Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Sony123 2025. 08. 28. 22:56
Előzmény: #254997  Goldstein17
Bocs, de valamiért nem hiszem!
Napi 100eFt már szállodában is megfizethető ár, ha lehet ne hülyitsd népeket itt ekkora baromsággal.
matatakakiba 2025. 08. 28. 22:50
Előzmény: #254936  Törölt felhasználó
Re:tb
Lesz az 3+ honap is...
matatakakiba 2025. 08. 28. 22:47
Előzmény: #254946  Törölt felhasználó
Mert a repcsit csak az utan realizaltak, amikor bekoltoztek, es egysze nyar lett🤣🤣🤣
Goldstein17 2025. 08. 28. 22:04
Most vették ki az Airbnb-s lakasunkat januártól  3 honapra, ami gyakorlatilag az év legrosszabb idoszaka a rövidtávú kiadás terén. A berleti díj a különböző kedvezményekkel 8.4 millió. Szóval van a piacon fizetőképes kereslet, csak ollyat kell tudni kínálni amit szívesen megfizetnek.
Bolton01 2025. 08. 28. 21:48
Előzmény: #254995  Tibi123

Szerintem Te általánosítasz ... Bérlők "krémje"? Azok kik? Akik drága bérleményt fizetnek vagy akik mindig pontosan fizetnek? Mert nem ugyanaz a kettő ... Ha a krém alatt "elitebb" helyen bérlőt értesz, akkor nem hinném hogy hirtelen eszébe jut, hogy van neki 10-20 milliója és de jó lenne legalább 100 milliót mellé hitelre felvenni ...
A pontosan fizetőknél is kérdés, hogy egyedül vagy párban bérel, lehet tovább reszelgetni azzal, hogy mennyire mernek a jelenlegi párjukkal belevágni egy 20on éves hitelbe, stb.
Jelenlegi árszinteken egy átirasi illeték az ingatlanos jutalékával + tisztasági festés + butorozás egy kisebb vagyon, ezt sokan elfelejtik ... 
Tibi123 2025. 08. 28. 20:44
Előzmény: #254990  slash

Ne általánosíts, mert az soha nem igaz. A bérlők krémje fogja lelépni, akinek nem sok kellett volna mondjuk már amúgy is, de az történik, mint a BV esetében, amikor előre hozták a házasságokat, most előre hozzák a vásárlást azok, akik megtehetik. Te is megtennéd a helyükben, én is. Ennyi a történet, a bérlői minőség lecsökken, aztán hogy a kiadásra felkínált lakások száma pontosan annyival csökken le, mint amennyi bérlő vásárol, csak tippelni lehet. Én arra tippelek, hogy piacra kerülnek olyan lakások is, amiket nem adnak ki. mert a bérlő lelakja az éxerdobozt (ami általában valami lepukkant belülről, de kapott egy tisztasági festést), nem költözik ki a bérlő stb. Valamennyi lesz ilyen. 
second wave: egyébként nagyon kevesen értik ezt meg, pedig szinte mindenki érti azt, hogy egy csökkenő lakásár az nem jó. Egyébként az is csak részben igaz, de az tényleg fáj mindenkinek. Emelkedő lakásárak esetén meg nagyon kevesen járnak jól. A többség saját lakhatásra vesz és ha nő a különbség, akkor az nem jó. 
A befektetőknek, meg vegyes a helyzet. Kevés az aki direkt a lakásár növekedésre spekulál, nekik jó. Aki hosszú távra vesz, inkább kiadásra, annak egy stabil kiszámítható piac sokkal jobb lenne, mint ez a követhetetlen rángatása a piacnak és aminek az az eredménye, hogy ár/értékben a lakás már nincs igazán versenyben semmivel és csak a csodavárás és további áremelkedés ránthatja helyre a befektetést az értelmes sávba. 
Freszelés 2025. 08. 28. 19:26
Előzmény: #254993  Second Wave
szerintem meg mindenki szív, mert a kamattámogatást a mindenki dobja össze. aztán ha emelkednek az árak, akkor megint mindenki szív, mert mindenki nehezebben költözik olyanba, ami az élethelyzetének megfelelő. vagy ha nem ő, akkor a hozzátartozója, távolabbi rokona, barátja. vagy mint cég munkavállalóm lesz nehezebben, mert mindenki be van ragasztva a lakhelyére.. sötöb.
akinek több ingatlanja van, az nyilván pozitívban van, de a fentiek rá is hatnak - csak ezeket nehéz forintosítani.
Second Wave 2025. 08. 28. 19:20
Előzmény: #254987  Tibi123
Szereztek egy .kom-os szakértőt, aki addig hajlította a rendelkezésére álló számokat, amíg a kívánt eredmény ki nem jött. Pár oldallal korábban megfejtődött.
1) az OS3-ba beleférő lakások átlagára csökken
2) a programba bele Nem férő lakások ára emelkedik (ez a hivatalos közlés, az 1-2)
3) gondold azt, hogy egy szűk piacon vagy. A kappantüttősi járásban hirdetnek 20 vályog romot 200 eFt/m2 áron, + van egy 1,45 MFt/nm árú panyel a járásközpontban, és egy másik ugyanolyan 1,49 MFt/nm áron.
4) Az átlagárad 200 eFt/nm + két kicsi
5) elviszik az olcsóbbik panyelt.
6) az átlagárad lecsökkent 200 eFt/nm + egy kicsi-re.
Esett az átlagár? Esett. A széles tömegek (akik nem akarnak venni) boldogak, lám, támogatjuk a fiatalokat. A program célja teljesült.
Az a pár ember akinek vennie kellene, az szív. De ők kevesen vannak.
Freszelés 2025. 08. 28. 18:44
Előzmény: #254990  slash
és ha kiszogolja a főnök hogy a komának masszív hitele van, akkor bizony fukarabb lesz a fizetésemeléssel.. kiszolgáltatott rabszolga kevésbé ugrál.
berlini
berlini 2025. 08. 28. 18:40
Előzmény: #254971  Spiller
Ennek nézzél utána.
mert ez marhaság.
slash
slash 2025. 08. 28. 18:36
Előzmény: #254985  Tibi123
"Az simán lehetséges, hogy kevesebb bérlő lesz ilyen formán és nem annyival kevesebb kiadó lakás "
A bérlők legalább 50%ának egy 10e ftos lakbér emelés is gondot jelent. Azért bérlők. Szerinted ezek hogy szednek össze 5M kp önerőt plusz kaka-pisi 4-500e az ügyvéd, költözés stb költségekre? Aztán elindul a 240es törlesztő majd 2 hónap múlva megjön az illeték. Honnan? Miből? Itt számok vannak nem nedves álmok. 
berlini
berlini 2025. 08. 28. 18:32
Előzmény: #254947  Törölt felhasználó
Ezt nem tudom megerősiteni.
Én azért kötöttem le egy 44m2-es lakást 80 millióért (plusz kis terasz és 30m2-es saját kert), mert a lakóparkunk utolsó ütemében van.
Különben én is az Őrs vezér téri hasonló lakásokból kötöttem volna le egy kétszobásat:
Előnyök:
-   30%-kal olcsóbb
-   tömegközlekedés sokkal jobb.
A zuglói Cordia paskal-ban 
-   a patakparti sétány,
-    a Paskal fürdő,
-   csak 10%-os első fizetés (90% a használatbavételi engedély után)
-   XIV. kerületi magasabb presztizs
az előnyök.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 28. 17:42
Előzmény: #254987  Tibi123
M1?
Tibi123 2025. 08. 28. 17:30
Egyébként a hiradó már azt harsogja, hogy az otthon start hatására csökkentek a zárak, egészen abszurd. mondjuk 954 röhögő fej vs 67 like, tehát helyesen látják a zemberek, hogy ez a cikk a humor kategóriában indult, de azt is jelenti, hogy mozgósítani kell a digitális harcolókat jobban :)
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 28. 17:06
Előzmény: #254984  Spiller
Az naluk a census bureau. 
Ezt konkretan a fed adatbazisa. 
Nem ksh arra vonatkozott, hogy nekik lehet hinni. 
Tibi123 2025. 08. 28. 17:01
Előzmény: #254982  nexthor

Főleg alja, mocsok lakások kerülhetnek ki a piacra 1,5m négyzetméter áron, amik egyébként nem mozdultak volna meg, illetve bocs, 1.499 és utána akinek a bérleti díj vagy saját lakás között kell döntenie, az meg fogja venni. Ez a mostani támogatás aljassága, hogy felveri az árakat első lépcsőben és utána egy olyan helyzetet teremt, ami FOMO-t generál a kétségbe esett emberek körében és nem gondolkodnak reálisan.
Az simán lehetséges, hogy kevesebb bérlő lesz ilyen formán és nem annyival kevesebb kiadó lakás és még erre jön rá az airbnb szigorítás egyre több helyen. Mindenki a 6. kert emlegeti, de én követem a Gergőt FB-on és már többen rinyáltak a posztjai alatt, hogy a 12. kerben megadóztatják keményen a rövidre kiadott lakásokat. Nem tudom, hogy ebben mennyi az igazság vagy esetleg egy digitális harcoló küzd éppen. Nem ismerem a 12. kerület ügyeit ennyire részletesen, hogy tényleg megemelték-e az airbnb lakások adóját, de végül is lehetséges.
A trend mindenképpen az, hogy ahol szavazásra megy a dolog vagy az önkormányzat pénzt lát benne, ott elkezdik a rövidre kiadott kégliket is szorongatni és ezek pluszban megjelenhetnek a hosszú piacon is később. Ahogy volt a covid idején is, egyből megpróbálták 6-9 hónapra kiadni valaki szerencsésnek :)
Tehát az semmiképpen nem látszik, hogy mitől lenne több bérlő? A fiatalok egyre nagyobb számban tervezik elhagyni az országot és nem megy ki mindenki, aki tervezi, de a növekvő arányú szándék növekvő tettel is társul. Maximum az egyetemi éveik alatt bérelnek, de már itt is kieshetnek sokan, akiknek a szülei 50-50%-osak és behúznak inkább nekik egy kéglit az 5 évre. 
Az idősebbek 90+%-nak meg már van valamilyen kéglije, ha más nem örökölt egyet. Én a 90-es években béreltem sok helyen és ismertem sok embert, aki bérelt, volt pl 15. kerben nagy családi házban kiadott szoba. Voltunk összesen nyolcan a nagy hodályban és ebből 35 év felett 1 db alkesz volt, akinek a németben dolgozó testvére kifizette a kéglit, de úgy, hogy közvetlenül a tulajnak utalt, mert a kedves tesója elitta, amikor neki adta :) Öröm volt ilyen emberrel lakni, ott nem is maradtam sokat. Egyrészt mindent lopott a hűtőből, az akkori barátnőm kajáját is, amikor meglátogatott és ezért belerakott neki ricinusolajat a kajába a következő alkalommal. Hát igen, :) volt hatása, de ami emellett jobban zavart, hogy a tulaj kijelentette, bármi ami elromlik, azt az aktuálisan ott lakó emberekkel fizetteti ki és ennyi embernél azért minden eszköz intenzív használatban volt. Velem nem fogja kifizettetni, eljöttem 3 hónappal később.
Meg egy kollégám volt egyszer, aki nyugdíj előtt volt kb 10 évvel és már nem akarta a családját elköltöztetni Szombathelyről és hétvégén hazajáró volt. Több tucat embert megismertem, akik akkoriban béreltek, kettő volt 35 év felett közülük. A mostani arányokat nem tudom, de szerintem most is hasonlóak, hogy inkább a 30-35 év alattiak bérelnek, ők meg inkább elhúznának innen egyre növekvő számban.
Ha marad ez a gazdasági vonal, demográfiai trend és migrációs politika, akkor a bérleti piac át fog alakulni,  akár már 5-8 éven belül is érezhetően, ezt csak a vak nem látja, már elnézést a vakoktól, de ez egy szólás.
ha meg kinyitják a migrációt, akkor ott nagyon észnél kell lenni, mert egész épülettömbök is elszlömösödhetnek könnyen és akkor nem lesz őszinte a mosolya a tulajoknak ott és még kiadni is egy egyre szűkebb célközönségnek lehet ott, azt gondolom. Érdemes mondjuk Párizst megnézni ilyen szempontból, ahol egészen kritikusan fontos a jó lokáció kiválasztása.
Spiller 2025. 08. 28. 16:48
Előzmény: #254981  Moka_Brikka
mindegyik ksh. 
FR73 2025. 08. 28. 16:18
Előzmény: #254982  nexthor
A szagértőknek nem erősségük a logikus gondolkodás. Sakkban biztos nem látnak 2 lépésre se előre.
nexthor 2025. 08. 28. 16:15
Előzmény: #254976  tihamer
"Az Otthon Start erre egy hatalmas lapáttal tesz rá, hiszen a mostani bérlők közül várhatóan több ezren, ha nem több tízezren vesznek majd saját lakást, amivel a bérlői kereslet jelentősen csökkenni fog."
Ezt már több helyen is olvastam a szagértőktől. Azt nem értem hogy ezek mivel számolnak, kitől veszi meg a lakást a mostani bérlő?
Ha egy befektetőtől aki bérbe adta korábban, akkor 1 bérlővel kevesebb, de egy kiadó lakással is kevesebb, azaz nem változik semmi kereslet/kínálat oldalról. Ha egy tulajdonostól, akinek 1 db ingatlanja van és benne lakik, akkor a korábbi tulajnak nem lesz lakása, azaz bérelnie kell. Ha ő is vesz helyette, akkor visszakanyarodunk oda, hogy ő kitől veszi meg helyette a lakást, befektetőtől? Akkor megint csak -1 bérlő -1 kiadó lakás a változás a piacon.
Maximum akkor csökkenti ez jelentősen a keresletet a bérleti piacon ha nagyrészt olyan lakásokat vesznek meg a korábbi bérlők amik eddig nem voltak kiadva és nem lakott benne senki. Erre számítanak a szagértők? Azt gondolnám, hogy ilyen tranzakcióból aránylag kevesebb lesz.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 28. 15:31
Előzmény: #254978  Spiller
Csak belinkeltem a hivatalos statot. Ez nem ksh :)
-
Paycheck to paycheck ott is elegge jelen van. Ezert is van egyre tobb penzugyi tudatosagot szolgalmazo youtbe csatorna is. Egyre nagyobb az igeny, hogy ezen valtoztassanak. Nem veletlenul olyan sikeres Dave Ramsey kint. Csak hat ez nehez ut. Erdekes hallgatni, amikor nagy keresetuek is honaprol honapra elnek…

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók