Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Xis24 2024. 10. 22. 07:15
Előzmény: #230159  slash
Hónapokban mérve is tök más adatok jönnek ki.valóban. De minden mással is így van. Az a szép a mai korban, hogy mindent úgy lehet csavarni, hogy igaz legyen a mondandód... ha akarod.. de aztán másik időpillanatra már nem is igaz. 😃
slash 2024. 10. 22. 07:00
Előzmény: #230154  Xis24
2022 májusban 396on vittem ki a HUFot a HR nyaralóba. Úgyhogy anyáztam mert 3 héttel azelőtt 385 volt.. Ősszel volt a 435. 
Xis24 2024. 10. 22. 06:59
Előzmény: #230157  HPPapa
Tudom, hogy fél igazság amit írok. De mostanság annyira összekuszálódott minden, hogy az egyes viszonyítási pontok is mindig csak fél igazságok.
HPPapa 2024. 10. 22. 06:45
Előzmény: #230155  Xis24
Euróban mennyi volt az infláció?
slash 2024. 10. 22. 06:39
Előzmény: #230126  hunball2
"Az, hogy slash tud fent budaborzasztón az omszki tó mellett meg valahol beljebb jó ingatlanokat, az engem nem segít ki. "
Drága Jó Mesterem: 
"Budaborzasztó" Tetszik ez az új szó. :-) 
 Apósom háza Budakalászon 100ért olyan helyen van hogy van azt se tudnám hogy a gyerekekkel a Dunára Szentendrére vagy bármely irányba induljak el kirándulni. Ráadásul 3szor annyi beton van benne mint ezekben a 100eves fafödémes öreg wekerlei házakban.  Teremgarázs stb.  
Miért vagy ilyen kib.ttul kényelmes? biciklivel Kálvin tér? minek? fiatal vagy még.    
De NEM. Neked az a szaros koszos hármas metró kell. Meg a KÖKI meg a Határ út meg a többi csodás hely .Ott nőttem fel. Pokol. Nekem. Rajtam kívül 20 ember mondja hogy a látóköröd szélesítsd ki mert ha megveszed azt a 68nm fost 120ért az tényleg full gáz.  De neked AZ kell. és ŐK ezt tudják. Ez a baj. 
Xis24 2024. 10. 22. 06:32
Előzmény: #230154  Xis24
Eljutunk oda hogy 21-ben egy  36M-os lakás 360-as Euron 100e Eur Telik múlik az idő 24-ben ugyanez a lakás minimum 40%-al drágább statisztikailag is .. vagyis 50M azaz  125eur. Mindeközben azt mondjuk hogy de legalább a felét elbukta aki lakásban tartotta a pénzét. Érdekes dolgok ezek. 😃
Xis24 2024. 10. 22. 06:21
Előzmény: #230153  Xis24
22-ben 435 Euron az 50M panel 114e Euró. Egy évvel később 370-es Eurón 135e Eur. 😃 Furcsa ez? Kicsit valóban furcsa mert a kenyér meg 2x annyi lett 😃 
Xis24 2024. 10. 22. 06:11
Előzmény: #230152  HPPapa
de csak forintban. Euróban nem. 
HPPapa 2024. 10. 22. 06:09
Előzmény: #230145  Moka_Brikka
2022 Q3 volt reálértéken ATH, onnan reálban csökkentek az árak 20%-ot.
Xis24 2024. 10. 22. 05:55
Előzmény: #230149  Xis24
Természetesen csak a befőttesüvegben tárolt pénz értékvesztését vettem alapul. 😃 Kell tudni forgatni a pénzt.. mert tükkös a világ.. Néha beköszönt az igazi hatalmas inflációs kor is, amikor minden resetel.. aztán kitalálnak valami új pénzt 😃 
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 10. 22. 05:55
Előzmény: #230149  Xis24
Tényleg centiztem de ez a centizés még a felvétel után is elkísért.
“Mondhatnánk, hogy természetes.. hisz annyival romlik a pénz vagy nő az átlagkereset. De természetes valóban?”
Itt a távol-keleten az utóbbi 10 évben nem volt infláció(pár soutuber is felhozta a témát), “megrekedtek” és most egy budapesti átlag keresetből már olcsóbb ide utazni és eltölteni heteket, mint pár éve. Igen, valóban egy bevásárlásba került nagyon régen de ez a világon nem mindenhol van így és ez a durva.
Xis24 2024. 10. 22. 05:42
Előzmény: #230147  Vodafonelive
Ha jól emlékszem téged a legtöbben attól féltettek, hogy a kifeszített önerő és hitel arány miatt esetleg pótfedezet bevonására fog kérni a bank. Azért arra is emlékszem, hogy szoros volt a dolog... és ment ott a méregetés a centikkel. 😃 Az innentől leírtak már nem rád vonatkoznak csak gondolatok. 😃 Az ingatlanárak hosszú távon emelkedésre vannak ítélve. Ez azzal jár, hogy megengedhető a hibázás is. Hosszú távon teljesen mindegy egy lakhatási igatlannál, hogy mekkora hibát vét az ember. Ha ne adj isten valaki dupla áron vásárol az a hiba is eltűnik 10-20-30 éves távlatban. Sokszor kérdem az ismerősöktől, hogy mennyiből jött ki a házépítés a 80-as 90-es és az azutáni években. Ma már nevetséges összegek. Mondhatnánk, hogy természetes.. hisz annyival romlik a pénz vagy nő az átlagkereset. De természetes valóban? Meg azt is szoktam kérdezni, hogy mennyi volt a kereset azokban az időkben. Nagyon durva, hogy a korábbi generációk éves keresete mennyire nem ér semmit. Az elmúlt korok házépítéseinek ára ma mára már csak egy telefont ér. Mennyi munkát füstöl el az infláció. Hajtunk ma egy vagyonért ami pár generáció múlva talán egy nagybevásárlásra elég. Egy nagybevásárlásra cseréljük az egész életünk? De az ingatlan ott marad. Ott fog állni.. Jó esetben.
Xis24 2024. 10. 22. 05:19
Előzmény: #230147  Vodafonelive

Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 10. 22. 02:31
Előzmény: #230133  Xis24
Persze, nagyon szeretem! Az a probléma, hogy itthon kevés ekkora vagy ehhez hasonló épül, persze Japánban az ingatlanok jelentős része ekkora vagy ilyen, megy is a biznisz, otthon is egyre több az egyedülálló és jó életkezdés vagy hosszú táv lehet valakinek.
Anno 900e ft/m^2-n vettem a lakást, ez 3 év 4 hónapja volt. Akkor nagyon ment itt, hogy mennyire drága a négyzetméter ár, most meg a normálisabb használt már nyaldossa az 1M/négyzetmétert, az általa írt lakást majdnem 2M/négyzetméterért veszi, Ő tudja. Azzal pedig egyetértek, hogy a metró közelséggel kevesebb, mint 30 perc a belváros ami budapesti értelemben nagyon jónak számít.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 10. 22. 02:23
Előzmény: #230126  hunball2
Én linkeltem, írtam (mamás lakásra) de nekem sohasem válaszolsz. 😊 De nem csak erre, hanem arra is ahol 3x kérdeztem melyik lokáció a fontos ha 4 negyedre bontjuk a Wekerlét, más válaszolt, de az nem Te vagy. 🤭
Moka_Brikka 2024. 10. 21. 23:22
Előzmény: #230139  Murdoch
Mi 2022 Q3-ban vettünk saját célra. Bár voltak hasonlóságok Hunball esetével, de azért volt különbség is. Pl: a III. kerületet volt a főcsapás, de néztünk máshol is, még a közeli agglomerációt is, így egy azért több lehetőség jöhetett szóba.
Amikor szerződtünk az ATH volt , mert a zöldhitel túlfűtötte az amúgy is magas fokon lévő piacot, ami kb. nálunk tetőzött, mert az EURHUF árfolyamválság miatt érezhetően megnőtt akkor az ingatlanra a kereslet,  személyes tapasztalatra és érzetre mindenképpen. 
Visszatekintve most már tudom, hogy árban azóta feljebb ment a piac, de akkor, a legtöbben lebeszélni akartak a vételről. Mi is rengeteget tépelődtünk a vétel, és a bérlet + állampapír között. Végül megléptük a vételt. Anyagi értelemben sem jártunk rosszul, ha mindent egybe vetek. Azonban családosként nem azért vettük az ingatlant, hogy megforgassuk a vagyont, és nyereséget érjünk el rajta.
Szerintem, ha hosszú távra, és saját célra vesz valaki családosként ingatlant, ami jó helyen is van, és az állapottal sincs probléma, azzal nagyon rossz döntést nem hoz az ember, ha nem nyújtózik túl a takarón egy esetleges hitelfelvétellel.
Aztán utólag (2 éven túl) majd az is kiderül, hogy mennyire döntöttünk jól anyagi értelemben. Olyan ez, mint amikor azt mondják, hogy ne vegyél indexet, mert ATH-on van. A legtöbb ATH nem hosszútávú trendfordító tető (nézd meg, hogy egy ATH utáni 1-2 évben átlagosan még hány ATH lesz egy hetes TF-en). Nem nagy a valószínűsége, hogy pont ilyen hosszútávú trendfordulásba vesz bele az ember, az pedig még kevésbé valószínű, hogyha mégis, akkor az nem egy folyamat lesz, hanem egy éles lefordulás. Szerintem itt is igaz - egy kicsit áttételesen értelmezve persze - hogy  "the market can stay irrational longer than you can stay solvent". De az is számít, hogy egy ingatlannál nem is pár klikk egy vétel, így saját célra való vételnél időzíteni szerintem nem nagyon lehet, de nem is éppen célszerű.
Nekünk a bérlés, és a ki-tudja-még-hány-költözés (a tőkénk kamatozása mellett is) több macerával és idegeskedéssel járt volna, mint a saját ingatlan adta nyugalom, pedig hitelt is felvettünk.  Nem is tudom, hogy ezt mennyiben lehetne számszerűsíteni, és egy pénzbeli összehasonlításban mekkora összegben lehetne ezt megállapítani.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 21. 23:05
A probléma forrássa, hogy ekkora mennyiségű forinttól hamarosan szabadulni kellene. A lakhatás miatt, ebből a szempontból nem jó biznisz már a kifutások után a kincstár. Talán dollárkötvény... de csak költséget látok magam körül. Tényleg lépnie kell, mert a pénzpiaci kockázatok is most nagyok, 60 millán nem lehet üldögélni.
berlini
berlini 2024. 10. 21. 22:27
Előzmény: #230119  Freszelés
Bonyolult egy kérdés.
Fiatal korban egyszerűbb az alkalmazkodás, idősebbként már kialakulnak a rigolyák.
Másrészről a nagyon fiatalkori kapcsolatok sokszor azért bomlanak fel, mert egyik sem jutott még el a felnőtt, érett korig.
Xis24 2024. 10. 21. 22:04
Én azt tanácsolnám Hunballnak, hogy ne vegye meg. Ha megvenné azt mondanám, hogy ne törődjön vele mit tanácsoltam.. csak legyen benne boldog. Szerencsére Hunballt nem érdekli a véleményem... és ez így van jól. 😃 
berlini
berlini 2024. 10. 21. 21:56
Előzmény: #230132  Bandita
hálás vagyok!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek