Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hunball2 2024. 10. 20. 16:56
Előzmény: #229918  Bandita
Sose értem ezt a fórumban. Ahol mi lakunk most, az nem szar. Műszakilag minden oké. Csak pici. De minden kellemes. Jól tartja a hőt, nem büdös, nem szivárog, nem vizesesik, nem penészedik, tök szép a kert, az összes környékbeli ház jól karbantartott, szép. Csend van, és egy olyan méretű kert, metróközeli lakasnal, ami Budán kétszer ennyibe kerülne (ott nincs is metró), vagy sokkal távolabb lenne. A 15 perces várost éljük, legtöbb helyre biciklizünk, szép nagy fás utcákon. Idilli élet, úgy, ha a gyerek fejlesztése is elérhető, kétféle is, az egyik speciell helyben Wekerlén. Bringával meg Hamax utánfutóval szállítjuk a gyerekeket, nekik ez egy csodavilág. Tehát még egyszer, mitől lenne szar ez, ha minden szempontból megfelel? Neked szar, mert te nem ezt azeretnéd, hát jól van..De tudjuk, a piacon minden annyit ér, amennyit adnak érte. Olyan lufi meg nincs, hogy a Wekerle jobban drágult volna, mint bármi más..Az viszont tény, hogy az értékét azzal őrzi, hogy relatíve gazdagok költöznek ide folyton, és rendesen karbantartják a legtöbb részt..
hunball2 2024. 10. 20. 16:46
Előzmény: #229916  Andy01
Képes lennék, persze. Jól el vannak látva, apámnak tejel évente a kiadott családi földbirtok, most vettek új autót, évente többször wellnessbe járnak meg ritkábban külföldre. Semmiben nem szenvednek semmi hiányt. --- Mellette meg, amennyi lelki gebaszt okoztak nekem gyerekkorom óta, igazán lehetnének legalább az unokák esetében engedékenyebbek meg alkalmazkodóak. De persze nem. Ugyanazt a fost akarják az unokákkal is csinálni, mint velünk. Figyelj, én 18 évesen eljöttem otthonról, a vagyonom nagy részét (nem mind) magamnak kerestem. A bevétel jelentős része a terápiára ment rá, hogy életképes legyek szép lassan valahogy. Öcsém otthon maradt, 30 éves koráig abban a lakásban, most ugyanabban a városban. 37 éves, durván 15 éve nincs nője, haragszik az egész világra, a feleségem még sose látta boldognak, felszabadultnak. Egyedül szenved a szerencsétlen, a szülőkkel való szimbiózisban. Szóval nem, én nem fogom a szeretgetős kisfiú szerepét játszani. Legyenek a nagyszülők az unokákkal, amennyit akarnak, de a mi szabályaink szerint. Ezen kívül meg így vagy úgy, de továbbítsák a vagyont. Majd ha nagyon betegek leszneky akkor majd segítek. Addig biztos nem.
Bandita 2024. 10. 20. 16:43
Előzmény: #229906  slash
Na most szarok be.
"Szar fafodemes öreg Wekerlei házak 120M felett.."
Méghogy nincs lufi. 
Ébresztő. 
Andy01 2024. 10. 20. 16:41
Előzmény: #229915  izommanujra
Nem tudom, mi a  helyzet a hosszu 3 - 5 eves berleti szerzodessel. Reszemrol 8 honapos a berleti szerzodesunk. Regen lehetett ezzel NIE szamot kapni. A napokban voltam bent ezert az illetekes varosi rendorsegen (eleg nehez idopontot kapni!), szerettem volna NIE szamot kapni. Azt mondtak, jelenleg EU allampolgarok addig tartozkodhatnak masik EU orszagban, amig akarnak, nem kell bejelenteni, berleti szerzodesre nem adnak NIE szamot, de ha lakast veszek az eloszerzodessel mar azonnal megkapom!  Ha munkaviszonyt akarsz letesiteni, akkor a munkaszerzodes kell, es a lakasberleti szerzodes megfelelo.
 Gondolom, nem ugy kepzeled, hogy lekotsz egy lakast mondjuk 3 evre, kotelezettseget vallalsz, es odakoltozol a berelt lakasba a gyerekekkel.
Osszefoglalva az ismereteimet, azert irtam, hogy celszru venni egy lakast, akkor a jogi statuszod itt megalapozod a NIE szammal, es kothetsz egeszsegbiztositast, ha szuksegesnek talalod a tartos itttartozkodas miatt.
100 ezer Euro korul mar jo lakasokat lehet venni. Az igazan dragak a kozvetlen tengerparti, full panoramas lakasok, es ezek azok, amelyek nagyon mennek kiadas szempontbol rovidtavra.
Amit berelunk, az ilyen, ket lepes a tenger, es csodalatos a panorama a teraszrol. Egy baja van: eszaki fekvesu, ezert kicsit hideg, ami nyaron nem hatrany, de most estenkent kicsit mar futeni kell.
Andy01 2024. 10. 20. 16:32
Előzmény: #229910  hunball2
Kepes lennel a nyugdijas edesanyadtol elkerni azt a kis plusz jovedelmet, ami megkonnyiteni a nyugdijas idoskori eletet?  Neki is csak egy elete van, eddig dolgozott, gyermeket nevelt, most egy kicsit talan jobban elhetne. Neked kell a sajat problemaidat felnottkent megoldanod.  Ha az unokak szuletese ota kevesbe tamogatnak, annak oka lehet. Gondolkozz rajta, beszelgess az Edesanyaddal tobbet, es tolts vele tobb idot.
izommanujra 2024. 10. 20. 16:27
Előzmény: #229913  Andy01

Szóval ha hosszu távon több évre bérel az ember lakcímet létesít a bérleményben akkor nem jár NIE szám csak ha veszel sajátot? érdekes. 2 év múlva ha lejár a CSOK moratóriumum ( most ezért 10 millát nem igen akarnék vissza fizetni ) majd meglátom hogy alkulnak idehaza a helyzetek (adózások stb )  , de mint opció jó lehetőség.
Évi 1-2 szer haza repülni és intézni az új albérlőt ( és felújítást )  meg simán bele fér ..
Andy01 2024. 10. 20. 16:26
Előzmény: #229912  hunball2
"Hat most mar nem". Ez a lenyegi resz. Ez egy atmeneti idoszak nalatok. A gyerekek - foleg ket gyerek - rendkivul megterheli a noket, megvaltozik az eletuk, a gondolkodasmodjuk. A celjaik, az eletmodjuk, az ambiciojuk. Nem tudhatod, mi van egy no fejeben.  Nem mindenkinek, de a tobbsegnek. Amig nincs konszolidacio, nem celszeru komoly lekotottseget bevallalni.
Ne hagyd, hogy a vagyaid olyan teherbe vigyenek bele, amibol kesobb nehez kimaszni. 
Komolyabb vagyoni valtozas eseten is celszeru egy hazassagi vagyonjogi egyeszseg, ugyved segitsegevel. 
Andy01 2024. 10. 20. 16:20
Előzmény: #229909  izommanujra
Akkor kapsz sp. rezidenskent TB ellatast, ha megvan a NIE szamod, ahhoz viszont venned kell ingatlant. Ugy tudom, csak akkor kapod ingyen a TB ellatast, ha nyugdijas vagy. Kulonben fizetnek kell havonta a biztositasert. Amig nincs NIE szamod,  a "kek igazolvany", az EU TB kartya alapjan kapsz ellatast, ami elsosorban a surgossegi ellatasra terjed ki. Az egeszsegi ellatas kitunonek tunik a szamomra itt.
Kulonbozo cegek uzemeltetnek rovid tavu kiado lakasokat, nem ismerem a koltsegeket. Vasarlasnal a koltsegeket mar a lakas hirdetesek is tobbnyire tartalmazzak, az Idealist honlapon lehet nezni lakasokat. Az atirasi illetek magas, 10 %.  Ez nem kulonosen magas EU -ban. Fr. o; ban hasznalt lakasra 8%, uj epitesure tudomasom szerint nincsen, illetve az epitteto ceg atvallalja. Itt az uj epitesu lakasok EU szinten vannak, es ritkan vannak a varoskozpontokban. Az adok - a vagyonado - legtobb EU orszagban magas, van ahol akkor nem fizetsz, ha magad laksz benne allandoan.
Elso lepeseben semmiben sem szabad donteni, mindegy, mit meselnek a magyarok a yutube-on. Igen, a nyugdijasoknak, ha egy panel arabol vesznek valamit, jol kijonnek, megkapjak a NIE szamot, keves adot fizetnek (ugy tudom, ha benne laksz, az ado is kisebb), de az atirasi dijat ok is megfizetik. De mivel te nem vagy nyugdijas, ez nem ugyanaz a jogallas.
hunball2 2024. 10. 20. 16:16
Előzmény: #229911  Andy01
Rendben, köszi. Nem kell bocsánatot kérni, azért fórumozok, mert minden gondolat érdekel. Most az az egyik nagy baj, hogy a feleségem nem tud tisztán gondolkodni. Nincs ideje, ereje rá. Az lehet, hogy az én gondolkodásom itt-ott hibás, vagy legalábbis nagyon egyéni szempontok vannak benne. De nekem van időm és erőm alaposan átgondolni, hogy én mit akarok. Őt leköti a két gyerek, nem jut addig, hogy ránézzen a pont com-ra. Persze lehet mondani, hogy ez az átlag feleség, neg hogy mindig így volt, csak ugye mi is (mint eddig sokan) nagyjából azonos módon fontolgattunk dolgokat a gyerek előtt. Há nost már nem.
Andy01 2024. 10. 20. 16:09
Előzmény: #229904  hunball2
Bocsass meg, hogy azt mondom: nem a nagy nyero ilyen aron azt az ingatlant megvenned. Ertelmetlen annyira vagyodni annak a tulajdonlasara.  Raadasul most a feleseged meg otthon lehet a gyerekkel, sok minden bizonytalan es valtozhat a kozos eletetekben. A legtobb feleseg sajnos a gyermek szuletese utan valtozik meg, es nem elonyere, ami sokszor egy neuralgikus pont. Sajnos, ezt latom ismeretsegem vagy egyeb korokben. A helyedben nem szannam ra magam egy ilyen vetelre, raadasul nem ilyen aron, es ilyen elkotelezettseggel.
 A masik lakas, a panel megtartasa igen komoly biztonsagot jelent a szamodra, barmi tortenik a jovoben. Tokeletesen igaza van a felesegednek, hogy meg akarja tartani a panellt. 
hunball2 2024. 10. 20. 16:09
Előzmény: #229908  Ecnedam
Igen, ez is igaz. Meg amúgy bele van kalkulálva, hogy további örökség nélkül is tudjuk élni az életünket, minden meglesz így vagy úgy. Csak az anyám pont ma mondta, hogy voltak albérlőjelöltek.megnézni azt a panelt. --- Lehet, hogy ha holnap előállok nekik egy konkrét kéréssel, akkor meglágyul a szíve. A fene tudja. Állandóan feszült a viszony. De ha azt mondom, hogy a lóvé a 120 milliós vételárhoz kell, az talán ér valamit. Eddig támogattak anyagilag sokszor, csak lelkileg szar a viszony, kamaszkorom óta. Az unokák születése óta főleg.
izommanujra 2024. 10. 20. 16:07
Előzmény: #229905  Andy01

Úgy kapok kint orvosi ellátást, hogy nem dolgozom kint "munkanélküli "vagyok?
Köszi amúgy az infókat hasznos!
Igen minden lakásom önműködő  a lakó végez el mindent saját költségen ha gond van.
Akkor viszont nem ha lakó váltás van na az egy macera úja albérlőt találni és ha nem átadott állapotban kapom vissza a lakást lehet egy pár hétig újítani.
De nyilván ez jó esetben csak évi 1-2 hét  rossz esetben meg lehet ebből 3 is akár ( idén 4 volt  sajnos össze tornyosult)  előző 5 évben évente 1-1 esetem volt csak ilyen vagy volt év amikor semmi teendő nem volt csak online számoltam ki ( email ) a rezsiket. A számlákat is online kapom .
Lehet meg tudnám én külföldről is oldani a lakó váltásokat és a felújítást ha kell  azt az évi 1-2 alkalmat nem tudom...
Az viszont jó hír lakcímet is tudnék létesíteni  és talán el is fogadják a külföldi bérleti díj jövedelmem kint Spanyolba.  Átforgatni az ingatlan vagyont nem szívesen tenném nem az én piacom  . Az ingatlanosok álltalában hány % ot vesznek le a kezelésért takarításért?   Hány % hozam marad nettón tisztán adózás után?  24 % az adó azt tudom van ingatlan adó is kezdeti illeték és kötlségek 10 %  de a kezelő cég mennyit csíp le? .. köszi
Ecnedam
Ecnedam 2024. 10. 20. 16:06
" Meg a családi vagyon úgyis az enyém lesz, de minek 50-60-70 évesen, amikor most kellene?"
Vagy ha felveszitek a hitelt és ha örököltök előtörlesztésbe betoljátok? Esetleg később eladjátok a megörökölt ingatlant és újra lesz kp-tok, befektetésetek?
Andy01 2024. 10. 20. 16:02
Előzmény: #229901  Bandita
Nyaron mar regen jartam itt, de itt Barcelona kornyeken meglehetosen szeles a tenger mellett, es nyaron sem tul meleg. A deli resz eghajlata meroben mas, brutalisabb nyaron, es ott hires a vizhianyrol.
 Barcelona kornyeke sokkal kulturaltabb, itt nincs szo vizhianyrol. A tole eszakabbra fekvo reszen tultoltak a turizmust mar a 70 -es evektol kezdodoen az oriasi beepitesekkel,  a hotelek, ozonlo turista aramlatok miatt. Nemetekkel teli, akik olcso nyaralast keresnek. Az a resz kerult a magyar turizmus latokorebe a Franco korszak utan azonnal, nezd meg a regi IBUSZ utazasi tomegturizmust. Ez a kornyek nem olyan meleg telen, tavaly karacsonykor sutott a nap, 18 - 19 fok volt napkozben. Furdeni mar nem igazan lehet.
Reszemrol a Barcelonatol kicsit delebbre, a Tarragona kornyeket kedvelem, kevesbe erinti a tomegturizmus, bar itt is tele van nagyszallokkal. Most az oktoberi akcios arak menten talalkoztam eloszor magyar turistakkal, videkiek, egy hetre fizettek be valami videki utazasi irodanal.
slash 2024. 10. 20. 15:59
Nem irigyellek..van egy csomó kp-d és hitel? Szar fafodemes öreg Wekerlei házak 120M felett.. családi segítség off .akarja ezt valaki rajtad kívül? Asszonynak szegezd neki a kérdést ha nem engedi el a panelt nem lesz ház és kész! Vigyázz ha nehéz idok jönnek mindenért te leszel a hibás! 
Andy01 2024. 10. 20. 15:54
Előzmény: #229895  izommanujra
Spanyol o. ban kothetsz hosszutavu berleti szerzodest, azt preferaljak, 3 - 5 evre. A bankszamladdal is tudod igazolni a jovedelmedet. Teljesen termeszetes, hogy bejelentkezhetsz es iskolaba jarathatod a gyerekeidet. Nagyon celszeru alapszinten megtanulnod spanyolul, bar egy kicsit segit az angol itt is. 
Nem talalol celszeruenek semmilyen relacioban helyi ismeret nelkul, szemelyes kinntartozkodas nelkul barmilyen lenyeges valtozast eszkozolni. Ezert berelunk mi is itt elso lepesben lakast, hogy megfelelo helyismeretunk legyen. 
Ha van penzed, egy kisebb ingatlan megvasarlasa a jelenlegi piaci helyzetben nekem itt Sp. orszagban mindenkepen nyeronek tunik. Ha vettel ingatlant, azonnal megkapod az illetekes helyi rendorsegen a tartozkodasi engedelyt, a hires "NIE" szamot. Az mar ar orvosi ellatasra is jogosit, lakim, iskola, stb.
hunball2 2024. 10. 20. 15:52
Előzmény: #229889  slash
Egyelőre puhítom a feleségemet. Ő még húzodozik a panel eladásától és a 120 M kifizetésétől. Én meg 40M feletti hitelt nem akarok. --  Jobb lenne, ha a szüleim még segítenének, de sajnos nem várható. Az anyám pont most ad ki egy vidéki, megyeszékhelyi panelt. Az elhunyt nagyszüleimé volt. Ha azt az örökséget (a felét) elkérhetném, már nem is kellene semmi hitel. De így az nekik bevétel, nekem meg 40 évesen jön a banki törlesztő. Persze persze, miért nem választottam jobb szakmát. Meg csak magára számítson az ember. Meg a családi vagyon úgyis az enyém lesz, de minek 50-60-70 évesen, amikor most kellene?
Andy01 2024. 10. 20. 15:47
Előzmény: #229894  izommanujra
Amenniben a lakasod berleti dijat bankszamlara utaltatod, akkor az elszamolas, rezsi, fizetes egyszerubb.  Egy rendes barkacsolos nyugdijast kell keresni, aki tud menni, hogy az egyszeru hibakat helyreallitsa, ha te nem vagy otthon.  Esetleg a berlovel ugy kell kotni a szerzodest, hogy a kisebb hibakat o javitja es fizeti a javitast.  Esetleg van a csaladban felnott fiatal ember, aki oda tud figyelni a lakasokra, az is egy jo megoldast. Nem kell mindent magadnak csinalni. A lakas jo befektetes, de nem uralhatja az egesz eletedet.
Esetleg vehetsz itt SP.o; ban ket lakast, az egyikben laksz, a masikat kiadod. Akkor tudsz ra figyelni. Sok penzt a rovdtavu kiadas hoz itt is. A lakasok nagy reszet eleve a rovidtavu bejegyzett engedellyel adjak el, es van bejaratott uzemeltetojuk. A spanyoluk sajat maguk is uzemelteto ceget vesznek igenybe. Az a csalad, akitol most mar masodszor bereljuk itt telen az egyik lakasukat, itteniek. ugyanazt az uzemeltetot veszik berbe minden evbel, szerzodessel, semmit nem foglalkoznak vele, ugyanis ok foallasban dolgoznak, munkahelyuk van.  Nyaron juniustol szep. vegeig folyamatosan kiadjak a cegen keresztul, heti min. 600 - 700 Euro netto hoz nekik. Telre adjak csak o maguk szerzodessel "hoszutavra", 8 honapra, akkor "teli" alacsonyabb aron.
Remelem, van informativ tartalma a leirtaknak, udv.!
Xis24 2024. 10. 20. 15:46
Előzmény: #229889  slash
Biztos van ott valami helyi legenda hogy az egyik telken aranyat ástak el. 😃
Bandita 2024. 10. 20. 15:42
Előzmény: #229882  Andy01
Nyáron mi újság ott?
Nincs 70 fok, vízhiány?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók