Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
z0li23
z0li23 2023. 06. 28. 08:40
Debrecen - eladó lakások száma 2022.06 
 Ingatlan.com : 1134 db 
Jófogás : 1439 db 
Debrecen - eladó házak 2022.06  
Ingatlan.com : 1040 db 
Jófogás : 1026 db 
Debrecen - eladó lakások száma 2023.06
Ingatlan.com : 2313 db 
Jófogás : 2017 db 
Debrecen eladó házak 2023.06
Ingatlan.com : 2044 db 
Jófogás : 1114 db 
lacikonyha 2023. 06. 28. 08:39
Előzmény: #200238  slash
milyen jót tett az adriai kalandodnak ez a háború
slash 2023. 06. 28. 08:26
Előzmény: #200235  berlini
Itt az adrián is rengeteg gazdag ukrán van. Itt parkolnak mellettem a SUV-k ukrán rendszámmal. Helyi újságok írják, dollár kp ban fizetnek az autó motorháztetőről a helyi lakásokért.  sok tíz, százezer dollár, mind fekete pénz. felverték az árakat. a csóróbb réteg van nálunk mert közel akar lenni otthonhoz félti a házát ha még megvan. az a donyecki gazdag ukrán akinek elpusztult otthon minden már nem néz vissza..
Gaguse
Gaguse 2023. 06. 28. 08:26
Előzmény: #200235  berlini
ezzel csak az a gond, hogy ismerve ezt az analfabéta kormányt és az akkugyártás mániájukat, kb 20 város nullázodhat le. Nem gondolnám, hogy komoly hatása lenne ezeknek, persze ha nem a kert végében van a CATL :D 
Murdoch 2023. 06. 28. 08:15
Előzmény: #200234  lacikonyha
Gödön vegyes, a gyár környéke lenullázódott, a többi ment.
berlini
berlini 2023. 06. 28. 08:14
Előzmény: #200233  EURHUF_goes_to_haven
Miután én sem ismerem a debreceni lakáspiacot, ezért csak tippelek.
A beruházások miatt nagy a febuzdulás, de ismerve a fideszt keresztül viszik. 
Tehát több ezer új munkaerőre lesz szükség ezekhez. Ez hosszútávon semmiképpen nem ár ledöngölő.
Kérdés csupán, hogy ez tavalyig mennyire lett beárazva (esetleg spekulációs túlárazáshoz is vezethetett).
A másik tényező pedig az elhúzódó ukrán háború.
Szerintem még mindig van rengeteg jómódú nyugatukrajnai aki menekülési bázis kereshet majd Debrecen-Nyiregyháza térségben.
Igy én nem látom az okát a debreceni lakáspiac összeomlásának.
De szivesen tanulok, tapasztalok attól, aki a területet  ismeri.
lacikonyha 2023. 06. 28. 08:06
Előzmény: #200233  EURHUF_goes_to_haven

az államilag dotált tömeges agglomerációba költözés miatt pl a külső és az egyes átmeneti zónabeli utak mentén a megnövekedett ingázó autósforgalom miatt csökkenésnek induló ingatlanért sem ismeretlen
és a gödi szintén támogatott gyárbővítés hatása?
majd a belgrádi vasút építése  is besorolódik
stb
EURHUF_goes_to_haven 2023. 06. 28. 07:56
Előzmény: #200232  Gaguse
Mivel nem vagyok környékbeli és rálátásom sincs, így se megerősíteni se megcáfolni nem tudom, de hogy valóban csökkent az érték azt el tudom képzelni. Szégyen, hogy egy államilag dotált befektetés miatt is csökkenthet a megtakarításokból vett és többszörösel leadózott vagyon.. Dehát ez itt már csak így megy.
Gaguse
Gaguse 2023. 06. 28. 07:51
Előzmény: #200230  EURHUF_goes_to_haven
ezt nem tudom elképzelni azért...
lacikonyha 2023. 06. 28. 07:50
Előzmény: #200230  EURHUF_goes_to_haven

érdekes kérdés lehet
azt hallottam, hogy az iváncsai aksigyár támasztja a dunaújvárosi lakásárakat, a bérleti piacot meg kifejezetten emeli
egy darabig az volt a rekordberuházás ebben a sportágban
EURHUF_goes_to_haven 2023. 06. 28. 07:28
Előzmény: #200190  J0hnnyEnglish
CATL miatt Debrecen környékén 2-3 hónapos távon 50% os értékcsökkenés... belefér még ?? (info másik topikból)
lacikonyha 2023. 06. 28. 07:13
Előzmény: #200216  slash

az ingatlanpiac nyitott
bárki beszállhat a neki kényelmes vagy kényelmetlen belépőjegy megváltásával
van hely az anyagi hasznot kergetőknek, a kényelmet vagy biztonságot keresőknek, az egót növelni kívánóknak, stb és akár a kalandvágyóknak is, kerül amibe kerül, feltéve hogy ki tudják fizetni a kaland árát
aki ügyes sok bőrt lehúzhat róla, sőt rendszeresen
és van akinek leginkább csak az ingatlanpiaci fórumozás jut belőle,de az sem semmi, de legalább nem kerül sokba
lacikonyha 2023. 06. 28. 06:38
Előzmény: #200225  J0hnnyEnglish

mindig tetszik amikor valaki egészben próbálja megfejteni az ingatlanpiacot, ,majd ezt az tájképi megfejtést alkalmazni tetszőleges egyedi estre
az általános megfejtések vitatémának kiválóak, vagy pl. marketingcégeknek piacbefolyásolásra is hatékonyan használhatják
persze a vita hasznos, főleg a hasznos vita
..
10+ éves főfoglalkozásban szerzett ingatlanpiaci tapasztalatom szerint nagyon könnyű egymásnak gyökeresen ellentmondó motivációkba, véleményekbe  botlani  és ha tüzetesebben megnézzük, könnyen igaza lehet a saját helyzetét tekintve bárkinek
csak nem kéne azt hinni, hogy ettől az általános érvényűvé válik
..
kézzelfogható haszon az egyediségek helyes felismeréséből gyakrabban és nagyobb van
lacikonyha 2023. 06. 28. 06:21
Előzmény: #200215  greenman76

ha kicsit sem esik jól itt olvasgatnod és közzétenned a gondolataidat, kérlek áruld el mi egyéb hasznod van belőle
persze ha hétpecsétes titok, az más
lacikonyha 2023. 06. 28. 06:14
Előzmény: #200213  tihamer

szeretem a stílust érintő észrevételeidet
a tartalmat érintőket is lehet, hogy szeretném
ha lennének
érdeklődve várom, lepjél meg, nyitott vagyok rá
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 06. 27. 22:49
Előzmény: #200222  berlini
Azért ez elég vékony réteg itthon, és ha körbenézel sokszor a drága luxus nem is annyival drágább a tucat ingatlannàl, ez a nagyobb gond... Most már az eladóknak.
macisajt 2023. 06. 27. 22:43
Előzmény: #200209  Murdoch

"A Fülöp-szigeteki munkavállalók, amennyiben belépnek a VDSZ-be, a szakszervezet tagjává válnak, így minden szakszervezeti szolgáltatást igénybe vehetnek – áll a közleményben. A szolgáltatás elsősorban a munkajogi, és emberi jogi segítségre terjed ki ..."
-
Röviden : veszélyes hulladék által megbetegedett dolgozók legalább tudják hova forduljanak, ha segítség kell.
Na és a környéken lakók kihez forduljanak??
berlini
berlini 2023. 06. 27. 22:37
Előzmény: #200221  Törölt felhasználó
Ez is valós, de hidd el azoknál ahol a pénz kevésbé számit, ott a gyerekek többsége nem fogják vissza magát.
Ha a papának van párszáz milliója, akkor nem fog "nyomorogni" egy gyerekkel egy kis lakásban, csak hogy kivárja amig az árak lemennek és igy spóroljon a szüleinek. (Már ha a kiválasztott lokációban erre egyáltalán van reális lehetőség)
berlini
berlini 2023. 06. 27. 22:32
Előzmény: #200202  Murdoch
Jól irod, saját vélemény.
De miért irod, hogy saját tapasztalat?
Nos leirom a saját legújabb tapasztalatomat.
Jó barát idősebb korában egyedülállóként az aglomerációból be szeretne költözni Pestre, és nem külső kerületbe.
jelentős spórolt pénze, hitel lehetősége és szándéka sincsen.
Amit kap a kis családiházáért abból tud venni és felújitani.
Családi barát ingatlanos is segit jótanácsokkal és olcsó eladási segitségnyújtással.
Én is felmértem az amúgy ismerős ingatlant.
Ingatlanos is.
(mellesleg a hirdetése nagyon jól sikerült.)
Megjelent a hirdetés az általam becsült valószinűsithető eladási ár felett egy picivel (kb annyiért). 
Én minimum 15%-kal feljebb inditottam volna, hogy legyen alkunak helye és legyen idő megtalálni a venni kivánt kis lakást.
A megjelenés után az első megtekintőeket az ingatlanos ügyesen egymástól félórával eltolva szervezte meg, hogy az utolsó pár percet a következő tisztes távolságból végig tudja követni.
Az első 3 nem akart alkudni (igaz az egyik nem is döntötte még el, hogy biztosan ez a település a célpont) a 4. ráigért 9%-ot a hirdetési árra!
A vételi oldalon itt a környékünkön iszanyotosan drága újépitésűeket látunk.
45- 50m2 körüliek 65-78millióba kerülnének és nem rohannak engedni az árakból.
Tudom hogy ez a tapasztalat sem perdöntő, de nem látom az árak bezuhanását abban az ingatlanszegmensben, ahol a lokáció relative jó, a rezsiköltségek alacsonyak és a vevő nem vesz a hátára egy komplikált felújitást.
Törölt felhasználó 2023. 06. 27. 22:17
Előzmény: #200220  berlini
Van ismeretségi körben fiatal, a család állta az első otthonát (nem volt limit), és ő beérte egy pesti oldalon normális helyen levő nappali + 1 hálóssal, ott élnek a barátnőjével.
Pedig ő fizetőképes lehetett volna a pár oldallal ezelőtt linkelt 2,4 milliós nm árra is, de visszafogta magát, beérte egy normálissal. 
Ez egyszerűen hozzáállás kérdése ott is, ahol van pénz.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek