Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 10:44
Előzmény: #206577  slash
Szerintem nem a méter számít, hanem a perc és abban Bicske sokkal jobban áll a vonat miatt, mint némelyik Budapesttől 10-15 km-re lévő település. És akkor még azt is bele kell számolni, hogy városon belül mennyire vagy a vonattól. Ha a Bicske Kertvárosban veszel házat, akkor 25 perc séta a vonat, szóval oda kell két autó a családba, ha nem akarjátok szptni egymást folyamatosan, innen meg 6 perc alatt ott vagy egy laza sétával.
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 10:39
Előzmény: #206577  slash
Pomázon mi is nézelődtünk. Emlékszem a Meggyfa utcában ki kellett szállnom a VW Poloból mert lefelé menet már nem fogott a fék úgy, hogy én is benne ültem az asszony mellett. :D 
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 10:37
Előzmény: #206576  Pistike12
2. Ha ugyanannyi akkor mi a gond?
Akkor az a gond, hogy eltelt 3 év, amit végig lehetett volna fusizni meg szórakozni, meg pihengetni és ehelyett nullán vagy, rengeteg szívással. Plusz a megtakarításokat is befektethetted volna. Nálam pl. nagy dillemma volt, hogy vegyek-e rubelt vagy indítsak még egy felújítást a felső szinten. A felújítást választottam, pedig a rubelen nagyot kaszálhattam volna és ha eltolom a felújítást egy másik időpontra, akkor megmarad a megtakarítás kétszerese plusz a felújítás is ki van fizetve.
slash 2023. 10. 10. 10:37
Előzmény: #206573  lacikonyha
Pedig Murdochnak igaza van ,fater! A bicskei srác pont a covid para csúcson vette a házát. 
Olyan habzsi-dőszi ,fogyasztás többé nem lesz mint 2019-2022 között, Felénk is minden szar házat elvittek  amit bottal nem piszkáltam meg. Sokat tett bele a bicskei házba de ott van ahol van és kész. 
Ott van a nullás km kő a Clark Ádám téren és onnan számolunk mindent. Nekem se volt pénzem Csillaghegyre de Pomázra se akartam kimenni a f.ba pedig tuti jó házakat árultak ugyanannyiért amennyiért én fost vettem.  Minden méter számít.  Jelenleg Bicske ilyen külső aggló kategória. 
Pistike12 2023. 10. 10. 10:31
Előzmény: #206554  Törölt felhasználó
Miert lennel pont te aldozat? 
Van egy 100mas hazad... 
Nem kell idel leirnod a valaszt, emlekezz vissza, hogy mennyiert vetted es mennyiert volt akkor amit most vennel, es nezd meg, hogy mennyi most es mennyi volt a különbség. 
1. Ha kisebb akkor csokkentsd akkor orom
2. Ha ugyanannyi akkor mi a gond?
3. Ha tobb, akkor el lehet gondolkozni, hogy ano jol valasztottale? 
lacikonyha 2023. 10. 10. 10:29
Előzmény: #206570  Törölt felhasználó

a vasak emelgetése helyett a cementes zsákok emelgetése dupla haszon
a végén mindegyik esetében zuhanyozni kell
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 10:27
Előzmény: #206562  Benzedrine
Igen, elég sokszor voltam a nyáron bulizni és éjjel-hajnalban is van vonat. Plusz itt Bicskén  5-6 "taxis" van, szóval ha nem akarsz BKV-zni, meg vonatozni, akkor szólsz az egyiknek, hogy másnap mondjuk a Budapest Parkban bulizol, és szól Neki mindenki más is és péntekre összeáll egy Bicske-Budapest logisztikai rendszer, amikor 3-4 embert fel tudsz hívni, akik érted mennek oda, ahol éppen vagy és a másik 3-4 ilyen részeggel hazavisznek a házig 2000 forintért. Ez annyira jól működik, hogy max fél órát kell várnod a telefonhívásod után, mert mindig lesz, aki érted menjen. Sőt, út közben ha kéred még meg is állnak hogy hányhass egy jót vagy hogy elszívj egy cigit. :D
lacikonyha 2023. 10. 10. 10:23
Előzmény: #206571  Murdoch

tudom
te többféle igazi, élesben, harctéren edződött elméleti és gyakorlati doktor professzor vagy nem egy sima expert
figyelek is minden szavadra

Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 10:22
Előzmény: #206560  sztiv
"De rajtad kívül az ott eladók 95%-a nem 2 millát nyert az elmúlt évek emelkedésén hanem akár 20-at, 30-at is"
Igen, ebben teljesen igazad van, viszont Ők árulják és nem akarják eladni. Meg ott más a felállás is a háttérben általában, mert megy a pénzből a gyerekeknek, az unokáknak, meg venni kellene saját magának is valamit, szóval amíg a helyi erő 100-ig tud "lemenni" én ilyen téren rugalmasabb vagyok. Nálam nincs ilyen "árgus szemmel néznek a leendő örökösök" nyomás, plusz a terhe sem, hogy az Ő megélhetésükkel és jövőjükkel játszom.
Murdoch 2023. 10. 10. 10:14
Előzmény: #206563  lacikonyha
Csak hát az van, hogy ez a téma nekem hazai terep, viszont neked fényévnyi távolságra van ám a Kálvin-tértől. Meg aztán végigkövettem pár ismerős családot, akik próbálták megjátszani a visszafele irányt a városba, lévén megnőttek a gyerek, mentek volna gimibe stb. 
Na most már alaposabban megnéztem a kolléga cuccát, nagy választék nincs a környéken, ezzel inkább az lehet még a gond, hogy részben utcafronti, azokat én pl. nem kedveltem. 
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 10:14
Előzmény: #206567  lacikonyha
"eredménye lehet az is hogy sokkal közelebb hoz benneteket a folyamat a végére"
Ideális esetben. :))) Viszont sok minden ki is derül ilyenkor. Mondjuk amikor beléd táplálja a saját meg az asszony rokonsága, hogy majd a felújításnál jönnek segíteni, aztán amikor eljön a nagy időszak, akkor hirtelen mindenkinek más dolga akad, Te meg ott állsz a kertben 60 zsák betonnal meg 100 nm laminált padlóval meg 60 nm csempével és járólappal és hordod be egyedül, a 7 m3 sitett meg ki, meg vakarod a 400 m2 tapétát és sehol senki rajtad kívül. :D :D
lacikonyha 2023. 10. 10. 10:08

az én egyéni ízlésem, preferenciáim sokkal jobbak mint a te egyéni ízlésed és preferenciáid
..
épületes
.
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 10:03
Előzmény: #206566  Murdoch
Na igen, a klíma... Itt átlagban 5 fokkal hűvösebb van, mint Pesten. Nyáron, amikor itt 30-32 fok van,  a szuterénben 15 fok van, a földszinten 24, az emeleten pedig 26. Ez amúgy nagyban köszönhető a fügének, ami beteríti az egyik házfalat és nyáron rengeteget árnyékol, télen pedig kopasz lesz és beengedni a napfényt, hogy az melegítsen. :) Sokan amúgy félnek a ház rezsijétől, de télen 35 ezerből ki lehet fűteni a 180 m2 lakóteret, nyáron pedig nem kell klímázni.
lacikonyha 2023. 10. 10. 09:59
Előzmény: #206564  hunball

ne vedd magadra amit a Wekerléről írt
mondvacsináltnak akarja láttatni a Bicske az Bicske lesajnálást, és ennek bizonyítására megmutatta hogy le tud fikázni bármit, és te voltál kéznél a Wekerlével
..
amúgy te most mellékesen egy komoly párterápiában veszel részt ezzel az otthonkereséssel
az eredménye lehet az is hogy sokkal közelebb hoz benneteket a folyamat a végére
légy óvatos és sikerüljön így
Murdoch 2023. 10. 10. 09:56
Előzmény: #206559  Törölt felhasználó
Na igen, ha kicsik a gyerekek, akkor lehet álom az aggló, nem vitás. Nekem is tele volt a törpöm a várossal, pedig igen jó helyen laktunk. Viszont rengeteg előnye is volt. Ha választanom kell, akkor egyértelműen családi ház (amúgy most is azt bérlünk), a körtét már most irigylem, bár ilyenekkel feltankoltam magam, mer' itt az hiánycikk. A füge meg mehet lekvárnak/pálinkának, rokonnál is van, végtelen mennyiséget tud termelni a fa. Egyébként amilyen hülye irányba ment el az időjárás, lehet többen fogják választani a kiköltözést, csak ez lehet 2-20 év is, fene tudja.
Törölt felhasználó 2023. 10. 10. 09:56
Előzmény: #206564  hunball
Aggloban házrészt én is megvétóztam volna, úgyhogy teljesen megértem a Nejedet. Biát is egyébként, mert ott nincs infrastrukturálisan semmi, bármit kell intézned mehetsz Budaörsre. Nekem most személyit kell újítanom, itt van pl. kormányablak is.
A Feleséged egyébként az itteni konyhától meg fürdőtől szerintem a falnak menne, Te meg a 95 m2-nyi "férfi részlegtől". Ha nagyon unalmasnak tűnik a soronkövetkező hétvége és van kedvetek hozzá, akkor gyertek ki és nézzétek meg, tök szívesen megmutatom. 92-ig le tudok menni árban, m2 árban ez így is több, mint korrekt, pláne, hogy errfelé 50-60 millióért 80-90 nm-es, felújítandó házakat lehet venni, vagy 90-ért szintén ekkora összegányolt új építésűeket.
hunball 2023. 10. 10. 09:46
Kösz a megszólítást! Én elhiszem, hogy jó lehet meg szép. Sőt, az az ideális, ha valaki szereti a saját lakhelyét. Vagy ha csak nem borzasztóan szar, akkor megszeretjük, kibékülünk, kompromisszumot kötünk.
Én már költöztem volna agglóba is, Biatorbágyig merészkedtem, ott volt egy 80 milliós házrész, szuper lett volna. De a feleségem megvétózta. Megvannak a saját személyes okai. 
Wekerle is egy kompromisszum. De ezt itt már átbeszéltük. Kapni lehet egy mini kertet és 70-80 m^2-nyi lakást, hangulatos utcácskákban, úgy, hogy még mindig minden nagyon közel van. Nekem innen 20 perc bicikli a munkahely, 40 perc BKV, es csucsforgalmon kivul 15 perc autoval. Cserebe viszont szarok a hazak, szukosek, nem igazan lehet hozzajuk nyulni, es kozel vannak nagy utak (M5 bevezeto az egyik oldalon). Viszont ezt ugy arazza a piac, hogy a lehetosegekhez kepest jol felujitottat meg lehet kapni 80M korul, lepukkantat akar 60-ert is.
lacikonyha es F93 (nem emlekszem pontosan) is írta, hogy saját lakhatás is olyan, mint a párválasztás: a nő dönt, az elé felkínált lehetőségek közül. 
lacikonyha 2023. 10. 10. 09:44

a murdoch a fórum hivatalos és hivatásos károgója
legyen szó bármiről tud hozzá tagadó mondattan indulóválasz fűzni, és nincs az a pillanat amikor ne tudna példát a rábaszásra
amúgy hozzám képest ártalmatlan
ő csak egy vérbeli, született szomorúzenész
eleinte engem is csodálattal töltött el, de idővel megkopott a varázsa számomra
Benzedrine
Benzedrine 2023. 10. 10. 09:43
Előzmény: #206559  Törölt felhasználó
A gyerek is ugyanígy hazaér az Oktogonról vasárnap hajnali háromkor buli után?
Ishar
Ishar 2023. 10. 10. 09:41
Előzmény: #206548  Törölt felhasználó
"A vevőknek kilóg a seggük a gatyából, kivárnak az olcsó hitelre meg a csökkent inflációra, bár azzal nincsenek tisztában, hogy ezek felhajtják az árakat, szóval kb. arra várnak, hogy mikor lesz minden drágább és elérhetetlenebb." --- Az olcsó hitelek egyszer már felhajtották az árakat, amit elvileg azóta is tartanak az eladók.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek