Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Vodafonelive
Vodafonelive kedd, 14:20
Előzmény: #263938  EURHUF_goes_to_haven
Pedig minden évben 2x is kijön egy cikk arról mennyire pénzügyileg tudatlanok a magyarok, hogy 1 havi kiadás is sok és megviseli Őket egy mosógépcsere(❗), mert mindent elköltenek, nincs szabályozás, önfegyelem. Ezt a mesterséges lélegeztetésben lévő kómát kellene megszüntetni. 2,5 hónap múlva lehet sokan egy szép világra fognak ébredni.
Vodafonelive
Vodafonelive kedd, 14:15
Előzmény: #263930  EURHUF_goes_to_haven
Írtam a HR-re de már 1 hete nem válaszol (telefonálni gyűlölök). Kiderül mi lesz, mert 2026-tól nem kötelező. Tegnap online bejelentkeztem a munkanélkülire, mert mondták lehet ilyet és megküldték az e-mailt mi kell, mikor van jelenés. Kíváncsi leszek mi lesz, hogy elhajtanak-e a héten, hivatalosan még mindig állományban vagyok, válasz e-mail pedig nincs az automata e-mailben amiben jelezhetnék nekik...
N0MAD kedd, 13:50
Előzmény: #263938  EURHUF_goes_to_haven
mindjárt jön a ne agggódj értem tesa, százmillióim vannak, érted százmillióim.
Elég financialfluid a srác, nem kell mellreszívni. :D
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:46
Előzmény: #263935  slash2
Ez nekem úgy hangzik, mintha nem a pénügyi tudatosság lenne a gond, hanem hogy ahol és amilyen ingatlant fent akarsz tartani az nem illeszkedik a bevételeidhez. 
Tudom, hogy ez fáj, de szerintem Budán Medencét tényleg az töltsön, akinem "nem fáj"... neked fáj, akkor valamit rosszul csinálsz már bocsi. Persze lehet fogunkhoz verni a garast, hogy Budán éljünk vagy házban meg medence is legyen, csak akkor ne legyen savanyú a szölő ha fent is kell tartani. 
Az én szembern ez pontossan ugyanolyan mint mikor a ~minimálbéren levő friss alkalmazott vesz hitelre egy prémium autót ( ne adj isten hitelre,dízelt rövid távokra...), bőven nem betartva a 3-6 havi szabályt.
slash2 kedd, 11:21
Előzmény: #263934  FR73
Nekem szerencsére a legnagyobb hőségben nyáron van éves leolvasás. Így van egy kis mozgásterem előtte. 
slash2 kedd, 11:20
Előzmény: #263933  Second Wave
Általányban vagyok úgy tudom az jobb. 
slash2 kedd, 11:19
Előzmény: #263932  J0hnnyEnglish
A "jólét" érzékeny dolog. Pénzt csak pénzből tudsz fialtatni. Egy átlag autó autó térde rogy másfél milla egy motorgenerál. Barátom most fizetett ki egy kettest egy 6 éves Fordra. Egy 5-800 ezres gázszámla is mélyütés. Ki tudom fizetni, de nem akarom. Visszahúz.  Pénzügyi fegyelem kell, egyet hibázol mehetsz a balettbe ugrálni. Tavaly aszály volt, medence reloaded,  hopp kaptam egy 60 rugós víz számlát..hibáztam. Amúgy a szomszédaim őslakosok tehát mamától örökölték a házat. A 30 éves unokák meg várják az örökséget. Így el lehet baszcsizni tízmilliókat Teslára meg Corvette-re.    Én voltam az utolsó aki munkásként költözött az utcába. Az utánam jövök cégtulaj nagypályások 100M a a beugró.  Hideg az van itt fent a hegyen hogy baszná meg! :-) Hazajövök a belvárosból itt -5 fok. 
FR73 kedd, 10:48
Előzmény: #263933  Second Wave
Egyszerre kell megoldás a havi diktálásra és az éves átalányra, ráadásul ez egyszeri alkalom lenne, csak idén.
Mehet az agyalás a hogyanról.
Pl valakinek az éves leolvasás épp január 14-én volt, akkor az előző és következő éves átalányt is kell figyelni.
Second Wave kedd, 10:40
Előzmény: #263931  slash2
Írtam itt korábban ha jól emlékszem Andynak, hogy érdemes lenne megfontolni az átalányra átállást. Most úgy tűnik, hogy kimentik egyszeri alkalommal a népeket, bár személy szerint kétlem, hogy az MVM képes lesz megugrani ezt a számlázási feladatot. De neked is lehet jobb lenne az éves gázátalány. Mert az éves keretbe sokkal könnyebb beleférni, mint a havi-ba. Attól még lehet írni a statisztika miatt havonta az óraállást egy saját jegyzetfüzetben, ha valakinek ez fontos. Elég egy vicces időjárási anomália valamelyik hónapban, és lehet wtf-ezni, hogy a limit fölött 50 m3 gáz az hogy lehet ötvenezer Ft rezsimosolyországon?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 09:48
Előzmény: #263931  slash2
Néha nem értelek, ott laksz az ország II. legdrágább lokációjában. Azt írod körülötted nagy a jólét, és azért ti sem éhbéren tengődtök... de fagyoskodsz a 20 fokban...
slash2 kedd, 08:54
A fél ország férfijai a gázórát nézik. Én is. A régi kazánok 5-800köbméter gázt fogyasztottak januárban  mindenki fullra be van szarva. Én 250 köbmétert fogyasztottam eddig de max 20 fokot tudtam tartani. Izgalmas lesz a limitbe beférni. Éljen a távfűtés, éljen a panel! 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 07:21
Előzmény: #263925  Vodafonelive
Nekem soha nem is volt :O 89 es vagyok és 2013-2018 ban ausztriában dolgoztam, 18 -21 magyarország, azóta meg külföld. Ha volt is nekem a kezembe soha nem került. 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 07:17
Előzmény: #263921  z0li23
Én akkor azért ellenőrizném a számlamat is hátha utaltak is 12 évig csak nem vetted észre :D
kockaveto1 hétfő, 17:52
Előzmény: #263925  Vodafonelive
ki kell adják a kezedbe. 
kkv14 hétfő, 16:50
Előzmény: #263913  EURHUF_goes_to_haven
."-hiába fizetném ki a piaci számlás árat, kiszállással.".. nyomorognak, meg inkább éhenhalnak...
Vodafonelive
Vodafonelive hétfő, 16:39
Előzmény: #263921  z0li23
Én meg nem kaptam meg a kilépő papírjaim között a rózsaszín kiskönyvet, pedig 3 éve leadtam, fotót is csináltam róla. Aztán elvileg lehet nem is kell hiába kéri a munkanélküli hivatal, mert 2026.01.01-től megszűnt és csak digitálisan van pont a lenti 3 rendszer miatt.
Freszelés hétfő, 16:38
Előzmény: #263922  Haldir1
Jellemzően a becsületes az 27% mellett is az, a becstelen meg 8% mellett is becstelen marad.
Spiller hétfő, 16:13
Előzmény: #263911  EURHUF_goes_to_haven
"Mint minden szakterületen vannak gyengék..átlagosak és jó szakemberek." ezt írtam ez nem általánosítás.. de ellenkező értelemmel is az, hogy minden informatikus penge.   
Haldir1 hétfő, 16:03
Előzmény: #263913  EURHUF_goes_to_haven
És akkor csodálkozunk, hogy a politikusaink most már gátlások nélkül lopnak (régebben azért még csak 1-1 nokiás dobozban, ma már nyíltan milliárdokat), és hogy a magyar társadalom hogyan tudta 2/3-os többséggel hatalomban tartani 16 éve ezt a velejéig korrupt tolvaj bandát. A mai politikai elit (de nézhetjük 35 évre visszamenőleg is) nyugodtan lophatott, mert a kisembert is hagyták sumákolni(nem kérünk számlát,csencselünk a neten ezzel-azzal stb), a kisvállalkozóinkat ügyeskedni/lopni/áfát elcsalni (azért tudjuk hogy megy ez az éves adóbevalláskor, a könyvelő szól a vállalkozónak, hogy kellene még 1-2-300 ezerért számla az éves adóbevallás miatt, stb), de mivel a NAV és különböző szervek keze nem ér el (valamiért) még odáig, hogy ezeket az embereket elkapja, hogy a társadalom egyes részeit vegzálja, addig nincs népharag, a politikus stiklijei is elnézve maradnak. Persze ráfogjuk mindezt arra, hogy csórók vagyunk, és hát ki akar az amúgy is a hülyére adóztatott fizetéséből még a szakinak is 27% áfás számlát fizetni. A probléma az szerintem, hogy minden a jelenlegi ÁFA rendszerünkből adódik. Mert ha arról beszélünk, hogy a szakinak számlát kéne adnia, egyből 27%-kal dobná meg a szolgáltatási díjakat. Miért nem lehetne azt mondani, hogy ezeknek a szakmunkáknak az ÁFA tartalma legyen 8-10%? Azért az összegért mindenki nyugodtan aludhatna. A megrendelő,meg a szaki is. Kiváncsi lennék egy ilyen kalkulációra, mennyi adó folyna be az államkasszába  8% adó mellett, és mennyi nem folyik be,mert egyik oldal sem akar 27%-ot befizetni.
z0li23
z0li23 hétfő, 15:30
Előzmény: #263920  EURHUF_goes_to_haven
Voltam egy próbanapon valahol 20 éve. Az van beírva, hogy 12 évig ott dolgoztam. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek