Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nézd meg a Cordiát, Biggeorge-ot, stb, az elmúlt évben ők is kb. 25%-ot emeltek, és pörögnek az eladások (Marinapart, Sasad, Budapart..). Igen nyilván kicsit lassult a piac most, erre írtam, hogy kell egy kis idő, míg a piac utoléri az árakat, ez az évi 25-30% kicsit több volt. Nem adnak el heti 20 lakást csak 10-et. De az elég nekik, mert így is eladják az egész projektet mire felépül. A használtak is mennek, ami reálisan árazott, az elmegy hamar, írtam reggel, hogy a két hetes hirdetésfigyelőmből a lakások egyharmada elkelt. Van olyan, ami vasárnap jött és már nincs meg, pedig nem volt alulárazva (100M fölötti ingatlan, tehát olcsónak se mondanám).
A szuperkötvény is addig nyerő, amíg nem látják az emberek tömegesen, hogy a piac robog tovább. Az évi 20-25%-os áremelkedéshez képest az évi 4-5%-os kamat egy nulla.
A szuperkötvény is addig nyerő, amíg nem látják az emberek tömegesen, hogy a piac robog tovább. Az évi 20-25%-os áremelkedéshez képest az évi 4-5%-os kamat egy nulla.
Az elmúlt 5 évből az elmúlt 1 évben volt a legdurvább áremelkedés (25-30%). Ezt nem sokan várták, én sem. Nyilván most kicsit visszaesett a tranzakciószám, ezt idő feldolgozni, kis idő kell, míg a piac utoléri az árakat, és ismét erőre kap. Most kis lassulás van, ősztől-év végétől mehetünk tovább felfelé.
Az összehozott vagyonom tőkém kemény munkám (évek) és befektetés gyümölcse . Természetesen a vagyonnak van hozadéka . Azon senki se botránkozik meg , ha valakinek van nyugdíj ( csak abból akar később megélni ) vagy bármilyen megtakarítása és állampapírja részvény megtakarítása annak is van hozama amit az adófizetők fizetnek vagy a cégeknél a dolgozók éh bérért
(vagy kicsivel többért aminek már örül ) dolgoznak és a profitból tudnak neked
tulajdonosnak fizetni osztalékot .
A cég is elveszi a melós munkájának gyümölcsét ( a profit nagy részét ) különben nem üzemeltetné a bulit .
Akármennyire is fújoltok a lakás kiadás is egy gazdasági tevékenység és itt is
van verseny, ha lepukkant lakást akarsz kiadni megnézheted milyen delikvensek
jönnek hozzád és mennyiért adod ki!
Anyámnak nincs fölös pénze amije van elmegy kajára, nincs miből felújítani. Állampapír vételedből finanszírozza az állam az autópálya építést és hasznos ..Jobb esetben rosszabb
esetben ahogy lenni szokott a „kamatos kamat miatt” csak az államadósság újrafinanszírozása
történik belőle ergó a kamat teherre bocsájt ki az állam állampapírt amit
megveszel.
Neked munkád 0 az
állampapírral és hozza a pénzt míg a lakás kiadás ha nem is sok , de munkával
jár.
Egy lakást kiadni bérletbe ami nem airbnb azért hosszú távra szól. Nem pár hónap, mert néhány hónap után kidobni a bérlőt nem etikus, sokszor a szerződés alapján sem lehet. Nem azért nem adja ki mert beszari, hanem mert pesten mondjuk az ingatlanárak iszonyatosan megemelkedtek, emberünk úgymond nem tart igényt az osztalékra, csak az árfolyamnyereségből akar profitálni, mert ugye bérlő nélkül a lakás likvidebb, illetve nem is amortizálódik annyira. Csinál pár látszatfelújítást szigorúan csak hogy jobban nézzen ki (mint a nepperek a használt kocsiknál) aztán ennyi.
Tegyük fel, hogy kiadsz százerezerért egy lakást. Évente kifizet neked a bérlő 1.200.000-et. Szerinted mit csinálna a bérlő ezzel a pénzzel, ha alacsonyabb árak idején vett volna egy lakást, és most nem fizetne neked 1.2 misit évente? LEHÚZNÁ A WC-N??? "Lásd anyám lakását", gratula, meg is válaszoltál mindent. Anyád mit csinál a nem felújításra költött pénzzel? Lehúzza a wc-n?
" Értéket generáltam (pénzt és munkát tettem bele felújítottam)" Látom nagyon fel vagy pörögve, de kérlek olvasd el lassan, mit írtam: "A panel megvétele és felújítása semmivel nem termel több értéket, mintha valaki magának venné meg a lakást és újítaná fel."
Ez szerintem egy nagyon szűk befektetői réteg aki üresen parkoltatja a lakását és lemond évi 7-8 % os haszonról.. Inkább aki ennyire fél az albérlet kiadástól ne fektessen be.. Ez egy másik kérdés , hogy a törvényi szabályozás nem megfelelően védi a tulajdonosokat és sokan inkább ki sem adják a lakást.. Én is csak közjegyzővel merem kiadni..Mert akkor vagyok valamennyire védve valaki viszont eddig se jár utána a dolgoknak és parkoltatja inkább a lakást üresen..
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link