Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Ecnedam
Ecnedam ma, 10:13
Előzmény: #264318  slash2
Csatlakoztam ehhez a modellhez.
2 kicsi gyerek 55 nm lakásban, 1+2 félszoba elosztásban
Én 3 műszakban nyomom, nappal kell a füldugó mert a gyerekek csúsznak másznak szaladgálnak, kiabálnak, sírnak, verik a fa játékokat a földhöz. De a füldugóval tudok aludni és kipihent vagyok. Sőt éjszakás után még elviszem a gyereket bölcsibe, el is tudom hozni délután. DU műszakban is el tudom vinni, hazafelé bevásárolok stb.
Cserébe a hitel törlesztőnk  kb. 20%-al kevesebb mint amennyi albérletet kellene ugyan ezért a lakásért fizetnünk, ha nem megvettük volna csak ki. Jó'van ez így.
De azt, hogy holnap felrántsunk +50 millió hitelt "mer hogy fogunk elférni" +1 szobáért egy kádárkockában na azt biztos nem. Ennyit nem ér a +1 gyerekszoba. Emeletes ágy már megvan. :) Így meg jut nyaralásra is
FR73 ma, 09:57
Előzmény: #264316  DavidCamp
A budapesti nettó átlagbér 606 ezer Ft, azaz 1600 EUR.
Na ezzel kellene újraszámolni ezt az egészet.
slash2 ma, 09:53

Mindenkitől előre is elnézést! 
Kérdezném hogy minek egy egyedülálló egykereső "családmodell" embörnek egy 70nm-es lakás?? 
Cicának kifutó a nagyszobában? Két gyereket neveltem 40 éves koromig egy 56os panelben
Légyen elég 40 nm panel, ba+. már 40 milláért van. keresel szaros 400at 
kb 9 év fizetés az ára. nem mondom hogy könnyű, mert nem az , de leszegett fejjel hajtani és nem hisztizni. 
nem 70nmes hodályokról álmodozni kezdő induló lakásnak.  
Nem a zsöle kicsi elvtársak! A pofátok nagy! (Hofi).
Én is mindig ezt mondom mindig, nem (csak) az árakkal van a baj.. inkább a fizetésekkel..
DavidCamp ma, 08:47
17,5 év munka egy lakásért? Brutális adatok Budapestről
Máshol is ennyire nagy a baj? 

Nem az ingatlan drága Budapesten, hanem mi keresünk keveset. Mutatom a számokat, amik fájni fognak:Budapesti ingatlanpiaci elemzés 2025-2026:                                                                                                      
Miért kell 17,5 évet dolgozni egy lakásért, miközben európai szinten még mindig olcsók vagyunk? Budapest az ingatlanpiaci paradoxon fogságában: Olcsó, mégis elérhetetlen?A 17,5 évre jön ki a matek, egy átlagos fizetésből élő, magyarországi munkavállalónak, ha egy átlagos 70 négyzetméteres lakást szeretne Budapesten vásárolni.  Ennyit ér a munkánk? Hát úgy néz ki, hogy az ingatlanpiac ide árazott be minket. Ezt úgy értsd, hogy akkor nem ettél, nem ittál, lemondtál a moziról, buliról, Szigetről, színházról, karácsonyi ajándékról, múzeumról, koncertről, szóval vegetáltál egy sarokban. Ne próbáld meg, nehéz lesz kibírni. Mondjuk a sarok, ahol vegetálsz, az sem a te sarkod, mert albérletet sem tudsz fizetni, mert akkor tolódik a 17 és fél év. 

Az ingatlan-paradoxon: Miért vagyunk mi az „olcsók”? Itt jön a csavar, amitől sokan felszisszennek: európai kontextusban Budapest kifejezetten olcsó. Míg Amszterdamban 8200 €, Bécsben pedig 6100 € egy négyzetméter, addig nálunk „mindössze” 3400 €. Csak Szófia (1750 €) előz meg minket hátulról. Hogyan lehet akkor, hogy egy sokkal olcsóbb lakásért mégis sokkal többet kell dolgozni? A válasz fájdalmasan egyszerű: nem az ingatlanárak magasak, hanem a béreink alacsonyak. Míg egy amszterdami nettó 3800 €-t visz haza, addig egy budapesti átlag mindössze 1130 €-t.

Nálunk a türelem nemhogy rózsát nem termett, de veszteséget hozott.Aki 5 éve vár a „lufi kidurranására”, az azóta átlagosan 3-4 évnyi munkabért veszített el az áremelkedés miatt. Ezt csak csendben jelzem, a véleményüket minden átfogó kutatás nélkül gátlástalanul publikáló likevadász tiktok ingatlanosoknak is. Szóval, ők azért csúnyán megviccelték, akik rájuk hallgattak. Budapest, mint globális célpontMiért emelkednek mégis az árak, ha a helyiek nem bírják szusszal? Mert a tőke nem ismer határokat és nem a magyar munkavállaló a célcsoport. Egy Sanghajból érkező befektető számára Budapest és Pozsony között nincs érdemi távolság – ő Európát látja, és benne egy alulértékelt, gyönyörű fővárost. Te hol fektetnél be inkább ingatlanba, a drágább Pozsonyban, vagy az olcsóbb Budapesten? A külföldi kisbefektetők szemében Budapest még mindig „Best Buy”. Ha Nyugat-Európában emelkednek az árak, az nálunk is húzza felfelé a piacot

A használt lakás árak és az új építésű lakások piaca Budapesten továbbra is működni fog. Ne várjunk a csodára, a piac nem fog összeomlani csak azért, mert mi drágának találjuk. A stabilitás a szabályozottabb piacok sajátja, nálunk a kivárás jelenleg luxus.
Second Wave ma, 08:04
Előzmény: #264307  greenman76
Legközelebb mutasd meg neki a törvényt...
A számviteli szabályok szerinti könyvvezetés és beszámoló alapján a közös képviselő, illetve az intézőbizottság éves elszámolása tartalmazza:  

b) a tervezett és tényleges bevételeket források szerint, ideértve a közösség javára még nem teljesített – lejárt – követelések részletezését és a behajtás érdekében megtett intézkedéseket is, 

f) a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését – a tulajdonostársak nevének feltüntetésével –, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban, továbbá
TozsdeMagus vasárnap, 22:47
Előzmény: #264308  FR73
Sajnos ez torvenyellenes.
Sony123 vasárnap, 20:30
Előzmény: #264312  Sony123
Egyébként nekem, pont jól jött, hogy volt egy elszámolásom. Ha azt láttam, hogy tartozásom van, akkor befizettem!
Sony123 vasárnap, 20:27
Előzmény: #264307  greenman76
Nekem pont ezzel van a gondom. Egy ideig nyívános volt, hogy ki mennyivel tartozik. Egy idő után megszűnt ez, de bosszantott. Én mint társasaház tulajdonos: miért nem tudhatom meg, hogy miért? 
Tehát én mint tulajdonos van tartozásom, de ez miből fakad az titok.
Ez egy picit zűrős!
Freszelés vasárnap, 20:04
engem nem érdekel hogy kik mennyivel tartoznak. az igen, hogy vannak-e jelentős tartozások és mennyire rendszerszintű ez. és milyen lépéseket tesz a KK azért, hogy megszerezze a ház pénzét - kamatostul.
Vodafonelive
Vodafonelive vasárnap, 19:42
Előzmény: #264304  TozsdeMagus
Nem, ráadásul aki számvizsgáló + tulaj, annak látnia kell a pénzügyeket, máskülönben hogyan döntsön és javasoljon? A többit pedig megválaszolták, a KK-nek évente kell egy kimutatást készíteni arról, hogy mi mennyibe került az elmúlt teljes évben excel táblásítva, ebben én pár éve láttam tartozót aki nevesítve volt. Most pedig nem kell mondani, mert megnézem, plusz feladatom is, hogy lássam és kérdezzek, hogy ha valaki pl. 3 hónapig nem fizet indítsunk-e végrehajtást miután a KK nem érte el az illetőt több csatornán. Azt pedig én sem kotyogom ki a sok szomszédnak, hogy kinek hány ezer-tízezer-százezer-millió forintos tartozása van. Majd a közgyűlésen ez megkérdezhető akit érdekel.
DavidCamp vasárnap, 19:28
Előzmény: #264308  FR73
Igen. Igy kell!!!
FR73 vasárnap, 19:25
Teljesen szabályosan a közgyűlési meghívó mellékletében szerepel, hogy ki pontosan mennyivel tartozik.
greenman76
greenman76 vasárnap, 19:18
Előzmény: #264306  Sony123
Nem akarok pálcát törni senki felett sem, de nekünk is ezt makogta a kkv, mármint, hogy nem adhatja ki a tartozók nevét.
Sőt az évvégi elszámolásnál sem láthatjuk más ki- és befizetését ill. egyenlegét csak a saját magunkét kapjuk meg.
Joga van-e ehhez vagy sem, fogalmam sincs....
Sony123 vasárnap, 18:55
Tömören: hülyeséget beszélsz!
N0MAD vasárnap, 18:49
tehát a közösség akinek tartozol nem tudhatja hogy tartozol nekik?
Azosztigen.
TozsdeMagus vasárnap, 18:24
Előzmény: #264303  Vodafonelive
Az nem problema hogy vedett adatokat tesztek nyilvanossa?
Mert ha mondjuk en tartozok a hazban, akkor tudtommal nincs joga senkinek ezt az informaciot nyilvanossagra hozni!
Vodafonelive
Vodafonelive vasárnap, 18:09
Előzmény: #264302  slash2
Tényleg szuper, hogy ilyen házatok van, sokan nem foglalkoznak ezzel de egy jó közös képviselő kb. a legelső alappillér amikor valaki lakást vesz. Amikor megvettem a lakást ahol tudtam felhívtam a közös képviselőt és érdeklődtem mennyi a társasházban a tartozás, mennyien nem fizetnek. Jól átvertek anno de most már látom, hogy nagyon szépen jön vissza a behajtási pénz. (milliós tételek) Mi erről (multiház) váltottunk át eHáz-ra vagyis a KK, mert azt használta. A multiházat amit láttam kicsit hiányos volt és rengeteg lakó nem tudott a létezéséről, azonban az eHázban vannak kimutatások pl. számvizsgálóknak, dokumentum megtekintési lehetőségek. Napi lekérések a bankból, így mindig fixen látni mennyi az annyi a számlán. Láthatjuk ki mennyivel tartozik az adott hónapban, a lakók nevét, csekkes, vízórás stb., jó kis alkalmazás. 🙂
slash2 vasárnap, 17:16
Előzmény: #264299  Vodafonelive
Igen, fiatalok vették át az uralmat. Fiatal gondnok gyerek , kamerák beléptető stb. Minden közös költség és egyéb befizetés a  látható a felhőben a nemfizetők is láthatóak. Még lakógyűlire se kell járni lehet online szavazni. Ezt használjuk :   https://multihaz.com/hu/
Capi
Capi vasárnap, 15:04
Előzmény: #264282  FR73
Akut problemakat azonnal ellatjak!!!! En is igy voltam a szemgyulladasommal.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek