Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibi123 2025. 07. 21. 23:05
Előzmény: #250518  DaGi
Én a TB jogviszonynál vesztem el, a nejemnek volt kb 8 hónap kihagyása úgy, hogy közben fizettük a 10e valamennyi eü hozzájárulást és a minimálbér után a nyugdíjjárulékot megállapodás alapján. Van egy sejtésem, hogy a munkaviszonyra gondoltak és nem az ilyen egyéb befizetésekre. Ebből majdnem fél év belelóg a 2 év TB-be, illetve neki 3 ingatlanban van tulajdonrésze, de legmagasabb rész is csak 30%. 
Kíváncsi leszek, hogy jogosult lesz-e vagy valamelyik feltétel alapján kizárják.
NatoshiSakamoto 2025. 07. 21. 22:57
Előzmény: #250518  DaGi
A teljes szövegben van olyan, hogy nem élhet benne harmadik fél, ugyanakkor nem várják el a beköltözést, wtf? :)
Tehát nem lehet kiadni, de be se kell költöznöm…
Moka_Brikka 2025. 07. 21. 22:31
Előzmény: #250516  Zanza2
Sajnos nem igy van :( A lenti ai valasz is feluletes, es tobb szempontbol is felrevezeto. 
Zanza2 2025. 07. 21. 22:25
Előzmény: #250515  Zanza2
EU-s pénzek ellopása - ezek voltak a lehnagyobb tételek -  ráadásul az EU ügyészségre, bíróságra tartozik, ott szerintem nincs elévülés.
Zanza2 2025. 07. 21. 22:21
Előzmény: #250513  Tibi123
Nagy tételű sikkasztásnál akár 20 év is lehet, és a visszafizetési kötelezettség nem is évül el, Ptk. alapján perelhető.
"A közpénz lopás, vagyis a sikkasztás büntetőjogi elévülése a büntető törvénykönyvben (Btk.) meghatározott időtartam alatt következik be. Ez az elévülési idő a cselekmény súlyától, a büntetési tételtől függ. A sikkasztás elévülése tehát nem egy egységesen meghatározott idő, hanem a cselekmény minősítésétől függően változik.A Btk. szerint a cselekmény elévülése a büntethetőség megszűnését jelenti, azaz az elkövetővel szemben nem lehet büntetőeljárást indítani, vagy ha már folyamatban van, azt meg kell szüntetni.Az elévülési idő számítása a cselekmény befejezésének napjától kezdődik. Tehát, ha valaki sikkasztást követ el, és az elévülési idő lejár, akkor az elkövető büntetőjogi felelősségre vonása már nem lehetséges.Fontos kiemelni, hogy az elévülés nem jelenti a kár megtérítésének kötelezettségét. Az elkövetőnek a kártérítési felelőssége fennmarad, és polgári peres eljárásban a károsult követelheti a kár megtérítését, függetlenül attól, hogy a büntetőjogi elévülés bekövetkezett-e. Az elévülési idők röviden:
  • Bűncselekmények:Az elévülési idő a büntetési tétel nagyságától függ, általában 5, 10, 15 vagy 20 év lehet.
  • Közpénz lopás:A sikkasztás elévülési ideje a cselekmény súlyától függ, és a Btk. határozza meg." (Google AI)
DaGi 2025. 07. 21. 21:46
Előzmény: #250511  Pistike12
Ez vajon izomman, vagy fatfire?
Tibi123 2025. 07. 21. 21:41
Előzmény: #250511  Pistike12
Ha bejön az EPPO, az EU ügyészség, akkor az lesz a kérdés, hogy elévültek-e vajon a korrupciós ügyek? Az utóbbi 2-3 évben nem nagyon jön EU pénz és a chat gpt szerint 5 év sajnos csak az elévülés. Még egy fidesz ciklus és mind ártatlan lesz (mert EU pénzek már csak csordogálnának, sőt még akár nettó befizetők is lennénk, de nem a fejlettségünk okán sajnos) , ha jönne az EPPO, akkor is. Ha igaz az 5 elévülés.
Freszelés 2025. 07. 21. 21:39
osszefoglalom: ha a vevo all el akkor bukta a penzet. ha az elado/ugynok all el, akkor csak siman visszaadja es ennyi. csak ezt te 5 bekezdesben irtad le.
ez nem korrekt eljaras. ugyeskedni probalsz csak, kockazatot csak a masik viseljen, ugye? ha ilyen jon szembe, akkor sarkonfordulok.
Pistike12 2025. 07. 21. 21:23
A kisNERes tipikus mintapeldanya, akik felviragoztatjak Magyarorszagot. Adocsalas, cegcsodbevitel, ujlengyeli ceg asszony neven. 400 millios EUs tamogatas. Ami kell... Nem csodalom h feszult a draga, mert ha mefszunik a zse, az asszony mast fog leszopni, o meg mehet vissza, napszamosnak, ahova valo. 
https://hvg.hu/itthon/20250721_tisza-part-szimpatizans-abadszalok-mezotur
Tibi123 2025. 07. 21. 21:00
Előzmény: #250505  Törölt felhasználó

Nekem ha ilyennel jöttél volna, ilyen szókavarással úgy elhajtalak, páros lábbal, hogy arról koldulsz. Ha foglaló, akkor írd azt, hogy foglaló, nem letét meg zálog vagy akármi. Ügyvédet is rúgtam már ki adásvételnél, mert letöltött a netről egy sablont, ami tele volt ismétléssel és jó eséllyel megszívtam volna később, mert korábbi eladás is volt és így adó és illeték kiegyenlítést. Még ott üvöltött velem, hogy fizessek ki neki 10e forintot a "munkájáért". A google megtalálta a szó szerinti eredetit és adtam neki 500ft a nyomtatásért és mondtam neki, hogy még így is túlfizettem valószínűleg, de pereljen be ha akar. Azóta se tette meg. A f.szom ingatlanosnak volt a pereputtya, de vállalati jogász volt, csak jól jött volna neki a potya pénz és hogy már több ilyent kötött és mindenkinek jó volt eddig. A sok igénytelennek persze, hogy jó volt, aztán meg néznek, hogy a mancika a hivatalnál mit kutyul össze a zavaros és nem átlátható szerződés miatt.
Engem egyszer akart csőbe húzni talán hasonló foglaló, letét, akármivel egy ingatlanos. Vidéki ház volt, jött egy katona család, a férfit áthelyezték, de komplikált volt a helyzet. A férfi egyenes, karakán ember volt, elmondta, hogy mi a helyzet, lehetséges, hogy válnak, de ez nem érinti a költözését, mert áthelyezték, viszont van valami hitel vagy hitel támogatás amit nem kaphat meg. Az idő szorítja és jó eséllyel menthető a házassága, de csak 500e forint foglalót tudott volna adni, nem kockáztathat többet. Az ingatlanos furcsán erőltette, hogy fogadjam el, de nem értettem, hogy miért viszon volt egy rossz érzésem. A vevő egyenes ember volt, inkább az ingatlanos viselkedett furcsán, de akkor még nem tudtam, hogy ebben mi lett volna a bukó. Az, ha aláírja a vevő a foglalós papírt, akkor az ingatlanost már ki kell fizetni, 600e forint felett volt a sikerdíja. Tehát még én rakjak bele pénzt, ha a vevő visszalép és a legszebb, hogy az ingatlanosok ilyenkor mossák a kezüket, hoztak vevőt és nem hoznak ilyenkor "ingyen" második vevőt. Kössek új szerződést, ha akarok. 
Ezt nekem később egy másik ingatlanos mesélte, hogy voltak ilyen balhék alacsony foglalónál, de szerintem manapság se árt erre odafigyelni. Nem tudom a te foglalós vagy akármi szerződésed után is járt a jutalékod? 
gyula1971
gyula1971 2025. 07. 21. 20:55
Kis csoda Pestszentimrén.-Eladó családi ház Kerékkötő út, Budapest, XVIII. kerület
Eladó családi ház Kerékkötő út, Budapest, XVIII. kerület - Ingatlannet.hu
Törölt felhasználó 2025. 07. 21. 20:52
Előzmény: #250507  Freszelés

ha nem fogadta el az ajánlatot az eladó, akkor egyszerűen visszakapta a pénzt az ajánlattevő
olyan esetről nem tudok hogy elfogadásra került az ajánlat írásban, de a szerződéskötéstől elállt az eladó
.
mivel ez az ajánlattétel és az elfogadó nyilatkozat úgy volt kialakítva, hogy az ingatlan adásvételi előszerződés tartalmi és formai követelményeinek egyaránt megfelelt, ezért ebben az eladói elállási esetben az ajánlattevő ezzel az teljes bizonyító erejű érvényes előszerződéssel bírósághoz fordulhatott volna az ajánlattevő, és bíróság rövid úton létre hozta volna a végszerződést
.
ezt mindig mindkét félnek alaposan az első találkozáskor a szájába rágtam, majd többször megismételtem az efféle oktatást, többek között ez volt az egyik oka annak hogy aki kezdetben óvakodott is az ilyenfajta pénzátadástól és ajánlattételtől, végül mindegyik kivétel nélkül megtette
.
attól félhetett ugyan, hogy én lelépek a pénzével, de pár százezer forinttal nem jutottam volna messze
hallomásból tudok ügyvédről aki többszázmilliós letéttel kereketoldott és a világ túloldaláig jutott, de voltak akik csak magyar börtönbe
.
van még kérdés?
ha van jöhet holnap folytathatom a felhomályosítást
Freszelés 2025. 07. 21. 20:17
Előzmény: #250505  Törölt felhasználó
ertem en h atneztek a jogaszok, es voltak akik ala is irtak kozuluk, de attol mert valamit nem neveznek ugy ahogy, attol meg az az ami. szoval ha az egy az egyben letetszeru volt, csak nem volt ez a szo beleirva, akkor az bizony letet volt.
a kerdesem ennel egyszerubb: a hivatkozott helyzetben meghiusul az adasvet azert, mert az elado allt el tole, akkor o duplat fizetett volna vissza?
igen/nem.
csikano 2025. 07. 21. 20:14
Előzmény: #250499  Törölt felhasználó
Hahaha nem magasztalom fel, mert jobb lakás, de hagyjuk is.
Még annyit, hogy biztosíték? Ingatlanos nem kezelhet pénzt a törvény szerint. 
Mondjuk egy forintot nem adnék az biztos. Annyira, de annyira nem ezen a földön éltek......
Törölt felhasználó 2025. 07. 21. 20:12
Előzmény: #250501  Freszelés

ezt a pénzt foglalónak nevezni nagy butaság lenne, igen nagy
.
valójában ez egy letét, és a letét szót hagyta ki a szövegezésből az ügyvéd, mert letétkezelésre pénzintézet vagy ügyvéd volt csak jogosult, legalábbis akkoriban
.
ezért csak az ennyimegenyi pénzt átvettem, ekkor és ekkor ettől és ettől, majd a lehetséges forgatókönyvek szerinti sorsával  folytatódó volt a szöveg
legalább 10 jogvégzett ügyfelem is adott át így pénzt nekem, és írta alá az általam javasolt szövegű vételi ajánlatot
többek között az az ügyvédnő is aki rajtam keresztül vett ügyvédtől ügyvédi irodát ahova a felújítás után több mint három észre beköltöztem a kisszobába ügyezni
az eladó ügyvédnek én mondtam tollba az elfogadó nyilatkozat szövegét a saját kezével írta a hátoldalra, és így az ő nyilatkozata teljes bizonyító erejű irattá vált
az eladó ügyvédnő az Orbánnal egyidős speciális területre szakosodott ügyvéd volt, az összes ilyen ügyben ő képviselte addig a fideszt, és azért adta el az irodáját, mert olyan jelentős állami - fideszhatalmi szempontból kiemelt fontosságú -  hatóság főnökévé lett kinevezve akkor, hogy csak na, és nem lehetett tovább ügyvéd
Spiller 2025. 07. 21. 19:51
Volt egy nagy cég hozott egy kiscsajt aki azt mondta nagyon tetszik neki a hely, mondta ügynök írjunk szándéknyilatkozatot. Mondom inkább foglaló 1 guriga 1 hétre, ha nem akkor bukta. Mondta nem nem az iroda ügyvédje... Mondom csak gondolkodjon kicsit minden szerződés és törvény lényege a nyalóka és a korbács. Mi van ha nem veszi meg?  Van valami retorzió vagy anyagi kényszer?   Higgyem el..  ok, Pont külföldre mentem ok addig úgy sem árulom.. persze nem vette meg arca alapján mondtam a nőnek ez a libacsek csak lefoglalgat valakinek 5-6 ingtlant. 1 órát hajtogatta ő még ilyet soha.. 
Spiller 2025. 07. 21. 19:43
Előzmény: #250496  Törölt felhasználó
A leírás jellemző, tipikus ügynök aki túlértékeli képességeit valami nagy kártyának gondolja magát .  Ezért nem adtam soha kizárólagosságot egyiknek sem ha eladtam. 
 Ha venni akartam és érdekelt az ingatlan és a leírás szerinti arccal találkoztam akkor kis munkával elértem közvetlenül az eladót és az eldöntötte fizet vagy sem.    Tény, több ingatlant adtam el magam mint az ügynökök. Kb 3 fele lehet osztani az ügynököket, szorgalmas hozzáértő esetleg nem annyira hozzáértő de nagyon lelkes, szorgalmas ügyeskedő, lusta és nagy arcú. Minden hétfőn  11-13óra között sistergett a telefonom hívogattak az ügynökök a feladott hirdetésem alapján.  Ugyanazok a dumák, éppen ilyet és éppen ott akarnak a vevői. Volt amelyiknek mondtam, várjon kitalálom és elmondtam pont ott pont azt keresik. Honnan tudtam? Mert maga a 12. aki ezzel a szar dumával jön.  Mondtam ok, jöjjön hozza a vevőt ha tetszik neki foglalózás előtt kötjük a szerződést ráteszek +0,5%ot.   Mindegyik csak szerződést akart kötni mert a főnökeik belengedték ha nincsenek új szerződések akkor ki lesznek rúgva.  Általában 3 céggel kötöttem szerződést, egy területi nagy céggel egy országos/nemzetközi nagy céggel és egy területi kicsi lelkessel, előtte megnéztem a weboldalát. Persze úgy, hogy én is árulhatom és megadtuk a minimál árat amiért eladhatom.   Volt olyan a vigéc saját ismerősét hozta megnézni, eltérő időben magázódva jöttek majd együtt tegeződve mentek és nem írta fel az adatait. Pont utánuk mentem a közértbe. Volt olyan hívott ügynök "pont ott pont olyan.."  mondom tudja mit, nem kötök szerződést de ha hoz embert természetesen kifizetem adok 1 hetet. Tényleg hozott 2őt és letelt a hét de az egyik megvette, természetesen kifizettem.  Volt olyan az volt az érzésem a sügér visszatartja a a vevőket az ingatlanomtól mert vagy valakinek tartogatja vagy előtte valamit el akar  adni. Általában utánanézek mennyi idő alatt kerül fel az ingatlanom a vigéc weboldalára Ha egy hét alatt sem sikerül akkor könnyes szemmel elbúcsúzunk.  Szóval mint mindenben itt is megvan a szortiment.  
Freszelés 2025. 07. 21. 19:28
Csak mert kinézem én az ügyeskedő lacibetyárokból, hogy ha a vevő állna el a dologtól, akkor keresztet vethet a "biztosítékra", de ha az eladó és az ügynöke, akkor meg "ja hát ez kérem nem foglaló volt, hanem csak úgynevezett biztosíték".
Freszelés 2025. 07. 21. 19:25
Előzmény: #250499  Törölt felhasználó
a biztosíték szó helyett nem foglalót szerettél volna írni? gondolom nem véletlenül nevezted úgy ahogy.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek