Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nincsen itt csapda. 2 évvel ezelőtt előszerződés lett kötve. 200 ezer ft hilyán ki lett fizetve a vételár, de a szerződés az a használatbavételi engedély előtt a készreállitás után lesz kötve. A Cordia megengedi, hogy ekkor egy másik vevőt jelöljél ki. (Felszámitanak 1% kezelési költséget) Ezzel a kijelölt vevővel kötnek szerződést és adják át (ebben az esetben) az év végén a lakást. Amire mindenféle új lakás támogatást fel lehet venni
Igen az a rész is tényleg nagyon jó, nekem inkább a Vigadó tér és környéke, turisták nélkül nagyon élhető, de alapvetően minél közelebb a Dunához annál jobb!
Nekem pont Lipótváros a szimpatikusabb, csendesebb, nyugodtabb nagy átlagban! Legjobb része a Szabadság tér és az Erzsébet tér között, kormányzati épület alig, élet viszont annál nagyobb van! (Viszont ez emiatt pont nem csendes)
Túlságosan turizmus függő a pesti Belváros ez meg bárhogy alakulhat a jövőben bár az V ker egész élhető főleg a Belváros, Lipótváros kicsit nyomasztó az ottani sok kormányzati intézmény Markó utca stb miatt
Köszönöm válaszod! https://kiszamolo.com/map-plusz-kalkulator/ A kalkulátor szerint ha 60 hónapra MÁP+ra esik a választás, akkor 60 hónap után 18 324 413 forint nyereséget könyvelhetünk el, ami 60al osztva 305406Ft/hónap. Valahogy elsőre úgy tűnik hogy befektetés szempontjából ez nem nyerő. Sem vásárlás sem kiadás. Mindenesetre az áron kívül tetszik.
Inkább választanám a Lévay utcait, az új építésűek azért is ilyen drágák mert fel lehet rájuk venni sok állami támogatást, persze ez húzza magával a használtakat is, de a jó lokáció a támogatások kifutása után is az marad, egyébként sokat nem értél volna azzal hogy két éve megveszed 1milka/m2-ért, onnantól kezdve az már nem új építésű nem lehet rá felvenni a legtöbb támogatást nem tudod annyiért eladni mint amennyiért most kínálják az új építésűeket ugyanott. Ezt a csapdát sem veszik észre sokan...
Nem vagyok profi, csak lelkes érdeklődő, így maximálisan biztonsági játékos! Életemet egy nagyon jó anyagi döntés kevésbé változtatja meg, mint egy nagyobb bukta…., így sajnos vagy nem sajnos, e szerint gondolkodom! Amit utolsó soraidban megfogalmaztál, nem kétlem, igazad lehet!
az elmondásod alapján nagyon fiatalon lettél ingatlanok tulajdonosa oroklés révén, és gondosan gazdálkodo orokosnek bizonyultál, és mint ilyen nagyon korán megtehetted hogy a saját felkészultségednek megfelelo biztonsági játékot játszál, neked ez a multad, jelened, és ez kb 25 év tapasztalás-tanulás határozza meg a jovorol alkotott elképzeléseidet ingatlan ugyben viszont én olyanoktol tanultam pénz csinálni az ingatlanpiacon akik ennél tobbre vágytak, és jobban elmélyultek benne, ez egy olasz nyugdijas jogász házaspár volt, az o felkészultséguknek megfelelo biztonsági játék más kategoria volt mint a tiéd, nagyon szerencsés vagyok hogy tobb mint 5 évig munkakapcsolatban voltam veluk toluk tanultam hogy soha ne az ingatlanra koncentráljak, hanem a játékban lévo emberekre, és ne abbol induljak ki hogy mit mondanak, hanem hogy mit értenek azon amit mondanak, és legfoképpen, hogy mit nem mondanak
Én egy hasonló esetről hallottam. Ott a Metrodom-os egyik projektnél a fizetési ütemezés az alábbi volt: 10% előleg 90% a lakás átadás előtt Az elhúzódó albetétesités miatt 2018-ban (több mint félév) megkereste a vevő a projektfinanszirozó bankot. Miután pénzügyileg a bank szorosan felügyelte a beruházót, nem volt kockázatos a vevőnek megadni a hitelt és papiron átutalni a beruházónak a hiányzó 90%-ot, hogy a vevő átvehesse a már régen használatbavételi engedéllyel rendelkező lakást. (Ott gyakorlatilag a bankon belül került egyik számláról a másikra a pénz.)
Ahogy irtam, év végére lesz készen. A környék meg dinamikusan változik. Ez a projekt is 3 lebontott bérkaszárnya helyén épült. Szerintem, ha valaki erős értéknövekedésre igényt tart akkor nem egy megállapodott részen kell venni, mert ott már most magasak az árak. Pont ezek a rehabilitáció alatt lévő városrészek azok, ahol nagyot lehet kaszálni. És nem kell hozzá 10-15 évet várni.
Nyilván nem dobom a kukába, de úgy számolom, hogy ez pillanatnyilag nincs, rövid ill középtávú terveimhez nem szükséges! Mivel értékálló ingatlanokban gondolkodom, így a későbbi eladhatósággal nem lesz gond! Mindenki bizonyos lépcsőfokon jut el a végső lakhatási céljáig, (kinek hosszabb, kinek rövidebb az út) a negyvenes korosztály közepét képviselem, nekem már csak 1 lépcsőfok hiányzik! Ha az a cél megvan, annak az árával többet nem számolok, onnantól 100 % -ban csak a befektetéseket keresem!
a saját lakhatásra vásárlást ugy felfogni, hogy baszok én rá mennyit dobok ezzel a kukába, mert megengedhetem magamnak, nekem aztán ne dumáljon senki, széles korben játszott tragikomédia aki maga felul tud ezen emelkedni ezen, jo sok pénzt kereshet azokon akik az emlitatt modon gondolkodnak és cselekszenek és boldogok ettol szinte olyan helyzet, mint az afgánkábitoszer termeszto, meg a fogyasztokviszonya, az afgán maga soha sem fog élni vele, determeli azoknak akik igy jutnak boldogsághoz
amikor saját lakhatásra veszel akkor akkor kukába dobod a pénz szándékosan, tervezetten? nyilván nem, hanem befektetsz a kényelmedbe, szukségleteid biztositásába, stb, és osszességében nem 0 forintot akarsz viszontlátni beleole példa a svájci gyakorlat: ha veszel saját lakhatásra, az állam kiszámolja mennyi lenne a bérleti dija, és vélelmezi hogy ez az igényed, ergo ennyi kiadásod sporolodik meg a sajátodban valo lakhatással (vélelmezett jovedelem) és beszedik a jovedelemadoját a vélelmezett bérleti dijnak
Úgy tudom, hogy 183 napot ott kell lenni. Van cimbora, földjei vannak, és nagyon ügyel rá, hogy sokat tartózkodjon a falujában, mert földeket akar még venni. Van ott rendbetett háza is. Hogy lássák, ott van, bemegy a kocsmába minden héten, stb.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link