Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nyilván. Lakhatási célból én speciel biztosan nem mennék oda. Javaslom a Balázs Béla - Sobieski kisboltokba tanulmányi út jelleggel betérni. Aztán lehet elmélkedni az árról is, ha éppen el nem ütteti magát a szerencsés valami bömbölő zenés, száguldozó Suzukival. Hétvégente sokszor vártam a gyerekre is, esetenként fél órát, lehangoló környék, rossz arcokkal.
a lenhossék és a petofitér, szurkolotábora antagonistai egymásnak egyik szereti és értékeli a régi pestet, a másiknak hányingere van tole és érzelmi alapon sokat adnak az onkifejezésre, tehát ok az ár nagyságrendje
Akkor ott kell lakni, és körbeértünk, hogy nem befektetés, hanem saját lakhatás, és a környék azért még nem a Rózsadomb. "A tulajdonosnak legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban szükséges élnie."
az elmult bo száz évben amikor sok pénzt beszedett az állam a néptol, és sok koszonet nem volt belole, az már kétszer megesett,egyszer az elso világháborus onként vállalt hadikolcsonok, másodszor a kotelezo békekolcsonok esetében azt gondolni, hogy ez a mostani a népért van, szép elgondolás
https://kiszamolo.hu/itt-az-uj-premium-allampapir-2/#comment-213903 "Némán fortyogó 2022-01-14 at 18:29 Szerintetek mennyire lehet valós forgatókönyv az, hogy miután mindenki bevásárolt az új PMÁP-ból az MNB fogja magát és még viszonylag erős forint mellett betankol a népszerűbb külföldi valutákból, majd hagyják elszállni a forintot? Ezáltal – a gyenge forintnak köszönhetően – az ország gazdasága mindjárt sokkal versenyképesebb lesz, hiszen az itt megtermelt portéka valutában kevesebbe kerül majd és a forintban megemelt béreket is könnyedén kifizetik az exportra termelő multik. A PMÁP tulajdonosok pedig simán megkapják a magasabb kamatokat a deviza-visszaváltásból származó árfolyamnyereségből, csak akkor már a teljes megtakarítás is (sokkal) kevesebbet fog érni, mint a befizetés. Ez lenne az elvtársak mesterterve?"
tudom is pontosan melyik projectről van szó. az egyik ismerősömék 50 méterre laknak tőle. nem mondanám egy jó helynek, sétáltam már arra sötétedés után az üllői fele és láttam érdekes figurákat. sőt még régeben arra is panaszkodtak emlékszem, hogy szombat reggelente tele van az utca a péntek esti szeméttel (üvegek, sörös dobozok, mcdonalds-os papírok, stb.) szerintem ugyanaz igaz rá, mint amit múltkor a lurdy kapcsán beszéltünk, hogy kell neki 10-15 év. beköltözött már a húgod? sétálgatott már a párhuzamos utcákban este?
Üdv! Már egy ideje követem a topikot, de ezzel a témával még nem találkoztam. Mi a véleményetek a következő cégekről? (https://addkialakasod.hu és a Nyolcas.com) Mennyire biztonságos rajtuk keresztül kiadni az ingatlant? Köszönöm előre is a válaszokat!
ha az anyagi hasznosságát fontosnak tekintjuk egy ingatlanugyletnek akkor csak enyhén, vagy semennyire sem érdemes arra figyelni hogy én szimpatizálok e az adott ingatlannal, vagy pl a lokácioval, ehelyett dontoen arra érdemes fokuszálni, hogy mások hogyan viszonyulnak hozzá, és dontoen kifélék-mifélék azok akiknek a szivének kedves, és ez egy szuk, avagy szélesebb réteg e mint a csokikereskedo, aki nem is eszik csokit, mert nem is szereti, csak pénzt csinál azokbol akik eszik és szeretik
Az, hogy valaki szimpatizál egy lokációval vagy sem, az nagyon szubjektív, ezen kár is vitatkozni, de azt el kell ismerni, hogy néhány éve beszállni egy újba, főleg az előértékesítési szakaszban, az nagyon jó ötlet volt! Amit előzőleg írtam, azt tartom, de, hogy cáfoljam is magam egy kicsit, az Eszter utcában hirdetnek kb fél éve egy 67 nm újszerűt 115 millióért, és egyelőre nem viszik, ellenben Pálvölgyben volt hasonló, kb 1 hét alatt elment! Érdemes azért tudni, hogy errefelé hasonló ingatlanokból 2-3 havonta 1 kerül fel, a többit ismerősök viszik!
Ez relatíve nagyon szép, kérdés ha majd későbbi években mennyi lesz, ha majd alacsonyabb inflációt süketelnek! Sokunk szerintem nagyobb összeggel van Máp+ -ban, ahol aki az elején beszállt már majdnem ekkora kamatnál jár, így nem biztos érdemes kiugrani onnan, max. csak az utolsó kb 1 év jegyzéseivel…
"Óriási tempóban nőnek a lakásárak, nem csak nálunk, de az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is, pedig az emelkedő kamatok miatt elvileg csökkenést kellene látnunk. Bod Péter Ákos elemzi az ingatlanpiaci folyamatokat......."
"Kb havi 300 nettót félretéve is 20 év. Gyakorlatilag lehetetlen." Nem jön ki a matek, mert idő közben az ingatlan árak is mennek felfelé. Úgyhogy nem 20 év. ☝️
Sziasztok! Az egyik projekt fizetés ütemezése a következő: Induláskor: 25% Szerkezetkész állapotnál: 20% Burkolási munkálatok elkezdésénél: 25% Műszaki átadáskor: 30% Az érdekelne, hogy az ilyen fizetés ütemezést hogyan lehet hitelből megoldani? Ha jól tudom, akkor a bankok jó esetben használatbavételi engedélyre fizetnek, de legtöbbször csak albetétesítéskor.
Teljesen mindegy mennyibe kerül, én onnan csak menekülnék. Szűk utcák, alig lehet parkolni, nagyon sok a rossz arc, kutyaxar mindenütt. Sobieskinél gyakori mulatós zene. Napi tapasztalat, konkrétan az épület előtt szoktam elmenni. Lehet, hogy 10 év múlva jobb lesz. Itt most értelmetlenek ezek az árak.
Csak jelzem, hogy a Cordia a IX.kerületben (Lenhossek-Balázs Béla sarok) kis lakásokat már 1,5 millió ft/m2-ért árulja. (Terasz felesen számit.) Ha megnézzük a Rózsadombi ingatlant, akkor ugyanilyen félterasz beszámitással a négyzetméter ár ugyanaz. Most lehet pattogni, hogy elmegy a fenébe a Cordia, meg hogy ennyiért soha sem fogja eladni, de a tény az hogy a lakások 70%-a már eladva és a lakások év vége felé lesznek csak készen. Ha igy nézzük a Rózsadombi lakás már nem is olyan drága. Nekem nem kellene, de aki egész életében arra vágyott, hogy ott lakhasson, az előbb vagy utóbb meg fogja venni. Még annyit hadd mondjak a Cordiás ingatlanról, hogy 2019 ősze óta ott a lakások értékesitési ára 50%-kal ment fel. Elképesztő, de igaz Mit kaptam én a fejemre, amikor 2019 tavaszán először elmondtam, hogy mi várható, de ekkora drágulásra alig több mint 2 év alatt én sem számitottam. Konkrétan ezt a Cordia projektet is elmeséltem itt, (hugom vett ott lakást tervasztalról) és a legkevesebb az volt, hogy a környéket szlamosnak bélyegezték és hogy normális ember ott lakást nem vesz. Pedig akkor az árak még 1 millió/m2 körül voltak. Ki érti ezt?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link