Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
igen, erre gondoltam én is. pár nap múlva leveszi a hirdetést, aztán vagy tényleg eladta, vagy nem. volt itt a fórumon is régebben egy tag, aki a budai zöldövezetes madárcsicsergős lakását hirdetgette, de közben esze ágában nem volt eladni. valami fura neve volt, melós tuti rávágná mi, mert ők sokat beszélgettek.
amennyiben igaz az eladó 4 ajánlatos meséje. én még mindig azt látom, hogy aktív a hirdetés. érdemes lehet holnap rokont vagy munkatársat bevonva felhívni, hogy aktuális-e még? ez hunball-nak szól
Magam is vásároltam egy adagot ma belőle, bár nem vagyok meggyőződve, hogy ez akkora nagy üzlet, de nagy valószínűséggel ennél csak jóval szarabb lehetőségek lesznek a jövőben. Nálam nagy valószínűséggel az állampapír vásárlás korszaka ezzel lezárult.
Fontosak az emberi kapcsolatok. Nálunk és a baráti körnél a férfibarlang a nappali. Hetente összejövünk családapák rotációs alapon, hol itt, hol ott, gyalogtáv átmenni, asszonyok támogatják (talán mert ellenőrzött helyen vagyunk), 10+ éve nem mozdulunk a környékről. A 3 családnak egyébként összesen 10 ingatlana van, ebből 7 Budapest táblán belül. Nem a méret és a highlife lokáció a boldogság alapja.
Tényleg elgondolkodtató, ez nem vitás, de vajon mennyi köze lehet ehhez az éppen kifutófélben lévő CSOK -nak..?? Ez a félelem, aki lemarad az kimarad...
Én részben örülök amúgy, mert a vevők nem arra keresgélnek amerre én. :) Annyiból bosszantó csak, hogy ennyire buták az emberek és képesek 80-at költeni egy rosszul megtervezett házrészre. Én kívánom szívből, hogy mostanság mindenki ott vegyen lakást és ne az én területemen húzzák fel az árakat.
'".pesszimista (realista?) forgatókönyv szerint az új PMÁP-sorozat első kamatperiódusa nem 12, hanem 13 hónap lenne, amire már volt példa más állampapíroknál. Ez viszont azt jelentené, hogy 2023. december és 2025. január között 14,75% lenne a kamat, viszont, mivel nem lenne kamatforduló 2024-ben, ezért 2025. januárjában már a 2024. évi átlagos infláción alapuló kamatbázist venné fel a papír, ami várhatóan 5-6% lesz. Vagyis a 18%-os kamatidőszak kimaradna ☝️ .Mi most a jó lépés? Jelenleg csak annyi biztos, hogy még forgalomban van a 2033/I Prémium Magyar Állampapír, amelynek az idei kamata 14,75%, jövőre pedig 18% lesz, amely rendkívül kedvezőnek mondható. Ilyen jó ajánlat nem lesz újra egyhamar, tehát aki megteheti, annak érdemes lépnie, amíg van rá lehetőség
Hozzád meg nem mennek KI a vendégek Bicskére.. Óbudáról, Újbudára alig tudok átmászni szombat éjjel a kocsimmal a haverokhoz. Egyik srác kiment Etyekre ott bassza meg a jehova én oda ki nem megyek. Ez a wekerlei ház a sok szar között a legkisebb szar volt , tehát megérte.. fura de így van..
Hagyd, jó pap holtig tanul, van, ahol meg még nem volt meg néhány lecke. Én azokra is meredten nézek, akik nőkkel vesznek közösen bármit, és még a döntést is képesek rájuk bízni. Kiabálhatsz, amíg bele nem kerülnek a szószba, addig nem fogják érteni. Én ilyenkor csak annyit kérnék, hogy had nézzem, ahogy nyomognak majd a 210-es kanapén, meg a 4 vendéget nem tudják hová tenni, meg ültetik a hokedlira. Wekerle high life. :D
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link