Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
azt nem tudod eladni, ami még nem a Tied, csak előszerződésed lesz rá. utána albetétig közös tulajdon, elővásárlási joggal, mindenkit megkeresve, mivel társasház hiányában a kifüggesztés nem fog menni. láttam ilyen hókusz pókuszt, de ott úgy lett papírozva hogy bevittek az új vevőt az építőhöz és vele szerződtek elő. (pénzügyi elszámolást nem tudom hogy történt).
Na lemértem a telkünket. Kb 15m x 32m, tehát kb 480 m^2. Az ingatlan ugyebár elvesz durván 80 m^2-t, vagyis összesen kb 400 m^2 a kert. Három részből áll, elöl, oldalt, és hátul, a hátsó a legnagyobb, de azt nem mértem le külön, hogy az 15 ször hányas.
Igen, akkor se történne katasztrófa. Igazából az érdekel, hogy ezt legálba' meg lehet e csinálni, hogy maga a koncepció jó -e. Hogy a piac mehet bármelyik irányba az elég nyilvánvaló.
Aztakurva, ennel van egyertelmubb jel hogy most kell kiszallni a buborek vegen? :D Arra is csinaltal scenariot hogy mondjuk realban kevesebbert adod el? Es akkor lesz 5 millio a 10-bol?
Sziasztok, az az ötletem, hogy a Metrodom River 4. ütemben veszek egy kisebb lakást befektetésnek. 10-90% a fizetési ütemezés, a terv pedig az, hogy beteszek 10%-ot, (mondjuk az egyszerűség kedvéért 10m HUF-ot) most, majd 2027-ben mielőtt elkészül a lakás eladom, kifizetem az építőcéget, a különbözet meg az enyém marad. Csináltam pár scenario-t, ha csak5%-ot megy felfele évente az ingatlanok ára, akkor is 25 millió lesz a 10 millióból (bruttó). Ezt meg lehet csinálni?
Én úgy tudom, hogy nem átlátszót tehetsz..ha átrajzolják.. de ha felhívod a helyi illetékest akkor előrébb leszel. Én telekösszevonásban gondolkodnék, mert akkor sztem tökmindegy 😃 De ezek ugye macerás dolgok.
Nekem van egy házam és megvettem a szomszéd házat is. Az újonnan megszerzett háznál csak az egyik oldalon vannak ablakok, mivel a telekhatárra volt építve. Most az a kérdés, ha én vagyok a szomszédom, csinálhatok -e ablakokat én felőlem. A következő szomszédnál láttam, hogy úgy oldotta meg, fej magasság felett rakott be ablakokat, áttetsző üvegekkel.
Akinek esze van ezt nem veszi meg. legfeljebb akkor, ha levonja az utólag épitett kis hálószoba bontásának és a nappali helyreállitásának költségeit. Meg kell nézni az alaprajzot. nappali ablak nélkül? Kb. 20m2-en a konyhával és az étkezővel? Iskola példája annak, hogy hogyan nem szab egy jó két szobás lakásból béna 3 szobásat csinálni. Az erkélyről nem az eladó tehet, de a 23 m2-es L-alakú erkély helyett egy 3*4m-es (12m2) többet nyújtana.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link