Majd impudent beárazza a kéglit olyan áron, amin könnyű értékesíteni :)Mondjuk 60nm lakást 50m áron elhiszem, hogy nem lehet gazdaságosan kiadni. Valamennyi felárat hajlandóak a zemberek megfizetni, de nem ennyit. Bankosok el tudnak menni 170e forintig újlipóton, ezt ismerőstől tudom, de 180-nál már pampogás volt és kijebb költözött inkább. Aztán a következő bérlő ugyanígy pár hónapig maradt. Ergó 180e egy másfeles 48nm kégliért már sok újlipótban is, hiába vannak közel a bank központok meg minden. 170e szintem meg lett volna stabil bérlője, de mindegy is ő tudja, hogy így jobban megéri-e neki, mert 180e és kész, alá nem megy, mert az infláció miatt.
Emberek, még egy info a lakáshitelhez, a bankok már nem a hitel 100%-t jegyzik be, nem tudom mióta van ez. Hanem a 120%-t. Azaz bármit is matekoz ki az értékbecslő és ő is nagyon konzervatív a becsléssel, azt még megvágják egy menekülési árra, amennyiért kb 90 nap alatt el lehetne adni (ez még mindig jóval magasabb ár, mint impudent árszintje :) ), aztán erre jegyzik be a hitel 120%-t.Értelemszerűen a hitel a menekülési érték / 1,2 lehet maximálisan.Hm. Tényleg nem tudom mióta van ez így, régebben csak a 100%-t jegyezték be, de úgy látom a bankok bebiztosítják magukat elég jól akkor is ha jön a reccs. 2008-2013 nem estek közel sem ennyit az ingatlanárak. Érdekes, hogy ezek az árak viszont már közel vannak impudent szerinti reális értékhez, kissé azért még mindig magasabbak, de a különbség már csekély :)
Persze lehet, hogy ez csak a szabad felhasználású hitelre van, ezt a részét nem tudom, majd aki tudja hozzáteszi.
Emberek, még egy info a lakáshitelhez, a bankok már nem a hitel 100%-t jegyzik be, nem tudom mióta van ez. Hanem a 120%-t. Azaz bármit is matekoz ki az értékbecslő és ő is nagyon konzervatív a becsléssel, azt még megvágják egy menekülési árra, amennyiért kb 90 nap alatt el lehetne adni (ez még mindig jóval magasabb ár, mint impudent árszintje :) ), aztán erre jegyzik be a hitel 120%-t.Értelemszerűen a hitel a menekülési érték / 1,2 lehet maximálisan.Hm. Tényleg nem tudom mióta van ez így, régebben csak a 100%-t jegyezték be, de úgy látom a bankok bebiztosítják magukat elég jól akkor is ha jön a reccs. 2008-2013 nem estek közel sem ennyit az ingatlanárak. Érdekes, hogy ezek az árak viszont már közel vannak impudent szerinti reális értékhez, kissé azért még mindig magasabbak, de a különbség már csekély :)
Persze lehet, hogy ez csak a szabad felhasználású hitelre van, ezt a részét nem tudom, majd aki tudja hozzáteszi.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link