Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 11. 24. 13:42
Előzmény: #232668  FR73
Valahogy mindig jó olvasni a gondolataidat. Emlékszem amikor írtál az életutadról és a 1,5-es kezdési panelről.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 11. 24. 13:39
Előzmény: #232663  Placi82
Magyarország mindig is családcentrikus volt és családon belül én vagyok a mumus, mert jól érzem magam egyedül, nem keresek semmilyen kapcsolatot. Ezt nagyon nehéz feldolgozni úgy, hogy mindenhol az a normális, hogy együttlét, házasság, család, válás majd repeat….
lacikonyha 2024. 11. 24. 13:38
Előzmény: #232671  Freszelés

szintlépés
a Hatvany (Deutsch) család az első világháború kezdetekor a leggazdagabb 3 család egyike volt és a 4.generációvolt középkorú
az első két generáció még egy életen át megette a saját szarát, hogy hagyhasson valami szabad szemmel láthatót az utódaira, ennek keserves félévszázadnyi felhalmozásnak  és a kiegyezés körüli kedvező jogállás változásoknak eredményeként a 3. generáció lépett szintet
.
mákjuk volt
az első két generáció mondhatta volna hogy nem gyűjtögetem össze amire lehetőségem van, mert olyan csekély, hogy nem lépek vele szintet
mákjuk volt mert az őseik ennél bölcsebb módon viselkedtek, 
(pedig a történelem csak arra  taníthatta őket hogy úgyis meg fog semmisülni előbb utóbb amit felhalmoznak, és tovább adnak)
FR73 2024. 11. 24. 13:32
Előzmény: #232668  FR73
Kicsit lefordítom ingatlanra egy barátom élethelyzete alapján.
Kiindulópont 2014, amikor volt neki 40 millió Ft ingatlavagyonra szánt pénz, és úgy gondolta, szeretne kertészkedni.
Opció1: külső kerületben közepes ház, mit picit rendbehoz, és el is költötte a keretet.
Opció2 (ami lett): viszonylag jó helyen nagyobb méretű panellakás + kisebb panellakás kiadásra + zártkerti ingatlan kőházzal 15-20 perc autózásra a lakásuktól.
Freszelés 2024. 11. 24. 13:28
Előzmény: #232672  FR73
én a polgári szintről beszélek, függetlenül attól hogy én hol vagyok.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 11. 24. 13:27
A BP paneleket visszatérve. Igen, lehet rajta vergődni sajnos. A világvégén 80 + milliókért kapsz beköltözhető családit. 40 millióért agglomerációban telket. Így már nem is olyan rossz deal egy budapesti panel. A jelenlegi vidéki elképzelések alapján majdnemcsak alulértékelt.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 11. 24. 13:27
Előzmény: #232654  Freszelés
Pontosan. Jól írta, sokan nagyon el vannak tájolódva, tudom itt a felső 10% fórumozik de ott az “alsó” 90% is…
Murdoch 2024. 11. 24. 13:12
Nem értem, hogy akarják a béreket növelni akár a kelenföldi panelekhez. Hát nem a relatíve nagy bérek miatt vannak itt a gyárak, hanem fordítva. Meg hogy van még orosz nafta. Na de utána?
FR73 2024. 11. 24. 13:10
Magadból indulsz ki, amikor konkrét számokhoz megjegyzést teszel. Az a megjegyzés a te szintedre és élethelyzetedre vonatkozik.
A felső tízezer nyomornak élné meg, ha csak havi 1 milliót tudna félretenni. A legalsó decilis pedig még provident hitelnél se látott ekkora számot.
Freszelés 2024. 11. 24. 13:00
Előzmény: #232670  Freszelés
Szóval vagy a kelenföldi panyel a világ bitcoinja vagy az 500k/hó megtakarítás fika. Hajlok az utóbbira, és én is úgy gondolom hogy 1M/hó megtakarítással is max középtávon jutsz valamerre. Szintlépés ebből se lesz.
Freszelés 2024. 11. 24. 12:57
Előzmény: #232667  J0hnnyEnglish
Havi 500k, az évi 6M.
Aztán tedd mellé, hogy ha ebben a mai magyar valóságban igencsak szép ütemben gyarapítod a megtakarításaidat, akkor 10 év alatt mi jön össze. Egy közepesnél talán jobb kelenföldi panyel.
Tragédia.
lacikonyha 2024. 11. 24. 12:31
Előzmény: #232666  hunball2

a méltatlan körülmények között megélt öregkor elég kegyetlen élmény
1960 januárban 67 volt a nagyanyám, 64 a nagyapám 46-ban a földből élő 1,7 millió csaldd felső 5%-ba tartoztak a birtokolt földterület nagyságát tekintve
.
44-ben a nyilasok megalkották a beszolgáltatás intézményét, amit a rákosiék köbre emeltek,és csak 56-ban a lövöldözés vetett véget neki
44 decemberben megérkező oroszok egy egynapos csikó kivételével mind a 4 lovukat elvitték, a pénznyomtatásuk miatti rekordinfláció pedig lenullázta a megtakarított pénzük értékét
1960 januárra már eléggé elszegényítették őket és ekkor elvették a földjeiket hogy a módszeresen elértéktelenített és bérbeadott (őrzöm a bérleti szerződéseket) földjeik nélkül és jövedelem nélkül maradjanak
így élt a nagyapám még 10 évet szegény nagyanyám 15-t
.
végignéztem,17 elmúltam a nagyanyám temetésekor
lehet hogy a kiszámoló Miklós is látott ilyet vagy elég plasztikusan mesélt neki valaki a nyomorogva megélt öregkorról
.
én megértem ha valaki be akarja biztosítani, hogy méltó körülmények között kelljen öregnek lennie és ezért sokmindenről lemond aktív korában
FR73 2024. 11. 24. 12:19
Én másképp látom  mint Kiszámiló.
Szerintem kell olyan, amit megèlsz, ami fontos és megteszed, és nem marad hiányérzeted. Ez lehet a házad, a hobbid, a nyaralód, a kerted, az utazgatások, a minden héten színház, valaminek a gyűjtése, bármi, ami neked fontos.
De.
De a lehetőségeiden belül, és elfogadva azt, hogy akkor másra csak szerényebben jut. Kompromisszum önmagaddal, hogy neked jó legyen. 
És gondiolj előre két dologra. Amikor nem lesz munka bevételed vagy kisebb lesz, mit fogsz csinálni.
A másik, hogy mit kaptál az őseidtöl és mit adsz majd az utódaidnak.
Erre az egészre nincs egyetemes jó megoldás, de mindenkinek van jó megoldása, akár több lehetséges jó megoldás.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 11. 24. 12:13

Pár hóappal ezelőtt volt egy videó, ott már konkrétan azzal érvelt, hogy havi 100-500 ezres megtakarítás a mai világban már a nulla kategória, abból nem lehet építkezni...
A mai Magyar valóságban azért elképzelem, hogy a havi 500e+-os megtakarítás hány embernek megy, még kint dolgozva is szép 1000+ eurót havonta megtakarítani.
hunball2 2024. 11. 24. 12:06
Előzmény: #232662  J0hnnyEnglish
Ja, a Miklós tényleg túlzásokba esett. Nála valahogy az a fő cél, hogy a nyugdíjas évekre legyen minél több pénz, legalábbis a korai videókban ez volt. Na de akkor már minek? Persze, jó a kellemes élet akkor, de hát ha cserébe elmentek a szebb évek állandó nyomorgással? 
lacikonyha 2024. 11. 24. 11:58

van egy jó régi film, nem emlékszem a címére
a Páger még fiatal benne
.
szegény lány hozzámegy egy paraszlegényhez, majd aggódik, hogy szegények lévén miből fognak megélni
a újdonsült férj szerepében a Páger boldogan vígasztalja:
már hogy lennénk szegények,nagyon is gazdagok vagyunk, nekem itt van maga, magának meg én 
.
a hunball magányos rokonai szegények ezért kell hajtaniuk pénzt
hunball2 2024. 11. 24. 11:54
Előzmény: #232663  Placi82
Persze, mindenféle cél, megoldás van. Én azt próbáltam írni, hogy az öcsémnél meg az unokatesómnál nem látom a célt, hogy miért dolgoznak ennyit. Nem is tudnak mondani semmit se. Talán még az van benne, hogy még nincsenek 40 évesek, és ezért még fenntartják a reményt, hogy még valami változik, még talán lesz család. Végtére is, nincs kizárva. Meg a munkába temetkezés valóban. --- Én egyébként még azt is elfogadnám érthető oknak, ha az öcsém mondaná, hogy kell kurvákra meg drogra. Vagy valami hasonló. De nem csinál ilyeneket, nem is utazgat, csak évi 1 és az is tök szolid. Szóval ez a furcsa.
Placi82 2024. 11. 24. 11:44
Előzmény: #232661  hunball2
Mert nem vagyunk egyformák! Valakinek fontos hogy legyen gyerek valakinek meg nem. Nekünk is van olyan ismerősünk 2 pár is. Hogy külföldön nagydoktori/professzori kutato innovatív fejlesztesben dolgozó házaspárok. És 40 évesek. Ők is  valószínűleg arra gyurnak, hogy 55 éves koruk után világ körüli cruise 3 éven át, meg hasonló dolce vita, Te meg küzdesz 55 évesen  hogy besegits a gyerekek lakásába, és max a balcsira vagy horvátba ugrasz le vagy még  oda se.. 😀, Bár ők most is sokat utaznak az USA belül mert. Ott aztán vannak hegyek és sivatagok is.
Mi meg azért nem húzzuk be a 3ik kis gyereket, mert a felesegem már úgymond veszélyeztetett korban lenne, nem akarjuk a felesleges stresszt ezen. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 11. 24. 11:35
Előzmény: #232661  hunball2

Franc se tudja, csak családosként nehezen tudja elképzelni az ember ezt az éltet (mindenféle előítélet nélkül). Az én buborékomban az egyedülállók inkább utazgatnak.
Az anyagi javak halmozása (mániákusan) szerintem bármely felfogás esetén zsákutca. Szélsőséges irányban a kiszámolós napi kávé jutott eszembe, ott lezártam a témát. Így is szerintem Miklós nagyon sok estben túlzásokba esik. A legjobb példa erre a tőzsdés megjegyzése. Nekem volt erre a játékra egymillió forintom. Ne menjünk bele, de nyilván én is tudom, hogy ez aprópénz, viszont a mai napig életem legjobb döntésének tartom, hogy emiatt rengeteget tanultam, olvastam, irodalmaztam, próbáltam/om értelmezni a piaci eseményeket és reakciókat.
Sokan nem értik (még a családomban sem), hogy nem az a lényeg mennyit keresel, hanem, hogy mennyit nem baszol el belőle... (vegyes a kép, hogy nálam kevesebbet vagy éppen többet keresők nem értik, de inkább az első verzió van úgy vele, hogy "neked könnyű..lehet")
Az egyedülállók munkába temetkezése egyébként nyilván egy válaszreakció sokszor, hasonló ahogy pl családosként eljutsz arra szintre, hogy eleget keress és onnantól a családdal töltött idő már pénzben nem kifejezhető érték.
hunball2 2024. 11. 24. 10:57
Előzmény: #232656  J0hnnyEnglish
Hát én megkérdeztem az unokatesómat a végén, hogy mire akarja költeni a pénzt. Kedves voltam, de lehet, hogy túl direkt. Meg nem tudom, kellőképp értette-e, hogy mire gondoltam. Mondtam neki, ha van család, akkor rendben van. De ha esetleg nem lesz, akkor mire akar költeni? Egyelőre csak dolgozik, vagyont gyarapít, de minek? Az öcsém is ilyen, ő is 38, se nő semmi, csak dolgozik. Kisebb bevétellel, nyilván, de ő is gyarapdoik. Dolgozik, mint egy barom, hétvégénte is. Na de 38 évesen, család nélkül, drága hobbik nélkül minek? Az öcsém annyit tudott mondani, hogy azért kell, mert drágulnak a dolgok. De hát annál bőven többet keres ő is. Most durvát fogok írni, meg ezt nekik nem írtam, de lehet, hogy a végén az egyedülálló öregségükre keresnek most előre elég pénzt, hogy mindent tudjanak majd fizetni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók