Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
2345678 2024. 10. 25. 15:53
Előzmény: #230417  slash
Ismerősöm Kb. 6- 7ve cuccolt haza külföldről. Minden pénzét a rövid távú kiadásba fektette.(lakásokat vásárolt).
Mióta ez a mizéria van a z AIRBNB körül azóta nem lehet vele beszélni. Olyan ideg állpotba kerűlt, hogy még a családja sem tud vele szótérteni. Várják,hogy lenyugodjon.
Annyit szokott mondani, hogy nagyon megbánta, hogy hazajött és idehozta a pénztét. Meg azt mondja bár maradt volna külföldön. Ezt ismételgeti.
FR73 2024. 10. 25. 15:39
Előzmény: #230416  Xis24
Kétélű fegyver, sokat beszéltünk róla.
Törölt felhasználó 2024. 10. 25. 15:38
Előzmény: #230417  slash
Az AirBNB úgy tűnik egy időre lekerült a kormány célkeresztjéről. Az adóemelés , csak annak sok aki nem érti, hogy miről van szó. Az önkormányzatok még bekavarhatnak, ha véletlenül felbukkan még egy Soproni. 
slash 2024. 10. 25. 15:31
Előzmény: #230415  FR73
Én ezt nem értem. Bízni kell a magyar gazdaságban. Hatalmas autógyáraink vannak. A gyáraink miatt a horvátok pl irigyek ránk mint a picsa. Náluk tenger nélkül száraz kenyeret ennének. (Mondjuk ott kevesebbet lopnak). Nincs is iparuk és hol vannak már tőlünk..  nem értem. A fiatalok lakásügyet meg nem most mentsük meg mert most  csont üres a költségvetés mert egyrész nekik Go West, másrészt az Airbnb és egyéb devizabevételek nagyon kellenek. Ne basztassák a nagyokat mert ők tartják el a kicsiket. Kipakol az Airbnb piac BP-ről sokan elvesztik a munkájukat.  
Xis24 2024. 10. 25. 15:19
Előzmény: #230415  FR73
Már több mint 1-1.5 éve beszéltek róla, hogy szűk lehet a kijárati ajtó egy idő után. 
FR73 2024. 10. 25. 14:54
Előzmény: #230409  EURHUF_goes_to_haven
A magyar gazdaság hosszú távon a carry trade-del finanszíroztatja magát, melynek lényege, hogy komoly kamatfelárat fizet azért, hogy forintban hajlandóak legyenek finanszírozni forint árfolyamkockázat mellett. A carry trader kockázatot vállal, miért magasabb hozamra tart igényt.
Ebben a játékban folyamatosan leértékeljük a forintot, de csak annyira szabad, hogy finanszírozhatók maradjunk. Nincs egyensúlyi pont, és igazából nem értelmezhető az sem, hogy máshol lenne a forint helye, mert a forint helye folyamatosan változik.
Ebben a hosszú távú játékban előfordulnak kilengések. Nem is az irány a lényeges (azt tudjuk), hanem a meredekség és a dinamika, valamint a volatilitás. Utóbbi azért káros, mert rontja a szereplők tervezését, és a kelleténél nagyobb rátartást tesznek a terveikbe.
Freszelés 2024. 10. 25. 13:57
Előzmény: #230411  Atti
Nyilván beledöglünk, de egyértelműen az irány is rossz és a forint árfolyamán egyelőre csak kissé látszik meg szerintem.
Freszelés 2024. 10. 25. 13:56
Előzmény: #230410  EURHUF_goes_to_haven
Magyarországon élek, de (gyakorlatilag) nem forintban keresek. Az osztalékfizetés napján néhány óra erejéig van forintom amíg a cégem átváltja a devizát forintra, kiutalja osztalékként én meg magánszemélyként visszaváltom eurós-dolláros akármire).
Arra építek, hogy amiért megdolgoztam, annak az értéke őrizze meg magát. A magyar tőzsdébe amúgy se tennék be egy forintot sem, jobban szeretem a nagy nyugati/amerikai cégeket.
Xis24 2024. 10. 25. 13:55
Előzmény: #230408  Freszelés
Negatív forintkitettséget akarok növelni ingatlancserével. Megpróbálkozom majd legalább egy részben Euros értékesítéssel. 😃 Végülis nem kell a vevőnek mindent Euroban fizetni.. csak amennyi van neki 😃 A többi meg önerőnek jó a hitel mellé. Azért én úgy gondolom még sokáig elérhetőek lesznek a Forint alapú adásvételek is.
Atti 2024. 10. 25. 13:54
Ha 1 év alatt 400-ról 600-ra gyengülne a Ft, abba bele döglenénk. (Gondolom akkor a dollár is hasonló lenne.)
De sajnos azt látni kell, hogy az elmúlt években jóval rosszabb helyzetbe került az ország.
Elszigetelődtünk, politikai, gazdasági téren is.
Nem látom fényesen az előttünk álló éveket és szomorú vagyok, mert én ( mi) nem szándékozunk külföldre költözni.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 25. 13:50
Ha jól tudom te magyarországon élsz. Ft ban keresel. 
5% alatt, akkor gondolom arra építesz, hogy EUR alapú befektetésnél, vagy ha dobbantani kell akkor kevésbé fáj ?
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 25. 13:49
Előzmény: #230407  FR73
Ilyen környezetben ilyen gazdaságpolitikánál igen. 
Ha megnézed, hogy mennyi belföldön a fizetés és mennyi volt 15 éve, mennyi volt az infláció, és most milyenek a bolti árak, akkor "drága" volt az EUR azaz az emberek nem mentek ki vásárolni.
Most relatíve erős a Ft emiatt aki tud kimegy vásárolni, mert ahol itt van a fizetésekhez mérten és az árfolyamhoz erős.
Ez csak az én vélényem, nem biztos hogy igaz, nem látom át a teljes rendszert, ahogy közgazdász, se vagyok. Egyszerű paraszti logika. A kormánynak továbbra is érdeke, hgoy gyengítse, hogy a jegybanki hiány eltűnjön, illetve ezt a pénzt lehessen haverokhoz adni.
Ha viszont nem jön EU pénz, akkor Ft van csak , abból meg ha herdálnak az továbra is az értékét csökkenti. 
Tévedés joga, félretájékozatatás esetén orvosát gyógyszerészé  stbstb ... 
Freszelés 2024. 10. 25. 13:44
Előzmény: #230406  EURHUF_goes_to_haven
Tegyük fel hogy 400-ról 600-ra megy a forint 1 év alatt. Naponta *átlagosan* 0.5 egységet jelent ez. Nem tudom elképzelni hogy ez megtörténjen. Azt sem tudom elképzelni, hogy idővel ne korrigáljon a forint és az is valószínű, hogy minél később korrigál, annál nagyobbat fog rántani.
Jelenleg 28% a forint kitettségem és ez tavasszal 5% alá fog csökkenni.
FR73 2024. 10. 25. 13:40
Előzmény: #230406  EURHUF_goes_to_haven
Ha gyengül, akkor valahol kialakulna egy egyensúlyi pont? Mert a logikád szerint egy idő után akkor is túl erős lesz, és gyengülnie kellene tovább.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 25. 13:19
Előzmény: #230402  Xis24
Szerintem ez valamikor (lehet hogy a  következő 2 évben ki fog egyenlítődni. ).
Mert ez így nem mehet örökké... sokáig igen, de örökké nem. Ezen a szinten ehhez a gazdasághoz túl erős a Ft. pont
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 25. 13:17
Előzmény: #230396  dginvestor
Mondjuk az durva, ha egy hivatalos szolgáltató is NEM a hivatalos fizetőeszközben kéri... Akkor nem is lehet RON al fizetni ? Vagy mindenki rovolutozik vagy mi ? Kétlem hogy a fizetések is EUR ban lennének (leszámítva a Digi..)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 25. 13:13
Előzmény: #230389  mr_bob
Ezért írtam hogy GY-M-S. Amit nézek legnagyobb métékben az Sopron és környéke. Ott kiidulhatunk abból, hogy a lakosság ~40-50% a ausztriában dolgozik.
Xis24 2024. 10. 25. 13:05
Előzmény: #230396  dginvestor
Logikus lenne a dolog de elkerültük a nagy sokkokat. Mindig megvolt a korrekció. Azt szokták meg, hogy kiugrik aztán vissza. -Majd vissza megy mondja mindenki. 
Meg miért is állnának át addig amíg ilyen erős forint van? Csak meg kell nézni 10 év alatt a béreket meg az árfolyamot. A béreken ott a 3-as szorzó, az árfolyam meg?  Gyengült 40%-ot? Nem tétel.
Xis24 2024. 10. 25. 12:41
Előzmény: #230389  mr_bob
Értem mire gondolsz de csak nagyon  nano szinten hasonló. Kockáztat? Pár 10e Ft ot .. Ha nem tetszik a rendszer, akkor mondja a bérbeadónak, hogy nem tud fizetni. Mit mond a bérbeadó? Jó.. fizess, ha tudsz..aztán nem fizet és lelakja a kauciót is. Aztán mondja.. hogy sajnálom pedig mindent megtettem. De ez van.  Azért a jelzálog közjegyző okirattal stb stb opciókkal közel se olyan mint 2 magánember szerződése. A tartozó bérlőn behajtani valamit? Na erről biztos tudnak írni a fórumozók 😃

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek