Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Z. (és Angyalföld is) sztem brutálisan túl vannak árazva. Ha nagyon muszáj, akár kereshetnék ott is ingatlant befektetésre, de nem valószínű, hogy fogok. PErsze én csak 1 vagyok a sok potenciális bef. közül :)
Zuglóban számos társasházi lakást lehet kapni 200-250eft/m2 áron. Sok esetben jobb állapotúakat is mint a Bolgárkertész utcaiak. Az Örs vezér tér körül panelekben akár XIV, akár X. kerületi a 150eFt/m2 és alatti panel lakásárak is elérhetőek alternatívaként. Itt nincs olyan szűk keresztmetszet mint a belvárosban.
El kell fogadni, hogy nemcsak eladni lehet olcsóbban de venni is. Szóval kár 250e/m2 felett gondolkozni.
Zuglóban nagyon sokáig hirdettek a Bolgárkertészben lakást. Néztem évekig nem tudták eladni. Nem tudom mi az oka, nem ismerem személyesen az utcát.
Szerintem 300ezer/nm ár nem lehetetlen. Nem mondom, hogy olcsó. Ki van tartva az ára, de nem véletlen. Zugló még mindig keresett volt.
Ellenben nagyon sok mindentől függ! Leginkább a ház és környezetétől. Nem mindegy régi bérház, udvari lakásokkal földszinten. Vagy egy Bauhaus zárt lépcsőházas ház. Az sem mindegy hova néznek az ablakok, na meg az sem függő folyosós-e omladozó falakkal. Fekvése, benapozottsága, környezete, állapota is befolyásolja. Magas emeleti lift nélkül, vagy dohos földszinti.
Ezek befolyásolják az árat.
Semmi célom a cikkekkel.
Én örülök ha megy a piac. Mivel folyamatosan támadták Zsidayt, meg engem a kereslet és áremelkedés miatt, így elkezdtem másolni a megerősítő híreket.
nekem teljesen mindegy ki mit csinál a fórumon.
Vesz ingatlant, vagy nem vesz. Nekem ettől nem lesz jobb, sem rosszabb. Azt hiszik rá akarok beszélni bárkit bármire is. nem így van. Leírom a gondolatom, mint a többiek is.
Nyugodtan lehet a lakáspiac ellen tüntetni és várni az összeomlást is. Nyugodtan lehet mínuszolni itt. nekem minden mindegy.
A budapesti lakáspiac valóban érdekes kérdés mostanában, sok minden szól a vásárlás mellett, de ellene is.
Csak az nem tetszik, hogy túl sok a reklám célú cikk ebben a kérdésben az utóbbi időben.
Egyáltalán nem akarlak bántani, de úgy gondolom, hogy hasonló tevékenység ezen a fórumon könnyen kontraproduktívvá is válhat. Engem legalábbis elgondolkodtat. Mindenesetre egyik mínuszt sem nekem köszönheted.
Küld el a forumosok kukac gmail.comra az ingatlan adatait, leírását, képeket alaprajzot, környék megjelölést, ÁRAT. megnézem mi lehet a gond, ha gondolod.
Nem kötelező, de ingyen van. Ha gondolod
Én pesten dolgozom itteni viszonyokat tudom.
A belvárosi lakások fullra vannak keresve.
Minden kis lakást ami nem ghettos házban és környéken van megvesznek, na persze reális árbeli elképzelések mellett. Hiába kér 500.000ezres nm árat a tulaj a VI.kerületben, ha 200-250.000/nm körül mennek reálisan a lakások. Még a 300.000/nmt megpróbálhatja de felette feleslges. Szóval hely függő minden.
Dunapart, park, panoráma, madárcsiscergés, erkély, terasz, jó elosztás, egyetem közeliség, körút vonzáskörzete jó.
A többihez igazodni kell árban kereslet kínálat alapján. Megyeszékhelyek, egyetemi városok is keresettek. A többiben nyilván pangás van még mindig, mert a környék munkában, lehetőségben szegény.
Mindent kibontanak majd, mint a tőzsdén is. Először a menők kellenek, majd jó lesz a kis fanyar olcsó papír is ,-)
A végtörlesztés óta nem láttunk ilyet!
2015. április 1. 15:04
Folytatódott az erős évkezdet a hazai lakáspiacon, az elmúlt havi tranzakciós volumen - a 2012. januári végtörlesztést nem számítva - a legmagasabb volt a válság kitörése óta. A Duna House havi becslése szerint 2015 márciusában, országosan 12 263 lakás cserélt gazdát.
Hiánycikk a lakás? - Nehogy lemaradj a legjobb vételekről!
2015. április 3. 10:15
Mára kezd egyre nyilvánvalóbbá válni, hogy hosszú évek mélyrepülése után beindult a lakáspiac. Egyre többen vesznek már lakást, de még többen vannak azok, akik közvetlenül a nagy döntés előtt állnak. Hol vannak új építésű lakások? Kitől vegyek fel hitelt? Melyik ügynökség tud nekem a legtöbbet segíteni álmaim lakásának a megtalálásában? A Portfolio hiánypótló lakossági rendezvénye ezekre a kérdésekre ad választ.
A magátulajdonú bérlakások piaca mindig is máshogyan működött. Csak annyira pici, hogy jelentéktelenysége sosem övezte különösebb figyelem. 2011-es KSH adat szerint 145000 db magántulajonú bérlakás van. 1990-ben 122000 db volt. 20 év alatt 20%-kal nőtt. Nem egy komoly változás. Sőt, ami még izgalmasabb, hogy 2001-ben a KSH szerint kicsit több mint 98000 ilyen lakás volt. Kíváncsi leszek a közvetkező népszámláláskor milyen számok jönnek majd ki.
Amikor sokan a nagyságrendekkel, a bérlakások kínálatával és keresletével nincsenek tisztában úgy még érdekesebb ez a hozam és vételár megjegyzés. Nem tudom miből jött ki ez a következtetés, de elég merész.
Igen ez kb a 2008.-as válság óta van így.
lakások adásvételi piaca a lakások bérbeadási piacától elkülönülve éli önálló életét. A kettő összekeverni kockázatos.
A bérbeadásból álló hozam alapján jóval magasabb vételár lenne a reális.
Talán több embert érdekelhet a téma. Érdems rászánni az időt és elmerülni a részletekben, megnézni az írás mögött lévő összes linket és elgondokodni az összefüggéseken. A lakáspiac nem gombnyomásra működik és a lakások adásvételi piaca a lakások bérbeadási piacától elkülönülve éli önálló életét. A kettő összekeverni kockázatos és nem biztos, hogy megtérülő játék. Aki kártyajátéknak tekinti az ingatlan-befektetést, annak semmi sem elég kockázatos vagy bizonytalan. Ők általában leghangosabban és legmagabiztosabbak. Aki óvatosabb, annak azért érdemes válaszokat is keresni a kérdéseire, nem medig gyártani őket. Jó olvasgatást link
Nulla kozeli vagy negativ kamatot nagyon meg fogjak erezni a bankok, mi nem nemetorszag vagy svajc vagyunk, itt hamar kiveszik a penzt az emberek es megszuntetik a szamlakat.
2 hete vettem egy lakast, 12 millioert hirdettek, igazabol nem akartam megvenni, a tulaj azt mondja 3 eve hirdeti mar.
Mondtam neki engem nem erdekel de ha 10 ert eladja akkor beleteszem a penzt .
Mondja felhiv masnap atgondolja, idadta.
En meg ugy vagyok vele elkezdtem hirdetni 11.3 ert , ha jon valaki 11 ert viheti. 2 szobas atlagos allapotu, de egesz jo helyen van, 9, keruletben kozel tomegkozlekedeshez.10 et megert.
Vannak jo vetelek erdemes kihasznalni most, bar en inkabb a nagy vasarlast majd nyar utan tervezem mikor piacra jon a sok banki lakas!!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link