Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra ma, 14:56
Előzmény: #236459  ubi

2008-2009 ben mikor kitört a válság 4-5 % os jelzálog kamatok voltak Amerikában! Hogy okozta a válságot az alacsony kamat? utána lett hogy mentség a gazdaságot meg a QE ! Most is ez lesz csak sokkal gyorsabban ha baj adódna.. nem fogják az S&P 500   50 % os zakóját megvárni.. és ezt a piac is tudja ezért vesznek meg minden esést a befektetők és rossz hír is jó hír  manapság..
ubi ma, 14:46
Előzmény: #236451  izommanujra
Az egyik okozója a válságnak pont az alacsonyan tartott kamatok és az ebből adódó alacsony jelzáloghitelkamatok voltak. Amúgy a tőzsde - ha értesz hozzá - sokkal logikusabban működik, mint a fidesz kormány kézi vezérlésű és elba@ott támogatási rendszerű ingatlanpiaca.
izommanujra ma, 14:44
A short azért is rossz bocs az offért : mert nem tarthatod örökké kamata van  és 100 % emelkedésnél vagyon vesztés van.  ( vagy ha nem veszel lakást - elmaradt hozam  - oppurtunity cost vagy hogy mondják .. )   -  A long viszont végtelen jutalommal ( profittal) tud megajándékozni :)
izommanujra ma, 14:43
Michael Burry a nagy shortos fickó  egy ideje ő is próbálkozik de még neki sem jön be..
izommanujra ma, 14:42
Előzmény: #236455  Freszelés

Kevésnek tartom a 30 % os készpénzt ha tuti az összeomlásban.. Tudom mi a diverzifikáció , de a shortos nem jut eszembe a srác ő se kezel kevés vagyont jó  múltkor mindent eladott .... de a shorttal is vigyázni kell sőt azzal kell igazán én is shortoltam longoltam mindent ahogy kell szélkakas módjára és 2008 ban egy lakás ár mínusz volt a jutalmam! ( akkor még csak egy Miskolci )  Aki az esést várja ráfarag erre jöttem rá 20 év alatt ha nem vesz az is ergó shortolja a piacot ..
Freszelés ma, 14:35
Előzmény: #236454  izommanujra
Egyedül annyit jelentene, hogy megbuggyant. Ekkora vagyonnál diverzifikálni fog. Neki nem kell vagyont építenie már, neki az értékmegőrzés fontosabb.
Az, akinek az össz vagyona 500 dollár, az nyilván mindent mindig egy lapra fog feltenni, mert ott meg diverzifikálni nincs értelme.
Érted? :)
izommanujra ma, 14:30

Másik: rengeteg a készpénz állomány itthon is és kint is..  Minden esést megvesznek...
Az hogy Buffet 30 % os készpénzen ül semmit nem jelent..  70 % ban ugyanis részvényben van :)
Akkor jelentene valamit ha 100 % ban készpénzben ülne..!
izommanujra ma, 14:27
Előzmény: #236447  EURHUF_goes_to_haven

Amerika irányítottaz EU eddig is.. már azt is rebesgetik Ursula megbukik...
Nagy fordulat várható Trump beiktatásával órisási .. Amiket írtam mind logikus ha a világ (EU) szebb jobb és gazdagabb akar lenni akkor ezek mind megtörténnek .
Mindenki tudja olcsó energia is csak az oroszoktól érhető el.. Trump is békét akar és nem úgy fogja elérni, hogy az Oroszok nem adhatják el az energiát a továbbiakban az EU nak elhiheted.
Az EU is tudja az olcsó energia miatt is döglődik az ipar ipar nélkül meg elveszett az EU .
Ez ennyire regyszerű vissza tér a régi világ , de lehet erre nem 1 év  kell hanem 3-4-5 is .. de egy hosszútávú befektető erre simán számíthat az emberek nem az összeomlás aminél rosszabbért dolgoznak hanem hogy jobb legyen ez a világ .. Legalább is ilyen politikusokra lenne szükség  remélhetőleg most tavasszal Németország és Franciaország is valami ilyesmi vezetést fog választani ( Orosz barát majd mondják a libsik )
Murdoch ma, 14:03
Előzmény: #236447  EURHUF_goes_to_haven
Amerikának nem jó az erős Európa, nem is értem miért kezelik úgy sokan, mintha vmi nagy cimbi lenne a két régió. Vám, szankciók, olcsó orosz energia kinyiffantása, kipréselt ukrán támogatás, illetve elég ha még az 5%-ra emelt nato védelmi pénzt is be akarják majd hajtani, na az végzetes lenne. Még a fele is durva. Itt most egészen más tényezők vannak, mint 2008-ban. Arra azért adok esélyt, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok helyrerázódnak, de Trumpék Kína ellenessége mondjuk még probléma lehet Mo.-t tekintve. Az infla meg lassan de nő az eurózónában, a yenkiknél sem túl jó a helyzet, hát lehet éppen kamatot csökkenteni, meg pislogni majd. 
izommanujra ma, 14:02
Előzmény: #236449  ubi

Ez nagy tévedés! A kamatokat fogják villám gyorsan levágni  0 közelébe és utána jön a QE.. látom nem voltál még 2008 ban befektető én végig tőzsdéztem azt az időszakot is.. aztán örökre! elhagytam a részvény piacot és milyen jól tettem csak kaszinó az egész szerény véleményem szerint .. CSak az ingatlan! Ez bevált de nyilván vannak ennek is kockázatai
izommanujra ma, 14:00
Jó ezt se igaz  most is sikerült egy jó árat találnom ( de ezzel dolgoznom kell munka nélkül nehéz most pénzt csinálni! )  .. de ilyen is csak az ingatlan piacon van  a tőszdén  marha nehéz ezt megcsinálni! (Egyedi részvény kiválasztás húha az is egy lottó ötös kategória! )
ubi ma, 13:58
Előzmény: #236446  izommanujra
Ha pörgés lesz, meg QE, akkor a kamatok egész biztosan nem fognak csökkenni és az infláció sem. Ellenben nőnek a hozamok a részvényeknél, általában az értékpapíroknál, ami konkurencia az ingatlanoknak. 
izommanujra ma, 13:57

Nem tud esni igazán az S&P   pedig úgy vártam a nagy zakót ...!  hátha majd oda a pénzt... hát nem .. Lehet 10-20 % os esés de egy 2008 as nem igen lesz szerintem de ez csak az én véleményem nyilván long poziból :D De már nem érdekel faramuci helyzetben voltam én is.. a sok  lakással örültem megy fel az ár szuper.. de a vételem miatt meg úgy voltam vele essen már mi a franc van!  Legyen már valami lehetőség... hát nem lett és nagyon úgy néz ki egy ideig nem is lenne.. az is baj ha az ember mindig az esést várja és közben a nagyemelkedésekről lemarad.. aki itt várja 5-8 éve az esést és nem vett bele semmibe az jól megszívta.
Mindig a hosszútávú befektető aki csücsül és vár 20 évet is az jár jól az ugri bugrik nem.
ÉN is úgy voltam vele inkább mennyen az ár fel mit érdekel hisz ha esne lehet 1 et olcsón tudnék venni de a többin egy csomót relative virtuálisan buknék.. akkor jó lenne? Hát nem! (mondom ezt full longba :D )
Előzmény: #236444  izommanujra
Ez finoman szólva is félelmetessen optimista... De persze ez is egy scenárió, de azt hinni, hogy majd Trump 27 es villáskulcsal megnyitja a Brüsszeli pénzcsapokat, és a másik kevével 2 csettintésre újra épül az északi áramlat, és lesz EU ban egy teljes eszményi fordulat... háát na... lottózok én is de azért ennyire nem bízok hogy egyszerre 2 külön szelvényen lesz telitalálatosom.... 
izommanujra ma, 13:54
Előzmény: #236443  ubi
Minden rossz hír jó a piacnak akkor tudják vágni a kamatokat tovább kint ... ha kint szar akkor pedig itt is lehet majd előbb utóbb.. emelésre én nem számítok max egy ideig tartásra de az évmásodik felében mehet le tovább a kamat kint és itthon is.. a piac a szar hírnek is örül a tőzsédén, mert akkor lesz olcsóbb pénz és QE ..  2008 óta megváltoztak a játék szabályok  .. tavasszal a FED elnökét is elküldi a Trump és jöhet egy  tovább lazító politika kint is..! 
Freszelés ma, 13:51
oké, 40-80 milliós panyik mennek, csok meg mindenféle hitelek meg pár tizmilliós PMÁP-ok miatt.
Felette? Mi a helyzet a 100-150-200M-es használt tégláknál? Mert ott a teljes fagyit látom már jóideje.
izommanujra ma, 13:50
Előzmény: #236440  Murdoch

Aki 2008 at vár az az alábbiakban téved:
2008 nem fog megismétlődni, mert akkor egy " paradigma váltás " történt..  Előtte nem volt QE ( pénznyomtatás ) azt akkor találták ki amikor a lecsökkentett kamatok sem voltak elegek..
Az államok a fejük búbjáig el vannak adósodva nem engedhetnek meg maguknak egy nagy recessziót és válságot ezrét ha kell az EKB is addig fogja vágni a kamatokat és akkor indítja be a  QE amikor kell.
Ez limitálja az eszközárak esését mind a tőzsdén és mind az ingatlan piacon  reália eszközökben.
Lehet esés de nem jelentős és az ingatlan piac idehaza mivel tele van ösztönzőkkel kamat stoppokkal teljesen rezzenéstelenül tűrte még a magas inflációs sokkot is.
A QE sokáig nem is okozott inflációt és tévedés ha azt hiszitek a magas inflációt az okozta kint pár éve.
A szankciók okozták a covid okozta ellátási láncok megszakadása stb.
A vámokat amiket Trump belengetett csak blöff szerintem lesz pár termékre de nem jelentős  ( tárgyalási alku) már szivárogtatott is ki ilyeneket egy két portál amit cáfoltak nyilván mert tárgyalási alap.
Azért Trump se " hülye" hogy teljesen tacsra vágja Amerikát.
Itthon a magas infla alábbiak miatt volt ( extrém magas )   ami már feltehetőleg nem lesz:
-Covid okozta ellátási láncok megszakadása - ami begyógyult )
- Gáz függőség miatt a gáz ár elszaladt ( most 45  euro körül van  nem 300 közel sem vagyunk és leszünk ott már minden EU ország majdnem átált cseppfolyósra )
- A szankciók működtek sokáig a búza kukorica mivel oroszország Ukrajna is egy nagy ellátó  és nem volt onnan felment - ezek is normalizálódtak )
- A FT árfolyam ami 435 ig elszaladt hirtelen 350-360 körül ami durva most is gyengülget kissé emelheti az inflát de nem lesz a 416 os szintnél jelentős a piac már " elfogadta" sajnos az uniós pénzek megvonása miatt akalul ez ki.  Ha TrUMP nyer és tavasszal választások lesznek a németeknél és a franciáknál ( bábkormányok megbuknak új kormány akar az Amerikai vezetés jobb oldalt? ) akkor fordul európa egyre hangosabb a migráns elleni hang europa fordul és akkor a politikai alapon megvolt pénz ha megfordul európa akkor lehet jöhet Magyarországra is a későbiekben.. Főleg ha a háború végre abba marad ami idén szinte biztos megtörténik Ez megint építőanyag árakat felnyomja ( lakás piacnak jó ) mert Ukrajnát újjá kell építeni a szankciók Oroszország ellen megszűnnek és lehet Németország is "rájön" olcsó energia nélkül nem versenyképes és újra elkezdi venni az Orosz gázt..  Röviden ennyi a meglátosom az optimista mi lehet .
Ha pedig jóra fordulnak a dolgok itthon is a gazdaság beindul vajmi kevés esélye lesz a Tiszának győzni lefőtt a kávé még most míg vacakabb a GDP gazdaság idehaza tudnának nyerni érzik kint a gazdák ha jobbra fordul itthon a gazdaság még annyi sansz se lesz nyerni mint ami most lenne..  Aki felveszi ugyanis a család támogatásokat aki a munkás hitelt aki kapja a dupla családi adókedvezményt  aki kapja a felújítási támogatást vagy a lakbér támogatást ( fiatalnak az is jár ) aki kapja az SZJA mentességet ( 25 év alatt az is jár )  aki él ilyenekkel az biztos a kormánypártra húzza be ha van egy csepp esze.  És a fél országtól több már igényelt ilyet  persze ennek ellenére van biztos olyan aki még ennek ellenére sem szavazna rájuk...  de ez csak a hangos kissebbség kb  20-30 %  ...  Most hogy Trump nyert kb . 80 % esélyt látok a Fidesz behúzza aj övő évi választást is és jobbra fordulnak a dolgok de lehet  tévedek meglátjuk!
ubi ma, 13:46
Előzmény: #236440  Murdoch
Ugyanez itthon:
Brutális csődhullám söpör végig Magyarországon
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250102/brutalis-csodhullam-sopor-vegig-magyarorszagon-732427
ubi ma, 13:40
Előzmény: #236439  izommanujra
A hitelkamatok nem fognak csökkenni, nézd meg a BIRS fixingeket.
FR73 ma, 13:37
Előzmény: #236439  izommanujra
Igen, a PMÁP pénz egy munkanap alatt mobilizálható, ugrásra készen áll. Ha gyors foglalózás miatt a pénz 10%-át bankszámlán tartja, a 4-5% éves kamatnál nem sokat veszít.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek