Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2025. 07. 22. 11:21
Ennek fenyeben különösen vicces a nemzetmento kormanyunk lufifujasa...  Jol elokeszit egy usahoz hasonlo 2008 elotti ingatlanvalsagot itthon. Mintha lecopyzna az ott tortenteket. 
A BYD elcsúsztatja 2026-ra a sorozatgyártás elindítását a szegedi gyárban, és legalább két évig alacsonyabb kapacitással tervezi működtetni az üzemet. 
A munkanelkuliseg es emelkedo ingatlanarak kivalo osszeallitas. Kiváló. 
https://www.portfolio.hu/uzlet/20250722/csuszik-a-byd-szegedi-gigaberuhazasa-a-vartnal-kevesebb-autot-gyarthat-nalunk-a-kinai-ceg-775739
Pistike12 2025. 07. 22. 11:17
Előzmény: #250578  riskmanagementisnice
Csokost a csok hitelest es az mnb hitelest sem lehetett kiadni. Megis mi lett. Irrelevans ez a tiltas ebben a kotnyezetben. Foleg ugy h bentlakast sem irjak elo🙂
riskmanagementisnice 2025. 07. 22. 11:13
Előzmény: #250577  Pistike12
Mondjuk kiadásra nem vehetsz lakást ebből a hitelből - de persze ha abból indulsz ki, hogy mindenki törvényt szeg, akkor ez a része is igaz.
De én is azt mondtam, hogy most jön még egy 15%-os emelkedés és UTÁNA, ha lesz lakásépítési program, stagnálás.
Pistike12 2025. 07. 22. 11:11
Előzmény: #250576  Pistike12
Es sokan ugy gondoljak most is - tobb szakerto is-, hogy a 3%os lakashitel nem fog arrobbanast csinalni. Aaaaa nem...
Kemeny 16millio ftot kell 50m ft hitelert kifizetni 20 ev alatt. Havi 66e ft, az atlagfizetes 15%a, egy par bevetelenek 7.5%a. Jelenleg ez max 5.5 evnyi alberleti dij.
Tehat 14 evnyi tiszta haszon 20 ev alatt ha egy fillertnem nonek az arak es az albi dijak . Valoban. Nem lathato az arrobbanas🙂🙂🙂🙂🙂
Jovore elsirjuk magunkat az arakon. 
Pistike12 2025. 07. 22. 11:05
Előzmény: #250573  Goldstein17
Ilyet ebben a topikban nem mondj, mert a vegen meg megtamadnak, hogy azt gondolod h 2023 2. feleben beszallasi pont volt a piacon. Pedig nem, mert csudakotveny. 
🙂
Törölt felhasználó 2025. 07. 22. 10:55
Előzmény: #250571  MethYou

nekem az volt a tapasztalatom, hogy mindenkinek van vagy lesz ingatlanügylete -előbb vagy utóbb
ezért nem annyira lepődtem meg ha belebotlottan néha olyan magyarokba és külföldiekbe is, akik akkor is bejárogattak ingatlanirodákba, ha közel távol nem volt semmiféle ügyük, de építették a kapcsolataikat
volt néhány külföldi ügyfelem akik vettek tőlem, és az utána következő években ha itt voltak Pesten mindig felhívtak hogy hol vagyok és van e kedven és időm egy kávéra
és általában volt, és pont ugyan olyan elánnal faggattak a piacról, mint mielőtt vettek
számos magyar is legalább félévente ugyanezt tette
minden ilyen meghívást örömmel fogadtam, mert cserébe én is kifaggattam őket arról ami engem érdekelt
MethYou 2025. 07. 22. 10:53
Előzmény: #250566  Zedisdead
Ez nagyon rendben volt és jó helyen. Egy lakáshoz képest jobb megtérüléssel, azért mentünk rá. 
Goldstein17 2025. 07. 22. 10:51
Előzmény: #250570  berlini
Aézrt a közelmúltról se feledkezzünk meg, bár tudom sokan tagadják, de 2022 végétől 2023 végéig jelentős reálérték csökkenésen ment keresztül az ingatlanpiac.
riskmanagementisnice 2025. 07. 22. 10:43
Előzmény: #250570  berlini
Tőlem ilyet még nem hallottál, én mindig áremelkedést vártam...
és most csak akkor, ha lesz komoly tételben lakásépítés és lesz kiadásra adóemelés.
ha ezek nem lesznek, akkor menni fog ugyanúgy tovább fel reálértékben is.
Ne poziból olvasd amit írok, hanem objektívan.
MethYou 2025. 07. 22. 10:41
Előzmény: #250564  Törölt felhasználó
Most aztán jól megmondtad, hogy nem lehetek sikeres:) De amikor egy bizonyos helyen keresel lakóingatlant, akkor sajnos azzal kell tárgyalni, akinél az áru van. Ezen nehezen segít az - amúgy jó - ingatlanos ismerősöm.
berlini
berlini 2025. 07. 22. 10:34
Előzmény: #250551  riskmanagementisnice
jók ezek a csipőből való tüzelések, hogy előbb vagy utóbb már nem lesz reálértékben ingatlanáremelkedés.
Kár hogy eddig ritkán erős válság mellett jöttek csak be.
Pedig volt itt Covid (2020-ban először lakásár csökkenés de a teljes évre növekedés)
Igaz 2008-2013 között ez az előrejelzés bejött volna. (Igaz senki sem jelezte előre.)
Most ezt a világválságot várod?
Mondjuk Trump mindent megtesz, hogy bejöjjön, de ő sem mindenható
Törölt felhasználó 2025. 07. 22. 10:32
Előzmény: #250566  Zedisdead

vannak amik igen
de érdemes azt is tudni, hogy egy jó kiállású üzlethelyiség körül ezerrel profibb játékosok keringenek, mint egy tetszetős lakás körül
beleértve az üzlethelyiségekben gyakorlott ingatlanosokat
Törölt felhasználó 2025. 07. 22. 10:22
Előzmény: #250565  Goldstein17

persze
mint ahogy egy ingatlanos sem lehet egyetlen ügyfele felé sem definíció szerinti feltétlen bizalommal
így szép és kerek
merthogy az ingatlanpiaci ügyletek 1%-ban műszaki kérdések, 99%-ban emberi játszmák sorozata
Atti 2025. 07. 22. 10:16
Előzmény: #250544  riskmanagementisnice
A lakás kiadás már adózott 25%-ot.
Pont 20 éve fizettem ennyit.
Szerintem ne féltsd a lakás tulajokat.
Túlélik.
Zedisdead 2025. 07. 22. 10:06
Előzmény: #250562  MethYou
nem is gondoltam volna, hogy az üzlethelyiségek is ennyire mennek
Goldstein17 2025. 07. 22. 10:06
Előzmény: #250564  Törölt felhasználó
Vételnél még csak egyszer vettem igénybe ingatlanos "segítségét", akkor is csak azért mert értésemre adta, hogy az adott ingatlannál másképp nem rúgok labdába. Eladások során, ügyes szűréssel, végül szert tettem ilyen személyre, bár a magyar piacon ingatlanossal szembeni tökéletes bizalom definició szerint nem létezik.
Törölt felhasználó 2025. 07. 22. 10:01
Előzmény: #250562  MethYou

kemény pálya mi?
.
egy sikeres embernek van pl jó és bejáratott könyvelője, fogorvosa, ügyvédje, és fodrásza
na és jó és bizalmi ingatlanosa
mindegyikért tenni kell, nem jár csak úgy alanyi jogon
DavidCamp 2025. 07. 22. 09:53
Óriási csavar az Otthon Start részletszabályaiban: sokan hiába reménykedtek, bezárult a kiskapu. A program alapfeltételei változatlanok az eddig tudottakhoz képest: az állam maximum 50 millió forintos, legfeljebb 3 százalékos fix kamatozású kölcsönt biztosít maximum 25 éves futamidőre. A hitelt egy személy csak egyszer veheti igénybe, amennyiben a kérelem benyújtásakor és az azt megelőző tíz évben nem rendelkezett saját tulajdonú belterületi lakóingatlannal. Nem vehető igénybe a hitel, ha a kinézett vagy épp épülő ingatlan négyzetméterára meghaladja a 1,5 millió forintot. A megvásárolni vagy építeni tervezett lakás bekerülési/forgalmi értéke legfeljebb 100 millió forint lehet, egylakásos épületeknél maximum 150 millió forint. Az ingatlan vételára pedig legfeljebb 20 százalékkal térhet el a bankok által megállapított forgalmi értéktől.Igazolni kell, hogy a megvásárolt lakás eladója, vagy az építtető nem közeli hozzátartozó, cég esetében pedig nincs tulajdonrésze sem az igénylőnek, sem hozzátartozójának. Magyarul nem lehet rokontól vásárolni - azaz bezárták az általunk korábban említett kiskaput.A tervezet több kivételt is meghatároz a tulajdonlási szabály alól. Nem minősül kizáró oknak, ha az igénylő olyan ingatlanban rendelkezett tulajdonjoggal, amelynek vételára nem haladta meg a 15 millió forintot, vagy ha olyan belterületi lakóingatlana volt, amelynek lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte. Szintén kivételt jelent, ha az igénylő haszonélvezettel terhelt lakóingatlannal rendelkezett, amelyben a kérelem benyújtásakor is haszonélvező lakik. z igénylőknek számos feltételnek kell megfelelniük: büntetlen előélettel kell rendelkezniük, nem lehet 5000 forintot meghaladó köztartozásuk, és közmunkásként nem nyújthatnak be kérelmet. A jogszabálytervezet szigorúbb előírásokat tartalmaz az igénylést megelőző 180 napra vonatkozóan.A kétéves társadalombiztosítási jogviszonyba beszámítható a tanulói és hallgatói jogviszony is, de az igénylést megelőző 180 napba nem. Külföldi tb-jogviszonnyal is lehetséges az igénylés. A kétéves folytonos tb-jogviszonyban legfeljebb 30 napos egybefüggő szünet megengedett, hallgatói státusz esetén ez hat hónap, de a szünetek nem számítanak bele a kétéves időtartamba. Nem jogosult a kölcsönre az, akit az igénylést megelőző három évben valamely állami lakástámogatási programban vissza nem térítendő támogatás vagy kamattámogatás visszafizetésére köteleztek. A szerződéskötést követően öt évre az állam javára jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a kölcsönösszeg 20 százalékának erejéig. Ezen időszak alatt tilos az ingatlant lebontani (kivéve természeti katasztrófa esetén), elidegeníteni, harmadik személynek használatra átadni, haszonélvezeti jogot alapítani vagy lakáscéltól eltérően hasznosítani. A folyósító hitelintézet legfeljebb 30 ezer forint díjat számíthat fel a kölcsön igénylésével és folyósításával kapcsolatban, nem számítva az értékbecslés és a helyszíni szemle díját. Ez a limit akkor is érvényes, ha az igénylő ugyanannál a banknál piaci lakáshitelt is felvesz. Ha két különböző bank folyósítja a támogatott és a piaci hitelt, a támogatott hitelt csak a piaci hitel folyósításának igazolása után lehet folyósítani.A bankoknak a hitelbírálatra 30 nap áll rendelkezésre, építkezés esetén 60 nap, nem számítva a 10 napos hiánypótlási időszakot. A hitelintézetek a folyósított Otthon Start hitelek után otthon építése esetén 80 ezer forint, vásárlás esetén 40 ezer forint egyszeri költségtérítést kapnak.A kamattámogatás mértéke az ÁKK Zrt. által közzétett, a megelőző három hónapban tartott ötéves államkötvény-aukciók átlaghozama 110 százalékának 1 százalékponttal növelt értéke és az ügyfél által fizetett legfeljebb 3 százalékos kamat különbözete. Az ügyleti kamat ötévente változhat.A kamattámogatást vissza kell fizetni, ha az igénylő valótlan adatokat adott meg és jogosulatlanul jutott hozzá a kölcsönhöz. Építkezésnél elveszhet a támogatás, ha a támogatott eláll az építési szándékától, vagy ha egy éven belül nem igazolja a munkálatok megkezdését, illetve hat éven belül nem mutatja be a használatbavételi engedélyt. A büntetés mértéke ezekben az esetekben a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpont. Ha az öt év alatt a fenti korlátozások valamelyikét megszegik, vissza kell fizetni a kamattámogatást. Részleges elidegenítés esetén a büntetés és a kamattámogatás megszűnése csak az érintett részre vonatkozik. Nem minősül a tilalom megszegésének, ha öröklés révén szerez harmadik személy tulajdonjogot vagy haszonélvezeti jogot, illetve ha közérdekű használati jogot alapítanak az ingatlanra.
MethYou 2025. 07. 22. 09:49
Előzmény: #250482  Zedisdead
Túl vagyok pár ingatlan megtekintésen és ajánlaton az elmúlt hetekben. Tettünk kezdő ajánlatot üzlethelyiségre irányár -6 %-on és ugyanez volt, hogy az ingalanos nem mutatja addig, amíg ez az alkudozás le nem zárul. Mert, hogy ő minket, vevőket véd. A vicc az volt, hogy közben a tulajnál közvetlenül is mentek az ajánlatok. Végül az irányár felett + ingatlanos jutaléka kellett volna már fizetni. Egy pedig még irányár felett is ajánlottam volna, de az ingatlanos meg megkerülők sem segítették az üzletet. A lényeg, hogy sok a tróger tényleg, de ha náluk van épp az a portéka, akkor ez van. Értem én, hogy biodíszlet vagyok, meg van már terv, de leginkább az eladót érzem átverve. Ezek után egy ügyvédi munkadíj pláne vicces az ingatlanos jutalékához képest.
riskmanagementisnice 2025. 07. 22. 09:48
Előzmény: #250559  Goldstein17
Országos számokat írtam, és igen, ha ez be lenne vezetve, akkor 2-3 évig kb ez lenne a hatása - nyilván nem örökkön örökké.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek