Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) több száz millió forintból egészítettek ki a visszavonult focisták fizetését az elmúlt néhány évben – derítette ki a HVG. A szociális alapú kiegészítés azért járhat, mivel a 80-as, 90-es években a labdarúgók sokkal kevesebbet kerestek, mint manapság.Az MLSZ közérdekű adatigénylésre kiadott szerződéslistája szerint: az állami pénzből is gazdálkodó szervezet összesen több száz millió forint értékben szerződött exlabdarúgók nyugdíj-kiegészítésére (úgynevezett szövetségi járadékra) az elmúlt négy évben – írta a portál. (Újabb 520millio ft ment erre a hobbira.)
Ilyen tekintetben semmi nem fog változni, ha valaki ezen változtatni akarna, az azonnal repülne a politikából. A magyarok a "gondoskodó" államban hisznek. Talán a gondoskodás formáján lehet egy kicsit csiszolni.
A kormány az éjszaka módosította az Otthontámogatásról szóló rendeletet Bővült a jogosultak köre, az igénylési határidőt is kitolták február 15-ig. Mi történt? Több ponton is módosította az évi nettó 1 millió forintos vissza nem térítendő Otthontámogatás szabályait a ma esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet – szúrta ki a Bank360. Bővült a jogosultak köre. A támogatást a közszolgálati, egészségügyi, oktatási és egyéb közfeladatot ellátó csoportok mellett mostantól az önkormányzati tűzoltóságoknál dolgozó tűzoltók, valamint az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók által munkaviszonyban foglalkoztatottak is igénybe vehetik. A szabályozás szerint, aki kizárólag megbízási és/vagy vállalkozási jogviszonyban az nem veheti igénybe a támogatást, de az éjszaka megjelent módosítás a kivételek között említi a köznevelési tevékenységet végző egyházi személyeket, ha a munkát bevett egyház vagy belső egyházi jogi személy részére végzik. A rendelet módosítása szerint a nagy érdeklődésre való tekintettel 2026. február 15-ig meghosszabbításra kerül az igénylési határidő. A módosítás szerint a munkáltatói kölcsön is lakáskölcsönnek minősülhet az Otthontámogatás szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a támogatás már nemcsak banki lakáshitelekhez kapcsolódhat, hanem olyan munkáltatói kölcsönökhöz is, amelyek:
magyarországi lakóingatlan vásárlására vagy építésére szolgálnak, vagy ezen célokra felvett lakáscélú banki hitel egészének vagy egy részének kiváltására irányulnak,
amelyekről legkésőbb 2026. január 26-ig érvényes írásbeli megállapodás született.
Kontextus: A támogatást 2026-ban startolt és eredetileg kizárólag magyarországi lakóingatlan tulajdonának megszerzésére irányuló lakáshitelre fordítható, két módon: meglévő lakáshitel törlesztésére, vagy új lakáshitelhez, önerőként. Fontos, hogy az Otthontámogatás nem használható fel előtörlesztésre és a rendszeres törlesztőrészletet meghaladó végtörlesztésre sem. A támogatás az éves keretösszeg erejéig akár több lakáskölcsön-szerződéshez is felhasználható. Otthon Start. A támogatás egyik legfontosabb tulajdonosága, hogy összevonható a fix 3 százalékos kamatozású lakáshitellel. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy mivel egy 50 millió forintos hitel felvétele esetén a minimálisan elvárt 10 százalék önerő, a szükséges 5 millió forint 1 millió forinttal lenne csökkenthető a támogatás révén. Azok a házaspárok, ahol mindkét fél közszolgálati dolgozó, különösen jól jár, hiszen ők kétmillió forintot tudnak így lefaragni az önerőből.
Pedig minden évben 2x is kijön egy cikk arról mennyire pénzügyileg tudatlanok a magyarok, hogy 1 havi kiadás is sok és megviseli Őket egy mosógépcsere(❗), mert mindent elköltenek, nincs szabályozás, önfegyelem. Ezt a mesterséges lélegeztetésben lévő kómát kellene megszüntetni. 2,5 hónap múlva lehet sokan egy szép világra fognak ébredni.
Írtam a HR-re de már 1 hete nem válaszol (telefonálni gyűlölök). Kiderül mi lesz, mert 2026-tól nem kötelező. Tegnap online bejelentkeztem a munkanélkülire, mert mondták lehet ilyet és megküldték az e-mailt mi kell, mikor van jelenés. Kíváncsi leszek mi lesz, hogy elhajtanak-e a héten, hivatalosan még mindig állományban vagyok, válasz e-mail pedig nincs az automata e-mailben amiben jelezhetnék nekik...
Ez nekem úgy hangzik, mintha nem a pénügyi tudatosság lenne a gond, hanem hogy ahol és amilyen ingatlant fent akarsz tartani az nem illeszkedik a bevételeidhez. Tudom, hogy ez fáj, de szerintem Budán Medencét tényleg az töltsön, akinem "nem fáj"... neked fáj, akkor valamit rosszul csinálsz már bocsi. Persze lehet fogunkhoz verni a garast, hogy Budán éljünk vagy házban meg medence is legyen, csak akkor ne legyen savanyú a szölő ha fent is kell tartani. Az én szembern ez pontossan ugyanolyan mint mikor a ~minimálbéren levő friss alkalmazott vesz hitelre egy prémium autót ( ne adj isten hitelre,dízelt rövid távokra...), bőven nem betartva a 3-6 havi szabályt.
A "jólét" érzékeny dolog. Pénzt csak pénzből tudsz fialtatni. Egy átlag autó autó térde rogy másfél milla egy motorgenerál. Barátom most fizetett ki egy kettest egy 6 éves Fordra. Egy 5-800 ezres gázszámla is mélyütés. Ki tudom fizetni, de nem akarom. Visszahúz. Pénzügyi fegyelem kell, egyet hibázol mehetsz a balettbe ugrálni. Tavaly aszály volt, medence reloaded, hopp kaptam egy 60 rugós víz számlát..hibáztam. Amúgy a szomszédaim őslakosok tehát mamától örökölték a házat. A 30 éves unokák meg várják az örökséget. Így el lehet baszcsizni tízmilliókat Teslára meg Corvette-re. Én voltam az utolsó aki munkásként költözött az utcába. Az utánam jövök cégtulaj nagypályások 100M a a beugró. Hideg az van itt fent a hegyen hogy baszná meg! :-) Hazajövök a belvárosból itt -5 fok.
Egyszerre kell megoldás a havi diktálásra és az éves átalányra, ráadásul ez egyszeri alkalom lenne, csak idén. Mehet az agyalás a hogyanról. Pl valakinek az éves leolvasás épp január 14-én volt, akkor az előző és következő éves átalányt is kell figyelni.
Írtam itt korábban ha jól emlékszem Andynak, hogy érdemes lenne megfontolni az átalányra átállást. Most úgy tűnik, hogy kimentik egyszeri alkalommal a népeket, bár személy szerint kétlem, hogy az MVM képes lesz megugrani ezt a számlázási feladatot. De neked is lehet jobb lenne az éves gázátalány. Mert az éves keretbe sokkal könnyebb beleférni, mint a havi-ba. Attól még lehet írni a statisztika miatt havonta az óraállást egy saját jegyzetfüzetben, ha valakinek ez fontos. Elég egy vicces időjárási anomália valamelyik hónapban, és lehet wtf-ezni, hogy a limit fölött 50 m3 gáz az hogy lehet ötvenezer Ft rezsimosolyországon?
Néha nem értelek, ott laksz az ország II. legdrágább lokációjában. Azt írod körülötted nagy a jólét, és azért ti sem éhbéren tengődtök... de fagyoskodsz a 20 fokban...
A fél ország férfijai a gázórát nézik. Én is. A régi kazánok 5-800köbméter gázt fogyasztottak januárban mindenki fullra be van szarva. Én 250 köbmétert fogyasztottam eddig de max 20 fokot tudtam tartani. Izgalmas lesz a limitbe beférni. Éljen a távfűtés, éljen a panel!
Nekem soha nem is volt :O 89 es vagyok és 2013-2018 ban ausztriában dolgoztam, 18 -21 magyarország, azóta meg külföld. Ha volt is nekem a kezembe soha nem került.
Én meg nem kaptam meg a kilépő papírjaim között a rózsaszín kiskönyvet, pedig 3 éve leadtam, fotót is csináltam róla. Aztán elvileg lehet nem is kell hiába kéri a munkanélküli hivatal, mert 2026.01.01-től megszűnt és csak digitálisan van pont a lenti 3 rendszer miatt.
"Mint minden szakterületen vannak gyengék..átlagosak és jó szakemberek." ezt írtam ez nem általánosítás.. de ellenkező értelemmel is az, hogy minden informatikus penge.
És akkor csodálkozunk, hogy a politikusaink most már gátlások nélkül lopnak (régebben azért még csak 1-1 nokiás dobozban, ma már nyíltan milliárdokat), és hogy a magyar társadalom hogyan tudta 2/3-os többséggel hatalomban tartani 16 éve ezt a velejéig korrupt tolvaj bandát. A mai politikai elit (de nézhetjük 35 évre visszamenőleg is) nyugodtan lophatott, mert a kisembert is hagyták sumákolni(nem kérünk számlát,csencselünk a neten ezzel-azzal stb), a kisvállalkozóinkat ügyeskedni/lopni/áfát elcsalni (azért tudjuk hogy megy ez az éves adóbevalláskor, a könyvelő szól a vállalkozónak, hogy kellene még 1-2-300 ezerért számla az éves adóbevallás miatt, stb), de mivel a NAV és különböző szervek keze nem ér el (valamiért) még odáig, hogy ezeket az embereket elkapja, hogy a társadalom egyes részeit vegzálja, addig nincs népharag, a politikus stiklijei is elnézve maradnak. Persze ráfogjuk mindezt arra, hogy csórók vagyunk, és hát ki akar az amúgy is a hülyére adóztatott fizetéséből még a szakinak is 27% áfás számlát fizetni. A probléma az szerintem, hogy minden a jelenlegi ÁFA rendszerünkből adódik. Mert ha arról beszélünk, hogy a szakinak számlát kéne adnia, egyből 27%-kal dobná meg a szolgáltatási díjakat. Miért nem lehetne azt mondani, hogy ezeknek a szakmunkáknak az ÁFA tartalma legyen 8-10%? Azért az összegért mindenki nyugodtan aludhatna. A megrendelő,meg a szaki is. Kiváncsi lennék egy ilyen kalkulációra, mennyi adó folyna be az államkasszába 8% adó mellett, és mennyi nem folyik be,mert egyik oldal sem akar 27%-ot befizetni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link