Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 12. 22. 14:28
Előzmény: #262956  N0MAD

Nektek nem izomszagú :D
Hihetetlen mekkora kamugép :)
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 14:26
Előzmény: #262958  Tony_Stark
De ebben a rétegben akikről beszéltek nincs is meg az igény a kitörésre, hiszen nem olyan közösségben szocializálódnak.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 14:25
Előzmény: #262957  Freszelés
De ezeket az állításokat nem cáfoltam egy szóval sem!  Nyilvánvalóan nagyon szerencsés helyzetben vagyok. És nyilván egy borsodi zsákfaluból érkező sokkal sokkal nehezebb helyzetből indul. De ezek nem is cáfolják azon állítasaimat, hogy ha valaki akar akkor ki tud törni, mindenki számára nyitott a felsőoktatás. Illetve, hogy pesten 2 fő ki tud jönni kényelmesen 450-500k-ból, és nem értem azokat, akik 700-800k-s közös jövedelemből nem tud lépkedni előre.
Freszelés 2025. 12. 22. 14:19
Előzmény: #262955  Tony_Stark
a családi háttér kb "minden". ezt a szerencse alá rakom be, mert ha döngöltpadlós-herbálós-abúzálós-cigányputriba születek, akkor szerintem 40 éves koromra nem hogy karrierem, de fogaim se lennének... ki lehet törni (lásd vajda), de azért 2 kör hátrányból indulni nem túl klassz. Valamiért az intézetis gyerekek se futnak be nagy karriert.
több szerénységet tony stark elvtárs, kulcsold imára a kezed és adj hálát az istenednek hogy jó helyre pottyantott le.
N0MAD 2025. 12. 22. 14:15
Előzmény: #262955  Tony_Stark
Ez azért annyira szép, talán nem haragszol ha csokorba kötöttem a meglátásaid.
"Mama hotel, illetve nem dolgozok heti 40 órát, inkább havi 200-at kerestem többségében.
És ha kiszámolod 6x12x180 000 az közel 13 millió forint kereset.  
Annyira nem volt nehéz 6 milliós megtakarítást összehozni számomra. 
Haverokkal nyaraltam, Spanyolország, Hollandia, Franciaország, 2x Németország, Ausztria,
mert az emberek hozzászoknak a jóléthez, ha 300k-t keresel annyiból élsz,
számomra érthetetlen, amikor egy pár 700-800k-s összjövedelmből panaszkodik, hogy nem tud egyről a kettőre lépni. 
Talán a felső 2-3%-ba tartozhatok, de ez teljesen irreleváns."
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 14:07
Előzmény: #262952  FR73
Talán a felső 2-3%-ba tartozhatok, de ez teljesen irreleváns. Azért a társadalom többsége hozzáfér már valamilyen formában az internethez. Ahol fellelhető ingyenes formában bármilyen tudás. Nem a magántanár fogja a fejedbe verni az idegennyelvi szókincset. Tömérdek mennyiségű oktatóanyag található a youtube-on is. 30k-ért hozzádvágnak egy használt okostelefont, amivel fel tudsz csatlakozni egy mekis vagy sulis hálózatra.
N0MAD 2025. 12. 22. 14:04
Előzmény: #262949  Tony_Stark
"mert az emberek hozzászoknak a jóléthez, ha 300k-t keresel annyiból élsz, "
taníts minket mester a mamahotel bőségéből mert nem ismerjük a pénz működését és a megtakarítás mibenlétét!
SZerintem áááándi is el tudja mondani hogyan kell helyesen megtakarítani százmilliárdos bevételből a tűlnyomó részét nem elköltve.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 14:02
Előzmény: #262951  Vodafonelive
Igen ez így van, van is értelme, hiszen ha a társadalom fizeti a tanítattását, akkor legyen is társadalmi haszna, ne a németeknek neveljük ki a kiemelkedő orvosokat és mérnököket. Aki meg ennek ellenére le akar lépni megteheti, csak utólag vissza kell fizetnie a tandíjat.
FR73 2025. 12. 22. 13:58
Előzmény: #262950  Tony_Stark
Magadból.indulsz ki, aki a felső 20%, de sokkal nagyobb valószínűséggel felső 10%-ból startolt. Nagy valószínűséggel top 50 középiskolába jártál.
A legfelső decilisen belül hova teszed a családodat?
Biztosan okos és szorgalmas vagy, de a kérdes itt nem a Te szereplésed, hanem Medián Bence és Medián Léna 17 éves, 11. osztályos fiataloké.
Szerinted a 412. helyen álló középiskolában volt valaha olyan, aki C1 vizsgát tett le önerőből?
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 12. 22. 13:49
Előzmény: #262917  Tony_Stark
2012-ben kezdtem az egyetemet aki azok között volt akik aláírták a "röghözkötő" hallgatói szerződést, ami akkor azt mondta ki, hogy ha ingyen (állami ösztöndíjjal) finanszírozzák a képzésed, akkor az elvégzett szak 2x-esét kell itthon ledolgoznod 20 éven belül vagy fizethetsz❗ Aztán 2014 körül módosítottak, hogy az elhasznált félévekkel megeggyező időt kell itthon ledolgoznod 20 év alatt. Úgyhogy nem, csak látszatra ingyenes a képzés. Üdv, egy 12 állami félévet elhasznált és 6+ évet itthon ledolgozott alumni.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 13:46
Előzmény: #262947  FR73
C1-es német nyelvvizsgát szereztem szimplán közoltatasból, magántanár nélkül. Német nyelvterületű egyetemre is mehettem volna tovább tanulni. Nem voltam csókos talán a nagy átlagnál egy fokkal jobb felvételit írtam. Amit szimplán a gyakorlásnak köszönhettem, mert vettem a fáradtságot, hogy kitöltsek egy rakat ingyenes elérhető mintafeladatsort. 
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 13:39
Előzmény: #262946  N0MAD
"Sorozatszülés" a kedvencem, a szaporodási ráta erősen korrelál az életszínvonallal, ja mégsem. Pont abból kifolyólag, mert az emberek hozzászoknak a jóléthez, ha 300k-t keresel annyiból élsz, ha már emelkedik a fizetésed, mert előléptetnek, tanulsz valamit magasabb hozzáadottértéket képviselsz a munkaerőpiacon, akkor már 500k-t fogsz elverni havonta. És így tovább, az emberek pedig nem szeretnek visszaadni az életszínvonalukból. És abba az álomvilágba rángatják magukat, hogy nincsenek anyagi biztonságban így nem vállalnak gyereket. Pedig a valóság az, hogy az önzők az emberek és nem képesek áldozatokat hozni. "Evésre és egyéb luxusra költenek". Nem nem erről van szó, de nem muszáj kaját rendelni, gyorsétterembe járni.(Tömve van az összes meki és burger nem győzik nyitni az új éttermeket) Meg lehet venni a nagy kiszerelésű alapanyagokat és magadnak elkészíteni otthon. Nem muszáj megvenni a szakadt 20 éves kocsikat, amikre egy vagyont költesz, hanem létezik tömegközlekedés. Nem muszáj a plázákban vásárolni, létezik jó minőségű használt ruha, turi. Lehet olcsóbb helyen többen bérelni ingatlant. És már is lesz egy szemmel látható összeg, amit félre tudsz rakni, befektetni, vagy fejleszteni magad, hogy még több pénzt tudj keresni. 
N0MAD 2025. 12. 22. 13:29
Előzmény: #262947  FR73
Szerinted ha valaki mamahotelből százast eldőzsölve felfoghatatlan összegnek látja két főre összesen a 7-8k jövedelmet, de annyira hogy befektetői fórumon kutyázza azokat akik nem rendelkeznek az ő élettapasztalatával és gazdasági mély áttekintésével, ellenben tsiztán látja a kormány mit meg nem tesz érte  és a világszinvonalú felsőoktatásért anyagilag az elnyomó és militarista euval szemben azzal tényleg meg akarod vitatni a makrohelyzetet?
FR73 2025. 12. 22. 13:19
Előzmény: #262917  Tony_Stark
Na még egyszer fussunk neki. Közoktatásról van szó.
Jobb gimik de még a második vonal is, pénzes felkészítőket tart.
Nyelvvizsga, hát, jó esetben egy B2 talán megszerezhető önerőből 18 éves korra, de középszar iskolába járva az se, és ezzel már hátrányban is vagy a C1-esekkel, több nyelvvizsgásokkal szemben.
Kéttannyelvű általános iskolába pedig csókosok jutnak be nagy többségben.
Ez van, mutyi, magánút, vagy középszar jut a magyar közoktatásban.
A 800 középiskolából a 400.-ban nem kapsz elég alapot a felsőoktatashoz, és ez a fő probléma.
N0MAD 2025. 12. 22. 13:15
Előzmény: #262945  Tony_Stark
"számomra érthetetlen, amikor egy pár 700-800k-s összjövedelmből panaszkodik, hogy nem tud egyről a kettőre lépni. "
egyszerűen felfoghatatlan hogy egy eus minimálbér körül9 összeget keresve ketten miért nem haladnak, ahogy mondod. Béreljenek egy másik párral együtt egy lakást akkor már 150ból ki is jöhet egy albérlet, ha nem esznek pár év alatt össze is jöhet az önrész egy lakásra, aztán már csak sorozatszülni kell, max addig a feléből élnek. De amíg evésre és egyéb luxusra költenek addig ne is akarjanak lépmi a kettőre.
Hiszen fejenként százasból még világot utazni is lehet, sok alkohollal.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 13:05
Előzmény: #262943  N0MAD
Nyilván más a leányzó fekvése, ha saját ingatlant tartasz fennt, rezsi egyéb költségek. Viszont több forumon is jelen vagyok és számomra érthetetlen, amikor egy pár 700-800k-s összjövedelmből panaszkodik, hogy nem tud egyről a kettőre lépni. Az a probléma a magyar társadalom pénzügyi tudatossága a 0-hoz konvergál. A legdrágább csúcskategóriás telefon részletre, különböző előfizetések. Drága kaják. Kocsi fenntartása, amikor nem engedhetné meg magának. Létezik busz meg vonat is... Nem muszáj egyedül albérletet bérelni, ha szar a jövedelmed, keress lakótársat magad mellé. 
2345678 2025. 12. 22. 12:51
Előzmény: #262933  Gang
Köszönöm. A NAV is megerősítette ezt a számot. 
N0MAD 2025. 12. 22. 12:49
nem is értem ha havi 200at ilyen dőszöléssel se lehet elverni mit nyígnak az emberek.
Nem kell utazni és akkor helyette családfenntartás is belefér egy fizuból.
/s
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 12:19
Előzmény: #262941  Tony_Stark
És ha kiszámolod 6x12x180 000 az közel 13 millió forint kereset.  Annyira nem volt nehéz 6 milliós megtakarítást összehozni számomra. De most ha az ilyen luxus kiadásoktól eltekintesz, és azt nézed, hogy egy koliszobát vagy egy közös olcsó albit kell finanszíroznod, akár kicsivel több munkaórával otthon főzéssel simán finanszírozható.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 12:15
Előzmény: #262938  FeherTibi
Haverokkal nyaraltam, Spanyolország, Hollandia, Franciaország, 2x Németország, Ausztria, Csehország. Olcsó közös airbnb, olcsóbb repjegyekkel, tömérdek mennyiségű alkhollal. Egy egy ilyen nyaralás többségében 150-200k-ból simán kihozható volt pro kopf.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek