Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
ha csökkennek a piaci kamatok a csok plus sem motiváló minek azért a 2 % különbségért ami lesz ha lesz 5 % os THM plafon.... szóval kell ide még ösztönző ha azt akarják szüljön a magyar.. Talán a háború jövőre már véget ér
a 10+10 es rendszer akkor az akkori árakban jobban motiváló volt a 3 gyerekre ez van. válság háború infláció covid én se vállalnék most 3 gyereket nyugodt lehetsz ha ezt tudom milyen csúnya világ jön.. Ettől függetlenül aki vállal valamit a társadalomért ( gyereket ) az megérdemli ha támogatjuk adó forintokból. (Én még mikor felvettem a CSOK ot NEM VOLTAM GAZDAG )
Utolsó kérdés... Szerinted megoldható Kanizsáról irányítani 5 ingatlant Pesten? Szerintem igen, de néha lesznek kihívások ha elmegy a lakó és csinálni kell a lakást -1-2 hétre fel kell költöznöm az újításra..
Tapasztalat érződik a szavaidból hagy tegyek fel pár kérdést :
Hány
lakást kezelsz?
Ha
jól veszem ki nincs fő alkalmazotti
jövedelmed . Vállalkozási formában
csinálod , hogy kapsz hitelt a bankoktól?
Milyet érdemes választani? Nekem nem biztos érdemes, mert családi adókedvezménnyel
fogom később kombinálni de
érdekelne hány % adót kell vállalkozásba fizetni 9 ?
Közjegyzői
papírt te kötsz mindig?
Vissza
olvastam régebbi hozzászólásaid te is alkalmaztad a hitel segítségét..
Most még tervezel vételt vagy kicsit vissza vonulsz ? Ha nullszaldóba el
tudom indítani lehet indítok még 1-2 lakást..
Röviden ennyi köszi a válaszokat és a legjobbakat.. Igen
vagyunk páran akik pörgetik a lakás befetetéseket.. Te is hasonlóan csinálhatod
mint én magad amit tudsz. Kicsit nekem nyers a stílusom azért nem csipáznak
annyira meg a politikai nézetem miatt . ( Ezt sehol se tolerálják még családban
sem egyesek)
De ez van állni kell a sarat 😉
Persze, meg a nyugdíjbó' vegyenek lakást... Mese habbal... De nem véletlen állnak hegyekben a nagy lakások. Felnyerítettem, amikor megnéztem a XI külsőt, a négyszobás új lakások már 200-240 millióért meg is vehetők.
és arra is készüljön fel mindenki, hogy egy nem hasznosított, költözhető, de használaton kívüli lakásra fognak jelentkezni rokonok és/vagy egyéb csatolmányok, hogy neki épp kellene mert valahonnan ki kell költöznie, de pont 2 hétre nem tudja megoldani alakhatását, mert az újba csak akkor... lesznek próbálkozók.
Egyébként meg kb úgyis az az ár jön ki amit így gondol az ember.. mert mi ingatlanmániások annyit nézzük a piacot, hogy értékbecslők is vagyunk 😃 Én pl pár százezret tévedtem anno.
Tipp: Szerintem csinálj rendes értékbecslést. Mond hogy úgy értékelje mindha banknak csinálná. Kicsit drágább mint a ránéz az ingatlanos dolog de van egy papír alapú becslésed amit akár használhatsz az alku folyamán. Az hogy ezt vagy elhiszi vagy nem az egy dolog. de 10-20M különbözet elfogadása vagy nem elfogadása.. azért nem játék. A papír igazán neked lehet fontos a döntési folyamat alatt.
Az, hogy 3 generáció együtt lakik nekik kell megnézni, hogy mennyire lenne szerencsés és mit gondolnak erről. Falun ez mindig így volt. Az biztos, hogy ami közel lenne sétatávra a Corvin-körúti nagyobb garzonopanelek vagy a kicsi minigarzon lakások ahol én vagyok. Környék vagy sem, ez mindössze 6-7 utca távolság ha Wekerlén belül maradnának hunballék. Ha pedig a wekerlén akar garzont az anyósnak sajnos zsebbe kell nyúlni. Majd alszanak rá többet, én csak a 2 percnyi távolságokat írtam le ami már az nyugdíjasoknak referencia értékkel bír.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link