Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini ma, 00:12
Előzmény: #264257  Pistike12
Persze.
A világ minden pénzét el lehet tapsolni.
az egyik trükk, hogy a beruházó egy fővállalkozóval épitett, ami véletlenül a cégcsoport tagja. Igy a 800 ezer Ft/m2-en annak is van még haszna.
Mondjuk 200 ezer Ft/m2.
Az értékesitést is a csoport egyik tagja végzi, persze haszonnal (hiszen ki dolgozna haszon nélkül éhbérért.)
A épitész és tervező társai is a nagyobb beruhátóknál saját épitész iroda.
Ki lehet találni, hogy ők vajon nyereség nélkül, nonprofit módon dolgoznak?
És sorolni lehetne tovább.
TozsdeMagus péntek, 22:11
Előzmény: #264256  greenman76
A Prokonceptrol mi a velemenyed??
mindig szembejon velem a youtube shorton .... 
Pistike12 péntek, 17:46
Előzmény: #264249  Pistike12
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, a szintén a panelbeszélgetésben részt vevő Koji László 800 ezer forintra becsülte egy lakás kivitelezési költségét, ennek alapján Tatár végigelemezte a lakásépítés költségstruktúráját. A másfél millió forintos négyzetméterárból levonva az áfát marad 1,4 millió forint, majd az előkészítési, menedzsment és egyéb költségeket is levonva, a finanszírozással is számolva, valamint az eladhatatlan, de a törvény szerint kötelezően létesítendő garázs veszteségét kalkulálva, ami 100 ezer forint, mindössze 150 000 ezer forint profit marad a fejlesztő számára.
😁 😁 😁 😁 😁 😁 
150e ftt😁 😁 😁 😁 10%.…😁 😁 
Hat persze
greenman76
greenman76 péntek, 17:34
Előzmény: #264254  domdom
Biztosan vannak jobb minőségű újépítésű lakások is, de hogy a minőség egyre gyatrább az biztos.
Építőiparban nem járatosként a műszaki leírásokat lapozgatva engem már az is nagyon meglepett, hogy legtöbbjükben már egy darab tégla sincs...
berlini
berlini péntek, 17:30
Előzmény: #264254  domdom
Nehéz generális véleményt mondani.
Ismertem olyan tatabányai lakótelepet, ahol a 70-es években felhúztak kilométerhosszan 10 emeletes paneleket és köztük (nem vicc) le volt aszfaltozva a kb 30m-es távolság (garázsok miatt, de ez volt a zöldterület?)
De általánosabb volt az hogy általában 4 emeletes paneleket (lift ugyanis ehhez még nem kellett) épitettek egymástól olyan távolságra ami lehetővé tette játszóterek, zöldterület kialakitását, mert olcsó volt a terület.
Ma ez egy vágyálom, mert a helyi épitési szabályzatokról a képviselő testület, helyi ingatlanfejlesztők által megvásárolt többsége dönt.
Ez persze nem változtat a panelek, mint lakások értékitéletén:
amiben jók (még ma is):
- kis alapterületen sok funkció ésszerű megvalósitása
- általában jó tömeg és individuális közlekedés párhuzamos kialakitásával épültek. (Ma megépül 10 év alatt 2 ezer lakás Zuglóban és 2 trolivonal áll továbbra is csupán rendelkezésre.
amiben akkor is pocsékok voltak:
- fűtési rendszer általában egycsöves, szabályozhatattlan
- hőszigetelés hiányzott, nyilászárók kezdetlegesek voltak (javitható)
- hangszigetelés: lépéshangszigetelés el volt hanyagolva (nehezen javitható), strangokban át lehetett látni az alulsó vagy felső szomszédhoz (javitható)
- sok helyen kivitelezési lazaságok (csomóponti rosdásodás, akkoriban nem lehetett józan szakit látni egy épitkezésen)
domdom
domdom péntek, 16:26
Ahogy itt olvasom egy ideje a beszélgetést csak ez fogalmazódott meg bennem: ennyire trágyák az újépítésű lakások, lakóparkok? Egyébként amilyen botrányosan zsúfoltak, valóban egy panel telep is szellősebb. 
berlini
berlini péntek, 13:22
Előzmény: #264248  EURHUF_goes_to_haven
"Az hogy kisebb lakásoknak nem kell fűtést kialakítani majd megoldja a paraszt klímával.."
Ki kell alakitani fűtési rendszert, de azt meg lehet oldani hőszivattyús módszerrel. (Sőt azzal a legkönnyebb megfelelni a mai lakás energetikai szabályoknak.)
A többivel egyetértek.
Épülnek a laktelepek szorosan egymás melletti épületekkel, ami rosszabb mint a 70-es évek panel lakótelepeinek a kialakitása. 
Pistike12 péntek, 11:51
Előzmény: #264251  EURHUF_goes_to_haven
En is ragom a körmöm, hogy mennyi lesz a kivitelezesi koltsegem. Nem vagyok nyugodt. Meg 4 het... 
EURHUF_goes_to_haven péntek, 11:46
Előzmény: #264249  Pistike12
Néhány éve meg még a szuperinfóban volt hogy 100-120 e Ft /m2 és kiveteleznek... most meg a tízszerese se elég.. durva egy infláció... 
sityaki péntek, 11:42
Előzmény: #264246  greenman76
Elviselhető, amikor betartják a szabályokat. Amikor nem, akkor kínos. (Pár évig pont a gépek útvonala  alatt laktam.)
Pistike12 péntek, 11:31
Előzmény: #264247  Capi
"A több mint száz céget összefogó Nádor Group és Idom Csoport vezetője ugyanakkor a napokban arról beszélt az Economx-nak, hogy újabb drágulási hullám jöhet a lakáspiacon, a mostani árak nem tarthatók sokáig." 
EURHUF_goes_to_haven péntek, 11:24
Előzmény: #264247  Capi
Fény az alagút végén, csak mi a fenéért dudál...
Az hogy kiemelt státuszt kaptak az csak annyit jelent, hogy a követelmény jegyzéket eldobták a fenébe.
Nem lesz meghatározva milyen kicsi szobák szükségesek, milyen közel építhet 2 tömböt, vagy hogy mennyi autóbeálló / parkoló szükséges.. Az hogy kisebb lakásoknak nem kell fűtést kialakítani majd megoldja a paraszt klímával... A kiemelt státusz csak ennyit jelent.. minőségbeli romlást. 
Ez MA magyarország. Tudok gratulálni az illetékeseknek, legyen szíves 1 et hátra lépni és arcon vágni magát.
greenman76
greenman76 csütörtök, 20:53
Előzmény: #264244  FR73
Munkámból kifolyólag azon a környéken sokat járok, hallható, de még viselhető a repcsi zaj, szerintem Zugló felett kezd nagyon erősödni.
Pistike12 csütörtök, 20:48
Előzmény: #264244  FR73
Ott megy sajnosm de szeretik sokan azt a helyet. 
FR73 csütörtök, 20:38
Előzmény: #264240  Pistike12
Légifolyosót ellenőrizd, egyebekben jó környék.
Pistike12 csütörtök, 19:26
Előzmény: #264242  greenman76
Jo minosegben epitenek. 20-80 van naluk. Sztem ok jobbak mint a nagyok boven
greenman76
greenman76 csütörtök, 19:21
Előzmény: #264240  Pistike12
Köszi.
Bevallom kicsit tartok a kisebb cégektől, még ha olcsóbbak is.
Pistike12 csütörtök, 18:57
Előzmény: #264232  greenman76
Ez egy kicsit arreb van a honvedtol, de a patak partjahoz kozel kedvelt hely es jo aruak az n+2esek
https://lakopark.ingatlan.com/frangepan74#lakaskinalat
Kivitelezo is korrektnek tunt. 
Freszelés csütörtök, 18:43
Előzmény: #264238  Tapasz01
Tartalmi értéke nulla. Tényalapú szöveg is lehetne: "az ingatlan felújításra szorul vagy befejezetlen".
Ha mégis úgy lenne hogy valamiért akarnám, akkor is mondjuk 1 gurigával kevesebbet ajánlok. Vagy tízzel. Függ az ártól nyílván. Mert nem szívesen üzletelek már látatlanban jópofáskodó, a másikat hülyéneknéző trógerekkel. Ilyenkor ezt megfizeti a másik. :)
Tapasz01 csütörtök, 18:26
Teljes felújításra szoruló ház hirdetéséből:
 "A ház jelenleg olyan kivételesen kedvező állapotban várja következő gazdáját, hogy az egyéni igények teljes mértékben kibontakozhatnak, éppen a legjobb fázisban van ahhoz, hogy egyedi vízió váljon belőle."
:-)
slash2 csütörtök, 18:08
Előzmény: #264235  greenman76
OK 
greenman76
greenman76 csütörtök, 16:30
Előzmény: #264235  greenman76
"Dráva u. és a Vizafogó u. közötti rész."
greenman76
greenman76 csütörtök, 16:28
Előzmény: #264234  slash2
Szerintem félreértettél.
Eszem ágában sincs ott lakni, jó nekem a II. kerület ahol most élek. 
Van tervben elköltözés, de nagy valószínűséggel kerületen belül.
Szeretnék ingatlanokat vásárolni relatíve jó áron értéktartó helyeken. 
A fenti feltételeket szem előtt tartva sok kerület érdekel, sok mindenre nyitott vagyok, nem ragaszkodom semelyikhez sem, szeretem a XIII. kerületet is, napi szinten arra mozgok, nekem nincs vele bajom.
A Marina pont nem annyira érdekel (újszerű házai közül sok szar minőségű lehet, mert full penészesek), inkább a Dráva u. és a Vizafogó közötti rész.
slash2 csütörtök, 15:29
Előzmény: #264232  greenman76
És jó ott  neked? 120-150milláért? A Marina part a Lehel tér oda kurvázni jár a nép. A Szent István park hót dzsuva a turisták hada a minden .. irodanegyed, dolgoztam (éltem) ott sok évet. arra való. dolgozni. de élni? 
Goldstein17 csütörtök, 14:55
Előzmény: #264230  Hobbyproperty
Melyik oldalon? Ha Palota negyed akkor jó.
greenman76
greenman76 csütörtök, 14:52
Előzmény: #264228  slash2
XIII. kerület újszerű használtjait is nézem, leginkább Vizafogó, de jöhet a Honvéd mögötti rész is.
Kinéztem egy 1+2 felest, kb 75 nm majd 150 M...
3 hónap alatt kb 15 milliót dobott le míg eddig lecsorgott...
Lehet elviszi majd valami megtévedt, ha mégsem, bepróbálkozok majd megint néhány hónap múlva esetleg 120 M kp -vel még egyszer, amit most még kinevetett...
greenman76
greenman76 csütörtök, 14:52
XIII. kerület újszerű használtjait is nézem, leginkább Vizafogó, de jöhet a Honvéd mögötti rész is.
Kinéztem egy 1+2 felest, kb 75 nm majd 150 M...
3 hónap alatt kb 15 milliót dobott le míg eddig lecsorgott...
Lehet elviszi majd valami megtévedt, ha mégsem, bepróbálkozok majd megint néhány hónap múlva esetleg 120 M kp -vel még egyszer, amit most még kinevetett...
Hobbyproperty csütörtök, 12:35
8 kerület 4-6-ostól 200 méterre új építésű tetőtér lakások (liftes ház) 1,5 millióért/Nm jó deal szerintetek, nem tudom 1,9 alatti négyzetmétert hogy számolja az OSP
slash2 csütörtök, 12:27
Váradi Utca -jó lokáció erős alkuval 50nm olyan 55M ért esetleg megéri. Full retro. készits a szerszámokat. vagy 5 millát rá kell dobni. de ez megéri. 
https://www.facebook.com/commerce/listing/913425861228054?media_id=0
slash2 csütörtök, 12:21
Előzmény: #264224  greenman76
Ahogy gondolod. Naponta 50-60 hirdetést nézek meg mert én is keresek rokonnak.
Abszolút  nem találkoznak  az eladói és a vevői oldal árai. Eladók 60-65ért 50-55ös panelt adnak a vevők annyiért belső agglóban már házat akarnak amelyek bőven 100 felett vannak. 
Kimenni a faszba senki nem akar. BP-től max 20 perc ilyeneket írnak. Végülis éjjel 2kor megvan a 20perc.
Tipikus OSP vevő: kb 15M önerő +50M OSP és ennyiért nem felújítandó házat vagy sorházat akar jó helyen. 
Hát ez felejtős. Kurvára esélytelen. Áll minden. Nagyon ritkán olvasok egy jó ajánlatot. 
Bianco csütörtök, 11:15
Azoktól kérdeznék, akik képben vannak az ingatlan.com algoritmusával kapcsolatban.
Ha rámegyek egy régebbi hirdetésre, akkor amennyiben nem élő az ajánlat, két lehetőségét közöl.
1. Az ingatlan valószínűleg gazdára talált. Ez világos 
2. nem mutatja elérhetőnek, és hoppá, probléma merült fel a kérés teljesítése során.
És ezt sűrűn produkálja.
Ez mit takar vajon? Szüneteltetést, technikai hibát?
greenman76
greenman76 csütörtök, 10:39
Előzmény: #264222  domdom
Kicsit komolyabb kerettel: Árnyas 40
Közepesnél kicsit jobb kerettel: Madeira
Közepes kerettel: Angyalföldön sok projekt van, ami elfogadható
Kisebb kerettel: OSP lakások: k@rva nehéz jókat találni, betonbörtönök a köbön kérdéses minőségben, talán újpesti vagy a Revital projektek
greenman76
greenman76 csütörtök, 10:31
Előzmény: #264221  DAXHU
A Budaörsön tervezett tűnik talán (személyesen még nem jártam arra) a legemberibbnek.
Lehet valamelyik hétvégén arra fordulok.
greenman76
greenman76 csütörtök, 10:28
Előzmény: #264218  slash2
Eszem ágában sincs Újpesten élni, de nem akarok a végtelenségig állampapírban maradni, jó lehetőség esetén vásárolnék egy akár új építésűt valami értelmezhető helyen.
Viszont vitathatatlan, hogy a legtöbb falanszter-szerű, ami eléggé eltántorít.
slash2 csütörtök, 10:19
Előzmény: #264220  domdom
A Római Hév megállóban kint a plakát ne vegyél itt százmillás panelt menj át a 15 kerbe Rákospalotára újba 
1,1M ftos nm ár/lakás. 
Megnéztem a lakópark honlapját nem igaz amit írtak kemény 1,4-1,5re jött ki egy átlag lakására. 
Akkor inkább nem megyek Palotára.  
domdom
domdom csütörtök, 10:14
Én nem újépítésűben lakok, de elkezdtem érdeklődni utánuk, viszont én ebben teljesen tapasztalatlan vagyok. Melyik projektek azok amik nektek szimpatikusabbak, mind a lokáció (nekem ez a legfontosabb), mind a minőség tekintetében.
DAXHU csütörtök, 10:11
Előzmény: #264211  greenman76
Budaörsön a közeli Árok utcai lakások brutál népszerűek. Számomra a Budapart is kuka. Falanszter az összes új építésű.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek