Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
de ha önkritikát akarsz megkapod: teljesen el vagyok képedve attól a gátlástalan, cinikus kurzustól amit 2008 óta összegründoltak a világgazdaságban... a legvadabb fantáziámon is túlment/túlmegy ez... én már csak elképedve nézem azt ami "globális gazdaságpolitika" címszó alatt folyik a világgazdaságban...
Nixon elnöki ideje óta, konkrétan 1971. óta a készpénz viccé vált. Azóta hígítják fokozott tempóban. Az Usa Dollár értéke azóta elvesztette a 95 %-át. Szvsz. eszközökbe, ha lehet cashflow-t termelő eszközökbe kell fektetni a készpénzt. És kihasználni a kamatos-kamat hatást. Én folyamatosan visszaforgatom a felhalmozódott bérleti díjakat, hogy újabb ingatlant vehessek, már 1998. óta. És nem panaszkodok. Folyamatosan fejlődök.
Lementetem magamnak a wti crude oil futures may 20 értéket - 37.68$. (De most nem talalom.). Mementonak, hogy ovatosan az ' innen nem mehet lejjebb ' kijentessekel 😀
szerinted mennyire fenntartható az amit az utóbbi 5 évben láttunk?! mennyire épült ez szerinted valós alapokra?! még konkrétabban: valóban elhiszed azt, hogy a kamatmanipulálással és célzott szubvenciókkal megvalósított buborékfújás happy end-el végződik? még most sincsenek kételyeid?!
ez neked "normális" gazdaságnak tűnik?! te komolyan azt gondolod, hogy a 2008 utáni "válságkezelés" sikeres volt?! az utóbbi hónapok gondolom számodra csak az "átmeneti félreértés" kategóriában vannak...
Basszus ez se gyenge, anno 2015-ből: . pitcairn2 2015. 07. 12. 22:25Előzmény: #1553 Bibarc#1555 egy csinos inflációs robbanás mellett akár még be is jöhet ez mi több akár még úgy is, hogy menet közben reálértéken nézve zuhanórepülésben lesznek a lakásárak
Üdvözletem pitcairn2! Mi a véleményed e közel 5 éves hozzászólásodhoz: "pitcairn2 2015. 07. 13. 15:16Előzmény: #1561 xmann#1563 ez a "boom" kb addig fog tartani amíg nem néznek szembe azzal a monetáris fiskális ámokfutással ami 2008 óta tart:) 7 éve tartják a "fejlett nyugaton" 0%-on a jegybanki alapkamatot... brutális ára lesz ennek... ÖNKRITIKA?
Hallod te olyan sötét vagy, hogy a negro vilagit a szádban.Igazi melysotet. Meg azt se tudod ertelmezni amit ideztel zsidaytol, pont azt irja hogy beteg a gazdasag, de mig QE pumpa megy addig jo, de csak egy darabig, mert hiaba adsz party drogot egy rakosnak lehet egy darabig jol erzi magat, de elobb utobb osszeesik. A tozsdet meg hadjuk, mert azt mar megbeszeltuk, a tesla shortomon kivul, az elmult evben nem buktam. Sot most 3 napja vettem olajat 11.5$ on 24 en dobom. Vixen meg annyit kerestem mint a te egesz vagyonod.🤣 Ezt a marika nenit meg hagyd mar, fogadjunk elvegeztel valami fizetos broki tanfolyamot, te ász, azok viselkednek igy. Mamoka vagy ki meg oregon ertett a tozsdehez, 1 km kiszurtam, te nem. De hadjuk bizonyos szint felett, nem megyunk bizonyos szint alá. Zsidaynak a kisujjaban tobb van mint neked valaha lesz.
Alapjocedelrm semmit nem er. Ha mindenkinek adsz 300e ftot havonta akkor mindennek felmegy az ara annyira hogy a 300e ft eltunne:) nem is ertem a logikajat. Lasd a CSOK. El is tunt. Vót nincs:)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link