Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Xis24
Xis24 2025. 03. 11. 13:03
Előzmény: #242077  tihamer
Míg a tavalyi utolsó negyedévben 1,64 millió, addig az idei első negyedévben már 1,69 millió forint volt az átlagos négyzetméterár.
Itt van a kutya elásva. Szerintem vagyunk páran akik láttak már olyan hirdetést ahol a használt eladó nem 50eFt/m2 emelt az árra hanem mondjuk 300-400e-t . 😃  
Van egy kis anomália a piacon.
 Nemhiába fordulnak az új felé sokan. Kétes műszaki állapotú 60-70 éves panelokat akarnak új árban adni. 😃
tihamer
tihamer 2025. 03. 11. 12:58
Előzmény: #242048  berlini
"Tehát a Cordia ma kb 50%-os drágulással számol 3 éven belül."
.
👍
Murdoch 2025. 03. 11. 12:56
Előzmény: #242073  ncseed!
Amúgy te már látod a fényt az alagút végén? Nem volt összeomlás, mert nem lapátolják, hanem egyenesen dömperekkel öntik a pénzt a piacokra. Csak egyet tüsszent valaki és azonnal zuhan néhány százmilliárd dollárnyit a kripto mondjuk néhány óra alatt. Mellette meg szélmalomharc van az inflációval. Most beindultak a vámok, hadiipar. Fura dolgok ezek, korai még ez a caps lockos örvendezés minden egyes bullshit cikkre, szvsz.
Xis24
Xis24 2025. 03. 11. 12:28
Előzmény: #242074  FatFIRE
Egész addig mindig minden szép és jó míg valami meg nem változik. Ezekkel a 100M -os átlag lakásértékeknél aki kicsit eltájolja magát  mondjuk a hitellel ott én már nem tartom elképzelhetetlennek a nagy bukást. Azért csak nem mindegy hogy 10-20M hitelekről beszélgetünk.. vagy ma már egy átlag lakás esetében is 50-60-70M-os tőketartozásokról... a lakhatási vásárlók esetén. 
FatFIRE 2025. 03. 11. 12:18
Előzmény: #242073  ncseed!
"Gyerekek, dumálhat itt bárki bármit, de nagyon megtolták a sz*p*rollert akik árcsökkenésre spekuláltak lassan már 8 éve.... ÉRTED?"
Vannak, akik már ennél is régebb óta várják a nagy összeomlást, amikor a hülyéknek végre fejére lehet olvasni, hogy miért vettek lakást, amikor ő megmondta... 🤦🏻‍♂️
FatFIRE 2025. 03. 11. 12:14
Előzmény: #242070  DaGi
Ami fix konstrukcióban van rövid távra üzemeltetőnek bérbe adva, az jelenleg 12300 Ft/négyzetméter/hót fizet euróban, az eurozóna inflációját követő szerződéssel, jó lokáció mellett kb. ezzel lehet számolni.
Általános, hogy a nagyobb üzemeltető akár a lakás teljes lakberendezését, fotózását, minősítési eljárását is vállalja, mi ezeket nem kértük. A vendégforgalom teljes menedzselése, a takarítás, a mosoda, az esetleges beázás helyreállítása, az elromlott készülékek cseréje (a mosógép cseréjének munkadíja bekötéssel decemberben 7500 forint volt, a meglazult csaptelep fixálása 3500 forint), minden az üzemeltető dolga, ha kell, akkor a tisztasági festés is. Egy két részre osztott, 60-70 négyzetméteres lakás havi üzemeltetése a tulajdonosnak ilyen módon kb. félmillió forintjába kerül, ha valaki ezt bevállalja, akkor ennyivel többet kereshet, de akkor tényleg profin kell csinálnia.
Xis24
Lehetnek olyan részei az ingatlanpiacnak, ahol ma is felmerülhetnek kétségek, de egyik sem fenyeget azzal, hogy valaki mindenét elveszíti és még mindig lohol a bank a nyakában a fennmaradt tartozásai miatt. Korábban ez volt a helyzet.
ncseed!
ncseed! 2025. 03. 11. 12:11
Gyerekek, dumálhat itt bárki bármit, de nagyon megtolták a sz*p*rollert akik árcsökkenésre spekuláltak lassan már 8 éve.... ÉRTED? NYOLC éve már várják az esést és bakker akkora rakétázás volt, hogy ember nem tudta volna ezt anno elképzelni! 
Ráadásul a bérleti piac is száguld, nyilván nem annyival mint a lakásárak de komoly rakéta van ott is! Alig van elérhető árú lakás kiadó, én is beemeltem. Szó nélkül átment.
Persze, tudjuk, bitcoin, S&P, indexkövető, blabla, bla... csak azt tudnám akkor miért nyöszörög mindenki a lakásárakat látva ha simán megverték az évek alatt a lakásárrakétát? Ja mert a valóságban nem.
Xis24
Xis24 2025. 03. 11. 11:55
Előzmény: #242069  FatFIRE
Most nincs vészcsengő amikor annyiért lehet megvenni 1 lukat mint régen egy egész emeletet? 😃😃😃
FatFIRE 2025. 03. 11. 11:37
Előzmény: #242065  Spiller
Ezért nem is érdeklődtem az V. kerület iránt, ott évek óta maximum a társasházi lakások 5 százaléka lehet rövid távon kiadva (az önkormányzati rendelet előtt kialakult állapotokra ez viszont nem vonatkozik). Mi kifejezetten az olyan házakat kerestük, ahol mi, befektetők vagyunk többségben. Ha kell, átalakulunk szállodává. 
DaGi 2025. 03. 11. 11:35
Előzmény: #242062  FatFIRE
Es ha uzemelteto ceggel csinaltatod, akkor milyen hozam marad a vegere?
Illetve az az uzemelteto ceg megcsinalja-e a mindenfele szukseges atalakitasokat es mekkora felarral? 
En direkt hoztam vissza az Etelet, mert az ottani okfejtesre reagaltal. Termeszetesen mas mozgatorugoi vannak egy belvarosi piacnak, mint egy kulvarosinak.
FatFIRE 2025. 03. 11. 11:34
Előzmény: #242064  Spiller
A 2000-es évek első felében szinte robbanásszerű növekedés volt a lakáspiacon, voltak évek, amikor 40 ezernél is több épült (csináltam is erre egy céget, építőipari vállalatok beszállítóként nagyon jól lehetett akkoriban keresni). Az emberek meg voltak őrülve. Ami a rendszerváltáskor az Ausztriából tetőcsomagtartón behozott Gorenje hűtő volt, az később plazma tévé, majd devizahiteles új lakás lett.
Bennem üvöltött a vészcsengő, de az emberek úgy vásároltak, mintha nem lenne holnap, hiszen a kollégáik ugyanezt tették, ők pedig nem akartak "lemaradni". A következmények ismertek... Mi az építőipari fellendülésen nagyon jól kerestünk, de sokan mindenüket elveszítették és még utána is maradt a nyakukon egy csomó tartozás. Nagyon sajnálom őket, őszintén. De mindig gondolkodni kell, számolni a negatív forgatókönyvekkel is.
ncseed!
ncseed! 2025. 03. 11. 11:08
Pezsgőt bonthatnak a lakástulajdonosok, megőrült az ingatlanpiac
MU-HA-HA
https://index.hu/gazdasag/2025/03/11/lakas-ingatlan-arak-emelkedes-budapest-videk/
Országosan és éves összevetésben több mint tíz százalékkal emelkedtek a lakásárak az ingatlan.com februári lakásárindexe alapján. Budapesten közel 17 százalékos áremelkedés történt az előző év azonos időszakához képest, miközben havi szinten is jelentős, 4,4 százalékos drágulást regisztráltak. A fővárosban az eladó használt társasházi lakások átlagára már 98 millió forint, vagyis csak karnyújtásnyira van a 100 milliós lélektani határtól. A lakásárak emelkedésének a tulajdonosok örülhetnek, a beköltözni vágyók pedig szívhatják a fogukat.
Spiller 2025. 03. 11. 11:05
Előzmény: #242065  Spiller
Egy építőipari beruházási projekt kb 3-5év, ebből fakad a tehetetlensége.  Szerintem most van benne +10% utána nem fog emelkedni. Most a PMAP pénzekre lő mindenki.  A nyaralók mindig előre jelzik a folyamatot,  már kezdik eladogatni. Menő volt a balatoni nyaraló de rájött max 1-2 hónapot használja meg a rokonok is rákéredzkednek.   Sokan úgy vesznek kiadásra ingatlant, most kiadom utána majd jó lesz a gyereknek/keknek. Ezek már megvették az ingatlanokat. Ha elmúlik a hájp akkor stagnálás és akár csökkenés is lehet. Ha nem lesz kereslet akkor árcsökkenés lesz. Mitől? 
1. elfogy a pmap pénz szolidabb a kereslet. Meghalnak öregek a fiatalok eladják a lakást és próbálkoznak egyet külföldön. 
.
2. lehetséges kormányváltás, airbnb szabályzás, kedvezményes hitelek kilövése, ingatlanadó (elsőre a kiadott lakásokra) 
.
 3. elmúlik a hájp, már nem olyan menő a magyar lakáskiadás, nem fenékig tejfel, gond a bérlőkkel.. megjelennek a fórumokon olyan befektetések amikre már rámozdulnak az úttörők, a követők és rámozdul a csorda. "Te még ingatlanba fektetsz..ne viccelj, már senki nem veszi..."
.
4. Befigyel egy nagyobb válság egy újabb vírus, utazási korlátozások.  Ha visszaesnek 20-30%-ot a külföldi tőzsdék akkor már lehet ezekben gondolkodni. Ott vannak külföldi ingatlanok. Sokan eladták Bp-i bef. ingatlanokat és ebből vettek dubaji ingatlant ugyanennyiért.  
Ezektől szép az egész.
Xis24
Xis24 2025. 03. 11. 10:59
Az átlagosan kivett összeg 2,5 millió forint, a legtöbben hiteltörlesztésre fordítják a pénzt. Ezek a számok jócskán elmaradnak a kormány korábban kitűzött céljaitól: ha az év folyamán nem változna a tagok aktivitása, akkor alig 152 milliárd forint lenne idén a lakáscélú kiáramlás mennyisége, de ilyen következtetést most még több okból sem lehet levonni
https://www.portfolio.hu/befektetes/20250311/kozzetette-az-mnb-az-elso-szamokat-a-nyugdijpenzek-lakascelu-felhasznalasarol-docogosen-indul-a-mesterterv-746887
Spiller 2025. 03. 11. 10:52
Előzmény: #242058  FatFIRE
2020-2021ben a szűken vett belvárosban rengeteg israeli befektető vett lakást, komplett szinteket vettek meg. A makacs józsibácsitól is megvették pedig ő már 1-2 millióval többet kért mert látta a folyamat első lépcsőjét.  Főleg airbnb-re alakitották át a nagy lakásokat. 2024től ezek a befektetők már adják el a kecókat.
Már sok szmszbe beírják nem lehet airbnb, hatósági korlátozások,..Volt már ilyen hullám, anno spanyolok vettek ingatlanokat vakon is, megbízó által. Én is adtam el üzlethelyiséget akkor. Utána 1év után beker ár alatt eladta (utána rá egy évre én vettem vissza eladási áram alatt full felújítva)    Az ingatlanpiacnak építőiparnak van egy tehetetlenségi tömege. Lassabban indul el és amikor már mindenhol vészlámpák villognak még elgurul +1-2 évig . 
Spiller 2025. 03. 11. 10:27
Előzmény: #242059  FatFIRE
Ezt nevezzük lényeglátásnak. Félelmetes, a gondolkodásmód mennyire meghatározza egy egyén egész életét. Az állatvilágban látottak jól használhatóak az emberekre is. Elöször csak veszik a lakást mert Józsibácsi is vett és ő tudja mert vett is belőle egy új suzukit. Magát a működési modellt nem is érti de utánoz. Utána még hozzájön a státusz. Már megnő az arca, neki az kell a rokonok szomszédok összesúgnak a háta mögött, ő az, neki van két lakása abból él. nem is kellene dolgoznia. Hozamot megtérülést soha nem számolna. Az ingatlan a devizák a részvény/állampapír, az arany egy cégtulajdon/rész mindig a befektetési portfólió részei. 2021től ingatlan részvény valuták  jó befektetések voltak vagy akár  soxorozta is az árát. Most minden ATH-n ezért jön el az armaggedon. 
Gaguse
Gaguse 2025. 03. 11. 09:21
Előzmény: #242054  hekki
nekem már nem kell barátom ;)
FatFIRE 2025. 03. 11. 09:21
Előzmény: #242061  DaGi
"Ertem amit irsz, de a masodik az nekem vallakozas/aktiv munka."
Nem kell neked csinálni, erre vannak az üzemeltető cégek. Takarítják a lakásokat, a vendégfogadást menedzselik, ha valami elromlik, vagy beázik az ingatlan, helyetted is intéznek mindent. Az expatokat nem az Etelére írtam, hanem a belvárosba. Sok vendéglátóhelyen már természetes, hogy a személyzet angolul szólít meg, gyakran nem is tudnak magyarul.
DaGi 2025. 03. 11. 08:54
Előzmény: #242059  FatFIRE
Ertem amit irsz, de a masodik az nekem vallakozas/aktiv munka. Nalam a befektetes kategoriaba fogalmilag olyan dolgok fernek bele, amibe nagyon minimalis munkat kell tenni. Ilyen szempontbol mar egyebkent az elso is hatareset nekem, tul sok munkat igenyel. Viszont kb. meg az a szint ami talan a maganeletre gyakorolt jelentos hatas nelkul normal munka mellett elvegezheto. A masodik tevekenyseg nem. 
Viszont az expat hordakat egyelore nehezen is kepzelem az Etele utra, bar ugyes marketinggel talan elerheto.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek