Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 11:37
Előzmény: #206596  gyula1971
Itt az a baj Gyula, hogy aki eladni akar, az úgy határozza meg a reálértéket, hogy mennyi időt, pénzt és energiát fordított az ingatlanra, az meg, aki venni akar úgy, hogy mennyi pénze van rá. Egy gazdasági és lassan erkölcsi válság közepén, ahol az emberek segge kilóg a gatyából, (tehát a vevői oldal brutális szélsőértéken mozog) nem hiszem, hogy azt az árat kellene reálértéknek venni, amit a vevővi réteg meg akar fizetni. Ráadásul ott van a budapesti piac, amihez mindenki hasonlítgatja magát és amihez igazodik és ez is el tudja tolni a sztorit. Mondjuk én is azután megyek és ahhoz igazítom magam, de ez azért van, mert én nem nyerni, hanem nem bukni akarok. Aki nyerni akar, azt nem érdekli.
Murdoch 2023. 10. 10. 11:34
Előzmény: #206596  gyula1971
Ezzel a sok várakozással csak az a baj, hogy időközben az építőipar kimúlik. Bagatell.
gyula1971
gyula1971 2023. 10. 10. 11:33
Előzmény: #206548  Törölt felhasználó
Köszi az írást, ingatlan.com képet tennék be házadról?
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 11:32
Előzmény: #206594  Törölt felhasználó
Köszi, köszi és köszi. Szerencsére veled semmi baj nincs, max annyi, hogy európában próbálsz még mindig úgy viselkedni, mintha otthon lennél és ezzel sikert sikerre halmozol. :D
gyula1971
gyula1971 2023. 10. 10. 11:31
Előzmény: #206545  Törölt felhasználó
Értem,akkor a mai 100 millió+-os házakat tartják az eladók 40-50%-os túlértékeltségben....
De a Magyar eladó inkább tartja a magas árat évekig...majd az infláció utoléri alapon...én így látom.
Ritka,hogy reális értéken van egy-két sürgős eladás.
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 11:30
Előzmény: #206592  FR73
Jaja, teljesen igazad van. Annyit adnék hozzá, hogy ezt nem csak  "visszafelé számoló" típusnak hívjuk, hanem "csórónak", meg a "nem akar nagyobb szarba kerülni mint volt" típusnak. :) A magamfajta biztosra megy, nem kockáztat és bár a predikciói jók szoktak lenni, nem bízik annyira a dolgokban, hogy azokat megjátsza.
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 11:29
Előzmény: #206586  Törölt felhasználó
ezzel a "Bicske városát és az odavezető utat végighányom 40+ évesen" kultúráddal, nincs is min csodálkozni, hogy fel sem ismered mikor mi a hazaárulás! Az nem mentség, hogy az elején jó ötletnek tűnt! Többször leírtad már, hogy utálod a magyarokat, szóval egyértelmű a kép rólad! Gusztustalan a stílus amit "marketing" címen próbálasz előadni és lehet, hogy értelmiségi párt szeretnél vevőnek, de az is biztos, hogy ezzel az a jellemmel nagyon nehéz lesz, mert látni és hallani fognak téged. Miért akarsz átverni embereket? (költői kérdés)
Két hatalmas baj van az ingatlanoddal, de azok ugyanannyira hatalmas bajok:
1. ár 
2. te
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 10. 10. 11:29
Előzmény: #206542  amphibian
:))))))
FR73 2023. 10. 10. 11:27
Előzmény: #206582  lacikonyha
Van a visszafelé számoló és az előrefelé számoló típus.
Tamás reaktív, visszafelé számolva ragaszkodik a pozitív eredményhez. Kiindul a tegnapból, megvette ennyiért, beleölt amannyit, nem akarja eladni kevesebbért, mert az veszteség lenne. Ilyenek azok, akik a 18 ezren vett OTP-n ücsörögve most is álmodoznak arról, hogy egyszer majd 20 ezer lesz.
Mások előre felé számolnak, mindegy mi történt, a múltat nem lehet visszacsinálni, induljunk ki a mából, ha eladom ezt, megveszem azt, csinálom amazt, akkor várhatóan ennyit fogok nyerni rajta. Ilyenek azok, akik némi esés után már stoploss kiszálltak az OTP-ből vettek valami mást, és már most jobban állnak, mintha várnák a 20 ezres csodát.
Kérdés, mire van ráhatásom? 
Pistike12 2023. 10. 10. 11:24
Előzmény: #206578  Törölt felhasználó
Ezt nem ertem... Hogy jon ide ez? 
Mas: azert ne lepodj meg hogy megszunt az az idoszak, hogy vettel egy ingatlant 40mert fix hitelre kiadtad 150e ftert es a havi torlesztod 220e ft volt...
Tehat felraktal 70e ftot havonta es kerestel vele havi 100e ftot akkor is ha 20 evig nem no a lakasod ara... 
 Mellette pedig meg lakasarnovekedes hozam is volt... 
Szted meddig fenttarthato ez a sztori? Orulj neki h van egy realeszkozod. 
Ha bizniszelni akarsz akkor meg add el es csereld arra ami kifutja. Ne lelkizz ezen:) 
N0MAD 2023. 10. 10. 11:24
Előzmény: #206589  Törölt felhasználó
Azért mindig van ami köt..... De jöhet erős indok a menésre is.
Amúgy bérlés szerintem most nem rossz opció, száz milla csak állampapírban hoz 16-18 millát évente, bérelni meg évi kettő-három, vagy igény szerint
De csak egy ötlet pár éves távon.
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 11:17
Előzmény: #206588  N0MAD
Én így 40 fölött már nem vágyok se lére, se fényűzésre. Ha meg tudom venni álmaim paneljét, álmaim óbudai lakótelepén, fel tudom újítani úgy, ahogy nekem tetszik, akkor én már egy boldog ember leszek. :)
Ha meg úgy hozza az élet, hogy már nem köt ide semmi, akkor abban a pillanatban irány a csóróbb hely és a lazulás.
N0MAD 2023. 10. 10. 11:10
Előzmény: #206585  Törölt felhasználó
Mert infómérnökként szinte mindegy hol vagyok, akár itt is. (Bár az én melóm nem tiszta távmunka, de biztos lenne olyan is)
Oktatás már nem, egészségügy még nem izgat. A dilemma tényleg az hogy irány nyugat és lé, vagy valami csóróbb hely és lazulás. Jelenleg meg a maradás mert igazán nincs bajom eltekintve a politikai viszolygástól és ennek leképeződésétől az emberekben. De ki tudok vonulni és max értetlenkedek miért jó ez a népeknek az európaiság helyett.
earth 2023. 10. 10. 11:06
Előzmény: #193262  earth
Nem tudom, merjek-e kérdezni, de már október van. Történt már ez ügyben valami?
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 11:04
Előzmény: #206584  Törölt felhasználó
Amikor először beesett a rubel, még az offenzíva legeslegelején aztán pár hét után visszarángatták, akkor még nem volt ez a hazaáruló kategória. Teljesen lokális volt ez a dolog, mindenféle nyugati beleszólás nélkül. Most már én sem csinálnék ilyen manővereket. Másrészt a hazaárulóság kimerül már akkor, ha felveszed a Vodafon-os telefonodat, elmész egy MOL kútra, vagy megszállsz Tiborcz vagy Mészáros bármelyik szállodájában, szóval ebbe az irányba fölösleges ebben a topikban elmenni.
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 11:01
Előzmény: #206583  N0MAD
Ha megteheted, hogy elhúzz innen, akkor nem is értem, hogy minek vagy itt? Thaiföldi VIP visa, veszel ott 30-40-ért egy apartmant és napi 10.000 forintból hülyére eszed, lazulod, meg csajozod magad az életed végig.
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 10:55
"nagy dillemma volt, hogy vegyek-e rubelt"? nagy menj a pcsába te hazaáruló bohóc!
N0MAD 2023. 10. 10. 10:54
Előzmény: #206581  N0MAD
Ahogy nézelődtem a XVI, XVII kerületben reális most a százas ingatlaneladás. nemrég ott százért bontandót kaptál.
De én se venni se eladn nem akarok jelenleg, kiadott lakásokat eladtam, pár évig részemről szemlélődés és bölcselődés van. én akkor is boldog leszek ha beküldöd az utalász hogy ötszázért elvitték. 
Az se biztos hogy maradok az országban, ha te örülsz akkor én is. Ne vegyél minden kritikát támadásnak.
UI: tévedés jogát fenntartva
lacikonyha 2023. 10. 10. 10:51
Előzmény: #206574  Törölt felhasználó

Bicske a kifogyhatatlan előnyök városa
..
egy barátom aki a társaságból elsőként vett nyugati autót kb 88-ban pár évvel később el akarta adni
péntekenként lemosatta, belül kitakaríttatta, "új autó  szag"-al belül feltöltette és hónapokig járt vele az egyik nagy pesti használtautópiacra, mindhiába
aztán megunta de venni kellett a feleségének egyet,és úgy hogy volt sárosan beleültek, és még a héten lőtt vaddisznó véréből is bűzéből is volt benne
leparkoltak a piac mellett,kiszálltak,és mire bezárta, odament hozzájuk egy ürge és azt mondta hogy neki kéne ez a kocsi, megvenné
többet kapott érte mint amennyiért kipolírozva árulta
.
egy unokatestvérem fia és felesége kb 10 évig járt mindenféle megalázó beavatkozásra hogy végre gyerekük legyen, és mire 40 évesek lettek feladták,és örökbe fogadtak egy helyes nem egésze 1 éves kislányt
nagy volt a boldogság, megnyugodtak
félév mulva pedig nagy meglepetésre terhes lett a felesége és most már van egy saját kisfiuk is
..
álj le ezzel a görcsöléssel többre mész
mindenki látja hogy nem vak a ló hanem bátor, ezert ment neki a falnak
N0MAD 2023. 10. 10. 10:45
" A felújítást választottam, pedig a rubelen nagyot kaszálhattam volna és ha eltolom a felújítást egy másik időpontra, akkor megmarad a megtakarítás kétszerese plusz a felújítás is ki van fizetve. "
Amúgy az milyen logika mentén jön össze hogy a leendő vevőnek kell finanszíroznia a pénzügyi döntéseid veszteségét?
Ezt próbálja neked mindenki elmondani, a múlt elmúlt, mindegy neked mennyibe került a jelenlegi állapot, a vevő a többihez fogja hasonlítani. Tényleg rendben levőnek tűnik a ház, nem ez a vita tárgya, hanem hogy annyit ér e mint amit te gondolsz.
Pláne hogy most a vevők diktálnak, mert ritka holló lett.
És a közvélekedés szerint az ingatlanárak nominálisan kis ereszkedésben lesznek évekig, reálértékben meg csúnyán. A vevőjelöltek hátradőlhetnek és bérelhetnek, amíg a tőkéjük 20% környékén kamatozgat.
ne keresd az igazságod, meg a hasznod, ez van most.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek