Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Mar csak a fix 3% hitel megvagasa kell es osszeallt az ingatlanpiaci fagyas es vagy nominal vagy realcsokkennes. Arbitrazs megszunik ugy, hogy a berleti dij hozam 2.5%, tehat nem egesziti ki az arbitrazs jövedelem. A hozzaferhetetlenseg miatt pedig arnovekedes nem lathato, ami nem ad hozza a hozamhoz. Hivatalosan eltemetve a piac befektetesre.
ebből csak egy dolog következhet: megint ugrik felfelé az ár, mert mindenki előrehozza a vásárlást! 🚀a tisza így támasztja az ingatlanpiacot. :okosnégermeme
Pletykak szerint mar juniusban szigoritjak jogosultsagi kort, es igazitjak a kamattamogatast a bankok fele az ospnel. Ennek lehet elojele az Unicredit lepese, mely szerint a kamatkedvezmenyt eltoroltek. A jelek szerint a Kavosz termekeknel is rezeg a lec, az EUs forrasokat allokalnak reszben helyette. Az osszes kamattámogatott hiteltermek atdolgozasa van kilatasban.
Oke tehat amit irtam az Budapestre vonatkozik. Videken tobb, mint valoszinu tudnek lakast venni de azt latom, hogy a videki varos eseten random helyzet allt elo. Ameddig egy autoiparra berendezett varos most meg elvan ez nem biztos, hogy igy marad 2 ev mulvara. A videoban is elhangzik, nem eppen mondogatjak azt, hogy mi lesz a csok es osp sorsa. Tudja nagyon jol a kormany is, hogy ha ezeket egybol kivezeti akkor az emberek lehet kimennenek az utcara. Meg mestersegesen marad minden…
A sors iróniája, hogy azok (a most még gyerekek) jártak a legrosszabbul a CSOK bevezetésével, akikre a szüleik felvették azt. Természetesen az árrobbanás anélkül is megtörtént volna, minden tekintetben közelítünk a nyugathoz.
Valami valakin, valamikor nagyon csattanni fog. Sorra látom, hogy a saját buborékban 30-35 alatt megy a szenvedés. A vidéki jobb sorsú helyek fizu arányában sokszor még BP t is túlszárnyalják a lehetetlen kategóriával. Albérletárak az egekben ... de majd az élet utat tör magának a sok lerohadó ingatlan mellett... az OSP szétbaszta a piacot ahogy van, úgy is mondhatom a kegyelemdöfést megkaptuk, majd mindenki örököl... egyszer, valamikor...
Hozzátéve folyamatosan vezetem a hiteltáblázatomat. Kereken 5 éve vettem a kislakásom(még kereken 10 év hitel van, 5 év múlva kamatperiódusforduló), ezalatt az idő alatt "csak" 7,3M forintot tudtam összesen visszafizetni. Magyarán 1 évben kb. 1,4M forintot kellett félretenni kötelezően a fizumból. Úgy gondolom ez még mindig rengeteg pénz sokaknál de azt is hozzá kell tennem, hogy a váltásokkal elinflálódott. Hétvégén hallgattam meg ezt a podcastet.: https://youtu.be/hlxuxp2vUio?si=54Ir8UFGVR4wWGo8. Elgondolkodtam, hogy 4 hitel mellé a távoli jövőben önerőre kéne gyúrni és venni lakást de ezt a videót látva azt mondom, hogy kiárazódtam teljesen.
Valóban az olvassa a gazdasági fórumokat aki tanulni akar vagy tud egy picit bánni a pénzzel de ez vajmi kevés ember. A küldött cikked alapján én januárban éppen átlag alatt kerestem Budapesten, versenyszférában (br.720) aztán minimálbért (segély) de az előző fizum még mindig sok helyen soknak számít és ebből összetenni 1-2 milliókat nem megy hipp-hopp. Amúgy a mediánérték is érdekes...
ÉBRESZTŐ: Drámai átalakulás zajlott le a lakáspiacon az elmúlt egy évben. Az árak száguldása mellett lényegesen kevesebb lakás adásvétel zajlott le összességében kisebb tranzakciós érték, zuhanó önerő (-520 milliárd Ft!) és száguldó hitelfelvétel mellett. A húr megfeszült. A piac „rehabilitációra” szorul.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link