Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash
slash 2025. 05. 15. 11:43
Előzmény: #246199  Bandita
Balek, mi? Válság volt, Tesó. Otthon az asszony meg az éhes purdék a panelben. Hazamentem, felhívtam pár embert akikkel ma szóba se állnék és másnapra volt melóm. Elég sok fasságot írsz mostanában ezt is tegyük azok mellé.  
Bandita 2025. 05. 15. 11:06
Előzmény: #246197  FatFIRE
Dehogy volt ügyes, balek volt.
Ha másnap felmondott, miért nem ott akkor? Persze előtte szétszopatta magát 8 tonna odébb pakolásával. 
Ügyes, ja.
Ecnedam
Ecnedam 2025. 05. 15. 10:47
Előzmény: #246195  slash

Nekem a kedvenc mondhatom a munkaszerződésemben: ...és amire a felettesem utasítást ad. Természetesen ebbe elég sok minden belefér. Szellemi munkakör.
De nem szokott baj lenni szerencsére mindenki tudja meddig terjed a "dolga"
FatFIRE 2025. 05. 15. 10:46
Előzmény: #246194  DavidCamp
Vezetőt csináltam az illetőből, a cég fontos munkafolyamataiért felelt. Aztán úgy gondolta, hogy lenyúlja az egész értékláncot, amivel betársul egy tőkeerős befektető mellé, nekünk pedig marad egy kiüresített cégváz. Ügyes volt, de azért hamar kiderült, hogy nem véletlenül ülünk különböző székekben... 😂
slash 
Jól tetted, ott kell hagyni az ilyeneket.
tihamer
A szükséges távolságra ügyelünk, ivászat sincs. A házinyulak időnként lelkesen támadnak, de egy cégtulaj eleve előkelő helyen szerepel a gyengébb nem kívánságlistáján.
tihamer
tihamer 2025. 05. 15. 10:06
Előzmény: #246193  FatFIRE
Mindig meg kell tartani a két lépés távolságot szvsz.
Saját tapasztalat.
A bérlőkkel is jóban vagyok, jó kapcsolatot ápolok. Viszont nincs mély kapcsolat (nők) és nincs ivaszat, haverkodas (férfiak).
Miért?
Mert árthat az üzletnek.
👍
slash
slash 2025. 05. 15. 10:03
Alkalmazottként néha belefutsz hogy a vállalkozó munkáltatód illegális tevékenységekre használja a munkaerődet. 
Egyszer dolgoztam maszeknak IT munkakörben fent voltunk Budán a hegyen ott volt az iroda aztán a 
tulajnak megjött 5 raklap térkő amit lerakott a daru a kocsiról. "Te, ha már úgyis olyan jó nagydarab gyerek vagy, hordd már fel 50 méterre azt a pár ezer db térkövet a terepre.  Felhordtam. Másnap felmondtam. Még a tulaj is behívatott. Meg voltak sértődve. Otthagytam őket a gecibe. 
DavidCamp 2025. 05. 15. 09:35
Az egész céget? :) azt hogy? 
Nekem volt olyan hogy a céges teherautót adta el az egybites melós.
FatFIRE 2025. 05. 15. 08:58
Előzmény: #246181  Placi82
"Ha nem írtad volna hogy vállalkozó vagy, akkor a mentalitásodbol  már kiderült volna számomra, most rögtön .:) ......, Helyen van az eszed és a mentalitásod is.."
Vállalkozóként időnként belefutsz abba, hogy az alkalmazottad  illegális eszközökkel igyekszik csökkenteni a köztetek levő jelentős jövedelemkülönbséget... Az egyik az árút próbálja lopni, a másik a vevődet, a harmadik a know-how-t, de 2009-ben olyan is előfordult, aki az egész céget szerette volna... Előtte hol én, hol a feleségem 2 éven keresztül korrepetáltuk a gyerekét matekból (természetesen ingyen), így sikerült a felvételije is. Ez volt a hála... 🤷🏻‍♂️
guesswho 2025. 05. 15. 08:55
Előzmény: #246178  Murdoch
Nagyon jó ez is, nekem megvan papiron az 1908-as kiadás, különleges érzés forgatni
DaGi 2025. 05. 15. 07:57
Dh barometerrel mi van? Siman kesnek? Hetfon kellett volna megjelennie az aprilisinak.
Bandita 2025. 05. 15. 07:38
Előzmény: #246189  N0MAD
Ebben is igaza van, lesz.
És előre megmondta.
Nem érdemeljük meg...
N0MAD 2025. 05. 15. 06:54
Előzmény: #246185  berlini
ha jól értettem az a mondanivaló hogy "szerintem vannak anomáliák, sokminden nem jól van, valami valamikor történni fog, csak figyeljetek"
és komoly esélyt látok rá hogy igaza is lesz. De majd kijavít ha félreértettem.
DavidCamp 2025. 05. 15. 06:33
Előzmény: #246174  Bianco
Gyakorlatilag igen, 2.ker és Solymár már összeért, lassan hozzá csatolják..:) Már megy nálunk a szóbeszéd, hogy ki hogyan oldja majd meg. 
Bandita 2025. 05. 15. 05:54
Előzmény: #246184  Placi82
Azt tudtam, hogy te megírtad előre, nem volt kérdés.
Mindent, is.
Átlátsz a pályán, észreveszed a mintákat meg azok hiányát is.
slash
slash 2025. 05. 15. 05:29
Előzmény: #246181  Placi82
"De már elegem van az emberekbol......
Nekünk is belőled.  
berlini
berlini 2025. 05. 14. 23:30
Előzmény: #246184  Placi82
Két kérdést tettem fel, de egyikre sem kaptam választ. 
Ezek voltak:
"Leirnád röviden, hogy szerinted, hogyan fog minden a helyére kerülni?
És legfőképpen mikor."
Placi82 2025. 05. 14. 22:40
Előzmény: #246183  berlini
Persze Berlini.. Mivel megigertem hogy, mikor rajottem, hogy kb apámmal lehetsz idős, mindig udvarias leszek veled szembebe, bármilyen gúnyos legyél, is. Így külön köszönet, hogy már tobbedjere elhagyod a gunyos, személyeskedo stílust velem szembe. Szóval, danke:)
A válaszom pedig, az hogy kutatom... 
De  
1)nem stimmelnek a  az USA hosszu lejáratu kotvenyek piaca,  bár nincs QE hivatalosan , de "válámi van", nagyon van... 
2), Osszeomlik Basel II? Vagy most mi folyik itt? 
3)FED  szerintem stikában veszi a lejato kotvenyket, mert a piac, vietnamtol, Kínaih, és Braziliaig cseszik venni, kb az egész idosikbam, az egész vertikumot teljes hosszában... Valakinek pedig kellene..... 
4)ilyet én meg nem láttam..., pedig elege vissza mentem időben...... 
5) akit érdekel a vamhaborubol való visszatancolast valamelyik topikban megirtam előre, jó pár nappal, , pedig Trump térdére akarta kényszeríteni Kinat. Aztan USA térdel most tátott szájjal... Elég ciki... 
7)EU t még hagyjuk, mert ha EKB nem venne a saját déli államok motvemyeit akkor Portugália, olaszok, Görögök, valahol 8-12%on adna el 20 éves Bondokat, már ha bene valaki.....
6)MNB 4000 Mrd os elkulonitett " tartozom neked cetli", hagy ne ragozzam..., és évente ha kevés is de újul... 
7)...
8)...
9...
Kovetkezik,mert még kutatom..... 
Szoval itt "helyére kerülés" , már 2021 ben helyére kellett volna kerülni, de engem is megtevesztett a propaganda, hogy van valós racionális, fundamentális piac, es nem egy maroknyi nagytokes irányítja a nemzetközi tőkepiacokat mint 100 150.vagy 200 éve.... 
De most talán saját csapdajukba estek.?!!? 
Aztán ott van még a Triffin dilemma is....... Gondolom tudjátok mi az... 
Van még egy és más amit szivesen  elmondanek, de max redditen.... Itt nem.. 
berlini
berlini 2025. 05. 14. 21:49
Előzmény: #246180  Placi82
"Nem kerek, és racionális ez sehogy se......., no de hát mi kerek a mai világban.!? 
Sebaj, helyrére kerül. Előbb utóbb minden.. Még a globális gazdadagban is, nemhogy kishazankban.... "
Leirnád röviden, hogy szerinted, hogyan fog minden a helyére kerülni?
És legfőképpen mikor.
(Utóbbi különösen fontos lenne, mert ha azt irod , hogy valamikor párszáz év múlva az nem releváns a közeljövő döntéseinél.)
Goldstein17 2025. 05. 14. 20:31
Előzmény: #246180  Placi82
Azt hiszem már  tettem be ide a fórumba grafikont európai fővárosok "ingatlan megfizethetőhetősegéről". Brüsszel ezeken nagyon jól szerepel, magas jövedelem relatív alacsony ingatlan ár. Ez azért furcsa, mert a kiadó lakasokra nagy a kereslet és magasak a bérleti dijak, sokkal jobb hozamot lehet elérni, mint Budapesten. Nincs információm a médián bérről, de meglepődnék, ha nettó 7000 euro alatt lenne. Holnap egy olyat nézek meg amiben 2033-ig bérlő van:)
Placi82 2025. 05. 14. 19:49
Előzmény: #246170  FatFIRE
Helyes. Ha nem írtad volna hogy vállalkozó vagy, akkor a mentalitásodbol  már kiderült volna számomra, most rögtön .:) ......, Helyen van az eszed és a mentalitásod is.. Ez vagy veled születik vagy nem, ezt tanulni nem lehet... Fel lehet venni "pózt", de ott hamar kiderül, ha csak a felvett, betanult"külső máz "van... 🤣. Nálad is veled született képesség, akárki akármit mond.. ...... 
Nagyarcú beképzelt hulyéket anno én is elvezettel szivattam, aztán csak pislogtak, mikor meglepodtek, hogy bukta van....., én nem közös kepvisloket, hanem anno, beszerzesi vezetőket, és anyagbeszerzoket, karbantartási vezetőket, fogtam meg... versenyszferaban..... 
De már elegem van az emberekbol......
"Ahogy Moldovan  mondta  volt egyszer," minél jobban kiismerem az embereket, annál, jobban tisztelem a disznókat!!"Vagy valami ilyesmi, ... :) 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek