https://www.penzcentrum.hu/otthon/20230627/ilyen-luxuslakasokat-vesz-a-dusgazdag-pesti-elit-mutatjuk-a-fovaros-legdragabb-otthonat-is-1138478
Pár idézet a cikkből:
"hiába állt földbe a lakáshitelek piaca, és hiába jelentkeznek a horror-infláció miatt egyre szélesebb körben az egzisztenciális problémák, mindez meg sem kottyant a fővárosi új építésű lakások piacának. Mára ugyanis egyértelművé vált, hogy elmaradt a trendforduló."
"A 2023 második negyedéves adatok ugyanis azt mutatják, ha lassan is, de újra beindult a drágulás ebben a piaci szegmensben, és jelenleg a 1,5 milliót közelíti a fővárosi átlagár. Sőt, Buda árszínvonalának emelkedése annyira erőre kapott, hogy az 1,7 milliót meghaladó fajlagos ár soha nem látott rekordot jelent az átlagárak historikus alakulásában."
A cikk nem irja le a lényeget, hogy miért mennek tovább az újépitésű lakásárak egy olyan régióba, ami normál ember számára már felfoghatattlan.
Pontosan annyit épitenek, amit el tudnak adni, tanulva a 2008-as pofára esésből (ami eltartott 2015-ig)
Nekem kevés milliárdos ismerősöm van, de egyszer találkoztam egy eurolottó milliárdossal. Villanyszerelő volt a nyereség előtt Siófokon. Utána vette a lakásokat gyerekeinek anélkül, hogy alkudott volna, vagy egy kicsit is megnézte volna az ár/érték arányt. Egy szempont volt. Tessen a gyereknek.
Tudom hogy extrém a példa, de megtörtént és nagyon sokan vannak Budapesten, akiknek hasonlóképpen a pénz nem úgy számit ahogyan nekem és a többségnek.
Pár idézet a cikkből:
"hiába állt földbe a lakáshitelek piaca, és hiába jelentkeznek a horror-infláció miatt egyre szélesebb körben az egzisztenciális problémák, mindez meg sem kottyant a fővárosi új építésű lakások piacának. Mára ugyanis egyértelművé vált, hogy elmaradt a trendforduló."
"A 2023 második negyedéves adatok ugyanis azt mutatják, ha lassan is, de újra beindult a drágulás ebben a piaci szegmensben, és jelenleg a 1,5 milliót közelíti a fővárosi átlagár. Sőt, Buda árszínvonalának emelkedése annyira erőre kapott, hogy az 1,7 milliót meghaladó fajlagos ár soha nem látott rekordot jelent az átlagárak historikus alakulásában."
A cikk nem irja le a lényeget, hogy miért mennek tovább az újépitésű lakásárak egy olyan régióba, ami normál ember számára már felfoghatattlan.
Pontosan annyit épitenek, amit el tudnak adni, tanulva a 2008-as pofára esésből (ami eltartott 2015-ig)
Nekem kevés milliárdos ismerősöm van, de egyszer találkoztam egy eurolottó milliárdossal. Villanyszerelő volt a nyereség előtt Siófokon. Utána vette a lakásokat gyerekeinek anélkül, hogy alkudott volna, vagy egy kicsit is megnézte volna az ár/érték arányt. Egy szempont volt. Tessen a gyereknek.
Tudom hogy extrém a példa, de megtörtént és nagyon sokan vannak Budapesten, akiknek hasonlóképpen a pénz nem úgy számit ahogyan nekem és a többségnek.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link