Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Van, ha a rakparti útból sétányt csinálnak. Míg azonban kicsit beljebb már van alsó és felső rakpart, és a felső rakpartok sétálásra is alkalmasak, ez itt még megoldásra vár.
Azok a ronda barnás házak,, közvetlenül a kis forgalmú Váci út mellett? A két ízlésesen a környezetébe simuló bástyaszerű tornyát minden reggel van szerencsém látni a Pusztaszeriről, borzasztó… Akkor már inkább a mögötte húzódó kicsi utcásban lévő négy emeletesek, azok legalább ízlésesek. Ha azokat tényleg elkapkodták, akkor megadom magam, tényleg bármit el lehet adni….
Azok a ronda barnás házak,, közvetlenül a kis forgalmú Váci út mellett? A két ízlésesen a környezetébe simuló bástyaszerű tornyát minden reggel van szerencsém látni a Pusztaszeriről, borzasztó… Akkor már inkább a mögötte húzódó kicsi utcásban lévő négy emeletesek, azok legalább ízlésesek. Ha azokat tényleg elkapkodták, akkor megadom magam, tényleg bármit el lehet adni….
Van egy nagyon hasonló projekt Újpesten is a Váci út - Károlyi utca sarkán. Közel a Duna, de csak nézni lehet a 4 sávos út túloldaláról, sétálni mellette ott nemigen. Azokat a lakásokat már mind eladták (az eladáskor kifejezetten magas áron), szoktam arra járni, mindenki mindenhova autóval mocorog, az emberek csak így mozdulnak ki otthonról. Ehhez képest a Millenium negyed, Budapart, Marina és környéke (mindegyik szintén nagyon sok pénzért) legalább olyan, hogy ki tud menni az ember a folyópartra egyet sétálni.
Én is elképzelhetőnek tartom, hogy azért hosszú távon lehet benne potenciál mert mégis csak a Duna mellett van és benne van a pakliban, hogy plázát építhetnek majd mellé a mellette lévő iparterületre amely a hangulatát jelenleg eléggé lehúzza. Plusz sok lakás panorámás, bár én nem költöznék oda mert közel vannak egymáshoz a házak egyik oldalon a hév másik oldalon a szentendrei nekem túl hangos lenne és a panelok is lehúzzák
Ebben speciel egyetértek veled. A németek valószínűleg cselből versenyeztek a projektért, majd amikor Peti és Tóni rácuppant, akkor hirtelen visszaléptek (alkalmazva a klasszikus magyar, visszafelé nyilazós módszert), imígyen védve meg a duisburgi gyerekeket az újabb német iparfejlesztéstől. Ügyes! "kezdetben ugyanis Németország (Duisburg) és Lengyelország (Małaszewicze és Łódź) is versengtek a projektért"
Kínai vegyianyag-lerakatok, akkugyárak, hulladékfeldolgozók... a magyar lakosság rákos megbetegedésekben már így is listavezető. Tényleg nem lehet, baj, ha szemétdombbá teszik az országot. Nap mint nap bebizonyosodik, hogy helyes volt felszámolnom mindent Magyarországon. De mindig lesznek olyanok, akik a saját gyerekeiK egészségének is ellenségeik, nem hogy a hazájuknak.
hangzatos cím, ez inkább az eladóknak szól, hogy hajlandóak legyenek olcsóbban odaadni a portékát, mert ugye éhenhal az ingatlanos ha nincs business :D
És még az én extrapolációimra mondják azt hogy vágyvezérelt... Nyugati szélen továbbra is felfelé mennek az árak, és van ismerős aki most talált olyan ingatlant ami tetszik, kénytelen piaci hitelt felvenni... (tudom nem reprezentatív) Szerintem ha ez így megy akkor az ország 2 részre szakad. Ahogy itt olvasom Budapesten ismár lejebb mentek az árak valamelyest . De amíg a hitelkamatok ilyen mértékben magasak nem lesz itt fellendülés. (és ez még kitart 1-2 évig) Főleg úgy hogy 23 második felében , de 24 ben kirúgják a támoagtás lábat amit már alapból beépítettek az árba. Újjabb támogatás + olcsóbb hitel -->újabb áremelés. a kettő közt lehet a zavarosban halászni... Ha megnövelt kerettel tér vissza az is inkább ár felhajtó hatású lesz, ahogy az EUR árfolyam se úgy mozog h nagyon erősödni akarna... lásd költségvetés.
Legyszíves ne forgasd ki te se a szavaim, nem azt mondtam, hogy minde ház/ lakás befektetői cégeké, én csak azt mondtam, hogy az ilyen árkategóriájú erősen valúszínű, ami nem a teljes piac. Magán valószínűleg az alacsonyabb szegmens ami még úgy is magas magyarországhoz képest.
"Az ingatlan.com elemzése szerint átmenetileg jobban csökkenhetnek a nagyvárosi lakásárak, attól függően, hogy mikor fogadják el és jelentik be a 2024-tól érvényes támogatásokat. Az eladók egy része ugyanis még az idén érvényes lakástámogatásokra tekinthet biztos pontként vagy még 2023-ban szeretnék igényelni a babaváró támogatást, és úgy költöznének tovább. Az idei gyengébb forgalmú lakáspiacon viszont csak akkor tudják hamarabb eladni ingatlanukat, ha csökkentik az árát. Ez megfizethetőbb tartományba tereli a lakásárakat, ami a jövőre életbe lépő új lakástámogatási formákkal együtt 2024-ben az ideinél sokkal élénkebb lakáspiacot eredményezhet."
te valamit félreértesz :D Nekem van Svájci kollégám, igaz jó poziban de neki saját lakása van pl. Nem kell ez a duma, hogy csak befektetői cégek építettek mindent és nincs magántulajdonban semmi :D Amúgy jó reggelt neked is :D
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link