Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Bevétel után kell adózni, nem a tulajdoni hányad után. Tehát tök mindegy, hogy az egymillárt kiadott ingatlanban 50%-s vagy 100%-os tulajdonos. Nézd meg az adópapírodat. Nem azt kérdezik, hogy hány %-ban vagy tulajdonos, hanem azt, hogy mennyi jövedelmed származott ebből. APEH-t meg baromira nem érdekli a tulajdoni hányad.
Ha van veréb a lószarra.- Én pl olcsóbban vettem ki ugyanazt az apartmant ugyanarra az időpontra ugyanott, 25.-re mint amennyiért 24 ben voltam. - mert neki jobb a sűrű cent mint a ritka juro.
Azért +1-2 lakás nem egy nagy vagyon. Átiratni a gyermek nevére, hát... az öreg hiba..., csak óvatosan. Nem tudhatod mit hoz a jövő, ha nem mérted fel helyesen a lojalitás és megbízhatóság mértékét, a végén öreg napjaid még csóróságban és kiszolgáltatottságban is telhetnek... .
Nyugi. Néha rájön erre a fórumra is az igazságosztás. Adózzunk meg ilyenek . Itthon szó sincs róla. Tudja hogy a nép büntet a fülkében.A horvátoknál (is) meg megy az adótöbblet kiadás a szállásdíjba. Ennyi.
Megnyugtattál ezzel az érveléssel. Csak, hogy jöttek ezek az itt is adózni kell, meg már ott is bevezetik, hát arra gondoltam, hogy lehet, hogy ide is begyűrüzik. majd mit kezdenek az én 1/2 hányadommal. Meg aztán ha lenne is az az adó,azt már korábban kitárgyaltuk a fórumon,hogy esetleg beleépítenénk a bérleti díjba, ha a piac elfogadja.
Szerintem ezen nem kell aggódni! A ma reggeli cikk is jól mutatja, hogy amit lehet devizába kell pakolni, ha betonba nem tudod. Én 2022 ben raktam az összes vésztartalékom CHF ba. Csak úgy szárad a számlán, de jól alszok tőle!
Tulajdonhányad után adózol. Horvátoknál is így van. Nm után. Asszonnyal 50-50%ban vagyunk tulajok külön kijön a levél mindkettőnknek meg a csekk. Nyugi. Itthon nem kell fosni. Ott is kijött a rendelet jött a pánik majd ránéztek a választási előrejelzésre és megfelezték a szopót. A hatalom a legfontosabb. Semmi más.
Így van. Most sokan rápakoltak kb. +10%-ot (mint anno, amikor jött a 10 milliós Babaváró, hirtelen minden drágult 10 millióval), mert rögeszméjük lett, hogy a PMÁP pénzek itt kötnek ki, pedig csak egy része fog.
Nem adoztatni kell hanem kinalatot csinalni szigoruan lakassal nem rendelkezoknek tizezer szamra. Vagy berlakast vagy eladasra. Akar ugy hogy 30%a a piacra keszult lakasoknak maximalt aron kellene adnia a beruhazonak. A 70%a meg mehet az egig. A csok+ is csak nulla lakassal rendelkezonek kellene adni. A koleszokkal egyutt megoldana a problemat.
A budapesti lakáspiacon 1 egész lakást eddig még sohasem tudtam vásárolni, mert sohasem volt annyi pénzem. De amikor 1 fél lakást már meg tudtam venni akkor kerestem egy befektető társat , aki megvette a lakás másik felét. Minden lakásban csak 1/2 tulajdonom van.( Ezek a lakások ki vannak adva. A bérleti díj meg el van felezve.) Konkrétan 5 db fél lakásom van. Kíváncsi vagyok, hogy ezezek után, hogy kell majd adózni. A fél lakás is egésznek számít majd adózás szempontjából ?
Tálalás kérdése, de kiderül.... Azért az a10. 000 kolihely költség ez meg bevétel.Nem mindegy. És a 10 lakásos panelbarot vagy 50 lakást kezelő rovidravus belvárosi Ír, céget ki sajnálja?? . +10%szavazat +100.000 lakás piacra kerülne így ex has, tippre. Vagy ne adjak ötleteket, hátha olvasnak minket? 😀
A berloi reteg nem relevans politikailag a merete miatt. Mar 10e koli ferohely kemenyen csillapithatja budapestet. A lakhatasi valsagot toltak, majd 3-4 hete kemenyen visszavettek, mert szerintem kimerve tobbet vitt mint hozott a szavazokbol. Mar marcika sem 1m/nm arakat mond, illetve megjelentek a fizetett elemzok h minden ok az ingatlanpiaccal es az MNB is beleallt hogy csokken a tulertekeltseg igy hogy nonek az arak😀 Hidd el, ahol 90%os a lakastulajdonlasi arany ott szeoen elfelejtik a valsag szo emliteset is, mert a maradek 10% ezert nrm szavaz rajuk, de a 90% jo resze megijed a szool hallatan😀
Politikailag nem szignifikans. Mert van 2 db mert örököltel hirtelen , és eladod és nem trezoroztok a tesóddal..... Ennyike.. Azért még 3 db lakást is szét lehet biztonságosan dobni a családban. 😀Nehogy megmagyarazzuk már hogy 4-5-10-20-100 db bef.lakassal Budapesti Debreceni, etc befektetok kör. A népesség hány % az kb 1%?? Maximum. A többi izraeli és Ír etc azok meg hagy fizessenek. Mit gondolsz hogy lesz megoldva a lakhatasi válság? Ami miatt lehet bukja a Fidesz a mostani 35 év alatti szavazok át?? ? Azzal nehezen oldják meg a LAKHATASI VÁLSÁGOT ha nagy nehezen építenek 1000 db" fecske " lakást! szerintem. De most nagyon zaszlora van tűzve ez a lakhatasi valsag
Nemeteknel is ez a helyzet. A betlakasokban az auslanderek illetve alsoosztaly tagjai laknak. A tobbi mar reg felhalmozott lakasokat vagy berlakasalapokban van qva sok penze. Urbanlegend, hogy mindenki berlakasban van odakint. Itt most ott tartunk hogy ingatlan vagyonfelhalmozas volt 2000tol 2022ig, majd ezutan jon a berlakasprogram a politikatol, mert elemi erdeke lesz a szavazok miatt. Kb igy alakult ki nyugaton is a mai rendszer ami a sajat es berlakasok kevereke.
Hahaha. Kevesen vannak? 😀 Nagy tevedesben vagy, ismerosi korom lathato hanyada 2 vagy efeletti ingatlant birtokol. Persze kis buborek, de az elmult években par ingatlant eladtam, es 1db vevom volt, akinek az volt az elso ingatlana. A 4 szomszedom kozul 2 dbnak van 2-3 lakasa a sajatjan kivul. 30-40 ev kozottiek. A tosgyokeres pestiek jo reszenek is tobb lakasa van az oroksegek miatt. Altalaban a bekoltozok szenvedik meg a lakaskerdest.
Na végre ennyi, egy értelmes ember. Én ismerek 2 fő 4 lakásnál többet birtoklo fickót. Társas lom max 2%a szopik, a 98% meg le se szarja mert nem érinti. És azért fontos hogy ehhez kössek, mert Judit néni, Jani ba ülhet 300 milliós házban, ami csak azért ér ennyit mert felmentek az árak. 2-3lakasnal többet birtoklo fizessenek adót. Politikailag nincs szavazatvesztes, mint egy általános vagy ertekalapu ingatlanadonal, mert ott mindenki pereskedne...
🤣Be fog..🤣. Muszáj nagy úr! És mindig patika mérlegen merik ki a a döntéseket. A lakosság 895%megoldja, hogy gyerek nevére asszony nevére kerül a 2 ik lakoingatlan. De mit csinálsz 3,4,7,10,100db ingatlannal. Ha cég nevén van, ha off short, tökmindegy kiszabjak. Ennyi 5% 4+lakoingatlan tulajdonos mit számít szavazatilag. Nulla semmi. Kerekítés hiba. Csak még kell nyugtatni az embereket hogy a befektetési második lakásra vetik ki az adót mint Horvátbn, vagy Szlovéniában akarják....... Magyaran nem a társadakom 95%ra. Példa hiába lakik Judit néni 210.000 havi nyugdíjal, egy sasadi házban, de ha csak az az egy darab háza van, és nincs mellette más ingatlan akkor nulla Ft adót fizet semmit. Ennyi..
A néhány lakásos kisbefektetők olyan kevesen vannak, hogy a megadóztatásuk leginkább egy minimális érdeksérelemmel járó látszatintézkedésnek tűnik. Az a nagy helyzet, hogy Kelet-Európában az üresen álló és a bérlésre felkínált ingatlanok többsége örökség. Ha meg akarják adóztatni őket, akkor tulaj átíratja a gyerekére, hiszen végső soron úgyis neki szánják.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link