Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 2024. 12. 23. 13:10
Előzmény: #235018  Placi82
A két ország ingatlanpiaca nem összehasonlítható. Nagy számú és a fizetésekhez képest olcsó bérlakás állomány van a németeknél. Még van a klasszikus ikv és mellette a magánszemély bérbeadások, nagyon szabályozottan. Emiatt a vételi kereslet is kisebb (minek vegyek, ha olcsón bérelhetek és ha benn vagyok, szinte ki sem lehet minket tenni). Idehaza pedig népszerű befektetési eszköz az ingatlan.
Adásvétel adó és költség vonzata itthon jobb.
Pistike12 2024. 12. 23. 13:05
Előzmény: #235014  Placi82
Drezdaban a lakasarak valoban jobbak, mint budapesten a fizeteshez kepest. Raneztem. Azonban ez egy sima varos, Budapest pedig vilagvaros. De abban igazad van, hogy Drezdabol nezve mondjuk Debrecen/Szeged/győr arai es fejlettsege finoman szolva komikus😀
Köszönjuk Marcika OV es bandzsaszemu a fantasztikus eveket😀 es videken ezekre szavaznak. Sokat elmond az agyi allapotrol. 
Ott kb 1,3-1.5 havi 1nm ujszeru kegli, videkrn meg 2,-2.2 havi. 
De ezt mar letargyaltuk, hogy borzalmas itthon az ar/ber arany. 
Placi82 2024. 12. 23. 12:47
Előzmény: #235017  Placi82
Na megneztetek a képeket fiúk,? néhol azt hittem Budapest, csak tisztább. Szerintem legboxolo herbalosok  sincsenek. Migránsokat pedig a Kelet Németek, nem szeretik. Ott még  sok a kopasz, khm.... :). Kölni fizetéseket hozni a Budapesti fizetésekhez.?? Na ne már... Azt hittem szetrohogom magam.
De ha itt a forumozok többsége be akarja bizonyítani hogy 2 mérnök hazaspaarnak egy panelt 30-35 év alatt sok sporolassal 2 gyerek mellett nyugdíjas korukra kisporoolni normális akkor oké.  Lassan 2% hozam se lesz már.... Tudom, tudom, jön a. korus, hogy na de  Genfben sincs nagyobb befektetési hozam a bekerulesi árhoz viszonyítva adózás után. Aha. Akkor azoknak üzenem hogy az GENF!!! :)) 
Placi82 2024. 12. 23. 12:37
Előzmény: #235015  berlini
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Drezda
Na most döntsd el hogy. Miért értelmetlen Drezdat összehasonlítani Budapestel? 3 szor magasabb átlag fizetés melett???? Billaban, Lidliben ruhaboltban ugyanazon árak mellett?? 
Na nézd meg a képeket. Tiszta ohioi kis falu tipus🤣🤣. Tedd fel a szemüveged inkább. 
Placi82 2024. 12. 23. 12:33
Előzmény: #235015  berlini
Neked lehet felesleges. De ha megnézed a hivatalos Mannhattani átlag fizetést. És megnézed az Ohioi kisváros átlag fizetését. Akkor értelmét nyer amit mondtam, azok számára is kik nem gondolkodnak. Ohioi kisváros / Mannhattani orvos, barista etc fizetésének hanyadosa  mutatja az ingatlan piac hanyadosanak különbséget. Megspekelve azzal hogy Ohio városkaja meg nyit 3 db utcát és megnoveli a területet a duplájára. Úgy a ez Manhattan esetén esélytelen mert nem lehet új utcakat nyitni. Legfeljebb  New york városnak olyan szélén ahol a drogos hajléktalan sátor erdő lesz a kellemes szomszédod, ahol fehér ember lábát nem teszi ergo nem éri meg oda építkezni, ellentétben Manhattanal. 
berlini
berlini 2024. 12. 23. 12:16
Előzmény: #235014  Placi82
Felesleges keletnémet várost Budapesttel összehasonlitani.
Ez kb ugyanolyan értelmetlenség, mint arra rácsodálkozni, hogy egy Ohio állam kisvárosi házikója miért kerül 100 ezer dollárba, miközben egy new yorki apartman 10 millió dollárba kerül
Placi82 2024. 12. 23. 12:05
Előzmény: #235012  Pistike12
Drezdaban vannak jobb bérek (3000 EUR) vagy itt? Drezdaban van euró vagy itt? És Drezdaban van olcsóbb hitelkamat fixen vagy itt. A többi felesleges. Kőbánya, Kispest, Újpest angyalfoldi, 13 kerület 1 fokkal se nézz ki jobban mint Drezda. Igaz nincs olyan szép vara meg Parlamentje, etc..
De most lakhatasi szempontból irreleváns hogy csütörtökön leszallnak  a low cost turisták és vasárnapi géppel hazindulnak sok insta fényképpel....:)
Szoval Drezdaban van 13 havi bér és 3000 euró és mennyi is ott egy orosz  típusú panel, és mennyi Kelenföldön? Itt mennyi is a fizu euróban? Kaja ruha költségek. Meg egál.... Na ez a matek, a többi duma.... 
Kapzsidözsi 2024. 12. 23. 11:15
Ime , idén is : https://www.youtube.com/watch?v=hch3N-JQAYw&t=3444s Nekem az a véleményem, hogy Tölgyessy tűpontos mint gyakorlatilag minden évben. Legalábbis én az előző két évben is megnéztem, erről a háromról tudok véleményt formálni. Majdnem minden dologban , ami a jelen magyar gazdasági - politikai folyamatait, erőviszonyait érinti tűpontos. Azt nem tudom abban igaza lesz-e hogy 26-ban döntő elmozdulás (megbillenés , ahogy fogalmaz) lesz-e ilyen vagy olyan oldalra. Nekem az az érzésem, hogy inkább ebben nincs. Nekem az az érzésem, hogy valahogy mégiscsak jó lesz itt a választók egy nagy részének a csöndes , szürke , agonizáló lecsúszás , tapicskolás az Európa hátsó udvarában. (Ahogy anno Moldova a késő kádári korszakot lefestette.) - Akinek nem az elment, vagy elmegy. Marad a megtévesztett birkacsapat, meg a rendszer haszonélvező kasztok. Meg egy réteg, aki csak tűr és elvan. Mert "jóvanazúgy...." Hogy egy ilyen versenyképtelen neokádárista országban hosszútávon az ingatlanpiac milyen árszinvonalon ketyeg? -- Eddig is azt mondtam, hogy általános közgazdaságtani logikának és józanésznek ellentmond, ami itt megy, de lehet Mlináriknak van igaza: A piac tovább marad irracionális mint sokak pénztárcája azt bírja.... En nem tudom...
Pistike12 2024. 12. 23. 10:38
Előzmény: #235006  Placi82
Ha szted egy kelet nemet varos ugy viszonyul nemetorszaghoz, mint budapest magyarorszaghoz akkor szerintem fuss neki meg1x😀
Budapest kibaszott jo hely europai szemmel is. Nemhiaba lopja el a narancsirodalom utcarol utcara... 
Ja es hazakat hasonlitottam hazakhoz. 
Nemetetorszagban a lakasok azert olcsobbak a fizukhoz kepest mert vannak berlakasok. 
Pistike12 2024. 12. 23. 10:33
Előzmény: #235010  Pistike12
Ja. Es a nemet nagyvarosi ber es ingatlan hanyadosa nem hasonlo a budapesti ber ingatlan hanyadoshoz. Csak tevedek megont. Es a narancskormanynemhatarozrameg az n+3as arlag ingatlan arat 150m ftba😀
Csak torvenyt irt rola😀
De azt csak a sorosistaurgeborbevarroemberek tettek😀
Pistike12 2024. 12. 23. 10:31
Előzmény: #235005  Murdoch
Nabmeg mar csak a kitantorgo hianyzott aki kulfoldrol fideszes es engem videkiz le😀😀😀😀
Hat gyere haza, var a narancsfold. 
Sok sikert svajcban egy nagyvarosban vagy ahhoz kozel venni egy uj csaladi hazat😀😀😀😀
Alig varom, hogy bedobd a linket rola😀
Valoban kozel sem jarok az igazsaghoz, csak az a franya matek engem igazol mindig😀
De tudom. Nem lett kiarazodas, es nem lett az ujepotesu lakas 1.6-2m ft kozott es a penel sem 1.2 es 1.5m kozott, hanem mindmeghaltunk. Es Budapest lipcsi troger hely nem vilagvaros. 
Tudom tudom. Pistike pedig akkora tevedesben volt tavaly hogycsakna. 
Pistike12 2024. 12. 23. 10:25
Előzmény: #235006  Placi82
Koln nem a legdragabb. 
Sima kozepvezetoi allas? Ne dzorakozz mar kerlek. Atlagfizetesrol irtam nem kozepvezetoirol bmeg mar bocsanat. Nemet hivatalos adatok ezek. Olyan szintu eltajolas van itthon a nyugati berekkel kapcsolatban, hogy az vmi durva. Szted atlagjozsi mennyit keres ott? 6000 eurot netto? 40% minimum ugrik a brutto fizudbol eleve. Egy raktaros kint 2500 2800 eurot keres ha alkalmazott nem kozvetitett... 
Ne kabits h 8000 euro nettot keresnek az emberek kerlek... Ha a kozepvezetokrol beszelsz az itthon is 1.5m-tol... 
Dobd mar hozza a 350-400 millios hazat aranyaiban a kettohoz. Hamar rajossz a valosagra... 
Placi82 2024. 12. 23. 10:25
Előzmény: #235002  Pistike12
Ha most a gazdasagi /földrajz/i GDP közeli adottsagot akarod nézni. Akkor a legközelebb a számok a fundamentumtol alapján az a város amit keresel, az Bukarest. Budapest és Bukarest közel azonos paraméterekkel rendelkezik. Ide rángatni Kolnt az több mint vicces. Rangasd ide Párizs és Frankfurtot, meg St Moritz, meg Genft. Neeee. Nézz utána Budapest és Bukarest.. Azokkal az árakkal hasonlitsd az árakat. És ott is hatalmas lufit fújtak mostanában  mert rohadtul növelték az allamadossgukat hogy novéljek az eletszinvonalat. 
berlini
berlini 2024. 12. 23. 10:17
Előzmény: #235003  csald10
Ha a lakhatási költségeket tartalmazná a fogyasztói árkosár és egyéb csalások ki lennének szürve, akkor szerintem a valós idei infláció 7-8% lenne.
Placi82 2024. 12. 23. 10:16
Koon lofaszt közepes áru város Németországban!! Jó hogy nem hozod ide a másik nagytőke penzcentrumot Frankfurtot. Kolnbe esetleg a kukasok keresnek 2500 eurót. Vagy a bevandorlok. Fehér németek inkább 7000-8000 Haverom pont ott dolgozok sima közép vezetői munkakörben .
Amirol te beszélsz. 2500-3000 euró az Drezda vagy valamelyik kelet Német város. Annak nézd meg az árait 1.2 mft átlag fizetésnel konverrgalmak ott egy panel a mi paneljeinkhez  árban.. Pisti.... :!). Apámat át almahoz. Mert Kolnt nincs Magyarországon. Ihet hasonlítani. Talán a 12 kerületi mit tudom én Felhő utcahoz:)) 
Murdoch 2024. 12. 23. 10:02
Ja, megértekezed valami vidéki megyeszékhelyről, hogy milyen xar az élet külföldön. Oké, csak tudnám, hogy akkor minek ekézed a kormányt. A magyar fizetést felnyomod, majd légyszí a mediánt is vésd ide, meg a közel fele akkora kamatot is, vagy az inflációt. Arról nem beszélve, hogy nincs az eszement főváros központúság, hogy elmész egy picit keletnek, aztán összerogynak a bérszintek. 
Közel se jársz a valósághoz, attól függetlenül, hogy valóban itt is problémás a lakhatás, de ez jelentős mértékben az airbnb-s faxság miatt is van. Ellenben én akárhol nézelődtem, sokkal nagyobb a kínálat, főleg az újakat tekintve, mint vmelyik random bp-i kerületben.
ubi 2024. 12. 23. 10:00
Ahogy olvasom, a különböző alapkezelőknél egyre nagyobb az érdeklődés, a kiáramló állampapírok miatt, mivel ők bőven 10% feletti hozamokat tudnak még így is ajánlani, nem beszélve az eurós papírokról, ahol elnézve a forint illetve a gazdaság állapotát, kb bármi lehet, hallottuk a cárunk "itt nem lesz euró" dumáját...
Ezért az én jóslatom a használt ingatlanoknál jövőre egy stagnáló esetleg nagyon kissé emelkedő tranzakciószám és ez mellé egy max idei reálérték - azaz kb az inflációval emelkedő. 
Mindenképp megvárnám vételi oldalon a 2026-os választást. 
csald10 2024. 12. 23. 09:58
Előzmény: #234997  berlini
Véleményed szerint az idei 10%-os áremelkedésből hány %-ot eszik meg az idei valós infláció?
Pistike12 2024. 12. 23. 09:49
Előzmény: #235000  Pistike12
Hogy elhelyezzuk a dolgokat. Koln egy kozepes aru, de nem olcso varos.
Koln kulvarosa uj haz 905.000 euro 
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/energiespar-doppelhaushaelfte-fuer-die-ganze-familie-in-junkersdorf/2930310751-208-29718
Koln peremkerulet 70nmes 1984es haz 659.000 euro
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/koeln-lindenthal-kleiner-bungalow-in-stadtwaldnaehe-die-alternative-zur-eigentumswohnung-/2929401037-208-948
Koln peremkerulet 869.000 eur egy jobb haz
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/exklusives-4-zimmer-einfamilienhaus-mit-modernem-kfw-40-standard-in-ruhiger-koelner-wohngegend/2706808739-208-965
Egy tucat fos 100nmeres ikerhaz a vilag vegen foglalva 479.000
 eurohttps://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/-reserviert-familientraum-in-lindweiler-modernisiertes-reihenendhaus-mit-weitlaeufigem-garten/2873649891-208-28906
Az atlagfizetes kolnben kb netto 2800-3000 euro. 
Erdemes ezeket elhelyezni a sajat valosagunkban foleg ugy h a pesti atlagfizetes kb 500-550e ft minimum. 
berlini
berlini 2024. 12. 23. 09:48
Előzmény: #234999  mr_bob
Egyikünk sem látja a jövőt, igy mindketten a bekövetkezések valószinűségét saccolhatjuk csupán meg.
Én veled ellentétben úgy gondolom, hogy  ha idén recessziós környezetben 10% áremelkedés összejön, akkor egy kb 2-3%-os jövő évi gazdasági növekedés simán összehozhat ugyanakkora áremelkedést. Illetve összehozhatna, ha nem jönnnek a szokásos stimulációk, mint:
- CSOK és társaik egyre vadabb összegekkel (én már nem tudom ezeket nyomon követni sem)
- folyamatos béremelések (és emiatt valszeg emelkedő infláció).
És nem lenne az ami van, hogy a lakásépitések száma szinte történelmi minimumon van.
Mert igy én már pár napal ezelőtt emeltem a várakozásomon.
Most már inkább 12-14%-os áremelkedést várok, amiből az infláció elvisz 4-6%-ot.
De meglátjuk mit hoz a jövő.
Mert a Trump ujrázás a bizonytalanságokat erősiti.
Meg van annak is az esélye, hogy Európa nagyobb recesszióba kerül miközben erősebben kell hogy fegyverkezzen és akkor a Te várakozásod jöhet be.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek