Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2022. 01. 18. 11:02
Előzmény: #145516  Gaguse
...hát igen. megint a szabadrúgások.
Azért nézd a gólokat is. :)
Boomer 2022. 01. 18. 11:00
Előzmény: #145513  berlini
Szerinted nem probléma hogy az USA-ban 10-20%-os drágulás van és továbbra is pénzhígítás megy ?
Közben a fizetések nem lemaradnak az inflációtól.
Ez a poor&middle class teljes leépítése.
Azért a GDP számok most kicsit csalókák a 2020-as visszaesés miatt.
2019-hez hasonlítva már nem olyan kiugró értékek vannak.
Kínai GDP jelentős hányadát az ingatlan szektora adta ami most földbe állt, persze ettől még növekedni fognak csak lehet 2%al kevesebb lesz a növekedés.
berlini
berlini 2022. 01. 18. 10:56
Előzmény: #145509  Murdoch
Miután a kereskedelmünk zömében euróban van és a devizaadóságunk is, ezért számunkra az euró a horgony.
jelenleg az euróövezetben is rekord infla van. 3-6%
Az MNB-nek akkora kamatkülönbözetet kell elérnie (és a mai közel van már a megfelelőhöz) hogy a magyar és az euróövezeti infláció különbsége ne legyen nagyobb mint a magyar alapkamat (gyakorlatilag 4,4%) és az EKB alapkamat (nulla alatt) különbsége. Ezt már kb elérték. Marad még a magyar politikai kockázati felár. (Orbán-Brüssel vita, választások stb) Emiatt lehet hogy még kell egy százaléknyit emelni.
De ez még akkor sem fog pozitiv reálhozamot generálni. (Decemberben 7,3% volt a magyar évesitett infla.)
A devizatartalék már kényesebb téma.
Bajnai idejében értük el végre, hogy a külkereskedelmi szaldónk potitiv lett. Utána megnőtt 8-9 milliárd euróra. ma már ismét negativ. Igaz közben erősen csökkent a magyar állami adóság deviza része, de akkor is fogy a devizatartalék. Ujra el kell érni a pozitiv szaldót, még akkor is ha ma még a tőkeáramlással korrigált szaldó még pozitiv. (És elvileg ha igy marad akkor nem lesz baj.)
Murdoch 2022. 01. 18. 10:54
Előzmény: törölt hozzászólás
Amíg itt vagyok ez érdekel, nem pedig a mongol tugrik.
Gaguse
Gaguse 2022. 01. 18. 10:53
Előzmény: #145513  berlini
nézz már körül Kínában. Óriási csődök vannak, ez még csak az első domino. Én azt nem tudom te hol élsz :D
Boomer 2022. 01. 18. 10:50
Előzmény: #145508  Gaguse
Én is úgy látom hogy messze infláción alul van fizetésemelés mindenfelé.
https://www.youtube.com/watch?v=JQ8yqnEeQQE
A fizetéseket elhagyta az infláció és nem csak nálunk.
Kínát azért nehéz megítélni mert nem tudod eldönteni mi igaz abból amit mondanak.
Az biztos hogy az ingatlanszektorának kampó, most volt hír hogy az Evergrande után Country Gaden is dől, amiről érdekes mód nem cikkeznek pedig nagyobb mint az Evergrande.
Viszont a külker mérlegük érdekesen alakul, mert az USA alig exportál Kínába 2019-hez képest, EU alig exportál Kínába 2019-hez képest, viszont Kína nagyon vadul exportál mindenhova jelenleg.
Nálunk már ikerdeficit van, USA is érdekesen alakul...
Ha nem emelnek kamatot akkor a K-válság ollója nagyon kinyílik. 
Az előbb linkelt cikkben is arról beszélnek hogy negatív kamat miközben vad infláció van.
Vagy arra számítasz hogy megáll az infláció mert akkora recesszió lesz ?
Törölt felhasználó 2022. 01. 18. 10:49
Törölt hozzászólás
berlini
berlini 2022. 01. 18. 10:47
Előzmény: #145510  Gaguse
Semmi sem jött be
Ha romokban lenne az ellátási lánc, akkor nem lett volna tavaly 5-8%-os GDP növekedés a fejlett országokban.
Központi bankok közbelépnek. Először is nem ezt irtad!!!! Ezért idéztelek kétszer is be. De ez nem segit rajtad. 
A FED ma még mindig mennyiségi lazit. Ezt nevezed nagy bajnak, meg összeomlásnak?
Kina romokban????
De tényleg, hol élsz Te.
berlini
berlini 2022. 01. 18. 10:43
Előzmény: #145506  Gaguse
Most már rájöttem, hogy Te már ilyen vagy.
Ha focimeccset nézel, akkor később is csak a szabálytalan szerelésekre és a szabadrugásokra emlékszel.
Én meg a gólokra.
Igen, Kina már több éve megpróbálja visszaszoritani a főleg az ingatlanszektor kötvénykibocsájtásai miatti túlzott és kockázatos eladósodást visszaszoritani.
A legnagyobb fejlesztők tervszerint kerültek bajba. Bele is fog bukni pár. Részvényesek mindent buknak, kötvényesek is megtanulják, hogy a kapaitalizmus kinai komunista változata sem óv meg a túlzott kockázatviselés esetleges veszteségeitől.
Az ingatlanfejlesztések meg folynak tovább. Más fogja befejezni azt amit a csődbementek elkezdtek.
És igen lesznek bontások is. Végre lebontják az engedélyek nékül elkezdett projekteket.
Kina viszont köszöni jól van.
Tavaly előtt sem estek vissza, tavaly is jól teljesitettek és idénre is 5%-os GDP növekedést várnak.
Gaguse
Gaguse 2022. 01. 18. 10:42
Előzmény: #145509  Murdoch
devizatartalék :D lol, van olyan? 
Gaguse
Gaguse 2022. 01. 18. 10:40
Előzmény: #145507  berlini
supply chain romokban = pipa, infla = pipa, központi bankok közbelépnek = pipa, Kína romokban = pipa! melyik nem jött be pontosan? 
Murdoch 2022. 01. 18. 10:39
Előzmény: #145507  berlini
Amennyiben tényleg elkezdődik a kamatemelés USA-ban, hogy fogják meg majd a forintot? Már amennyiben nincs kamatemelés... Elmegy rá a devizatartalék?
Gaguse
Gaguse 2022. 01. 18. 10:38
Előzmény: #145505  Boomer
sokkal összetettebb dolog ez mint csak a FED és az EKB kamatemeléséről beszélni. Én már többször mondtam, nem azért lesz nagy baj mert kamatot emel, hanem azért mert nem. Hát pont ez történik. Itt az egyik trébányai nagy amerikai cégnél bejelentették a fizuemelést. 2%, azaz kettő %-t sikerült adni. Az hogy a MÁV 250 bruttóra rádob 10%-t az nem vezet érdemi keresletbővüléshez :D Az pont az infla, semmi több, aztán vehet 2 kg farhátat majd befagyasztott áron a kalauz. Ezeket a bolondságokat amúgy ki eszi meg? Itt nem rád gondolok, de amikor már ég a ház még akkor sem ismeri be pár ember, hogy baj van. Inkább elszív 1 cigit, és majd utána hívja ki a tűzoltókat :D 
berlini
berlini 2022. 01. 18. 10:36
Előzmény: #145501  Gaguse
Szerintem Te már kibontottad azt a bort.
Igy nem nehéz a világot más szinben látni. :)
Olvasd el mégegyszer mit irtál tavaly október 20.-án.
Egy előrejelzésed sem jött be
És nem is fog.
(De erre térjünk vissza még 3 hónap múlva.)
Orbánisztáni választási fogások (lásd 6 árucikk árának propagandisztikus rögzitése) semmilyen jelentőséggel nem birnak. Ezek az idióták még tavaly év végén is túltolták a szekeret és növelték a hiányt, turbózták az inflációt és most úgy tesznek mintha ők lennének a megmentők.
Az kiállt tüzet, aki azt meggyújtotta.
Gaguse
Gaguse 2022. 01. 18. 10:33
Előzmény: #145504  berlini
Kínában jó az ütem. Szuper ütem a csődhullám :D 
Boomer 2022. 01. 18. 10:32
Előzmény: #145501  Gaguse
A recessziót most már egyre többen nyomják.
Ha jön a recesszió és jeremiás visszavonulót fúj akkor nem lesz érdemi kamatemelés és folytatódik a nyugdíjak, pénztárak, megtakarítások további rablása.
Hiszem ha látom a kamatemelést.
Mivel mindenhol óriási államadósság van még örülnek is.
berlini
berlini 2022. 01. 18. 10:30
Előzmény: #145499  Boomer
Hogy pontositsak.
Összefoglalom, hogy mit mondtam tavaly:
- messze az alapkamatemelés.
- hosszú ideig fennmaradnak a negativ reálkamatok, (azaz az infláció az alapkamatok feletti marad)
- a bérkiáramlás növekedési üteme az inflációt meghaladó marad,
Leirtam több tucatszor azt is, hogy a magas államadóságok elinflálása folyik és az inflációt márcsak azért is kisebb bajnak tartják a jegybankok mert a járvány miatti válságjelenségeket a paicra dobott pénzekkel akarják elnyomni. (A MÁV-nál most emelnek 10-15%-ot a béreken.)
Leirtam azt is, hogy mindezek törvényszerűen vezetnek az eszközárak emelkedéséhez, Igy a topic témájához visszatérve, a magyar ingatlanárak emelkedéséhez is.
Miben tévedtem?
A FED korábban, már idén az első félévben emel majd alapkamatot, idén talán háromszor is.
De továbbra sincsen tervben a negativ reálkamathelyzet megforditása.
Ennél is fontosabb azonban nálunk, hogy az EKB továbbra is tartja a negativ alapkamatot. Nincs terv idei emelésre. Ez segiti az MNB-t abban hogy ne kelljen a jelenleginél jóval magasabb alapkamatot tartani, de a forint árfolyam stabilizálásán keresztül az importált infláció szintjét csökkenteni lehet.
Nem látom továbbra sem azt, hogy Magyarországon idén más lenne mint eddig. Továbbra sem éri meg ingatlanokat a piacra dobni, mert a befolyó eladási árból nincs hova befektetni. Legalábbis a többség igy véli.
De még a kockázatokat kedvelő kisebbség is azon morfondiroz, hogy a részvénypiaci száguldás után lesz-e egyáltalán emelkedés az idén.
Tehát szó sincsen összeomlásról.
Szó sincsen gazdasági növekedés leállásról. (Ha ez a veszély fenyegetne, akkor nem lenne Amerikában alapkamatemelkedés.)
A foglalkoztatás mértéke az egész fejlett világban már a 2019-es szinten van.
Kinában jó ütemű a gazdaság bővülése
Törölt felhasználó 2022. 01. 18. 10:30
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2022. 01. 18. 10:25
Törölt hozzászólás
Gaguse
Gaguse 2022. 01. 18. 10:12
Előzmény: #145498  berlini
őőő, miért nem, pont eltelt 3 hónap :D Kína romokban, a központi bankoknak pegig egyre égetőbb kezdeni valamit az inflával! persze befagyasztják a csirkefarhát árát, de szerinted minden rendben! szerintem te valami nagyon más filmet nézel főni, és ezt nem bántásból mondom. Inkább ülj le, bonts egy üveg bort és gondold át pontosan mi is történik a világban jelenleg. Nem fog tetszeni amit látni fogsz...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek