Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Német lakáspiacon nézegeti valaki (rajtam kívül ?) 
Gondolkodunk lakás / ház vásárlásán délnémetországban esetleg közel a svájci határhoz...
N0MAD ma, 13:56
Előzmény: #263952  EURHUF_goes_to_haven
én se izomról beszéltem :D
Előzmény: #263951  N0MAD
Én nem feltétlen izomra írtam (bár rá IS céloztam) hanem összességében a nyavalygókra és dicsekvőkre... egyik se jó véglet. 
N0MAD ma, 13:23
Előzmény: #263947  EURHUF_goes_to_haven
Igyekszem úgy fogalmazni hogy ne legyen sértő, mert már kaptam párszor:
Ha sír és reagálsz rá akkor jön hogy százmilliói vannak.
Ha dicsekszik és reagálsz akkor sír hogy hatvanezres vízszámla és csőd van.
Ha azt mondja hogy valaki azt mondta az asszonynak de jó kis milf vagy és másnap kivettem a munkából, mert megtehetem. Ha reagálsz akkor az asszonynak idegösszeroppanása volt azért hagyta abba.
ha azt mondja éjjel nappal gájázik a melóban apróért és reagálsz akkor az jön hogy ne félts te engem csak szellem vagyok a melóban nem is csinálok semmit csak kijárok sétálni.
ésígytovább, ésígytovább. Jó srác különben szerintem csak nem érdemes belemerülni a feldobott problémába.
Előzmény: #263949  Phylaxa
Magam is így csinálom "1Money app" és abból CSV exportálás utána egy excelbe importálva lehet keresni és grafikonokat csinálni belőle... De csak egyszerűen beléjük "verni" hogy addig nyújtózunk amíg a takaró ér, és lerúgott nyugati pénztemető autót nem veszünk hitelre.. De a kormány inkább azt terjeszti, hogy legyél csak tücsök, adósítsd el magad nyakig, sőt merülj el benne szépen, úgyis ki leszel mentve, és a büntető kamatot is piaci alá faragjuk a közösből... aki meg felelősen gazdálkodott, az meg pislog hogy megint átbszták mint szrt a palánon... 
Phylaxa ma, 10:34
Előzmény: #263948  EURHUF_goes_to_haven
Az informatikán belül a táblázatkezelés és programozás területén simán megy. Két legyet egy csapásra. Működik. Csinálom. Ennyi.
Előzmény: #263941  Vodafonelive
Ezt az oktatással kellene kezdeni.. Amerikában már láttam ilyen realityt-hogy tanácsadók próbálnak segíteni, hogy ne adósítsák el magukat még jobban... de szerintem ezt az iskolában kellene kezdeni, sokkal gyakorlatiasabb oktatást, hitel számítások, megtérülés, mikor érdemes és MIRE érdemes hitelt felvenni stb stb... befektetések, tartalékok, hogyan vásároljuk használt autót amit fenn is tudunk tartani... persze sokszor ezt felülírja a "kivagyiság.
Előzmény: #263939  N0MAD
Nem szívom mellre, csak az ilyen "sírás" hogy népcsoportot ne említsek már böki a szemem. 
Akinek kifizetett ingatlana van és a luxus szolgáltatások "fájnak" az bizony túl vállalta magát.
Lehet a fogunkhoz verni a garast és nagy lábon élni "dzsentriskedni", csak akkor ne nyavalyogjunk.
Akinek meg több ingatlana van azoknak dettó, nem kell hencegni. (akár igaz akár nem) mert az izom.. akarom mondani izzadság szagú. Bizonygatás, hogy nekem akkor is 25cm... persze elhisszük.. jó neked.. 
Szerénység elvtársak! szerénység.
Itt  a topikban úgy gondolom nem nagyon van olyan aki pénzügyileg teljesen tuskó lenne, ami sajnos nem mondható el a társadalom nagyon nagy részéről . Felesleges a ferdítés, mind a két irányba, akár a nyavalygás, hogy jajj de rossz, és a másik is, hogy mindenre kész vagyok, kiülöm és Fire.. 
Capi
Capi ma, 09:06
Előzmény: #263863  berlini
Volt szó a napokban a nyugdíjról. 
Azért erre hagynék időt!!!
https://forbes.hu/penz/mlsz-nyugdijas-focista-nyugdij-kiegeszites/?utm_source=Forbes+Espresso+hírlevél&utm_campaign=05ffebc74b-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-05ffebc74b-58765738&ct=t(N_COPY_01)

Mi történt? 

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) több száz millió forintból egészítettek ki a visszavonult focisták fizetését az elmúlt néhány évben – derítette ki a HVG. A szociális alapú kiegészítés azért járhat, mivel a 80-as, 90-es években a labdarúgók sokkal kevesebbet kerestek, mint manapság.Az MLSZ közérdekű adatigénylésre kiadott szerződéslistája szerint: az állami pénzből is gazdálkodó szervezet összesen több száz millió forint értékben szerződött exlabdarúgók nyugdíj-kiegészítésére (úgynevezett szövetségi járadékra) az elmúlt négy évben – írta a portál. (Újabb 520millio ft ment erre a hobbira.)
Goldstein17 ma, 08:55
Előzmény: #263941  Vodafonelive
Ilyen tekintetben semmi nem fog változni, ha valaki ezen változtatni akarna, az azonnal repülne a politikából. A magyarok a "gondoskodó" államban hisznek. Talán a gondoskodás formáján lehet egy kicsit csiszolni.
Capi
Capi ma, 08:41
A kormány az éjszaka módosította az Otthontámogatásról szóló rendeletet 
Bővült a jogosultak köre, az igénylési határidőt is kitolták február 15-ig. 
Mi történt? Több ponton is módosította az évi nettó 1 millió forintos vissza nem térítendő Otthontámogatás szabályait a ma esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet – szúrta ki a Bank360
Bővült a jogosultak köre. A támogatást a közszolgálati, egészségügyi, oktatási és egyéb közfeladatot ellátó csoportok mellett mostantól az önkormányzati tűzoltóságoknál dolgozó tűzoltók, valamint az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók által munkaviszonyban foglalkoztatottak is igénybe vehetik. 
A szabályozás szerint, aki kizárólag megbízási és/vagy vállalkozási jogviszonyban az nem veheti igénybe a támogatást, de az éjszaka megjelent módosítás a kivételek között említi a köznevelési tevékenységet végző egyházi személyeket, ha a munkát bevett egyház vagy belső egyházi jogi személy részére végzik. 
A rendelet módosítása szerint a nagy érdeklődésre való tekintettel 2026. február 15-ig meghosszabbításra kerül az igénylési határidő.  A módosítás szerint a munkáltatói kölcsön is lakáskölcsönnek minősülhet az Otthontámogatás szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a támogatás már nemcsak banki lakáshitelekhez kapcsolódhat, hanem olyan munkáltatói kölcsönökhöz is, amelyek:
  • magyarországi lakóingatlan vásárlására vagy építésére szolgálnak, vagy ezen célokra felvett lakáscélú banki hitel egészének vagy egy részének kiváltására irányulnak,
  • amelyekről legkésőbb 2026. január 26-ig érvényes írásbeli megállapodás született.
Kontextus: A támogatást 2026-ban startolt és eredetileg kizárólag magyarországi lakóingatlan tulajdonának megszerzésére irányuló lakáshitelre fordítható, két módon: meglévő lakáshitel törlesztésére, vagy új lakáshitelhez, önerőként. Fontos, hogy az Otthontámogatás nem használható fel előtörlesztésre és a rendszeres törlesztőrészletet meghaladó végtörlesztésre sem. A támogatás az éves keretösszeg erejéig akár több lakáskölcsön-szerződéshez is felhasználható. 
Otthon Start. A támogatás egyik legfontosabb tulajdonosága, hogy összevonható a fix 3 százalékos kamatozású lakáshitellel. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy mivel egy 50 millió forintos hitel felvétele esetén a minimálisan elvárt 10 százalék önerő, a szükséges 5 millió forint 1 millió forinttal lenne csökkenthető a támogatás révén. Azok a házaspárok, ahol mindkét fél közszolgálati dolgozó, különösen jól jár, hiszen ők kétmillió forintot tudnak így lefaragni az önerőből.
Capi
Capi ma, 08:41

Vodafonelive
Vodafonelive kedd, 14:20
Előzmény: #263938  EURHUF_goes_to_haven
Pedig minden évben 2x is kijön egy cikk arról mennyire pénzügyileg tudatlanok a magyarok, hogy 1 havi kiadás is sok és megviseli Őket egy mosógépcsere(❗), mert mindent elköltenek, nincs szabályozás, önfegyelem. Ezt a mesterséges lélegeztetésben lévő kómát kellene megszüntetni. 2,5 hónap múlva lehet sokan egy szép világra fognak ébredni.
Vodafonelive
Vodafonelive kedd, 14:15
Előzmény: #263930  EURHUF_goes_to_haven
Írtam a HR-re de már 1 hete nem válaszol (telefonálni gyűlölök). Kiderül mi lesz, mert 2026-tól nem kötelező. Tegnap online bejelentkeztem a munkanélkülire, mert mondták lehet ilyet és megküldték az e-mailt mi kell, mikor van jelenés. Kíváncsi leszek mi lesz, hogy elhajtanak-e a héten, hivatalosan még mindig állományban vagyok, válasz e-mail pedig nincs az automata e-mailben amiben jelezhetnék nekik...
N0MAD kedd, 13:50
Előzmény: #263938  EURHUF_goes_to_haven
mindjárt jön a ne agggódj értem tesa, százmillióim vannak, érted százmillióim.
Elég financialfluid a srác, nem kell mellreszívni. :D
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:46
Előzmény: #263935  slash2
Ez nekem úgy hangzik, mintha nem a pénügyi tudatosság lenne a gond, hanem hogy ahol és amilyen ingatlant fent akarsz tartani az nem illeszkedik a bevételeidhez. 
Tudom, hogy ez fáj, de szerintem Budán Medencét tényleg az töltsön, akinem "nem fáj"... neked fáj, akkor valamit rosszul csinálsz már bocsi. Persze lehet fogunkhoz verni a garast, hogy Budán éljünk vagy házban meg medence is legyen, csak akkor ne legyen savanyú a szölő ha fent is kell tartani. 
Az én szembern ez pontossan ugyanolyan mint mikor a ~minimálbéren levő friss alkalmazott vesz hitelre egy prémium autót ( ne adj isten hitelre,dízelt rövid távokra...), bőven nem betartva a 3-6 havi szabályt.
slash2 kedd, 11:21
Előzmény: #263934  FR73
Nekem szerencsére a legnagyobb hőségben nyáron van éves leolvasás. Így van egy kis mozgásterem előtte. 
slash2 kedd, 11:20
Előzmény: #263933  Second Wave
Általányban vagyok úgy tudom az jobb. 
slash2 kedd, 11:19
Előzmény: #263932  J0hnnyEnglish
A "jólét" érzékeny dolog. Pénzt csak pénzből tudsz fialtatni. Egy átlag autó autó térde rogy másfél milla egy motorgenerál. Barátom most fizetett ki egy kettest egy 6 éves Fordra. Egy 5-800 ezres gázszámla is mélyütés. Ki tudom fizetni, de nem akarom. Visszahúz.  Pénzügyi fegyelem kell, egyet hibázol mehetsz a balettbe ugrálni. Tavaly aszály volt, medence reloaded,  hopp kaptam egy 60 rugós víz számlát..hibáztam. Amúgy a szomszédaim őslakosok tehát mamától örökölték a házat. A 30 éves unokák meg várják az örökséget. Így el lehet baszcsizni tízmilliókat Teslára meg Corvette-re.    Én voltam az utolsó aki munkásként költözött az utcába. Az utánam jövök cégtulaj nagypályások 100M a a beugró.  Hideg az van itt fent a hegyen hogy baszná meg! :-) Hazajövök a belvárosból itt -5 fok. 
FR73 kedd, 10:48
Előzmény: #263933  Second Wave
Egyszerre kell megoldás a havi diktálásra és az éves átalányra, ráadásul ez egyszeri alkalom lenne, csak idén.
Mehet az agyalás a hogyanról.
Pl valakinek az éves leolvasás épp január 14-én volt, akkor az előző és következő éves átalányt is kell figyelni.
Second Wave kedd, 10:40
Előzmény: #263931  slash2
Írtam itt korábban ha jól emlékszem Andynak, hogy érdemes lenne megfontolni az átalányra átállást. Most úgy tűnik, hogy kimentik egyszeri alkalommal a népeket, bár személy szerint kétlem, hogy az MVM képes lesz megugrani ezt a számlázási feladatot. De neked is lehet jobb lenne az éves gázátalány. Mert az éves keretbe sokkal könnyebb beleférni, mint a havi-ba. Attól még lehet írni a statisztika miatt havonta az óraállást egy saját jegyzetfüzetben, ha valakinek ez fontos. Elég egy vicces időjárási anomália valamelyik hónapban, és lehet wtf-ezni, hogy a limit fölött 50 m3 gáz az hogy lehet ötvenezer Ft rezsimosolyországon?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 09:48
Előzmény: #263931  slash2
Néha nem értelek, ott laksz az ország II. legdrágább lokációjában. Azt írod körülötted nagy a jólét, és azért ti sem éhbéren tengődtök... de fagyoskodsz a 20 fokban...
slash2 kedd, 08:54
A fél ország férfijai a gázórát nézik. Én is. A régi kazánok 5-800köbméter gázt fogyasztottak januárban  mindenki fullra be van szarva. Én 250 köbmétert fogyasztottam eddig de max 20 fokot tudtam tartani. Izgalmas lesz a limitbe beférni. Éljen a távfűtés, éljen a panel! 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 07:21
Előzmény: #263925  Vodafonelive
Nekem soha nem is volt :O 89 es vagyok és 2013-2018 ban ausztriában dolgoztam, 18 -21 magyarország, azóta meg külföld. Ha volt is nekem a kezembe soha nem került. 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 07:17
Előzmény: #263921  z0li23
Én akkor azért ellenőrizném a számlamat is hátha utaltak is 12 évig csak nem vetted észre :D
kockaveto1 hétfő, 17:52
Előzmény: #263925  Vodafonelive
ki kell adják a kezedbe. 
kkv14 hétfő, 16:50
Előzmény: #263913  EURHUF_goes_to_haven
."-hiába fizetném ki a piaci számlás árat, kiszállással.".. nyomorognak, meg inkább éhenhalnak...
Vodafonelive
Vodafonelive hétfő, 16:39
Előzmény: #263921  z0li23
Én meg nem kaptam meg a kilépő papírjaim között a rózsaszín kiskönyvet, pedig 3 éve leadtam, fotót is csináltam róla. Aztán elvileg lehet nem is kell hiába kéri a munkanélküli hivatal, mert 2026.01.01-től megszűnt és csak digitálisan van pont a lenti 3 rendszer miatt.
Freszelés hétfő, 16:38
Előzmény: #263922  Haldir1
Jellemzően a becsületes az 27% mellett is az, a becstelen meg 8% mellett is becstelen marad.
Spiller hétfő, 16:13
Előzmény: #263911  EURHUF_goes_to_haven
"Mint minden szakterületen vannak gyengék..átlagosak és jó szakemberek." ezt írtam ez nem általánosítás.. de ellenkező értelemmel is az, hogy minden informatikus penge.   
Haldir1 hétfő, 16:03
Előzmény: #263913  EURHUF_goes_to_haven
És akkor csodálkozunk, hogy a politikusaink most már gátlások nélkül lopnak (régebben azért még csak 1-1 nokiás dobozban, ma már nyíltan milliárdokat), és hogy a magyar társadalom hogyan tudta 2/3-os többséggel hatalomban tartani 16 éve ezt a velejéig korrupt tolvaj bandát. A mai politikai elit (de nézhetjük 35 évre visszamenőleg is) nyugodtan lophatott, mert a kisembert is hagyták sumákolni(nem kérünk számlát,csencselünk a neten ezzel-azzal stb), a kisvállalkozóinkat ügyeskedni/lopni/áfát elcsalni (azért tudjuk hogy megy ez az éves adóbevalláskor, a könyvelő szól a vállalkozónak, hogy kellene még 1-2-300 ezerért számla az éves adóbevallás miatt, stb), de mivel a NAV és különböző szervek keze nem ér el (valamiért) még odáig, hogy ezeket az embereket elkapja, hogy a társadalom egyes részeit vegzálja, addig nincs népharag, a politikus stiklijei is elnézve maradnak. Persze ráfogjuk mindezt arra, hogy csórók vagyunk, és hát ki akar az amúgy is a hülyére adóztatott fizetéséből még a szakinak is 27% áfás számlát fizetni. A probléma az szerintem, hogy minden a jelenlegi ÁFA rendszerünkből adódik. Mert ha arról beszélünk, hogy a szakinak számlát kéne adnia, egyből 27%-kal dobná meg a szolgáltatási díjakat. Miért nem lehetne azt mondani, hogy ezeknek a szakmunkáknak az ÁFA tartalma legyen 8-10%? Azért az összegért mindenki nyugodtan aludhatna. A megrendelő,meg a szaki is. Kiváncsi lennék egy ilyen kalkulációra, mennyi adó folyna be az államkasszába  8% adó mellett, és mennyi nem folyik be,mert egyik oldal sem akar 27%-ot befizetni.
z0li23
z0li23 hétfő, 15:30
Előzmény: #263920  EURHUF_goes_to_haven
Voltam egy próbanapon valahol 20 éve. Az van beírva, hogy 12 évig ott dolgoztam. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek