Criscito

Regisztráció: 2018-10-15 18:35:44

Hozzászólások száma: 925

Utolsó hozzászólás: 2019-12-09 13:24


Tapasztalat: 1
Aktivitás: 5
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik hétfő, 13:24
Kiemeltél egy dolgot. A rezsid mennyit nőtt 1 év alatt? Ruházkodásra mennyivel költesz többet, mint 2018-ban? Üzemanyagra többet, vagy kevesebbet költesz-e, mint tavaly? 
Lakás/Ingatlan árak topik hétfő, 10:52
Nagy biznisz most a fővárosban takarítónak lenni vállalkozóként. A mi társasházunk egy lépcsőházra (4 emelet) kapott 30.000 Ft-os ajánlatot egy hónapra (4 alkalom). Felmosás, seprés, törölgetés. Alkalmanként 1 órás munka maximum. Ez bruttó 7500 Ft körüli órabér. KATAsként elég jól lehet ma ezzel keresni annak, aki ügyes. 
Lakás/Ingatlan árak topik hétfő, 10:28
BEJELZETT A SZÓRÓLAP-INDEX
*
https://alapblog.hu/szorolap-index-lakasar/?fbclid=IwAR38DjM-4eOCXbVPZGTOyF2m1lTdJyaAq5zImCMTi_GfKLNAy20TZntVKQI
*
Nekem van még egy indexem: Az erkélyekre kihelyezett eladó tábla index. Ezekből én egyre többet látok a fővárosban, míg korábban egy darab sem volt kihelyezve, hiszen eddig a fázisig el se jutottak az eladó ingatlanok (nem volt rá szükség), mivel már a szomszéd, vagy valamelyik ismerős lecsapott rájuk azonnal. 
Lakás/Ingatlan árak topik hétfő, 10:08
Tedd hozzá, hogy fővárosról, vagy megyeszékhelyről beszélsz. Kisvárosokban azért még elmennek az emberek minimálbérért dolgozni. 
Lakás/Ingatlan árak topik hétfő, 09:48
Vagy ugy. Igen. Nekem ugy remlik, hogy identol mar median bert is kellett volna kozolniuk, mert az adatokat megkapjak a NAV-tol, de itt az ev vege, a median ber meg sehol. 
Lakás/Ingatlan árak topik hétfő, 09:38
Nem annyira kamu az átlagbér, csak az emberek kettesek voltak matekból, és nem értik, hogy mit akar megmutatni ez az adat. Amit az emberek szeretnének kilátni ebből a statisztikából az a mediánbér, nagyjából az megfelelne azzal, amit sokan érzékelnek a környezetükben, mert az egy kisebb összeg lenne (az átlagbér 75-80%-a), már ha képes lenne végre kinyerni a KSH az adatokat a NAV-tól. 
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 14:24
Az ingatlanpiac 95+%-ban a használtakról szól Magyarországon. Jövőre (vagy 2 év múlva) nem is lesz egyébként sem szabad szemmel jól látható újlakás-piac, mert annyira behúzzák a kéziféket a fejlesztők a 27%-os áfa miatt. Tehát szerintem az újlakás-piac nem nagyon fog húzni magával semmit sem, mert nem is lesz olyanunk. Egyébként eddig se nagyon volt, de az utóbbi években legalább pislákolt valami. 
*
A likviditásról például itt ritkán esik szó. Mert oké, hogy az alacsony kamat miatt zsákolja mindenki az reáleszközöket, de ezt csak addig tudja az ember megcsinálni, amíg van miből. Márpedig, ha a tehetősek nyakig vannak részvénnyel és ingatlannal, az árak meg olyan ütemben emelkednek, hogy nem tudják a megtakarítások tartani vele a lépést, akkor miből veszel bármit is? 😊 Ncseed se vesz már semmit sem, meg szerintem te sem, július óta meg főleg nem (!), mert 40-50-60-70 milliót azért nem olyan egyszerű összerakni még a tehetősebb rétegnek sem, a bankok meg nem hiteleznek a végtelenségig. 
*
De beszélhetünk a piac pszichológiájáról is. Mi járt a fejükben a vevőknek és az eladóknak júliusig? A vevő tepert, licitált mindenféle sz@rra, mert úgy tűnt, hogy sosem lesz vége az áremelkedésnek, az eladó meg nem győzött emelni az áron, mondván most úgyis mindent el lehet adni. És el is lehetett. Itt is már egy új arisztokrácia kialakulásáról beszéltek a tulajok ... Július óta meg lézengés van a piacon, megjelent az alku, kivárásra játszanak a vevők, mert most tényleg van rá esély, hogy holnap olcsóbban tudnak vásárolni. Az eladók meg pislognak, hogy nem csörög a telefon. Kérdés, hogy ez egy új trend, vagy csak átmeneti megingás. Számomra még ez nem tiszta. 
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 14:19
Mi lenne? Ami eddig is. Korábban is az alacsony hozzáadott értékű munkát végezte a magyar olcsón, ezután is ezt fogja csinálni. Főleg, hogy az oktatás romokban. És imádkozunk, hogy a technológia fejlődés következtében 30 év múlva is legyen olyan munka, amit majd idehoznak a multik, hogy megmunkáljuk nekik a két kezünkkel. 
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 12:39
Az en keresom szerint is kb. stagnalnak a hasznalt kinalati arak julius ota. Addig meg kb havonta kellett feljebb allitani a keresomben az ertekhatart. Most meg junius ota hozza se nyultam, megis kapom az uj hirdeteseket szep szammal.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 11:25
Ha reál felértékelődésről beszélünk, akkor valószínűleg így van. Részvénypiac is dettó. A mostanihoz hasonló felértékelődés csak ilyen negatív reálkamat-környezetben elképzelhető, mint amiben most élünk. Ez meg elég ritkán fordul elő. :) De rengeteg változós a jövő. Elég csak a technológia robbanásszerű fejlődésére, a historikusan rekord alacsony kamatokra, az elöregedő társadalomra, vagy a klímaváltozásra gondolni. Be kell-e járnom Budapest belvárosába dolgozni 30 év múlva is, vagy inkább tanyáról fogok dolgozni távolról? Stb. Nominálisan el tudok képzelni a jövőben egy hasonló felértékelődést mondjuk úgy, ha a munkanélküliségi ráta alacsonyan marad, és a bérek száguldoznak tovább. Ekkor lehet olyan helyzet, hogy a bérek mennek évi 10%-ot Európában, ez meg húzza magával az ingatlanárakat is, az inflációt, meg a kamatokat is ... De olyan helyzetet összehozni, mint ami most van, hogy ingatlan +20%, bérek +10%, infláció 3%, banki kamat meg 0%, na az ritkaság. 
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 11:19
Ha jól tudom az MNB is a Numbeo alapján veti össze az egyes országok ingatlanpiacát. A Numbeo viszont szerintem alábecsüli a budapesti átlagbért, amire most ~250e nettót hoz, viszont a KSH-tól tudjuk, hogy ez igazából 300e Ft. Ha utóbbival számolnánk, akkor máris változnának kicsit az arányok. Én is szoktam böngészni a Numbeot, de azért az ottani adatokat is fenntartással kell kezelni. De bárhogy is csavarjuk az adatokat a főváros baromira nem olcsó/nehezen megfizethető a lakhatás, és örülök annak, hogy ezt az MNB is belátja már. 
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 11:01
Látja a KSH is azért (részben). Októberre az élelmiszerek esetén év/év alapon 5,4%-ot mértek, szeszesital, dohányáru 8,4%-kal lett drágább, viszont az üzemanyag, a háztartási energia, a ruházkodás, vagy a távközlés ára meg nem változott, ezek húzzák leginkább lefelé az inflát, a súlyuk pedig jelentős, kb. 25%-kal vannak jelen a fogyasztói kosárban. Majd eljön az idő, mikor a közműveknél behozzák a több éves lemaradást árban, majd szépen drágulnak éves szinten 10%-kal is akár, akkor majd húzzák felfelé rendesen az inflát magukkal. Nem lennék meglepve egyébként, ha a rezsicsökkentést is részben azért találták volna ki, hogy lefelé nyomja az inflát, így pedig a kamatokat is lent lehet tartani. :) Egyébként szerintem a lakásárak változása is szerepelni fog a jövőben az fogyasztói árindexben valamilyen módon. De majd csak sok-sok év múlva, nem mostanában.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 21:04
Kár,hogy Ncseed éppen most tűnt el, mikor végre lehetne miről beszélgetni. 
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 20:53
https://youtu.be/4fNcQgBv1-Y
*
Az elejen mar rogton el is mondja a lenyeget az MNB igazgatoja. :)
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 17:01
A TB-t is fizeti az is, aki nem jár orvoshoz, vagy magánba jár. Ilyen vagyok én is például. Persze még fiatal vagyok, de egy csomó kezelést inkább magánban fogok intézni 30 év múlva is terveim szerint (mert vagy nem fogok bekerülni államiba időben, és/vagy annyival jobb lesz a magán). Erre is össze kell gyűjtenem néhány milliót. De nincs ezzel semmi baj szerintem. Teljesen igazságos rendszert egyébként sem lehet felállítani sem a társasházak esetén, sem például a TB esetén. 
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 17:35
Tisztara, mint ncseed. Neki is mindegy, hogy merre megy az ar. :) 
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 08:28
Persze. Most keresleti piac van. Csak ez nem lesz mindig így. Én is ebbe születtem bele gyakorlatilag, hogy akkor is emelik a fizetésemet, mikor nem is kéne, de tisztában vagyok azzal, hogy nem lesz ez így örökre. A rekord alacsony munkanélküliség és a munkaerő drasztikus drágulása ugyanúgy abnormális, mint a lakásárak évi 20%-os növekedése. 
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 07:45
A kata jo, csak a magyar ember megint ugyeskedesre hasznalja, nem pedig arra, amire kitalaltak. Eppen ezert januar 1-tol jelentosen szigorodnak is a szabalyai. 
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 07:39
Tudod mi lenne egy 2% szja csokkentesnel? Abban az evben nem emelnenek bert a vallalkozok, hiszen mar megkaptad szja-ban. :) 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 11. 29. 08:49
Egyébként igen. Akik nagyobba költöznének sajátból, azok szintén megszívták, de nekik egyelőre "csak" sz@r a helyzetük, de talán még nem kilátástalan. 
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek