https://telex.hu/gazdasag/2025/06/07/balatonfured-tihany-orvenyes-balaton-foszezon-nyitanya-punkosd-riport
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?
Én a strandoknál lévő parkolókra értettem, hogy el lehet kerülni őket. A városokban úgy mint nálunk fizetős. Zadarban én amugy itt szoktam megállni: Zadar. Ravnice 4. tavaly még ingyenes volt.
Rengeteg idióta vendég van. Van aki elkezdi a foglalást és a felénél hazamegy. Ismerem a típust akiről írsz.. borzalom. pénz nincs, de igények azok vannak! Borzalom az egész..:-)
A legnagyobb öngólnak érzem ezt a lemondásosdit, amit mindenki a másikat utánozva bevezetett (persze részben Booking még egyéb hatások miatt is). Ismerősi körben nem egy hölgy sportot űz ebből, akárcsak a vacak kuponozásból vagy a webshopok csereberésdiből. Abszurd hogy 6-8-10 vagy még több szállást lefoglal, gyakorlatilag elveszi a helyet mástól, és érkezés előtt 3 nappal, 1 héttel, vagy sokszor 1 nappal lemondja. Szoktam is mondani neki, hogy oké hogy 100-200 fős szállodákat annyira ez lehet nem hat meg, de ha egy család ebből él, és 3-5 szobájából 2-3at ilyen unatkozó "csajok" csak úgy foglalhatnak majd lemondanak, az nettó szivatás. Mert szerencsétlen ki nem adja utána érkezés előtt pár nappal, max "last minute" , ami a következő zsákutca szerintem ...
Tegnap átnéztünk zadarba, meglepni az óvárost. Mondanom sem kell, mindenhol fizetős parkolók voltak. Én meg a parthoz közéleti emeletes házak körül álltam meg. Igaz, hogy plusz kb 400 métert kellett sétálni, de legalább ingyen volt 😀
Vir-en. Több strandot is ki próbáltunk a sziget minden részen. Sehol sem kellett fozetni semmiért. Na, jó, egy központi strand van, ahol van parkolási díj, de oda viszont nem mentünk.
Mi os az Adriára jöttünk. Hoztunk magunkkal kaját, de azért volt, hogy étteremben kajaltunk. A strand, parkolás ingyenes, ilyen költségeink nincsenek. Szállást már kora tavasszal lefoglaltam, először Trogirba, aztán az idő múlásával talaltam kedvezőbb lehetoseget, így azt lemondtam és átfoglaltam. Az idő tökéletes, a taj szép, a tenger tiszta. Sokan vannak, de sok a strand is, így nincsen tömegnyomor. Jó választás volt.
Mondom: simán visszamondják a nyaralást ha rossz az idő. Azért egy hét Balaton vagy Adria 4 főre min 500e vékonyan ha minden este étterem akkor 600-700ezerbe is belenyal. Adria is kurva drága, ott a strandbelépő a parkolás nálunk 20-30euro/napijegy, egy napágy két főre 30 euró. egy pizza 9 euró, egy étterem 4 főre 100 euro felett. Tehát: gyaloglás, hűtőtáska, pokróc, egy pizza este otthonfőzés. Így spóroltál napi 100 euró felett. ez van.
Ha már SZÉP kártya . nem is akármilyen szép kártya összeg kell a Balatonhoz. Legalább évi nettó 4-500e feletti összeg kell hogy foglalj ott egy hetet. Én is csak pizzapénzt kapok szép kártyára évi 150 kb lóf.
Így van, de nemcsak a balatont a wellness szállókat is a szép kártya tartja el nagyrészt. Ha ez a lehetőség nem lenne sok szálló- vendéglátóhely lehúzhatná a redőnyt!!! Az emberek tuti nem fizetnének ki kb. fél milla kp.-t, 1 hetes balatoni nyaralásért!! Mi idén is, és a következő években is kifizetjük 1 hét balatont kp.-ben🙂 Nyilván nem puccos apartmanba hanem jó kis kempingben, 100-120 ezerből kijön és 30 méterre a víz. Kaját nem számolok mert azt itthon is megesszük!! Bár bőven megtehetnénk ,de elvből sem gazdagítjuk a gátlástalan rabló vendéglősöket. Nem beszélve arról hogy a mások által visszabüfögött moslékját, mi együk meg a újra, horror áron 😃 Mert azért tudnék mesélni mi folyik ott , az ismerős felszolgálók sztorijaiból!! Igen, grillezünk, sütögetünk. Italokat is aldiból , lidlből mindezeket harmat-negyed áron mintha parton vennénk! Szóval mindent meg lehet oldani manapság is olcsón, csak a nagy kényelemből napi 1-2 órát áldozni kell rá, hisz úgysem lehet a reggeltől estig a napon aszalódni 😃
Teljesen igazad van, nálunk is a fürdő kilenckor nyit, fél kilencre megérkeznek az autóbuszok. Hűtőtáskás, fürdőköpenyes, napernyőt cipelő tömeg indul meg, hogy a nyitáskor jó helyet tudjon foglalni. Annyira rugalmas az utazásszervező, ha rossz idő van, el sem indulnak, pedig van, hogy 4 órát is utaznak. A záráskor vissza a buszba, aki tud, még aludhatnak is hazafele. A szállásoltatók panaszkodnak, hogy csak 1-1 napra jönnek, pedig valamikor a szezonban csak 1 hétre adták ki a jobb szállásokat. Régebben nálunk megteltek a melléképületek, garázsok, még az átalakított disznóólak is turistával. Tanárok fő fizetéskiegészítése volt a kéthónapos turistázás, akár a saját házukat kiadva, kiköltözve a nyári kiskonyhába, a távolság sem volt gond, mivel hozták vitték, néha még programot is szerveztek a filléres pihenni vágyóknak. Az is igaz, hogy a fürdő körbeépült apartmanokkal, így már van miből válogatni. Tegnap arra sétálva az 1/3-án kint volt a szabad hely felirat. Az ismerős mondta, már a múlt héten is visszamondták, meg most is a foglalást. Nem nagyon jó az idő a fürdőzésre. A fejlesztés során óriási gond volt, hogy csakis a fürdőre összpontosítottak, semmi más szórakozásra nem volt igény, így minden kezdeményezés becsődölt. A fürdőt meg 3 nap alatt meg lehet unni, aztán unatkoznak. Az olcsó kifőzdék jól működnek, főleg, hogy a fürdő területén működő büfék is náluk rendelik meg a kaját, aztán tízszeres áron próbálják rásózni a vendégre. Egy ilyen büfés ismerősöm a sült grillcsirkét az áruházban veszi, és már készen tűzögeti fel a grillezőjére, csak melegen tartva. Kezd visszaütni, hogy sokszor már nem tudtak mit elkérni egy szállásért, meg a szokások is változtak. Aki csak vár az alkalomra, az lemarad. Van egy nagyobb szállásoltató, azoknak jól megy, nekik több utazási irodával van szerződésük, a holt szezonban nyugdíjas szervezetek küldik a "nyaralókat, telelőket", a szuperul felszerelt konyhájuk meg el tudja látni kisvárosunk közétkeztetését egész évben.
Ma már nagyon keményen megváltoztak az utazási szokások. Nincs már ingyenes SZOT üdülő beutaló és rossz idő esetén kártya a társalgóban. Napi 30-50e a szállás. A levegőn kívül minden pénzbe kerül. Ha rossz idő van, lemondják a szállást, nem csak nálunk a horvátoknál is. Eleve olyat foglalnak. Rengeteg a Pestről lerohangáló egynapos nem ott alvós vendég, mi is ilyenek voltunk régen. Idén szarul alakult júniusban volt brutál hőség a nép még akkor dolgozik. Július első hétvégén jött a hidegfront a nép akkor támadta meg az Adrát is , ott fosnak a FB-on mert ott is romlott az idő. Jobb mint a Balcsin de éppen elmegy. A szezon rövid a vendég maxolni akar. Legyen brutál jó idő végig és lebarnulva menjünk vissza a melóba hagy irigykedjenek,. én is júli és aug -ban nagyrészt itthon vagyok akkor kell pénzt keresni. a tömegnek le kell menni,.
Ma Tihany, detto mint tegnap Siofokon. A szabadstrandnál a büfé sor zárva! Fürdőzők, nyaralók sehol. Büfés elmondása szerint 30 éve nem tapasztalt ilyet. Természetesen fizetni nem tud még most sem, kért átütemezést. A dolgozói pedig tengnek lengnek és fizeti nekik a semmi munkáért a bért. Hááát ilyen ez a Balaton.
Tegnap jöttünk haza Olaszországból. Nem gondoltam, hogy ezt fogom mondani, de kifejezetten olcsó volt. Ferrara-tól San Marino-ig jártuk be a vidéket. San Marino-ban a várban 6,5 EUR volt a margherita pizza, étteremben, de a legdrágább pizza is csak 10 EUR-ba került. És mindegyik helyen ennyi volt. Mondhatnánk, hogy kartelleznek, de ennyiért nyugodtan :-) A felvonó 5 EUR/fő, oda-vissza. A Buda vári sikló 5000 forint/fő.Lido di Pomposa-ban 6 EUR volt a margherita a parton. Ráadásul minden parti étteremben és bárban is rendes székek, asztalok, evőeszközök, tányérok, üveg poharak voltak, nem sörpados, papírtálcás, műanyag evőeszközös, műanyag poharas izék. Már ez egy óriási igényességbeli különbség a Balatonhoz képest. Ugyanitt találtunk egy zseniális pizzazót: nagyon jófej, húszon éves srácok, fatüzelésű kemencében fantasztikus pizzákat sütöttek. A garnélás 10 EUR volt és nem 2 db volt rajta, hanem vagy 20. Itt esett meg velünk egyszer, hogy 23 EUR volt a számla, de csak 20 és 50 EUR bankjegy volt nálam. Az 50-ből nem tudott visszaadni, mondtam, hogy akkor fizetek bankkártyával. Mondta a srác, hogy: Á, hagyjam, 20 EUR, az ásványvíz ingyen volt. Nyilván voltunk már párszor náluk és még vissza is mentünk. Az ilyen lazaság, és a mindenütt tapasztalható általános életöröm nagyon fel tudja dobni az embert. Egyébként Comacchio és Ferrara méltatlanul nem látogatott helyek. Nagyon élveztük a szinte turisták nélküli, autentikus hangulatot. Comacchioban csodálatos helyen ebédeltünk, átlag 5600 forint/főétel áron. Ravenna drágább volt, és nagyon sok turistával. A főtéren 8 EUR volt a margherita pizza, és 9 EUR a prosciutto-s piadina. De szerintem ez sem drága. A boltban (3 Spar volt a környéken) pedig sok minden lényegesen olcsóbb, mint nálunk. Ami drágább az pedig legalább annyival minőségibb is. A 40 m2-es apartmanunk, 50 méterre a parttól, kilátással a tengerre 1000 EUR volt 1 hétre. Augusztus 21-én megyünk Badacsonyba, 3*-os hotelbe, az 65 ezer/éj. Arányaiban drágább, igaz van benne svédasztalos reggeli. Csak hát a szoba 3 ággyal már nem annyira tágas, a strand is messzebb van és még fizetős is.
Az unatkozó pincérekre írnám, szóval azért a max 2 hónapért nem mennék le dolgozni...lehet jó buli, de ennyi. Mikor külföldön keresik a vendéglátósokat: tisztességes fizetéssel, bejelentéssel, személyzeti szállással + ellátással, éves állással, lassan NYELV nélkül! Németországban magyar utcák vannak, családostul!
No ez a hétvége már koránt sem volt sikeres. Nem én voltam most lent, de állítólag pangás. Unatkozó pincérek a legmenobb helyen. Pedig mi nem vagyunk drága rész
Balatonboglár, Balatonlelle: érezhetően kevesebb ember van. Ha a korábbi évek átlagát 100-nak veszem, akkor olyan 60-70 körül van. Balatonlelle új fideszes vezetése szépen sápolja a turistákat a 0-24 parkolási díjjal. Amelyik szállásnak nincs (elég) saját parkolója a vasútvonal és a part között, az megszívta szépen.
Jelentem az Adria csurig van magyarral. Most jöttek meg. A kis falumban mindenhol magyar autók a strandon mintha a Balatonon lennék, mindenhol magyar beszédet hallok. Ez van.
Nem tudom, ilyenkor mennyien kellene, hogy legyenek. De, tegnapi egynapos kirándulás alapján, Tihany, déli órákban sokan voltak, sok külföldivel. (Apátsági templom+kiállítások 3100/fő/felnőtt). Füreden a korzón szintén sokan voltak, a délutáni órákban, szinte tömeg érzésem volt már. Sétahajók teljes létszámokkal futottak ki, (3300/fő felnőtt jegy egy óra sétahajó), kisvonatok fél óránként szintén (3000/fő egy kör). Viszont a strandon kevesen voltak, illetve kérdés, mennyi a nézelődő, sétálgató, mennyi a vastagon fogyasztó vendég. Ja, kerékpárosok (turisták) is sokan voltak. Fene tudja, mondom, egynapos kirándulási tapasztalat, minimális helyben fogyasztással, (fagyi, 650/gombóc) inkább élmény, látvány gyűjtéssel a fókuszban. :)
Az M7 csak 7végén van tele. Nyaralótulajok ingáznak meg azok akik lemennek a 7végére. 700 ft a fagyi nagy átlagban. Persze van 1.500 ért is kézműves :))))))
Persze majd szépen fognak mutatni a manipulált statisztikai számok!! Infláció is legalább duplája volt mint amit meghatároztak ezek a vízfejűek az íróasztaluknál!! Olyan parasztvakítás lesz mint a magyar átlagbér, aminek jó ha fele a reális!!
Balaton-Balaton mi lesz veled?
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?