból alakították át anyámék viszonylag élhetővé, bár a a beosztása nem valami fényes, de azért el lehet benne éldegélni. Viszont azért itt jön be a képbe egy olyan tétel az ingatlanértékelésben, hogy ha most egy hasonló méretű(ok, nyilván jobb beosztású és energetikájű) házat kéne nulláról a telekre felhúzni, azért az bőven az általa vágyott ár felett lenne manapság, de amíg a küszködés ment az eladással is így volt.
Egyszerűen nem lehet megállni, hogy ne írjon valamit az ember ezekre a dumákra. Lemaradtál a lakásvásárlásról 2016-ban és azóta várod az esést vagy mi történt? Komolyan érdekel. Egy lakás annyit ér, amennyiért eladod - ez az az érték amit megkapsz érte. (persze árulni bármennyiért árulhatod) Hogy neked ez sok vagy kevés azt mindenki lesz@rja, az eladó meg a vevő is. Nyilván a vevőnek nem tartanak pisztolyt a fejéhez, valamiért neki megér annyit a lákás. Hogy miért, az teljesen szubjektív, rengeteg dologtól függ, nem kizárólagosan csak az anyagi helyzetétől. Persze lehet minden drága, és lehet várni egy mindenhez is max 10 percre lévő jó közlekedésű, kiváló levegőjű, közeli játszóteres de hangszigetelt örök budai hegyekre néző panorámás 90nm-es 4 szobás kiváló állapotú lakást keresni a piacon ahol nincsenek paraszt szomszédok hanem mindenki a barátod, és gyakorlatilag 0Ft a rezsije, sőt még a kertet is ingyen karban tartják neked, mindezt max 35-40 milláért mert szerinted ennél nem ér többet - csak ez senkit nem érdekel. De sok sikert hozzá, majd írd meg azért ha találsz ilyet mert akkor szeretnék gratulálni! :)
Egyelőre még valószínűleg nem éri el azt a számosságot, hogy elérje az ingerküszöböt. Az indexen egy időben volt több cikk (pl. Hermina Bau, veresegyházi szerencsétlenkedés), elég hosszú cikkek voltak, de elképzelhető, hogy nem hozta azt a kattintás-számot, amit vártak. TV-ben egyszer-kétszer láttam a szakik alkalmatlanságára kihegyezett riportot, de ezek csak egyszeri történetek. Ha mondjuk a budapesti tranzakciók darabszáma annyira lecsökken és/vagy az újépítésű átadások elkezdenek bejönni, akkor már jóval nagyobb esély van arra, hogy ne tűnjenek el az ilyen dolgok az alapzajban. Ha mondjuk azt nézem, hogy minden ötödik budapesti tranzakció új lakás (ház) és ezeknek mondjuk felénél van baj - na az már egy olyan küszöbérték, ahol van esély az ilyen jellegű híradások megszaporodására és innentől kezdve kaphatja fel a politika.
és én még mindig jól jártam, olyan sztorik vannak, hogy na...1. zuglói banda, név nélkül, többször eladott kéglik, vki még a pénzét sem látta azóta. nagy neves név egyébként. másik duna-part, ott pedig szemrebbenés nélkül +30% szerzmódosítás vagy nem folytatják a melót. mindenki, mindenki aláírta. a jog az nem létezik sajnálatos módon. szóval én még jól vagyok köszi, 2015-ös áron és legalább albetétesítve.
Egy idő után ez rendszerszintű reputációs kockázat lesz, valószínűleg, ahogy sokasodnak az átadások, úgy jönnek majd az ezzel foglalkozó cikkek, riportok a sajtóban (incl. televízió). Őszintén szólva, a jelenlegi helyzetből egészen kiváló politikai tőkét lehetne kovácsolni, kíváncsi vagyok, ki ugrik rá először a témára és mit hoz ki belőle.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link