hunor555

Regisztráció: 2019-04-23 16:08:31

Hozzászólások száma: 468

Utolsó hozzászólás: 2021-10-04 20:29


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Financial Forecasts 2021. 10. 04. 20:29
Gazdasági normalitás irányába? Mivan? https://www.theatlantic.com/photo/2018/03/bike-share-oversupply-in-china-huge-piles-of-abandoned-and-broken-bicycles/556268/
Financial Forecasts 2021. 10. 03. 22:41
Mert most tudnak írni-olvasni? Nézz meg pár Facebook adok veszek csoportot. Ugyan olyan hülye az ember mint régebben, vagy még hülyébb, pont az elkényelmesedés miatt. Mert régen azok a feladatok amiket ma elvégez a gép az agyadat edzette most pedig az automatizálás miatt felszabadult időt meg elbaszod hülyeségekre, amik csak leépítenek. A technika miatt tűnhet okosabbnak az ember mert ma a gatyádban lévő kis eszközön ott a Wikipédia vagy egyéb más cucc ami miatt a lexikàlis tudás leértékelődik. Elektromos autó téma: Én őszintén hiszek benne most építkezünk, eontol igénylem a 3x25 ampert mert jó lesz az majd hozzà. Én csalàdi hàzban fogok lakni, lesz 10kwp napelem is. Nekem jó. De aki az újpesti paneldzsungelben lakik az hogy fogja megoldani a töltést? Röviden sehogy.
Financial Forecasts 2021. 10. 03. 09:18
persze ott másfél mrd ember kezdett el fogyasztani. De mennyit fogyasztanak azok? Egy európai ember ökolàbnyoma annyi mint ott egy falunak. Aztán lehet mondani hogy jajj de környezetszennyezőek, de az a sok szar amit ott megtermelnek annak a nagy része is ide jön. Van pár indiai kollégàm, egyik se eszik húst.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 12. 19:11
Egy hónap az semmi. Ezek általában tömör falak, és jó vastagok fél méter vagy még több. A kiszáradás az 6-18 hónap körül. Az nem igaz hogy élhetetlen marad nekünk semmi szag nincs most, már harmadik éve. A szuterénnél az a szívás hogy a földben van egy bizonyos része az épületnek, ott ha csak sávot szigetelsz nem ér semmit, a teljes föld alatti részt végig kell furkálni, ami tényleg baromi drága. A másik hogy körbeásod, ami mondjuk nem mindenhol opció.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 11. 21:38
Nem olyan drága az van már rengeteg módszer rá, amik már több évtizede a piacon vannak. Én szilikofób anhydroval szigeteltem. Annyi hogy utána falszárító vakolatot kell használni meg cementes glettet, nem gipszeset különben az lesz amit mondtál. Ez azért van mert a fal elkezd száradni és viszi magával a salétromot. A falszárító vakolatok valójában bezárják a vizet, olyan a pórusuk hogy csak a vízpárát engedi át, ami viszont nem visz magával sókat, ergo nem tud salétromosodni táskásodni. Annyi hogy így lassabban szárad ki. A sok kókler ezeknek nem jár utána nincs tisztába a fizikájával ezeknek, ezért tudnak lenni ilyen csodák horror áron. Amúgy nekem kijött 10 alatt folyómétere igaz magamnak csináltam 3 éve.
Financial Forecasts 2021. 07. 01. 23:48
Dehogy biztosak benne ezen a fórumon kívül. Nézz be facebookon valami magyar vagy külföldi fórumba, zöldködben tanyáznak az olajat mindenki temeti...
Financial Forecasts 2021. 06. 30. 22:23
Te valamit nagyon elszamoltàl ilyenkor nyàron a magyar rendszerterhelés 6000MW nem giga. Paks egy blokkja termel 500MW-t szóval a szamitasodban csak három nagysagrendi hiba van. Ha nem hiszed akkor http://www.mavir.hu lejjebb tekerve írja negyed órás késleltetéssel a rendzserterhelést. Szóval az említett cég az országnak egy év alatt megtermelne a napelemet. Persze ez csak akkor megy ha süt a nap ezért kell Paks meg a csucseromuvek.
Financial Forecasts 2021. 06. 24. 13:17
Itt basszus mindenki a VIK-en végzett? :D
Financial Forecasts 2021. 06. 24. 09:25
Azért azt a sírt jó lassan fogja ásni még 150 dolláros vagy akár 200 dolláros olajnál is. Az autós közlekedés global 20%át adja az olajfogyasztásnak. Ebból leváltjuk a fejlett világban elektromosra oké, 10% csökkenés. Csak ottvan párszázmillió csóró kínai, indiai afrikai, akiknek majd jólesz az olaj, hosszú távon.  Ezek most bicikliznek, meg robogóznak. Mexikóban a RÉGI vw bogár gyártását 2012ben állították le. Azok gondolom ezt a bogarat rögtön e-up!-ra cserélik majd. Ez a nagy zöldülés csak propaganda, mert szeretünk itt az EUban zöldek lenni de a sok szart amit megveszünk milyen szennyezéssel, meg co2 kibocsátással jár azt leszarjuk mert házon kívül megy. Szerintem simán lehet egy 70es évekbeli történés az olajjal, max a fed nem megy utána mint akkoriban.
Financial Forecasts 2021. 06. 08. 17:08
Ez csak arra lesz jó mint a többi ilyen. Páran egy életre elfordulnak a tőzsdétől, "mert azon csak bukni lehet".
Financial Forecasts 2021. 06. 07. 13:38

Sziasztok, vettem Gazpromot, csak usa adr volt a frankfurti tőzsdén: https://www.boerse-frankfurt.de/equity/gazprom-adr ezzel a tickerrel. A kérdésem az lenne hogy az osztalékfizetés hogy működik? Megmondom őszintén elvesztem ilyen témában, mert orosz cég, a frankfurti tőzsdén véve, usa ADR-t euroval fizettem de usdben van elszámolva. Milyen gyakran fizet osztalékot évente vagy negyedévente? Egyáltalán számít hogy hol vettem, csak a cégtől függ?
Financial Forecasts 2021. 05. 31. 23:01
Arm soha a büdös életben nem gyártott chipeket és nem.is fog. Az csak ip-ket csinàl amit a többi gyàrtó megvesz és beépíti a sajàt ICjébe. Gyàrtók szerint kétféle van: akinek van felvezetőgyàra Ti Intel, Analog, Infineon stb., meg akinek nincs és valakivel bérgyàrtat, pl. amd silabs. A chiphiany előtt pár évvel olyan 2018 körül meg ellenàllàs meg kondi hiàny volt. Akkor egy mezei ellenàllasra írták 100 hét lead timeot. Az volt a magyaràzat hogy volt egy ilyen felfutàs 2008ban is aztàn akkor beruhàztak mint àllat, tudjuk mi jött utàna, a kihasznàlatlan kapacitàs meg àllt nekik évekig. Szerintem ez van a felvezető iparban is nem a BME eet laborjàban lévő felszereléssel gyàrtanak egy komplett gyàrtósor meg baromi dràga. A profitjuk megvan tesznek a piacra és csak módjàval bővitenek.
Financial Forecasts 2021. 05. 16. 14:19
persze a vákuum után a levegő a legjobb hőszigetelő. Ezt használja ki az összes hőszigetelés. A polisztirolban sem a polisztirol hőszigetel hanem az hogy hanositva van, tehát ici pici buborékok vannak benne. Így levegő a nagy része, a másik fontos tilajdonsàg hogy ez a levegő nem tud àramolni, ezért konvekcios hőàtadàs nem valósul meg. A két rétegű uvegnél is ki van találva hogy pont annyira legyenek egymástól hogy a laminàlis àramlàs ne tudjon kialakulni. De. Aki pogàcsàzza a hőszigetelést az messzemenően szakmaiatlan kókler, összes rendszernél a pont perem ragasztàs a kötelező. Egyrészt így lesz megfelelő a hőszigetelés, nem szellozteted át a falat, másrészt meg ha tűz van, a szellőzés hiànya miatt nehezebben ég a polisztirol, mert oké hogy nehezen éghető kategória de azért szépen tud égni. A pogàcsàzàst egyszer valami hülye kitalàlta aztán a többi hülye àtvette semmilyen tudományos alapja nincs 
Financial Forecasts 2021. 05. 11. 17:02
Basszus most nem csak a centesek esnek. Oxy -8% a palantir meg már +4ben....
Financial Forecasts 2021. 05. 10. 15:24
a globàlis elit ha van egy kis esze akkor nem ilyen hulladékba menekíti vahyonàt hanem reàleszközbe. lásd Bill Gates. Mert ugye a kriptonak is addig van értéke amíg nem akarsz belőle semmit venni.
Financial Forecasts 2021. 03. 24. 12:04
A gyorstöltésre reagáltam. Szerintem az egy iszonyatos zsákutca. Az hogy a kocsik a munkahelyen otthon egész nap a hálózaton lógnak és van egy EV tarifa a vezérelthez hasonlóan ami ugyan úgy a völgyidőszakban megy az simán működhet. Kb. 8 óra alatt feltölt 20-30kwh-t. Ehhez viszont infrastruktúra kell. Családi házas övezetben ez már most megvan, főleg ha van napelem és te töltöd a saját vagy  szomszéd kocsiját hálózaton keresztül. De egy sűrűn lakott területnél szívás tud lenni, mondjuk egy lakótelep ahol pár km2-en lakik párezer ember. Itt néha parkoló sincs nemhogy majd töltő jut. A grid mindenképpen gyökeres változás előtt áll az EV meg a házi kiserőművek miatt.
Financial Forecasts 2021. 03. 24. 08:35
"annak feltöltése csak egy pilanat" Itt nem azzal van a baj már régen hogy az akku nem bírja el a töltést. A 100kwh-s tesla akkupakkot felszopja 20-80ra fél óra alatt. az legyen 60kwh energia. ha fél óra alatt feltöltesz ennyit, ahhoz 120kW teljesítmény kell nem kalkulálva a veszteségekkel, ami gyorstöltésnél nem kicsi, legyen 150kw. Na most ha van egy átlagos kutad ahol 8-10 kocsit töltesz, az már egy villanymozdony teljesítménye.  Ehhez infrastruktúra kell, de tegyük fel hogy megvan. Azt el lehet képzelni hogyha az autóállomány jelentős része ilyen lenne (legyen 10%) nagyon hektikussá tenné a fogyasztást. Itthon, meg a világon bárhol a nagyobb fogyasztású üzemeknek előre le kell jelenteni mennyit meg mikor fognak fogyasztani. Így olcsó nekik az áram de ha nem tartják be akkor jön a bünti. Erre még rátesz a megujuló hektikussága, lesznek itt édekes dolgok a villamosenergia hálózatban az elkövetkezendő években.
Financial Forecasts 2021. 03. 14. 19:26
Jó, de alatta volt egy csomó infláció, meg a forint nem világdeviza, meg a népesség is stagnált. Az infla árnyalja a képet, de ebben tényleg igazad van hogy több a pénz, de erre lehet egy magyarázat az eur/huf árfolyam, ami a 20 év alatt igencsak változott. És el is jutottunk egy világpénzhez, ami több mindenkinek kell, ott szerintem nem csak az eu lakossága számít, mert azon kívül is nagyon sok embernek érték az euro, nem úgy mint a forint. A pénz kivonásban nem a pénz megsemmisülését értem, hanem az olyanokat akik itt fórumoznak nem egyik napról a másikra élnek hanem van valami tartalékuk. Ezt ha mondjuk a tőzsdén fekteted be, nem úgy jut a gazdaságba, mintha mondjuk egy traktort vettél volna a földműveléshez, meg embereket fizetsz, tehát nem okoz inflációt. 
Még egy jó ok az öregkor. A kamatok 40 éve lefelé mennek. Emiatt mondjuk nekem jóval több pénzt kell felhalmoznom ez alapján, mint annak aki 30-40 évvel korábban született mert a hozamok folyamatosan esnek.
A másik hogy a pénz vonzza a pénzt, ez eléggé elcsépeltnek hangzik, de ha megnézzük hogy ez a nagy osztogatás végülis hová vándorol: inkább a gazdagokhoz, mint a szegényekhez. A szegény elkölti a gazdag befekteti. Ha valami űbergazdagnak nem egy milliárdja van hanem kettő, nem fog több parizert vásárolni a boltban. Nyilván valamennyi megy a reálgazdaságba, mert úgy fekteti be, de az ilyenek nagy része részvényekban, van, ezért lett hirtelen Musk a világ leggazdagabb embere egy darabig.
 Aztán lehet hülyeségeket írok, mérnök vagyok nem gazdász.

friss hírek További hírek