Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ja, vagy vágja fel az orvos :) Nemrég halltottam, egyébként egy igaz történetet. Egy hölgy méhében paraziták voltak és a doki eltávolította neki és állította, hogy a macskától van.
Jó érvek, de sajnos nem 10-et, hanem inkább 20-at kellene rárakni, hogy nekünk megfelelő, de már jó méretű és jó elosztású házrészt találjunk. Nem Wekerlén, hanem máshol. Akár slash kedvence Békásxyz városrészben, akár Sasad, akár amit még néztem, Sashalom/Nagyiccetelep felé. Az van, hogy lepukkantabb, gettós kerületekben, vagy jóval messzebb lehet még olcsóbban találni. De én XIX. ker egyéb részeit, és a XX kerületet hanyagolnám. A XVII. ker-ben lévő Rákosborzasztókat is hanyagolnám, az már megint nem jó a közlekedést tekintve. Ha kimész sokat egy adott irányba, mondjuk mentem Cinkota irányába, kint az M0 felé, akkor 80 és 90 között megnyílnak lehetőségek, de az megint túl messze van, és az igazán jó lakás ott is már 100 M felé lesz, vagy kicsit afölött.
Nem hülyeségből mondtam a kérést. Ha találsz valamit, posztold, mert megyünk oda a feleségemmel. A HÉV-vel igazad van, az még oké. Mint mondtam, a legolcsóbb eddig az egyik békási menő lakóparkban egy áron alul adott földszinti kertkapcsolatos lakás, mini kerttel, az jó lett volna, de az volt 89M. Nem tudom, mennyiért ment el, de nem gondolom, hogy ott nagy licit lett volna, elég áron alulinak tűnt, pár éves épület volt az.
Egy előző posztodban azon hisztiztél, hogy már kétszer le b-ztelek, most meg felteszel egy ilyen kérdést? :D Honnan kezdjük a sztorit Uram? Ádámtól és Évától, a méhecskéktől, vagy az Élet elnevezésű utazás szuvenírjaitól?
Természetesen arra. Bp közlekedésének tragédiái, hogy ad1 a metrókból nem csak kevés van, hanem éppen hogy a külváros határán állnak meg ad2 egyéb kötöttpályás közlekedési eszköz teljesen versenyképtelen menetidőt nyújt ad3 mindegyik szigetüzemben működik . Innentől kezdve akiknek heti sokszor van ezért-azért-amazért dolga a belvárosban, annak nem célszerű messzebb mennie a köki, örs, és egyéb, amúgy mesterséges csomópontoktól. Még akkor sem, ha így 8,5 m2-es lesz gyerekszoba 2,3 m belmagassággal.
Nincs rossz tapasztalatom a nőkkel, sok volt, sok lesz, de nem arra valók, hogy megmondják, hogy mit csináljak. ;) Zoli: a macskám benti macska, és jah, volt, aki miatta nem nézte meg végül a házat, de akinek ez probléma, az szúrja magát Claritine-nal.
és náluk csak 4.5% az alapkamat a mi 13%-unkhoz képest, de mi már politikailag fújuk a fanfárt tervutasításos hitelekkel és kedvezményekkel, annyira, hogy a kommunisták is belepirulnak! Ennek csak jó vége lehet és biztosan nem fog fentmaradni magas szinten az infláció mert okosabbak vagyunk mint Zuckerberg 😉 Sej a mi lobogónkat fényes szelek fújják!
Pont ezért kell a kert, hogy se gyerek, se felnőtt ne bolonduljon meg a 8 m2-es szobában. Másképp kérdezve, mi jobb? 8 m2-es szoba + kert 15 m2-es szoba + nincs kert
Írtam már, a ház nem lusta embereknek való. Ott a fűtés az állandó munka a házzal, a kert, a medence, minden. Nekem nem házrészem van, önálló ház , nincs közös fal senkivel.
Hát igen, az emberek nem néznek csak látnak, meg nem gondolkodnak. Az én álom lakásomban a fotókon ott figyel a hamutál a konyhában, imádom, jó k büdös lehet bent a lakásban, senki nem fogja elvinni előlem. :D
Csillaghegyen megállt az élet, szinte ugyanaz a kinálat mint 1 éve, csak néhány új építésű tűnt fel 220-240 között. 150 millió alatt alig van valami értelmes. Néhány hónapja valaki beírta mennyi volt itt egy normális ház 2015 körül, nem mondom, hogy nem lepődtem meg,.. Egyébként Óbuda rohadt jó helyen fekszik, az Árpád hídon keresztül nagyon jól lehet mozogni Pest felé, csak valahogy az idő elszaladt felette.
Hát, ha ez a csúcs a Wekerlén, akkor én örökre elfelejteném. Ennek a lakásnak tényleg az az egyetlen ekőnye, hogy van kertje. Wekerlének tényleg van egy bája, sokan biztos, hogy szeretik is. A lakást is rendesen kicsinosították. Azonban az is nagyon szembetűnő, hogy a 100 éves házaknak erős korlátaik vannak. Lehet valahol romantikusnak tartani, hogy ódon, látszó gerendák vannak a tetőtérben vagy pont a szoba közepén. Nem ez a legnagyobb baja ennek a lakásnak. Már rögtön a földszint elosztása gáz. A konyhában nincsen ülőhely, a nappaliban van egy 4 személyes "étkező sarok", ami már így képen is egy rakás szerencsétlenségnek tűnik. Próbáltál leülni az asztalhoz? Hogy fér el ott négy ember rendesen? Vagy ki kell húzni majd a szoba közepére? Próbáltál mondjuk fejben lemodellezni egy étkezést? Hordod majd a kaját, evőeszközt, stb. oda-vissza a konyha és a nappali túlsó végén lévő étkező között? Ja, és pont az "útvonal" közepén van az előszobafal. Cipők mindig pedánsan el lesznek pakolva, hogy ne ess orra bennük? Kötve hiszem. Ezeken is látszik, hogy kényszermegoldások. Persze ennél sokkal rosszabb körülmények között laknak nagyon sokan. Viszont ilyesmiért pénzt - főleg nagyon sok pénzt - nem fizetnék. Inkább hozzátennék még plusz 10 milliót, akár hitelből is, de egy nagyságrenddel biztos, hogy jobbat keresnék. A következő néhány sort ne vedd magadra, általánnoságban írom, meg a 4 érdeklődőre reflektálva: nagyon sok embernek nincsen képzelőereje, vagy nem tud elvonatkoztatni. Ezért ha meglát egy kicsinosított, ízléses lakást, akkor azonnal ráizgul, akkor is ha egyébként élhetelen, vagy a "csillogás" csak a felszín. Szerinted lenne rá 4 érdeklődő, ha minden burkolat, gépészet ugyanez lenne, csak a falak mondjuk rikító pirosra/rózsaszínre lennének festve és/vagy giccsesen berendezve, esetleg a nagymama bútoraival? Nagy pénzt mernék rá tenni, hogy nem lenne egy sem. Pedig a feladat csak annyi lenne, hogy át kell festeni a falakat fehérre. A bútorokat meg úgyis elviszik. Ilyen az emberi természet.
Uncsi már ez a bicske téma. Bicske kb. annyira bp agglója, mint aszód, vagy még annyira se. Ennek megfelelően a ház jelenleg balekfogó áron van. Bár a legjobb ár-érték arány szerepel a hirdetésben, mégis ár szerint csökkenő sorrendben felfér az első oldalra. Én tudom milyen évekig "várni" házeladással(=hirdetgetni, de nem eladni). Az egy utólag eléggé megbánós történet volt, pedig még annó (2013-14, tehát még az igazi válság éveiben) nem kértünk érte borzalmas magas árat, ja, persze az megyeszékhely.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link