Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 2025. 05. 15. 15:12
Előzmény: #246218  Goldstein17
Megnéztem a lakást az Observatorynál, 349 000 euroért hirdetik, 96 nm 20 nm terasz 50 nm kert, ami körül 2 m magas sövény van. 2008-ban épült társasház hatalmas parkban (két épület van a kertben. Jelenleg 1600 euroért van kiadva, a közös költséggel együtt, ami magas, 350 euro, állítólag a kertész miatt aki a saját kis kertet is kezeli. Ezt a tulaj fizeti, így nettó 1250. A  fűtés egyedi, ezt természetesen a bérlő fizeti, 130 euro átalány.
Moka_Brikka 2025. 05. 15. 15:09
Előzmény: #246215  riskmanagementisnice
Ennek a csillaghegyi lakasnak a hirdetesi ara korabban +5 millio volt legalabb, es szerintem mar tobb honapja hirdetik. El tudom kepzelni, hogy itt lehet probalkozni alkuval. Azt hiszem 2024-ben is lattam ugyanilyen lakast a com-on, az akkor 120-130 kozott volt hirdetve emlekeim szerint.
 https://ingatlan.com/34607014
Goldstein17 2025. 05. 15. 15:03
Előzmény: #246216  riskmanagementisnice
Látom már rákosborzasztón a lakás dzsungelben is szépen alakulnak az árak. Ide költözhet a gazdag magyar firézni:)))
FatFIRE 2025. 05. 15. 14:22
Előzmény: #246209  berlini
Csupán annyit nem vettél észre, hogy az egy másik hozzászólás, egy másik ember és egy másik történet. 
De nem csodálkozom, nemrég itt már az is bővebb kifejtést igényelt, hogy ha valakire azt mondjuk, hogy okos, vagy ügyes, azt nem biztos, hogy példaképnek tekintjük. 
riskmanagementisnice 2025. 05. 15. 14:13
Az elmúlt pár hónapból ha van bárkinek tapasztalata a reális alku lehetőségeket illetően a jó minőségű (nem új, de újszerű, felújított), n+2 vagy n+3 szobás, 65-85 nm-es, 130-180 milliós lakásokat illetően, azt megköszönöm, ha megosztjátok. 
Budapest, nem belső budai kerületek és nem bulinegyed.
Tehát III, IV. XIII. XIV., XI., XXII például.
tihamer
tihamer 2025. 05. 15. 14:11
Előzmény: #246211  tihamer
"Tavaly körülbelül 170 ezer magánszemély vallott be bérbeadásból származó jövedelmet, de sokan közülük magánszemélyeknek adtak ki lakást, ezekről az ügyletekről a NAV-nak nincs automatikus tudomása – "
berlini
berlini 2025. 05. 15. 13:24
Előzmény: #246184  Placi82
Azt gondoltam, időhiány miatt nem válaszolsz, de ma is rászántad az időt, hogy letrolloz másokat.Igy újra (harmadszorra) felteszem mindkét kérdést:

Ezek voltak:
"Leirnád röviden, hogy szerinted, hogyan fog minden a helyére kerülni?
És legfőképpen mikor."
Valamit állitottál, amit egy fórumon (ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek) nem árt, ha indokolsz, érvelsz.
berlini
berlini 2025. 05. 15. 13:13
Előzmény: #246201  FatFIRE
Mielőtt reagálsz nem árt mégegyszer elolvasni, hogy más mire reagált.
 Ezt irtad:
"Ügyes volt, de azért hamar kiderült, hogy nem véletlenül ülünk különböző székekben."
tehát elhangzott az "ügyes" jelző
DavidCamp 2025. 05. 15. 12:48
Előzmény: #246197  FatFIRE

Vezetőt csináltam az illetőből, a cég fontos munkafolyamataiért felelt. Aztán úgy gondolta, hogy lenyúlja az egész értékláncot, amivel betársul egy tőkeerős befektető mellé, nekünk pedig marad egy kiüresített cégváz.
-----
Igy már értem, ez sajnos napjainkban is előfordul! Résen kell lenni. 
slash
slash 2025. 05. 15. 12:32
Előzmény: #246202  Placi82
Laci: amit leírtál az úgy volt. Jó gyerek vagy de dühöngő negyvenes vagy jelenleg. Én is voltam ebben az életszakaszban. Nem akartalak megbántani de "sok" vagy néha. Ennyi. Amúgy ma én is hűlye vagyok így elvonulok Xis módra egy kis pihenőre. :-)  Felbasztak (tényleg) a lakásaim itt ez a baj, ott az a baj, ömlik ki a della. ennyi. csók. :-) 
Bandita 2025. 05. 15. 12:14
Előzmény: #246200  slash
Az emberben van tartás. 
Vagy nincs.
Gondolom térkő pakolás előtt nem lehetett megejteni a telefonokat. 
De ez a magánügyed. 
Mások azt szokták mondani, hogy fiatal voltam, kellett a pénz.
Mondjuk nem 5 tonna kézi átpakolása után it-s poziban, jellemzően más munkakörben, de az is szopással jár gyakran.
FatFIRE 2025. 05. 15. 12:13
Előzmény: #246202  Placi82
Az ajánló nagyon jó, kötelező olvasmánnyá kellene tenni. Kamaszként olvastam először, semmit nem fakult a fénye. Akkoriban a szüleimmel és anyám tesójával sokat beszélgettünk értékekről, morálról, célul kitűzhető belső nemességről, a mai napig hálás vagyok nekik érte. De ezeket a gondolatokat ma az emberek többsége nemhogy befogadni nem képes, még csak nem is érti...
Bandita 2025. 05. 15. 12:10
Igen, jogos, az ügyest arra írtad, aki megpróbált szétlopni. 
A lényegen nem változtat, szerintem.
Placi82 2025. 05. 15. 11:56
Ha elfogadsz egy tanácsot ez a trollt sokadik  nickneven mar, bizony enged el..... Ignoráld én is azt teszem... 
Komoly eset..... :) 
Placi82 2025. 05. 15. 11:53
Előzmény: #246193  FatFIRE
Ajánlom figyelmedbe Schopenhauer Életbolcsesseg című művet....
Ott van egy ide vonatkozó rész a meg nem érdemelt jót adsz, és  segítséget valakinek az nem hálát, hanem gyűlöletet ébreszt az adott átlagos illetőben.... Az emberek 99%nak tényleg ilyen a pszichológiaja......
Itt van élő példanak a fórum is, most ne menjünk messze, Slashnek adtam anno egy olyan tanácsot hogy a felesége által örökölt 3ik kerületi házat, ahol az após osszeallt egy új eletarssal annak hogy neki fog  majd menni, meg végrendeletet megtamadjak. Az após halál után??? Na az érdekes lett volna, beszamithatisagot bizonyítani, de az ügyvédek jól kerestek volna Slash gyereken 10 évig mire másodfokú ítéletet hoz. 
Én mondtam, és adtam neki tanácsot hogy ne támadjon neki mint bolond tehén a borjanak s ne fenyegetőzzon, hanem szépen beszéljen a vénasszonyal és megegyezésre torekedjen, mert lehet a vénasszony már jobban felkészült mint ő azt gondolja, és nagy hibát követhet el,  lenezi..... és ráadásul birtokon belül  van az após  eletarsa.!!! ....szoval valószínűleg járni fog neki 10ev bíróság után is a ház  1/3a  és még a 10 milliós ügyvédi és perkoltseget is fizetheti Slash  2  szívinfarktus után..... 
Szépen megkoszonte akkor,  kedvesen, elgondolkodott rajta, gondolom azóta már saját zsenialitasanak tudja be,😉😉, sőt az ő ötlete volt....:)) most meg beszol g..ci módon.....((Hát adjon ezeknek tanácsot a Radai hohér.:)))) 
Ha jól emlékszem Slash forumtárs megosztott ugye volt ez anno   99% ban, ha rosszul emlekszem a személyét illetőben akkor elnézést... De így pár hónap elteltével őreá emlékszem. Na szóval, ezért is van elegem az emberekbol...
Jó, hogy te nem csomorlottel meg, persze vannak korrekt emberek is, csak túl kevesen vannak sajnos... 
A többségük nem az.... 
FatFIRE 2025. 05. 15. 11:45
Előzmény: #246199  Bandita
Valamiért rendszeresen olyan kijelentéseket adtok a számba, amit nem mondtam, az ügyes szó el sem hangzott. Megdicsértem, amiért felmondott.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek