Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Wuff
Wuff 2024. 10. 23. 13:05
Előzmény: #230237  izommanujra
OFF: óvatosan használjátok ChatGPT-hez hasonló LLM-eket ilyen feladatra, mert azok nem tudnak számolni (nem erre vannak kitalálva), pláne a régebbi modellek. Ilyenkor jobb bontani a feladatot. 1. listázza a magyar éves inflát különböző forrásokból.  Ezekből kiválasztasz egyet, vagy átlagolhatod is a forrásokat. 2. A fenti adatokkal számoljon kamatos kamattal, hogy 50000 Huf 2024-ben mennyit ér, a számításokhoz használjon Pythont, a változásokat évekre lebontva listázza ki.
izommanujra 2024. 10. 23. 13:01
Előzmény: #230236  izommanujra

Az a nonszensz , hogy a magyar jogrendben az anya bármennyit keresett is bármennyit nem is akkor is jár 50 % neki alanyi jogon  az is nonszensz, hogy alapvetően a gyerekket 99 % ban ők kapják csak akkor nem ha alkoholisták mondjuk.
Az is nonszensz a gyerekeket kihasználva fegyverként ellened nem csak az egyetlen lakásod felét elveszik hanem az egészet a gyerekekre hivatkozva.
Az is nonszensz, hogy egy az egyben a családi adókedvezmény és a családi pótlékot is ő behuzza és 3 gyereknél ha jól emlékszem a jövedelemed akár 50%  át is elvehetik gyerektartásként.
ÉN még ezzel a papírral sem vagyok teljesen "védve" de talán balanszba hozza azt amit alapvetően a magyar jog nem ad nekem meg ami alapból járna. (Saját néven lévő értékpapír saját tulajdonom és saját lakás saját néven önnálló külön vagyonnak minősül )
Ennek így kellene alapból is lennie  ez a fair ugyanis aki többet tesz anyagiakban a házasságba az többet is kap .
izommanujra 2024. 10. 23. 12:51

Ráadásul inflával mindig ( 2007 és 2014 között) nem is tudod emelni a bérletit, mert különben elmegy a lakó.
Jellemzően ha válság van ( 2007-2014 között rosszabbul éltünk ) ha az van nem tudod elkérni az inflációs emeléseket  , mert máshol ha olcsóbb a lakás átmegy oda a lakó én akkor 50 e ft bérletit csak szinten tudtam ez idő alatt tartani miközben az infla 6-7-8 %  is volt egyes években!
Szóval ha ilyet tennének a piaccal az oda cseszne nem sokan foglalkoznának már ezek után lakás kiadásokkal átveheti az állam az adófizetők pénzén foglalkozhat ő azzal ha jobban tudja.
izommanujra 2024. 10. 23. 12:47

Mutatok ettől egy érdekesebbet nektek  ne én legyek és a családi helyzetem a téma:
chat  kérdés :  2014 től éves szinten magyar inflációval emelem az 50 e ft os bérleti díjat ma 2024 ben magyarországon mennyi bérleti díjam lenne ? kamatos kamatként mindig az előző évi inflával emelkedik Magyarországi átlagos éves inflációval a bérleti díj ( Ma ez 160 e ft / hó )

ChatGPT :Ha 2014-től kezdve a magyar infláció mértékével emelted volna évente az 50 000 forintos bérleti díjat kamatos kamatként, akkor 2024-ben a bérleti díjad körülbelül 84 188 forint lenne. ​​
ugyanez a bérlti díj 50 e ft ha 2007 től számoljuk az inflációt 2024 ig mennyi lenne?
ChatGPT :
Ha 2007-től kezdve az inflációval évente emelted volna az 50 000 forintos bérleti díjat kamatos kamatként, akkor 2024-ben a bérleti díjad körülbelül 117 773 forint lenne. ​
Ki tudom én is számolni a de a gép gyorsabban kiszámolta.
A lényeg ha jön egy albérlet szabályozás ami azt mondja maximum a hivatalos inflával emelheted a bérleti díjat akkor azt veszed észre a fizetésekhez képest jelentősen elszegényedsz.
Kérdeztem sok mindenről az MI  -t arról is milyen szabályozások vannak külföldön.
Gyakorlatilag nagyon sok helyen csak akkor teheted ki a lakót ( Nyugat EU ) ha meg tudod indokolni nem fizet tönkre teszi a lakást vagy te költöznél bele vagy el akarod adni.
Indok nélkül vannak országok ki se tudod tenni a lakásból. Tehát ha te feketén akarod elkérni a bérleti különöbzetet mert egy idióta lakbér szabályozás van akkor nem fogod tudni pluszba feketén beszedni, mert nem tudod kitenni az illetőt minek fizetne többet  és a fizet nem teheted ki.
Kelet közép europában ilyen szabályozás sehol sincs unicum lesz idehaza ha ezt bevezetik.!
Szóval a megtérülés jeletősen romlani fog .. Bérlakásokat nem nagyon fognak tudni építeni ahhoz sok pénz kell és idő de egy ilyen szabályozás keményen oda csapna az ingatlan piacnak a befektetők fele ilyen intézkedésre elpártolna az ingatlan piactól  és keresne valami mást véget ér az állom, hogy egy az egyben egy Pesti panelt majd becserél az öreg nyugdíjas egy Spanyol tengerparti ingatlanra.
izommanujra 2024. 10. 23. 12:34
Előzmény: #230231  EURHUF_goes_to_haven

Erős csúsztatásokkal élsz az a helyzet:
1.   Nem emlékeztetem minden évben sose emlékeztettem a papírra most sem mikor 2 éve el akart menni csak véletlenül került elő a papír említette még csak nem is én  de részletesen nem fejtetem ki mi van a papírba csak sejtettem elolvasta mit írtunk alá 15 éve .
2. Házasságom előtt én nem 0 ft al kezdtem a házasságom hanem volt már egy Pesti lakásnyi pici panel vagyon  ezért született a szerződés ha egálba lett volna a vagyonunk már akkor nincs erre  vagyis nem tartottam volna nagyon  ennek szükségét ( ha ő is egy Peti lakást hoz be) De így utólag jól döntöttem  hogy nem csak a szerelem hanem a múltbéli apám tapasztalatai alapján ( 3 szor vált) kötöttem ilyen papírt.
3. Gyerekeimnek nem alapfeltétel hogy lakást kapjanak próbálom terelgetni és lemondok egy bizonyos öregkori életszínvonalról ha itthon maradnak támogatom őket lakással , de ha elverni akarnák a keményen megdolgozott pénzem akkor azt sose engedném.
4. A feleségem 4-5 éve csak 25 e ft os segélyt kap ( Főállásu anyasági ) ezt se sokáig 2-3 évig még  a legkissebb gyerek 8 éves koráig . HÁzasság kezdetén még dolgozott és bele tett a vagyonba ezért jár neki 1,5 lakás a 6 ból ennyi bőven megvan neki az ami kellene ha szétmennénk de ilyenről szó sincs jelentleg (cserencsére )  hogy 5-10-15 év múlva mi lesz nem tudom. Közös kassza van mindenre költhet és költünk , de én takarítok meg és én veszem már  saját névre az ingatlanokat ( mivel én vagyok az egyedüli kenyér kereső  )
5. A realitás igen ez ha nincs ilyen papírod mint neked az asszony behúzza az összes vagyonnak a felét kéri a gyerektartást (+ adókedvezményt családi pótlékot is ő kap ) ami manapság elég húzós lehet főleg ha több gyerek van ha csak 1 lakás van nem akarlak elkeseríteni de álltalában a gyerekes anyák kapják egy az egyben neked ott kell előbb  utóbb hagynod a lakást sőt kifizetni sem nagyon kell neki belőle (Anya 50 % ot kap gyerekszámban pedig még amennyi ( 3 gyerek esetén +30 % - úgy veszik  hányan élnek az adott ingatlanba kiskoruak maradnak apa anya gyerekek mindenkinek egyenlő rész - haszonélvezet jár az ingatlanból stb  ) kiskorú van  szintén kap jelentős százalékokat ha ki is kéne fizetni a házat neked akkor maradna neked vagy 20 % stb olvass utána én ennek utána jártam) A realitás az a férfinek annyi reszeltek ha nincs ilyen papír és az asszony egyszer  úgy dönt menne.. Lehet 20 évet a klotyón lehúzni kezdheted előlről az egészet majdnem a nulláról apám jól menő vállalkozó volt nagyon keményen 3 asszony 3 válással lepadlózta  újra kellett felépíteni az egzisztenciáját.
Szóval csak azt kívánom akinek nincs ilyen papír , hogy sose rugja össze a port az asszonnyal  (sok férfi betürök és beletörödik a sorsába - az asszony hordja a nadrágot  telejse mértékben- nálunk kompromisszum van , de ha azt látom hogy csak az lehet amit ő akar akkor egy erős nem et kap- ), mert a végén sajnos ( főleg ha még 18 év alattiak a gyerekek) ő húzza a rövidebbet.
Jelenleg mivel csak én dolgozom a lakásokkal és a munkahelyen  és én tartok el mindenkit ( kértem ő is próbáld dolgozni nem akart vagyis próblta de túl kemény a világ  a munka üdv a klubban  hamar felmondott ) tehát mert így van a helyzet a lelki békémnek jót tesz, hogy van egy ilyen papír. Ha baj van egyszer tudom ( nem emlékeztetem rá ) hogy a jussom nekem nagyobb lesz ha szétmegyünk jelentősen  . ÉN nem fogom lenullázni az életem ha vége   max ő neki kell dolgoznia újra elmennie  ennyire egyszerű és így is lesz igazságos  Ha nem lenne ez a papír nem tudnék már házasságban gondokodni úgy hogy tudva az asszony viszi a keményen megkeresett pénezem a végén ha valami nem tetszik neki kizárt már rég elváltam volna .
Az hogy párszor viccként megemlítette ha dolgozna akkor nincs is rám szüksége elválna na az is elég kémény dolog (meg van róla a véleményem  de mit tehetnék tényleg elváljak ? )  Nem megbeszéltem vele  ha akar maradhat otthon is nem bánom. én tudom keresni a pénzt ő meg csinálja vezesse a háztartást foglalkozzon többet kisimultan a gyerekekkel ennyi. ( tapasztaltam ha vissza megy dolgozni eléggé a munkahelyi stresszel együttvéve ha esetleg rosszak a gyerekekek dupla olyan ingerült  a mókuskerék és akkor abból tényleg egy válás lenne- nyilván a házi munkában akkor én is segítenék többet igy is volt de ez se volt elég , hogy vissza térjen a munkába )
Röviden ennyi többet a témával kapcsolatban nem akarok foglalkozni az én ügyem én életem.
Freszelés 2024. 10. 23. 12:30
Előzmény: #230234  Second Wave
Ebben a fórumban könnyen előfordulhatnak nagyságrendi különbségek és talán a pénzen, a jövőn is többet töprengünk mint azuccaembere.
Second Wave 2024. 10. 23. 12:06
Az a gond ezzel, hogy egy enyém/tied felállás rögzítése után nehéz közös célokat kitűzni és azokért közösen dolgozni. A közös vagyonból kizárt fél például mire fel melózzon két műszakban (egy a melóhelyen csökkentett bérért, + a 2. műszak otthon, ingyen)? Azért, hogy a másik félnek több legyen, ha netán szétmennek? Eltűnik a motiváció, csak az marad, amit ki tud venni a projektből. Közös nyaralás, dolce vita, stb. Szerény véleményem szerint lehet létjogosultsága a házassági szerződésnek, ha a felek között a vagyoni vagy várható kereseti különbségek nagyságrendiek. Átlagos körülmények között lévő felek között a házassági szerződés többet árt, mint használ.
berlini
berlini 2024. 10. 23. 11:44
Előzmény: #230227  terelemel
természetesen 38-ért
N0MAD 2024. 10. 23. 11:16
Pl: nem kell kérnie.
Van közös rész havonta töltögetve a megélhetésre meg mindenfélére, a többit meg kezeli  mindkét fel magának. Különböző mentalitású és kockázatvállalalási hozzállás alapján.
Nem nullkilómeteres fiatalként jöttünk össze, volt saját ingatlan mindkét oldalom meg saját megtakarítás. Aztán ez így alakult ki.
Nyilván ha gáz lenne nincs tied/enyém, de alapesetben elketyeg így. 
Két jól keresővel, teszem hozzá. És normális gondolkozással.
Miért kezelje az egyik fél a befektetéseket ha a másik nem ért egyet az elvekkel, fél, másként látja? 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 23. 10:58
Előzmény: #230230  Törölt felhasználó
Alapvetően , ha már ilyen szóba kerül akkor mindegy. Nálunk is azért lett az 75-25 mert mikor a hitelt felvettük, örökség révén a fele ház már az én nevemen volt, így a tesó kifizetésekort már csak a maradék 50 re vettünk fel hitelt. Alapból úgy akartuk, erre mondta az ügyvéd, hogy azt úgy nem lehet mert akkor csak ő veszi fel a hitelt, akkor meg a jövedleem nem elég ehhez a hitelhez. Így lett a megvett részre az 50-50. Akkor úgy gondoltam, hogy ez így volt fair, de benne tüskét hagyott. Ha lemegy a hitel ajándékozásival majd odaadom neki a 25 öt, jelképest dolog, mivel nincs szerződés szerintem. És ahogy írtam ha valami miatt meg nagyon összerúgnánk akkor ez van. Ha el lesz adva, mert szeretnénk venni valamit, azt meg úgyis megbeszéljük és onnantól úgyis minden közös.. Soha nem értettem a külön kasszás házasságokat (pedig ahogy hallom azok vannak többségben). Mert mikor anya vásárol be , és elfogy a pénze akkor apától kell kérnie... ami megalázó... nem fair. Mi úgy vagyunk, hogy megbeszéljük.
Törölt felhasználó 2024. 10. 23. 10:12
Előzmény: #230228  EURHUF_goes_to_haven
Ilyenkor úgy erzem magam, mintha egy másik bolygóról érkeztem volna. Huszonéves kapcsoltomban sosem emlitettük egymásnak, hogy mi kié, vagy hogy ki tett bele többet a  kasszába.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 23. 09:55
Előzmény: #230026  izommanujra
Már megbocsáss, de ha neked a család, csak a vagyon halmozásról szól, mert eddig másról nem írtál, akkor minek neked egyáltalán család ? Kellett a csok miatt ? 
A mentalitásod nagyon nem tetszik. 
Nekem nincs házassági szerződésem és annak ellenére, hogy a házunkbank 25-75% van vagyunk tulajdonosok (ezért sokszor kapom az ívet, hogy ő mindent feladott értem, és annak ellenére, hogy pénzt nem sokat tett bele szeretné az 50-50 et) ha vinné a felét megrántanám a vállam és mennék tovább. De ez a mindent előre bebiztosítani meg pár évente emlékeztetni, hogy tudja, hogy hol a helye... pitiáner dolog. 
Itt nem érzek semmiféle bizalmat se a feleség, se a gyerekek felé (ahogy korábban leírtad, hogy hogyan "terelgetnéd" őket, hogy csak magyarország, akkor kaptok TALÁN valamit.. gusztustalan. 
Ez a magánvéleményem.
Nálunk is vannak jövedelem különbségek jócskán, de vagyok annyira nagyvonalú, és bízom annyira magamban, hogyha kell újra fel tudom építeni az életemet, megélhetésemet. Tudom hogy az a vagyon amit elvinne, még bőven nem lenne FIRE, nem úgy és azon a színvonalon ahogy most élünk... De ha így dönt ez az ő élete... 
terelemel 2024. 10. 23. 09:12
Előzmény: #230223  berlini
Es mi van ha nincs masik vevo? Akkor 64-ert kapta volna meg az eredeti vagy 38?
berlini
berlini 2024. 10. 22. 22:49
Előzmény: #230225  TitusPullo
Meg kell kérdezni.
TitusPullo
TitusPullo 2024. 10. 22. 21:02
Ez egy nagyon korrekt deal a cordiatol. Sztem manapsag mar ok sem 1%ra szerzodnek.
TitusPullo
TitusPullo 2024. 10. 22. 20:58
Koszi a kiegesziteseket!
berlini
berlini 2024. 10. 22. 20:56
Előzmény: #230219  TitusPullo
Működik a dolog.
használatbavételi engedély + albetétesités előtt úgyi csak előszerződést kötsz az épitóvel (ingatlanfejlesztővel)
A Cordiánál benne volt az előszerződésben, hogy kijelölhetem a vevőt, ha nem én kötöm a végleges adásvételi szerződést. Fizetek 1%-ot a Cordiának, a kijelölt vevőtől kaszirozom az értéknövekedést minusz az utolsó törlesztőt, amit ő fizet.
Én nem éltem ezzel, de a szomszédom igen.
Ő az előszerződött vevőtől vette meg a jogot a végleges szerződés megkötésére 2021 év elején.
Az aki csak előszerződött, az az előszerződésben szereplő vétel ár (38 millió Ft) 25%-át fizette ki 2018 év elején. (azaz 9,5 millió Ft-ot). 
Az akinek átadta a szerződés jogát 2021 elején, annak  64 millióba került a lakás.
Ebből 28,5 milliót fizetett a Cordiának és 35,5 millió Ft-ot az Előszerződottnek.
Az előszerződött befektetett 2018 év elején 9,5 millió Ft-ot és kapott 35,5 milliót a végleges vevőtől.
Igy a haszna 3 év alatt 35,5 millió minusz a 38 millió Ft 1%-a, azaz 35,145 millió Ft.
Majdnem 400%.
8193 2024. 10. 22. 20:31
Előzmény: #230221  8193
Ja és nem kellett elővásárlási jog miatt kifüggeszteni, bár esetemben ez még a használatbavételi jog előtt történt. Utána már lehet más a jogi fekvése
8193 2024. 10. 22. 20:21
Előzmény: #230219  TitusPullo
2005-ben pontosan így vettem az első lakásomat. Igaz, az eredeti vevő nem nyerészkedés okán adta tovább, és nem is keresett rajta egy forintot sem, de a lefolyása ugyanígy történt (albetétesítés előtt). Az első vevő, az építtető és én bementünk az ügyvédhez és aláírtunk mindent. Sima ügy volt.
Amúgy a nyerészkedős ötlet sem valóságtól elrugaszkodott, 2021 végén, 2022 elején sok ilyen hirdetést láttam a comon.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek