Én sem véletlenül halogatom a melókat már pár éve. A kocsibeálló részt szeretném térköveztetni, ugye fel kell törni a betont, amivel átqrtak, mert sx7, porlik, nincs rá jobb szó, a szaki szidja az elődjét, hogy mit spórolt ki, nem érdekel, úgysem tudom rajta behajtani. Törjék föl és térkövezést neki, ne az alternatív és a neki kényelmes megoldásokat pofázza nekem. A törmelék lesz 2 konténer alap hangon, de szerencsére nem vegyes, csak sima beton, építési egy hangyányit olcsóbb elvitetni, bár lehet, hogy akkor lomtalanítok inkább és fizetem a magasabb díjat. Talajmunka, térkövezés, anyagköltség, gép bérlés a főnököt kényeztető qrvák, mind kell. A májszter vészjósló arcon közli, hogy fel vagyok-e készülve, mert ez 7 számjegyű meló lesz, majd ad egy tényleg 7 számjegyű árajánlatot. Nézem, nézem, de talán az anyagáron tudnék faragni, ha akcióban elhozom. A munkabéren hogyan faragjak? Az a választásom van, hogy megbízom ezt a brigádot vagy magam leszervezem, bérlek gépet, hívok csicska zulágert, aki töri a betont és pakol (tényleg nehéz fizikai) napi 20-25k per fő, de nagyon nehéz ilyen munkára zulágert találni, mert mind csak söprögetni akar ennyiért és utána jön egy májszter, aki jó esetben nem csúszik a kezdéssel, rossz esetben meg állhatok az utcán a kocsival, amíg nem kezdi el, zuláger oda is kell, szintén nem kényelmes söprögetés, nehéz munka, nehéz is embert találni rá. A brigád legalább egy határozott tól-ig időpontot vállal, igaz a felárat elkérik a szervezésért.
Panel lakásokban 1,5-2milla fürdő felújítás, ha brigád jön, nem az első, amit hallok. Akik meg nagyon arcoskodnak, hogy a töredékéért megcsináltatják, azok próbálják meg egyszer a való életben az egymásra épülő munkafázisokat leszervezni, hogy az ócsó szerelőket be tudják ütemezni. Hát sok sikert hozzá. Aki ilyesmivel próbálkozott, az mind lábon kihordott egy infarktust, mert olyan nincs, hogy a májszterek pontosan kezdjenek és pontosan végezzenk, nem beszélve az "előre" nem látható költségekkel. Kellemes dolog 1 hónapot várni fürdő nélkül.
Az is más témakör, amikor szétázott a fürdő hátulja, mint sok esetben látni a házfalon vagy éppen csak megunták a kék színt és babarózsaszínt akarnak. Az ismerősömnél ezt volt, hármas csőtörés, fel a födémig beázott a háza fala. Biztosító adott neki 70e forintot, neki meg szét kellett veretnie kis túlzással a fél falat, már most több százezer mínuszban van és nincs 4-4,5m, hogy megcsináltassa a fürdő-wc-mosókonyha szekciót, amilyenre szeretné. Annak meg mi értelme lenne, hogy 5-600e forintból helyrerakassa? Megmondták neki, hogy ki kell cserélni a csövezést, kókler munka volt, 15 éves ház, most kijavították, lehet 1 év múlva újra csőtörés lesz máshol. Én megértem, a helyében a fejem verném a falba a tehetetlenség miatt.
Nincs jó érzésem ezzel kapcsolatban, a májszterek még sokáig magasan fogják tartani az áraikat.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link