Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nagyon egyszerű szokásos játék. Nem hiszem hogy újdonságot mondok. Stoppold be szóban vagy adj egy kis alamizsnát. Húzd az időt az ügyvéddel.. hetekig. Szerződj le minimális önerővel, kérj 3 hónap időt a hitel miatt. Elmennek hónapok. Ez akkor ok ha minden rendben van a világban vagy a piac is bedöglött de ha rohanás van felfelé vagy instabil a gazdaság akkor csak a gyors kp Ok. De igazából ahogy írtam majd mindenki kp-s érdekklődő volt. Csokosokkal meg babavárosokkal nem igazán találkoztam. 😃
csak hét év múlva lesz nominál haszon rajta de akkor igen jelentős hosszu nem írom le milyen hibát követtem el a házam vételénél átvertek. ha most kiszálnék nominálba nullába azért kijöhetnék.
Akkor csak röviden: 7 év után mondjuk KSH infla + 1 forintot legalább hozott vagy csak nominálban lett pozitív? Muszáj ilyen hülyét kérdeznem, mert sokan sokféleképpen gondolkodnak.
A vesztes poziból lehet tanulni a győztesnél meg függővé lehet válni és túlválalni a dolgokat.. hisz én mindig nyerek? Mi baj lehetne? De sem győzni sem veszteni nem lehet örökké. Végig kell járni mindenkinek a tapasztalások útját. Ki az elején veszt vagy nyer.. ki a végén.
ÉN olyan jól aludtam régebben sokkal több hitellel mert volt mint a huzat kutyát nem érdekelt.. Ok persze van benne valami elismerem de ha kijön a matek nincs miért izgulni
Valahogy úgy kezdődik nálam minden befektetés számolása, hogy mi van ha elbukom a befektetés felét. 😃 A második lépcső hogy mennyi esély van a duplázásra 😃
5 lakásos befektető szerintem akkor legyen az embernek, ha minimum 3-4 lakásnyi cash van. Ha 1 re elég akkor azt javasolnám, hogy messziről kerülje ezt a világot mert nem fog jól aludni 😃
Amikor lekerül kb a bank bejegyzése a földhivatali lapokról, akkor érzem igazán az enyémnak a lakáskát. Ha valami 80%-ig hitellel van terhelve, akkor minden van, de büszke tulajdonlás nálam biztos nincs. Inkább aggódás meg a főnök feltétlen nélküli kiszolgálása, mert hogy kiszolgáltatott vagyok.
Kicsit túlfantáziálod szerintem ezt a dolgot. Végülis egy sima lakhatási vásárló is megtehetné, hogy elad egy 50M panelt és vesz 6 másik ingatlant. 😃 Osztódással fognak szaporodni a vevők? Hát nem tudom, 80%-90% ban kp-s befektefős érdeklődőim voltak tavasszal. Ilyen 6-8 milliós önerősökkel nem is találkoztam de hamar elköszöntünk volna egymástól.
Olvasgass az opiumhaborurol is h mi volt az oka... Az hogy a kedves sargaknak csak az tetszett, hogy ha extrem pozitiv a kulkermerleguk, ezert szepen kapzak egy kis opiumot, hogy kiegyenlitsek a merleget.... Ismeros ugye? Most is epp az faj nekik...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link